mak - 12131 przepisów (strona:118/809)

Trufle marcińskie 206

Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych(...)śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej   Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki drożdżowe z makiem 263

pominęłam. Składniki: 600 gram mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam  ucieram(...)pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.  Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie  posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.  Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły

Ciasteczkowy Potwór
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 234

rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie   Fresano 15g   erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę(...)rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód  jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegańskie rogale Marcińskie 174

roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie desperacji, gdy już nawet chłodzenie blendera w lodówce nie pomagało przez praskę do czosnku. Składniki na 12 sztuk: ciasto: 600 g mąki pszennej 220 g masła koksowego(...)Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów (bez skórki) 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej

greenscarf
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 205

Skład: Daktyle*, orzechy nerkowca* (40%). Figa z makiem Te pralinki zdecydowałam się wypróbować jako ostatnie, ponieważ nigdy dotąd nie przepadałam zarówno za suszonymi figami, jak i sam dodatek maku na przykład do pieczywa zawsze wydawał mi się niezbyt zachęcający. Połączenie w tym przypadku tych obu składników sprawiło, że nie obiecywałam sobie zbyt wiele. Po spróbowaniu stwierdziłam jednak, że niepotrzebnie(...)również wydała mi się bardziej znośna. Tak więc wygląda na to, że wszystko kwestia odpowiedniego połączenia składników.  Smakowo (i zdrowotnie) jak najbardziej na plus. Składniki: daktyle*, figi* (35%), mak* (5%)  Oto kolejna przekąska proponowana przez firmę Raw and Happy – zdrowotne Gryczanki przygotowane z aktywowanej poprzez kiełkowanie kaszy gryczanej, mnóstwa różnych nasion i innych dodatków. Dostępne są w trzech

Roślinna - blog wegański
Makowy torcik z naleśników 157

cukru  na syrop, kolorowe cukiereczki. Z jajka mleka i mąki z dodatkiem soli i cukru rozmieszać ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes. Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić i zmielić 2- 3 razy w maszynce do mięsa. Utrzeć z miodem i aromatem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową. Naleśniki smarować masą makową(...)wody w małym kubeczku. Kiedy juz będzie się wytwarzać nitka, maczać cząstki mandarynek i dekorować torcik, Resztą syropu polać torcik. Ułożyć kolorowe cukiereczki. Takie inne wyjście zamiast klusek z makiem i kutii . Druga wersja , moim zdaniem lepsza i nie taka słodka  więcej mandarynek i lukier do polania zamiast syropu

Gotowanie jest łatwe
Łamańce z makiem 155

masa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód(...)Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 270

i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto jablkowo-serowe 232

herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób przygotowania:  Maslo(...)siekamy z maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy

Słodkości i nie tylko
Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 171

Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.  2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży  odrobina skórki z cytryny 2 łyżki(...)drobno posiekanego koperku 1 łyżka maku 2 łyżki oliwy z oliwek  140 ml mleka 25 gram miękkiego masła 1 łyżeczka trzcinowego cukru sól i pieprz 100 gram łososia wędzonego 100 gram tartego parmezanu mleko do posmarowania wierzchu 3 jaja Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan

AZgotuj!
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 174

Kolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka(...)cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 199

soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki(...)ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno

Lili w kuchni
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 228

soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki(...)stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno

Lili w kuchni
Popapraniec 10622

taki pomysł? No cóż nikt tego nie wie. Mogę tylko się domyślać, że chodzi o liczbę różnych składników użytych do jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem(...)Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu

na moim stole...