mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam! Składniki: 0,5 kg orkiszu 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu 0,5 kg miodu po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej 400 ml słodkiej śmietanki Przygotowanie(...)Orkisz zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zlej wodę, przełóż go do garnka, zalej nową wodą i gotuj do jego miękkości Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce, lub jak mój, zalej gorącym mlekiem i chwilę zagotuj razem ( wg przepisu na opakowaniu na maku) Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem. Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową
Oka w rosole czyli KaFka gotujektóre u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka 6 żółtek 50 ml soku z cytryny i otarta(...)175ºC. Do misy miksera wbij białka. Zmiksuj z solą na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez
codojedzeniaKiedy duże makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze
Świat Ciastabiałek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką
Domowy Smak JedzeniaDodam, że moim domownikom bardzo smakował. Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie(...)ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich
Cynamonowe szczęściePosypcie cukrem, lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Domowa masa makowa 600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony) 170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru) 100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny 70 g orzechów (mogą być(...)włoskie ) 30 g migdałów 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła 2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy Można dodać ulubione dodatki suszone śliwki morela itp. Mak zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić ( używam do tego gazy) Zmiksować z pozostałymi składnikami Przechowywać do 5 dni w lodowce lub zamrozić. Jeśli chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina: 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść żurawiny perełki ozdobne Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli
Kuchnia MagdaLenyTego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż dobrze jest wszystkim znane ;) Napiszę tylko że wykorzystałam do niego mak z puszki i ser z wiaderka. Oszczędziłam dzięki temu sporo czasu :) To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki(...)mąki 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 żółtka MAK: masa makowa z puszki (Helio z bakaliami) 3 łyżki kaszy manny 3 białka 1 łyżka cukru kilka kropli olejku migdałowego SER: 1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe 25 dag masła lub margaryny kilka
Pani na deserkruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru(...)śmietany 30% Przygotowanie: Rolady: Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mak i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część wylewamy na formę z piekarnika (moja 30x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15 minut
Bon appetit mon amieskładniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie kilka kropli olejku migdałowego wykonanie : Masło zagotowujemy z mlekiem, cukrem oraz makiem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy
Domowy Smak Jedzeniaradości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może(...)wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru
Zasmakuj Kuchnimakiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne
W Moim Magicznym Domupieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C. Masa makowa: 25 dag maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa) Mak wsypać do garnka,zalać(...)gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce. Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową
Niespełnione zdolności kulinarne