mak - 12131 przepisów (strona:109/809)

MAKOWIEC JAPOŃSKI DLA ZABIEGANYCH 126

Rzadko piekę makowce, gdyż moi domownicy nie przepadają za tego rodzaju specjałem. Ale kupiłam puszkę maku i stwierdziłam że upiekę sobie makowca. Padło na tego, jest wilgotny za sprawą jabłek, aromatyczny i pyszny.Wykonanie bardzo proste i ekspresowe. Mimo że z ,, gotowca'' wcale nie odbiega smakiem od tego prawdziwego. Polecam przepis, jeśli jesteście zabiegani będzie Dla Was idealny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ(...)25/30 CM puszka gotowego maku u mnie Helio 6 jajek 10 łyżek kaszy manny kilka kropli aromatu migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 jabłek garść orzechów lub innych ulubionych bakalii WYKONANIE: Do maku dodajemy żółtka, kasze mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy

Pani na deser
Drożdżowa strucla z makiem 135

smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 50 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz - białko z 1 jajka Przygotowanie: Mak zalewamy gorącą wodą(...)odstawiamy na kilka godzin, następnie odcedzamy i gotujemy 15 minut. Mak przelewamy na sitko a następnie trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową oraz jajkami i cukrami. Gdy nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą

Zainspirowana w kuchni
Świąteczny torcik makowo - porzeczkowy 142

Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopty makowe: 7 jajek 200g cukru 180g maki pszennej 1/2 szklanki maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijny makaron z makiem 157

Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole. Składniki: 250g makaronu wstęgi pappardelle 200g maku 50g orzechów włoskich 40g orzechów nerkowca 40g rodzynek 40g żurawiny 40g miechunki peruwiańskiej 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 3 łyżki masła 4 łyżki miodu 1 aromat migdałowy(...)łyżki oleju sól Wykonanie: 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie  zmielić dwukrotnie. 3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. 4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. 5. Masło roztopić i wlać do maku

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche babeczki z makiem i kokosem 254

Słodkości w okresie świątecznym kojarzą nam się szczególnie z makiem, serem i bakaliami. Oprócz ciasteczek i serników możecie też upiec kruche babeczki wypełnione masą makową i z kokosową bezą. Takie babeczki długo wytrzymują świeżość i z pewnością mogą nam zastąpić ciasto. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki kokosowej 200 g masła zimnego(...)czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/4 szkl cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 150 g zmielonego maku ok 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki miodu 15 g masła 30 g orzechów włoskich 30 g  migdałów w płatkach cukier do smaku Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto kruche

Ala piecze i gotuje
Ślimaki z makiem 151

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ślimaki z makiem 151

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 378

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą – Kolejne pyszne ciasto z makiem w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla osób, które lubią bardziej słodkie ciasta. Coś dla łasuchów :). W smaku jest ciekawe i smaczne. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 6 łyżek suchego maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2-3 krople aromatu migdałowego Do Nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy

Mała Cukierenka
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 149

nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne(...)Składniki: Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli 230-250 ml gorącej wody Masa makowa: 250 g zmielonego maku ok 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach cukier do smaku  Dodatkowo: masło

Ala piecze i gotuje
Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami 172

łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche(...)cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie  zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort makowy z kremem kawowym 1250

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki cukru pudru kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Ciasto : Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc. 2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie zmielić

Kuchnia domowa Ani
SOS Idealny do sałatek jesieni! 133

Kurkuma Pomarańcza Mak Dressing jest pikantny, lekko słodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz.   Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka(...)szkl. oleju z oliwek 1 duża czerwona papryka 2 cebule u mnie jedna czerwona i jedna biała 1łyżeczka soli – do smaku 1łyżeczka kurkuma 1 i pół łyżeczki maku Wykonanie Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wszystkie składniki z wyjątkiem maku zmiksować na gładko. Dodać mak i wymieszać łyżką. Polać sosem sałatę tuż przed podaniem. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce

w mojej kuchni
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 171

piane. Następnie partiami wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Odstawiamy następnie mikser. Dodajemy porcjami wymieszane maki z kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm. Wcześniej spód wyłożyłam papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy(...)trzy blaty. Bezy; 5 białek 200 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie; Dwie blachy (mogą być spody od tortownic) wyłożyć papierem i narysować na nich okręgi  o średnicy około 24cm. Beza urośnie również na boki, a ma osiągnąć mniej więcej średnice tortownicy ,czyli 26cm.  Białka ze szczyptą soli ubijamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 175

makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować 😜 A mak, to przecież symbol płodności, choć oczywiście nie do końca musi być w dosłownym tego słowa znaczeniu ;) Szkoda byłoby sobie szczęściu nie dopomóc, skoro może mieć taką moc, o której wspominają(...)się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta- choć oczywiście takie na ciepło najlepsze. I teraz mam dylemat

Kuchnia w czekoladzie
Trójkolorowa babka 119

Przedstawiam przepis na babkę trzy w jednym:). Ma w sobie trzy smaki: kokos, kakao i mak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje.  6 jajek 250g masła 1 szklanka cukru  1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 1 łyżka kakao 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku  cukier puder do posypania(...)jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy.  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy kolejno: masę z kakao, masę z kokosem i na końcu masę z makiem Wyrównujemy łyżką. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania