Posypcie cukrem, lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Domowa masa makowa 600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony) 170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru) 100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny 70 g orzechów (mogą być(...)włoskie ) 30 g migdałów 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła 2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy Można dodać ulubione dodatki suszone śliwki morela itp. Mak zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić ( używam do tego gazy) Zmiksować z pozostałymi składnikami Przechowywać do 5 dni w lodowce lub zamrozić. Jeśli chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina: 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść żurawiny perełki ozdobne Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli
Kuchnia MagdaLenyTego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż dobrze jest wszystkim znane ;) Napiszę tylko że wykorzystałam do niego mak z puszki i ser z wiaderka. Oszczędziłam dzięki temu sporo czasu :) To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki(...)mąki 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 żółtka MAK: masa makowa z puszki (Helio z bakaliami) 3 łyżki kaszy manny 3 białka 1 łyżka cukru kilka kropli olejku migdałowego SER: 1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe 25 dag masła lub margaryny kilka
Pani na deserkruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru(...)śmietany 30% Przygotowanie: Rolady: Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mak i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część wylewamy na formę z piekarnika (moja 30x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15 minut
Bon appetit mon amieskładniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie kilka kropli olejku migdałowego wykonanie : Masło zagotowujemy z mlekiem, cukrem oraz makiem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy
Domowy Smak Jedzeniaradości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może(...)wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru
Zasmakuj Kuchnimakiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne
W Moim Magicznym Domupieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C. Masa makowa: 25 dag maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa) Mak wsypać do garnka,zalać(...)gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce. Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową
Niespełnione zdolności kulinarneBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku
Kulinarne Fantazje Marioliciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę(...)najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości
Niezły Młyneknajsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej 6 jaj 1 jajo do posmarowania wierzchu łyżka maku 250 g masła 100 g świeżych drożdży łyżeczka cukru szczypta soli 250 ml (1 szklanka) śmietany lub jogurtu naturalnego Składniki na farsz: 1 kg kapusty kwaszonej liść laurowy kilka kulek(...)wyczerpania ciasta. Rolki układamy na papierze do pieczenia, nacinamy nożem ich wierzch w poprzek co 3-4 cm (łatwiej wtedy odcinać gotowe paszteciki), smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy przez 20 minut lub na rumiany kolor w 170 stopniach. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnypłynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony). W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem. Dodajemy ulubione bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formujemy
Życie zaczyna się w kuchniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie. Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest(...)odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę
Sama słodycz i szczypta chili