mak - 12131 przepisów (strona:119/809)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 309

amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren amarantusa/kaszy bulgur 2 szklanki maku niebieskiego rodzynki szklanka - 140g 30 g jagód inkaskich miód pszczeli lub cukier kokosowy 4 łyżki olej/oliwa 2 łyżki 1 szklanka orzechów – 100g (najwięcej włoskich) 1 szklanka płatów migdałowych sok ze świeżej(...)pomarańczy lub skórka suszona 2 łyżki opcjonalnie laska wanilii Amarantus/kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mak zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje i gotujemy do miękkości, odcedzamy. W między czasie płatki migdałowe, orzechy posiekane z cukrem/miodem pieczemy na blasze w piekarniku na termoobiegu przez ok 15 min. Uwolni się wspaniały aromat. Mieszamy amarantus/kaszę, mak i pozostałe składniki, jeśli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 150

makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny Na masę makową(...)maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut

Nie tylko w kuchni
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 180

blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek 50 g pistacji(...)wódki różanej 8 świeżych fig Przygotowanie: Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Figi przecinamy na pół, skrapiamy wódką różaną i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 15 minut. W tym samym czasie wsypujemy cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym

karmelowy
Strucla z makiem 196

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.  Składniki:  Ciasto(...)mleka 2 jajka 150 g masła 35 g uprażonych, pokrojonych migdałów skórka starta z 1 cytryny  papier pergaminowy do wyłożenia blachy masa makowa 250 g zmielonego raz maku 0,5 l mleka 1 torebka budyniu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła 1 żółtko 100 g cukru lukier 200 g cukru pudru 1 ubite białko sok z 1 cytryny ołatki

Niezły Młynek
Masa makowa, domowa 204

paru ładnych lat, sama przygotowuje masę makową, bardziej mi smakuje, nie jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :) Składniki: 500 g suchego, zmielonego maku 175 g brązowego cukru(...)rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową

Domowa cukiernia Ewy
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 157

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki(...)żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy, Sposób przygotowania: Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić i odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę. Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić

Nie tylko w kuchni
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 288

białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów

Mania Wypiekania
Rogale "prawie" Marcińskie 178

Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych poznańskich rogali. A tym bardziej nigdy ich nie robiłam. U nas w Małopolsce nie ma zwyczaju ich pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom(...)oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier

Smakołyki Asi
Makowiec na kruchym cieście 137

Składniki: ciasto 375 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru cukier waniliowy 2 jajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy(...)mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę

Pychotkaaa
Makowiec śnieżny wg siostry Anastazji 176

bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii

Pychotkaaa
Pyszny piegusek 315

puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male opakowanie) 4 jajka 250 g miękkiej margaryny 1 szklanka mleka 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Przesiać make(...)proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od zoltek. Do białek dodac szczyptę soli i ubic na sztywno. Do drugiej miski wlozyc miekka margarynę, dodac zoltka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzec mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się polacza , dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Rogale Świętomarcińskie . 240

Tydzień minął i znowu weekend no i oczywiści wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki Tym razem mamy Rogale Świętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane lukrem , rozkosz dla podniebienia :)  Zapraszam jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ja swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku(...)aromatycznych  Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia   . Zapraszam :)    Składniki : 50 g drożdży  1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja  1/2 szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki   soku  z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego

Sama słodycz i szczypta chili
Trufle marcińskie 167

Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych(...)śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej   Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki drożdżowe z makiem 230

pominęłam. Składniki: 600 gram mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam  ucieram(...)pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.  Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie  posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.  Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły

Ciasteczkowy Potwór
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 212

rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie   Fresano 15g   erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę(...)rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód  jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość