propozycja na kazda okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli 1 szklanka maki pszennej 5 jaj Do zagotowanej wody, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C(...)minut. Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki albo z mlekiem) Smacznego
Słodkości i nie tylkoprawda odmiany dostępne na rynku spożywczym mają mało właściwości psychoaktywnych, ale po zjedzeniu dużej ilości test na opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy
Kryzysowa Książka Kucharskamroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy(...)odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia Kasiradą babci zrobiłam z żółtek, mąki i.... i miała być kwaśna śmietana, ale że w domu było brak kwaśnej śmietany wzięłam jogurt (typu greckiego) o smaku marcepanowym z makiem. Ojjj był warto, ponieważ kluseczki wyszły przepysznie mięciutkie. Moje dzieciaki zajadały się nimi z apetytem. Pierwszą porcję ugotowałam na wodzie a drugą(...)już na zupie owocowej z suszu. Składniki: 2 żółtka 3 łyżki mąki 3 łyżki gęstego jogurtu o smaku marcepanowym z makiem (może być inny smak) Przygotowanie: Żółtka, mąkę i jogurt połączyć ze sobą. Masa jest dość gęsta. Drewnianą deskę zamoczyć w gorącej wodzie. Rozsmarować na niej ciasto
Amatorka kuchennaszkl mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szkl cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku masa makowa: 200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem: duża puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka(...)jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) 2 galaretki brzoskwiniowe masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia. ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone
6nieboNasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka
Smaczne Zdrowesody oczyszczonej – 2 duże jajka – 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego – 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale): mak + siemię lniane lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody lub mleka Przygotowanie: W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki(...)termoobiegiem (funkcja góra-dół) przez około 10 minut. Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy. Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego
Zasmakuj Kuchnimąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić(...)stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców
Smakołyki Asiwidelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą, mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki cukru pudru Mak gotować(...)mleku przez 30 minut. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką o drobnych oczkach. Na patelnię wrzucić masło, miód, skórkę pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika
Poezja Smaków - blog kulinarnykształcie gwiazdek i choinek. Pięknie się prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie? Składniki 200 g maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę
Cynamonowe szczęścieTort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka(...)poprzedni rozpuści się. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam
wesoła kuchniaTort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka(...)poprzedni rozpuści się. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam
wesoła kuchniaskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 40 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko do smarowania cukier puder do oprószenia rozpuszczona biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli(...)olejku migdałowego wykonanie: Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które
Domowy Smak Jedzeniafajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak. 2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy. 3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową
Kuchnia u Bietkimniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki na 20 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie(...)przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać wszystko aż dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru
Kulinarne Inspiracje