Składniki (forma 18cm): – 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos) – 3 jajka – skórka z jednej cytryny – 20g maku mielonego – 20g skrobi kukurydzianej – słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu) – ekstrakt wanilii wg smaku Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię(...)zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo
Smaki Armineblaszkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika 120 ° C na około 30 minut nie domykając drzwiczek . W tym czasie urosną wzdłuż ,zamknąć piekarnik i piec 25 - 30 minut w 180 °C MAK: Składniki 60dag-maku 1 l mleka 15dkg masła 15 dkg cukru -mozna więcej 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych(...)rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny 15 dkg orzechów włoskich 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie skórka cytrynowa kieliszek rumu Wykonanie Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć i zmielić 2 -3 razy W dużym garnku roztopić masło z miodem ,dodać zmielony mak ,bakalie,wymieszać ,smażyć
w mojej kuchniblaszkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika 120 ° C na około 30 minut nie domykając drzwiczek . W tym czasie urosną wzdłuż ,zamknąć piekarnik i piec 25 - 30 minut w 180 °C MAK: Składniki 60dag-maku 1 l mleka 15dkg masła 15 dkg cukru -mozna więcej 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych(...)rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny 15 dkg orzechów włoskich 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie skórka cytrynowa kieliszek rumu Wykonanie Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć i zmielić 2 -3 razy W dużym garnku roztopić masło z miodem ,dodać zmielony mak ,bakalie,wymieszać ,smażyć
mojej kuchniBabka makowa z maku mielonego nie parzonego. Babka makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak. Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku. Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem. 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego), 9 żółtek, 300 g eryrtrytolu (250 g cukru), szczypta soli, skórka otarta z cytryny, Mak dokładnie rozetrzeć
królestwo garówtartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera dorzucić szynkę lub posiekane drobniutko oliwki. Posypać makiem, ziołami lub ostrą papryką(...)Wersje słodkie? Np. z marmoladą, dowolnym dżemem, twarogiem na słodko lub z pieprzem i szczypiorem, bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchnijajek. Dopiero w dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można(...)jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamakowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki maku suchego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną
Kuchnia u BietkiKurkuma Pomarańcza Mak Dressing jest pikantny, lekko słodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz. Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka(...)szkl. oleju z oliwek 1 duża czerwona papryka 2 cebule u mnie jedna czerwona i jedna biała 1łyżeczka soli – do smaku 1łyżeczka kurkuma 1 i pół łyżeczki maku Wykonanie Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wszystkie składniki z wyjątkiem maku zmiksować na gładko. Dodać mak i wymieszać łyżką. Polać sosem sałatę tuż przed podaniem. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce
mojej kuchnipomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. składniki na blat makowy: 75 g maku suchego 66 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3/4 łyżki kaszy manny 1/2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez
Domowy Smak Jedzeniapyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli kilka kropel olejku migdałowego garść suszonej(...)śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą
Smakołyki Asiaksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej 16 g cukru waniliowego 5 jajek Krem 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 200 g mascarpone w temperaturze(...)mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem
La grande e la piccola cuocajajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych -30g żurawiny suszonej -50g mąki migdałowej -ksylitol Budyń waniliowy -400ml mleka/mleka kokosowego -80g ksylitolu(...)skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym
Candy Pandasmakową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku - 1 szklanka mleka - 75 g oleju kokosowego -1/2 szklanki miodu - 2 białka - 1 łyżka ksylitolu Wykonanie Mak mieszamy z gorącym mlekiem. Odstawiamy aby spęczniał(...)Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. B iałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce. Makowce można udekorować polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Są naprawdę aromatyczne i smaczne! Smacznego
Health-Fit-Life