mak - 12131 przepisów (strona:119/809)

Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 201

łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku do kawy) 1 szklanka mleka   100 g masła 200 g cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek(...)ciasto (nie krócej niż 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.       Nadzienie. Mleko zagotowujemy z masłem, miodem, cukrem, dodajemy mak i smażymy 10 minut. Rodzynki sparzamy, odsączamy na sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa makowa. 215

Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową:   5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z makiem, wyrównujemy wierzch łyżką

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z domową masą makową 177

każdy w swojej kuchni, przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował. Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z kubkiem kawy w dłoni to jest właśnie to, co lubimy. Zwłaszcza jeśli świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy(...)suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy. Mak mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Tort makowy z masa kawową 264

pyszny torcik dp przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego    http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g  suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka(...)wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy  vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki  Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na  mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować

Gosia gotuje
Babeczki makowe z kremem czekoladowym 157

Mak , symbol płodności i dostatku towarzyszył Słowianom od najdawniejszych czasów a jego obecność na wigilijnym stole jest echem dawnych wierzeń i kultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem(...)kutię. Dziewczyna, która tarła mak na Wigilię mogła mieć nadzieję na szybkie zamążpójście. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kluski z makiem i orzechami 158

Kluski z makiem to danie, które przygotowuję już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Składniki 500 g makaronu pełnoziarnistego 100 g maku lub gotowej masy makowej (o ile nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego lub innych chemicznych składników) garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść suszonej żurawiny(...)garść rodzynek garść migdałów 4 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Mak dzień wcześniej zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w tym samym mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie wyłożonym gazą złożoną dwa razy. Mielimy dwa razy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oliwy. Następnie

My Chcemy Jeść
Sernik z makiem 195

Trudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem, od tamtego czasu prawie codziennie jem coś z masą makową (której część została zamrożona), po prostu ją uwielbiam! ;) mimo wielu pozytywnych właściwości mak, ma przede wszystkim wysoką kaloryczność dlatego muszę powoli przechodzić na odwyk(...)firmy Kupiec kilka kropel olejku migdałowego stewia wg. smaku (ja dałam ponad 4 łyżki, jednak moja słabo słodzi) masa makowa: 7 łyżek domowej masy makowej (zaparzony mlekiem i zmielony mak + migdały + orzechy + rodzynki  + olejek migdałowy + miód wg.smaku) 2 jajka ewentualnie można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomarańczowe babeczki z makiem 218

Obiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy.  Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą(...)pominęłam. Skład jest taki  200 g. mąki pszennej  ( ja użyłam typ 550 ) 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka o temp. pokojowej 125 g. miękkiego masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki kefiru skórka otarta z 1 pomarańczy Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy

apetytnapieczenie
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 213

miałam już możliwość i okazję wypróbować kilka przepisów, i to, co zachwyciło mnie najbardziej, zaprezentuję Wam tu właśnie.  WITARIAŃSKI MAKOWIEC Makowiec na surowo, kto by pomyślał?.. W samym maku surowym akurat problemu nie widzę, bo sama używam takiego już od dłuższego czasu, ale surowe ciasto, skąd je wziąć? Rozwiązanie okazało się bardzo proste i idealnie wpisuje się w założenia(...)robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz  - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

Przepyszna, bardzo wilgotna, cudownie strzelająca w zębach. Dla wszystkich wielbicieli maku, ale nie tylko. Ja choć wielką fanką maku nie jestem, to jestem ogromną fanką tej babki. Dla mnie jest ono cudowna... Wręcz bajeczna. U mnie tradycyjnie wersja na mące orkiszowej (nie jadamy pszenicy), z dodatkiem ksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym(...)mące pszennej (wówczas dajemy jej ok.230g). Składniki: - 250g masła - 250g mąki orkiszowej typ750 (typ700, lub pszenna po ok.230g) - 1 szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru  (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego

Smaczne Zdrowe
Kluski z makiem 172

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 252

drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło(...)bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać

Bullio
Cebularz lubelski 153

wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski(...)mąki, 20 g cukru, 30 g margaryny (ja użyłam masło), 40 g drożdży, 500 ml wody, 15 g soli. farsz: 300 g cebuli, 10 ml oleju roślinnego, 30 g maku niebieskiego, 10 g soli. Na godzinę przed wypiekiem cebularza obrać cebulę i pokroić w grubą kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić aż z cebuli wypłynie sok. Cebulę odcedzić, dodać olej

królestwo garów
Kluski z makiem 158

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 ml miodu pitnego trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia(...)Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra

królestwo garów
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 214

Pierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy(...)płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany)   Farsz: Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić,  i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami  za pomocą

MarciochaKucharzy