jest to, że możemy je później zabrać ze sobą na plac zabaw i gdy tylko Młoda ma ochotę na coś na ząb - jestem przygotowana. Tym razem placuszki z odrobiną maku, więc nic złego się nie stanie 😋 Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka mąki 2 jaja 2 łyżki mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki suchego maku 2 łyżki oleju szczypta soli(...)łyżeczki sody olej do smażenia Przygotowanie: w misce wymieszać mokre składniki osobno wymieszać suche składniki (bez maku) i dodać do mokrych - dokładnie wymieszać na jednolitą masę dodać mak i ponownie wymieszać na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki Smacznego
Gotowanie z pasjągęstego mleka kokosowego -5 łyżek ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -½ łyżeczki sody oczyszczonej -1 łyżka octu jabłkowego Masa makowa -200g mielonego suchego maku (np. Gardis z Lidla) -300g wody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady(...)laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone) -85g domowego marcepanu -80g ziaren słonecznika -mak niemielony do obtoczenia pralinek Kokosowy karmel -200g gęstego mleka kokosowego (prawie jak śmietanka kokosowa) -4 łyżki cukru kokosowego (musi być cukier o brązowym kolorze) Dodatkowo -pistacje solone (posiekane) PRALINY
Candy Pandaswody Dodatkowo; mak do posypania czarnuszka do posypania Przygotowanie; Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda. Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.kluski z niego otrzymane są pełne smaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami
Dzieje kuchennej Wiewiórypapryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki
Zasmakuj Kuchnibabkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne na Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam(...)mak niebieski od Skworcu . Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka maku * 250 g masła * 5 jajek * 7 łyżek mleka Wykonanie: Mleko, masło, pół szklanki cukru i mak umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka
Zrób to smacznieogień i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do wystudzonej masy i mieszamy do połączenia. składniki na masę makową: 250 g maku 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyża masła 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy, do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy(...)napęcznienia. Następnie odsączamy z wody i mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło, miód, żółtka, cukier, olejek i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy makowej i mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 300 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła 1 budyń waniliowy
Domowy Smak Jedzeniajaja 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki maku 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem
Cynamonowe szczęściemasę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.) Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, podgrzewamy ciągle mieszając, aż mak się sparzy, a mleko odparuje. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując
Rozpustne gotowaniedodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas! Składniki: (na małą tortownicę 18cm) spód : 500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka(...)pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami
Raj dla Podniebieniawymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić
Państwo Wojtczuk gotujądawna chciałam upiec łososia z makiem. Wreszcie udało mi się. Skorupka z maku jest chrupiąca tak jak lubię. Całość bardzo smaczna. filet z łososia 4 sztuki mak 2 łyżki sól i pieprz 1 łyżeczka rukola 1 opakowanie awokado 1 sztuka pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek 3 łyżki sok z cytryny 4 łyżki Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp(...)mak na płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek
AZgotuj!Idealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 całe jajka ewentualnie kilka łyżek kwaśnej śmietany Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka
Ze smakiem bez glutenuwięc odpuściłam. Ale za to teraz po małej przerwie od wypieków, do herbatki w środku tygodnia była jak znalazł. *keksówka o długości 30 cm Składniki: 5 jajek 2 szklanki maki 250 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie kisielu truskawkowego łyżka kakao łyżka suchego maku 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru(...)proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu z kakao. Dużym nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś lubi więcej
Tylko pysznie