Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym. Składniki KLUSKI 100 g sera ricotta 75 g mąki(...)sezonie młode listki nasturcji POZOSTAŁE SKŁADNIKI 200 g fasolki szparagowej 70 ml oleju 2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki 1 łyżka mąki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka maku sól pieprz Wykonanie W misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki
Tajemnice SmakuProste ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i kokosu. Idealne do herbatki ;-) W oryginale zamiast kokosu był mak, ale nie miałam. Z makiem na pewno ciasto wyglądałoby ciekawiej ;-) Nie obawiajcie się również ilości proszku do pieczenia, bo do tego ciasta potrzebna jest cała paczka. Po upieczeniu w ogóle nie jest wyczuwalny. Składniki (blaszak 24x28cm): 6 jajek (białka i żółtka osobno(...)niepełna szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 paczka proszku do pieczenia (30 g) 1,5 łyżki octu 1 łyżka kakao 1 łyżka wiórków kokosowych (w oryginale mak, ale nie miałam) 9 łyżek wody 9 łyżek oleju 4-5 jabłek Sposób wykonania: 1. W wysokim naczyniu wymieszać żółtka, proszek do pieczenia i ocet - uwaga, bo zwiększają swoją objętość
Kuchnia domowa AniŁajziōł1 żech na wiosna po polach i te maki polne tak gryfnie2 wyglōndały, że aże mie korciōło3, żeby coś ś nich4 narychtować5. A że lubia [...] Artykuł Nolywka z kwiołtkōw maku (Nalewka z płatków maku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnimiękkie i puszyste bułki do burgerów upiekłam z zastosowaniem metody tangzhong, polegającej na zaparzeniu części maki. Takie bułeczki świetnie nadają się nie tylko do burgerów, ale również sprawdzą się jako baza kanapek albo do twarożku lub dżemu na śniadanie na słodko. Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Tureckie bułki acma Chałka litewska(...)Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Nocne kajzerki Domowe bułki do burgerów Składniki (na 6-8 sztuk): zaczyn tangzhong: 15g mąki 25ml wody 50ml mleka ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550) 30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą) 30g cukru 1 jajko 1 żółtko 100ml mleka
Obiad gotowyDrożdżowe różyczki z makiem Kwiatki na Dzień Matki – bo właśnie na tą okazję upiekłam te pyszne babeczki. Inspiracją był dla mnie przepis na różyczki z makiem, który zamieściłam na blogu już jakiś czas temu (znajdziesz go TUTAJ ). Tym razem postanowiłam jednak uprościć procedurę wykonywania kwiatków z ciasta drożdżowego, aby były szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Wyszły fajnie, zarówno wizualnie(...)upieczeniu różyczki oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Drożdżowe różyczki z makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła Beza makowo-kokosowa 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. suchego maku 1 szkl. wiórków kokosowych Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do potrojenia objętości, nawet 10 minut). Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy(...)połączenia. Pod koniec można dodać do masy kieliszek rumu. Przygotowaną masę wykładamy na stężałą galaretkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Do lśniącej masy wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu kładziemy
Smaki Na TalerzuOstatnio zostało mi sporo maku od poprzedniego ciasta i koniecznie chciałam go wykorzystać. W poszukiwaniu przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj . Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha(...)Składniki na krem makowo- serowy 1 litr mleka 1 szklanka śmietany 18% 4 jaja 1 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel olejku rumowego 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku 250 g masła Jaja mieszamy ze śmietaną, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu. Powstały ser odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po łyżce
Domowe ciastasmaczny makowiec pieką panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niebieszczanach. Przepis został opublikowany na gminnym portalu gminasanok.pl Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: 500 g maku 10 jajek 500 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao bakalie słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa Mak wsypujemy do gotującej się(...)wody i gotujemy kilka minut. Odcedzony i odciśnięty mak mielimy przez maszynkę. Ucieramy masło, dodając cukier, później żółtka, zmielony mak, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i bakalie, razem wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na 2 części i rozlewamy na 2 brytfanki. Pieczemy 2 placki w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Placki przekładamy powidłem
Trzeci talerzRogale śniadaniowe z makiem to pyszne bułeczki , które kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnym sklepikiem. Delikatne , puszyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz . Takie ciepłe rogale o poranku, do tego kubek kakao i od razu czuję się jak mała dziewczynka. W moim domu znikają w mgnieniu oka, bo domowe najlepsze . Zgadzacie się ze mną? Składniki na rogale śniadaniowe(...)makiem : * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki ) * 10 g suszonych drożdży * 65 g rozpuszczonego masła * 1 jajko * 3 łyżeczki cukru * pół łyżeczki soli * 200 ml mleka Dodatkowo: * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Do miski wsypać łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać 100 ml letniego mleka
Zrób to smacznieZupełnie nie wiem czemu taka nazwa dla takiego pysznego ciasta. W zasadzie nie ma w nim nic nowego ani odkrywczego. Proste ciasto biszkoptowe z makiem i kakao, przełożone kremem budyniowym i dżemem do tego polane czekoladą, ale wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą i sprawiają, że ciasto smakuje fantastycznie. Składniki na ciasto: 8 jaj 200 g mąki pszennej(...)cukru 80 ml oleju (użyłam rzepakowego) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g wiórków kokosowych 70 g suchego maku szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dalej miksując, wlewamy stopniowo olej. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Na koniec
Cynamonowe szczęściełosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki. I tak dla przykładu maki to ryż uformowany w wałek, wypełniony w środku warzywami lub warzywami i rybą bądź owocami morza(...)ryż jest dość kleisty po ugotowaniu a jego ziarna łatwo łączą się w całość dzięki czemu po zwinięciu sushi nie rozpada się. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sushi maki, do przygotowania których sięgnęłam po serek kremowy, awokado, ogórka oraz paluszki krabowe tj. surimi. Sushi podałam tradycyjnie bo z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym. To jakich dodatków użyjecie w Waszym
MeCooks30cm, 24 x 24 cm. Biszkopt makowy: 8 białek (najlepiej z dość dużych jajek, klasa L) pół szklanki cukru 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 75 g maki pszennej 100 g suchego maku 75 g wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa kostka masła 200g (ciepłe) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 1 łyżka cukru(...)sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę pszenną, mak, wiórki kokosowe i mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam ze sobą tak aby składniki rozłożyły się dość równomiernie. Piekarnik nastawiam na 180 stopni (góra-dół), tortownicę wyścielam papierem
Ania gotujePlacuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym Już dawno nie miałem okazji publikować śniadaniowych placków na łamach bloga. Ostatnie były marchewkowe placuszki , które bardzo Wam przypadły do gustu, a tym razem poszedłem w owocową stronę mocy. Ukręciłem placuszki z borówkami i makiem , które ozdobiłem lukrem bazyliowym… To się nazywa śniadanie na bogato ! Przyrządzenie placków wbrew pozorom nie zajmuje dużo(...)przez cały dzień… Zrób je i przekonaj się na własnej skórze, jaka moc drzemie w plackach z borówkami. Placuszki z borówkami – KĄCIK PORAD Do przygotowania placuszków użyłem maku niebieskiego mielonego, bo akurat taki miałem. Jeśli masz nie mielony, to możesz go śmiało użyć! Z podanych proporcji wyszło mi 8 niedużych placuszków. Jest to ilość idealna dla jednego łakomczucha
Blendmanmąki 25 g świeżych drożdży 125 g masła 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 2 jajka 25 g orzechów włoskich 25 g rodzynek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 białko (do smarowania ciasta) masło (do smarowania papieru do pieczenia) lukier kandyzowana(...)skórka pomarańczowa (do ozdoby) Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać bardzo drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą
Świat Ciasta