mak - 12131 przepisów (strona:113/809)

Makowiec 141

Ciasto:   100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej(...)dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 227

powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g  Skworcu  ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych(...)suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem

Różne smaki w kuchni
RUBASZNY MAKOWIEC 225

świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej sól nadzienie makowe: 400g maku 200g cukru  50g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok(...)przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 2. Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy . W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 185

wyrośnięcia w ciepłym miejscu, wierzch przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut.  Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką(...)dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki.  Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozrobionym z odrobiną ciepłej wody żółtkiem i posyp makiem.  Piecz w piekarniku przez 15 minut w 150*C, a następnie przez 10 minut

Zdrowie na języku :P
MAKOWA PANIENKA 5281

Mak, kokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:) Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm Ciasto: 150 g suchego maku; 100 g wiórków kokosowych; 100 g zmielonych migdałów; 100 g cukru kryształu; 8 białek; 4 żółtka; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka(...)delikatnie wymieszać. Do masy dodać mak, migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych form do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 170℃ przez około 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe blaty wyłożyć z formy, zdjąć z nich papier do pieczenia i wystudzić. Krem budyniowy: 4 żółtka

In my kitchen
Palmiers - karmelizowane ciastka francuskie 230

radości:) Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego(...)może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru

Zasmakuj Kuchni
KOKTAJL FIGA Z MAKIEM 161

ktoś ma może ochotę na figę z makiem ? 😝 SKŁADNIKI  na 1 porcję : 5 dużych truskawek  1 banan  2 figi  1 łyżka maku PRZYGOTOWANIE : Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko . * KILKA INFORMACJI * Świeże figi pozwalają obniżyć poziom cholesterolu reguluje pracę układu krwionośnego i pokarmowego .  Mak  jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych

Marcepanowa kuchnia
Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem) 131

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru  - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie: Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę(...)wolnym ogniu. Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia. Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak.  Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka

Wielopokoleniowo
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 254

każdym razem gdy zbliżają się Święta wspominam dzieciństwo. Ten zapach unoszący się w kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na ciasto, ten harmider, ubieranie choinki... Od zawsze dziecka miałam Swoje zadania: pomoc w ubieraniu choinki, krojenie warzyw do sałatki, lepienie uszek i wylepianie ciasteczek. Dziś mieszkam już sama i nadal wykonuję powierzone mi zadania(...)stole królują również ciasteczka orzechowe... Nawet jeśli teraz robię je sama to przypomina mi się wspólne przygotowywanie ciasteczek a potem zajadanie gdy nikt nie widzi ;) A co jeśli połączyć mak i orzechy w jedno pyszne ciasto? To idealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie

coolinarny
Serniko-makowiec na pierniku 295

Jest to przeróbka przepisu na  ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody(...)sera mielonego – 5 jajek – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/3 szklanki śmietanki 30% – olejek pomarańczowy – cukier wanilinowy Mak – 1 duża puszka maku – 5 jajek – 1/2 szklanki cukru pudru – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany – 100g skórki pomarańczowej Polewa – 1 gorzka czekolada

To co kocham
Makowo- wiśniowa panienka 447

Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉  Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami.  Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie(...)łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku do pieczenia 1 mały słoiczek drylowanych wiśni 2 placki makowe: 10 białek szczypta soli 1 szklnka cukru 100g migdałów 100g kokosu 150g maki 4 żółtka Krem: 400 ml mleka UHT (kartonowe) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 cytryn 200g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąkiziemniaczanej

Kuchnia w czekoladzie
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego , ale bywa, że dodaję tylko żytni)) - 26g soli himalajskiej - 800g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej dodatkowo: - mak do posypania chleba (u mnie niebieski i biały) - oliwa do posmarowania chleba (nie jest to konieczne) Do misy miksera odważam wszystkie składniki, tj.mąki, sól, zakwasy i wodę i dokładnie(...)metalowych musimy je także wysypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, wyrównuję, można także przesmarować oliwą (jak nie zapomnę to smaruję) i obsypuję makiem, najpierw niebieskim, a na to delikatnie białym. Następnie skrapiam delikatnie wodą, by mak nie odpadał po upieczeniu i odstawiam pod przykryciem w ustronne miejsce, u mnie piec

Smaczne Zdrowe
Ciasto "4 w 1" 214

jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao kisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła  3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa(...)piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej  - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej  blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto

Pyszności Słodkości
Kluski z makiem 111

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 118

drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło(...)bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać

Bullio