Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOP CAPPUCCINO 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO 1 łyżeczka proszku do pieczenia KOKOS GOTOWANY 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Gotuję Testujędobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut na małym ogniu w bardzo małej ilości wody(...)pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Różowy makaron Składniki: 500 g maki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocazachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną pod kocem przed telewizorem. Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli. Proporcje przepisu zmieniłam bo jak mak to i orzechy a jak miód to i zapach cytrusów... co z tego mi wyszło zobaczcie sami! Makowa granola z mandarynką(...)płatków owsianych górskich 2 łyżki maku po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 4 łyżki miodu lipowego 3 łyżki oleju kokosowego skórka z 1 mandarynki Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się złocić. W tym czasie w rondelku
Dzieje kuchennej WiewióryKokietki to lekko słodkie chrupiące ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie
Trzeci talerzfaworki: 2 do 2,5 szklanki mąki pszennej 4 duże jajka Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki(...)nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki. Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków. Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę
Codziennik Kuchennybardzo chrupiące. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 180 ml wody (lub więcej - ile mąka weźmie) mak, sezam, rozmaryn - jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody. Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto(...)odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej - ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieRolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto. Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz z masy makowej: 400 g maku niebieskiego 4 łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów
Kuchnia u Krysicałkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki maku 3 jajka(...)białka ubijamy na gęstą pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki wiórek kokosowych i pół szklanki maku, mieszamy i wykładamy na tortownicę, pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Mus - ugotowaną quinoę (zobacz jak ugotować quinoę TU ) zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z cytryny, miód
Quinoa Raz!proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)MAK: 1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania 1 jajko do smarowania
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki mleka (u mnie krowiego, w przepisie mleka migdałowego) 1 łyżeczka maku Sposób przygotowania: No więc tak, mleka użyłam krowiego, do którego wsypałam nasiona chia. Jak już je miałam namoczone wlałam je razem z mlekiem na dno miseczki, na to pokrojone truskawki i jabłko, całość posypałam makiem i kurcze, to było bardzo dobre! Poważnie. A zanim zjadłam oczywiście zrobiłam
Blondynka Gotujefolią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika. CIASTO WŁAŚCIWE 1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion. 2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się(...)folią spożywczą aby nie wyschły! 6. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni. Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy woda, nacinamy i obsypujemy np. makiem. Pieczemy w 200 - 190 stopniach przez 1 h i 10 min. U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko
Gotowanie...to proste !się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne(...)sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową
Codzienna kuchnia niecodziennapyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta
Słodkie okruszkiZnalazłam ten dżemik u Gosi i tak cudnie wyglądał że pokusiłam się go zrobić. Gosia pisze że smak nie za bardzo jej pasuje bo jak maki smakują wszyscy wiedzą, lekko gorzkawy, specyficzny smak. Mnie osobiście ten smak odpowiada, jest rewelacyjny ale nie spróbujesz , nie ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik. Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć(...)się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix. Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np. Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień. Dżem z płatków maków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie