SOS Idealny do sałatek jesieni! 178Kurkuma Pomarańcza Mak Dressing jest pikantny, lekko słodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz. Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka(...)szkl. oleju z oliwek 1 duża czerwona papryka 2 cebule u mnie jedna czerwona i jedna biała 1łyżeczka soli – do smaku 1łyżeczka kurkuma 1 i pół łyżeczki maku Wykonanie Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wszystkie składniki z wyjątkiem maku zmiksować na gładko. Dodać mak i wymieszać łyżką. Polać sosem sałatę tuż przed podaniem. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce
w mojej kuchni
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 234piane. Następnie partiami wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Odstawiamy następnie mikser. Dodajemy porcjami wymieszane maki z kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm. Wcześniej spód wyłożyłam papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy(...)trzy blaty. Bezy; 5 białek 200 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie; Dwie blachy (mogą być spody od tortownic) wyłożyć papierem i narysować na nich okręgi o średnicy około 24cm. Beza urośnie również na boki, a ma osiągnąć mniej więcej średnice tortownicy ,czyli 26cm. Białka ze szczyptą soli ubijamy
Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 231makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować 😜 A mak, to przecież symbol płodności, choć oczywiście nie do końca musi być w dosłownym tego słowa znaczeniu ;) Szkoda byłoby sobie szczęściu nie dopomóc, skoro może mieć taką moc, o której wspominają(...)się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta- choć oczywiście takie na ciepło najlepsze. I teraz mam dylemat
Kuchnia w czekoladzie
Trójkolorowa babka 172Przedstawiam przepis na babkę trzy w jednym:). Ma w sobie trzy smaki: kokos, kakao i mak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. 6 jajek 250g masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 1 łyżka kakao 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku cukier puder do posypania(...)jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy. 3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy kolejno: masę z kakao, masę z kokosem i na końcu masę z makiem Wyrównujemy łyżką. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchni
Rogale z białym makiem i orzechami 189Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki(...)sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko zletnić. Drożdze wymieszać
Fabryka pomysłów
Rolada makowa 160cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny maliny lub brzoskwinie z syropu Jaja ubić wraz z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać mak. Piec 15 minut w 160 st C. Jeszcze gorącą roladę zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić jedną(...)łyżkę ubitej śmietany do dekoracji rolady. Na roladę wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pasek malin lub brzoskwiń, a następnie zwinąć. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i posypać makiem. Smacznego
Słodki Zakątek
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 174wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych(...)posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA! SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ I UDANEGO KAŻDEGO TAKIEGO WIECZORU! ZAPRASZAM DO DESKI
Zasmakuj Kuchni
Muffiny cebulowo-makowe / Onion and poppy muffins 185łyżek cukru 1 łyżka masła sok z 1/4 cytryny 1/2 szklanki wrzącej wody Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka Wierzch 1 łyżka maku 1 łyżka cukru pojedyncze krążki cebuli Cebulę pokrój w grubą kostkę. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier(...)łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier. Wlej mleko, olej i wbij jajko. Zmiksuj krótko. Dodaj skarmelizowaną zimną cebulę i ponownie miksuj. Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki/foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu
Delicious Place
Bułki z makiem 223łyżka do posypania 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie … Czytaj dalej Bułki z makiem
gotuj ze mną
ANANASEK CYTRYNOWY 182ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła(...)żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka
Niespełnione zdolności kulinarne
Koktajl bez laktozy z makiem, jagodami, miodem akacjowym, bananem i ekspandowanym amarantusem 143Koktajl bez laktozy z makiem, jagodami, miodem akacjowym, bananem i ekspandowanym amarantusem. Na dwie koktajlu porcje potrzebujemy: polski jogurt naturalny bez laktozy 350 gram Mlekovita 1 łyżka maku 1 łyżka mrożonych jagód 1 łyżka miodu akacjowego pół banana garść borówek amerykańskich listki melisy lub mięty 1 - 2 ekspandowanego amarantusa mrożona żurawina ( opcjonalnie) Polski jogurt naturalny bez laktozy blendujemy(...)łyżką mrożonych jagód. Dodajemy mak i miód. Mieszamy łyżką. Rozlewamy do szklaneczek. Dekorujemy owocami, listami melisy lub mięty. Wierzch posypujemy ekspandowanym amarantusem
AZgotuj!
APETYCZNA ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MAKIEM 161kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA Składniki: 1 kalafior 3/4 szklanka mleka 2 łyżki sera APETINA NATURALNY 3 szklanki bulionu 2-3 łyżki chrzanu 3 łyżki maku 2 łyżeczki soku z cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz olej rzepakowy Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w drobne różyczki kalafiora wraz z chrzanem i gałką muszkatołową. Następnie zalewamy kalafior bulionem(...)gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ser APETINA wraz z mlekiem i zagotowujemy zupę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy mak i mieszamy wszystko. Podajemy z grzankami
Kuchnia w oparach
Tort makowy z masą serową 216pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka
Gosia gotuje
Keks makowo-pomarańczowy 195Święta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 szklanki kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat
Szefowa kuchni