Błyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka(...)miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. • Gruszki obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać
To co kochamOstatnio chodziła za mną figa z makiem… a że sezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie! Mam więc już pewniaka na wigilijny stół czyli kluski z makiem i figami. A co myślicie o fidze z makiem(...)łyżki miodu Wykonanie: • Ugotować makaron w osolonej wodzie. • Rozgrzać masło i krótko przesmażyć pokrojone na ćwiartki figi. • Wyjąć figi i dodać do masła mak i śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować. Na koniec dodać miód. • Makaron wymieszać z sosem makowym i figami
To co kochamświęta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera(...)nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku
Szczęśliwa kuchniaBiszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do przestygnięcia. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując
Słodka StronaPyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)zagotuj z margaryną, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje
Kulinarna (nie)codziennośćŚniadanie na start – płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami. Uwielbiam zacząć, a czasem nawet kończyć dzień taką pyszną i pożywną miseczką. Wierzch zwieńczyłam naturalnie słodkim bananem, pokruszonymi płatkami migdałowymi i sosem daktylowym. Spróbujcie. Szybko, pożywnie i niezwykle pysznie. Miłego dnia Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 1/2 – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych wyborowych (u mnie Młyny Stoisław(...)łyżki miodu 1 łyżka niebieskiego maku 1/2 banana szczypta pokruszonych płatków migdałowych około 1 łyżeczki suszonego berberysu sos daktylowy *ilość płatków zależy od indywidualnych upodobań co do gęstości Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki jęczmienne u mnie niespełna 3/4 szklanki, bo wolę gęste płatki), dodajemy łyżkę maku i miód do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas
Słodkie okruszkiokazji 11 listopada z samego rana upiekłam świętomarcińskie rogale, dużo pracy, ale uwierzcie mi że warto - mówi to osoba która nie koniecznie uwielbia mak ! :) Ciasto: 3, 5szkl mąki pszennej 1- 1,5 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru 20g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej(...)Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz
charlotte gotujepoczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli 4 łyżki miodu 10 dag margaryny CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże(...)cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać
Gotuję Testujędniu wczorajszym postanowiłam wypróbować kolejne cuda, które dostałam od creativemagazine.pl. Na kolejny ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę(...)wiórek kokosowych KRESTO 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku Back Mit 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA ADWOKATOWA pół litra mleka 5 żółtek 1 kopiata mąki ziemniaczanej 3 kopiate łyżki mąki zwykłej 1 cukier wanilinowy pół szklanki cukru 1 kostka margaryny
Gotuję TestujęBardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOP CAPPUCCINO 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO 1 łyżeczka proszku do pieczenia KOKOS GOTOWANY 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Gotuję Testujędobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut na małym ogniu w bardzo małej ilości wody(...)pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Różowy makaron Składniki: 500 g maki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocazachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną pod kocem przed telewizorem. Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli. Proporcje przepisu zmieniłam bo jak mak to i orzechy a jak miód to i zapach cytrusów... co z tego mi wyszło zobaczcie sami! Makowa granola z mandarynką(...)płatków owsianych górskich 2 łyżki maku po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 4 łyżki miodu lipowego 3 łyżki oleju kokosowego skórka z 1 mandarynki Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się złocić. W tym czasie w rondelku
Dzieje kuchennej WiewióryKokietki to lekko słodkie chrupiące ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie
Trzeci talerzfaworki: 2 do 2,5 szklanki mąki pszennej 4 duże jajka Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki(...)nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki. Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków. Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę
Codziennik Kuchennybardzo chrupiące. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 180 ml wody (lub więcej - ile mąka weźmie) mak, sezam, rozmaryn - jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody. Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto(...)odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej - ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formie