chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato, to do części dodałam start żółty ser. Połączenie maku z cebulą uważam za fantastyczne. Cebularze wywodzą się z Lubelszczyzny, były wypiekane już za czasów Karola Wielkiego. W niektórych źródłach podaje się, że ich ojczyzną jest Zamojszczyzna(...)mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne przygody Gatitysięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie(...)dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku, trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać:D tak się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem. Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny
ciastkarnia na kruchym spodzieNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam(...)się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku(...)ściereczką i zostawiamy w cieple starając się nie spychać kotów z grzejników :) Czekamy aż masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą
sama złodycznieco bardziej pracochłonne jak np. przepis na sernik pomarańczowy . Dobrym sposobem na oszczędność czasu jest połączenie dwóch ciast w jedno. Jednym z takich przepisów jest seromak , połączenie sernika z makiem. Sernik na makowym spodzie to właśnie taki seromakowiec. Sernik na makowym spodzie 20 porcji, forma o średnicy 28 cm Składniki: Masa makowa 500 g białego maku po 50 g rodzynek(...)ziemniaczanej otarta skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g cukru 3 jajka Galaretka z żurawiny 500 g żurawiny, u mnie mrożona 200 g cukru 2 łyżki kokosowych wiórków Mak gotować w wodzie przez 30 minut, odcedzić i zmielić. Można zmiksować w malakserze. Rozpuścić masło z miodem, dodać mak i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać cukier, rodzynki, pokrojone morel
codojedzeniaZaciekawiony smakiem postanowiłem wypróbować przepis na pierogi z makiem. Powstały całkiem przy okazji, tzn. przy "magicznej" kutii oraz jednoczesnym lepieniu pierogów z kapustą i grzybami. No i jak nie zrobić, jak zrobić i spróbować. Składniki: 400 g mąki 1 łyżka masła 300-350 ml wrzątku 2 szklanki maku 50 g rodzynek(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100 ml koniaku Przygotowanie: Mak mielimy , gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy. Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy (z koniakiem wiecie co zrobić ;) ). Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki
R'n'G KitchenZawsze chciałam upiec taki seromakowiec na kruchym cieście wg własnej fantazji. Marzył mi się smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury. No i wyszło. Jest doskonały Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruchy spód: 1 ¼ szklanki mąki tortowej 80 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut. Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej. Składniki na masę makową: 400 g maku (u mnie suchy mielony , który wystarczy zalać 800 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu
Słodki sentymentwypełniona nadzieniem makowym :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 50 g drożdży - 3/4 szklanki mleka - 100 g masła - 100 g cukru - 4 żółtka - skórka z cytryny nadzienie - 400 g maku podwójnie zmielonego - 200 g cukru - 50 g masła - 3 łyżki miodu - 200 g posiekanych bakalii i orzechów - 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru(...)koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy aż się masło wchłonie do ciasta. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak opłukujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu mak mielimy trzy razy. Następnie do maku dodajemy cukier, żółtka, roztopione masło, miód i posiekane bakalie
Zainspirowana w kuchniCiasta z makiem kojarzą nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji zazwyczaj pieczemy strucle z makiem, jednak na zrobienie tego ciasta trzeba poświęcić trochę czasu, zwłaszcza na przygotowanie masy makowej. Dlatego dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na ciasto Makowa Panienka, które jest łatwiejsze w przygotowaniu. Ciasto Makowa Panienka składa się z dwóch blatów biszkoptowo-makowych(...)Składniki na Ciasto Makowa Panienka: Makowy biszkopt: 4 jajka 2 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 2 żółtka 3 budynie śmietankowe (bez cukru, 3×40 g) 1 kostka (200 g) masła 1 cukier
Danka Pichciąki bambusowej 30 g erytrolu w pudrze szczypta wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina masła klarowanego do wysmarowania papieru Masa makowo-orzechowa 250 g maku mielonego (ewentualnie zmielić samemu 3 razy) 250 gorącej wody 60 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku) 50 g migdałów 50 g orzechów pecan 50 g masła(...)kurzego 10 g erytrolu w pudrze 10 g inuliny 5 g soku z cytryny Przygotowanie Masa makowo-orzechowa Przygotowanie makowca warto zacząć od zrobienia masy makowej. W tym celu mak odważyć mak i zmielić 3 razy lub użyć mielonego. Zalać go gorącą wodą z dodatkiem erytrolu w pudrze. Całość wymieszać i odstawić na min. 30-40 minut. Migdały i orzechy
Ola la LCHFPyszne ciasto z serem i makiem, w dodatku na maślanym spodzie, jedno z moich ulubionych. Seromakowiec nadaje się do zamrożenia przez co możemy je mieć na dłużej. Polecam przepis. CIASTO : 200 g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( z małym czubkiem ) -szklanka ma pojemność 250 ml 2 łyżeczki proszku(...)MAK : 1 puszka maku PRZYGOTOWANIE : Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartego masła wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie połówki, większą i mniejszą. Tą większą rozkładamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm. Ciasto należy podpiec 15 minut w temperaturze 180 % *. Ser- masło ucieramy
Kulinarne Fantazje Mariolipiwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Piernik z kremem kawowym Piernik bananowy Muffiny z kremem piernikowym Piernik herbaciany z kremem Najlepsze pierniczki Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Tort makowy Makowa pokusa Makowa(...)panienka Euforia Miodowniki: Miodownik z kremem grysikowym - stefanka Królewiec z makiem Marlenka Z jabłkami Miodek Serniki: Sernik piernikowy Pyszny sernik Sernik z białą czekoladą Puchaty sernik Sernik z makiem i jabłkami Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik wiedeński Sernik z kokosową bezą Sernik z kruszonka Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą
Cynamonowe szczęścieMasa makowa: Mak 400 g rodzynki 100g miód płynny 1/2 szklanki cukier 100 g orzechy włoskie 60 g skórka pomarańczowa 4 łyżki białko 4 szt Ciasto: Drożdże 50 g mąka pszenna 2,5 szkl cukier 1/2 szklanki mało 30 g mleko 200 ml sól 1/3 łyżeczki żółtka 4 szt cukier puder(...)Masa makowa: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, tak by go zakryć. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy go do wrzenia, tak powolutku gotujemy ok 15 minut. Jeżeli ubędzie wody, należy dolać gorącej, tak by mak był cały czas przykryty wodą. Następnie zdejmujemy z kuchenki. Studzimy i odlewamy nadmiar wody. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce.. Dodajemy do zmielonego maku
Camilla w kuchnibardzo puszysty, wilgotny, a jednocześnie zbity i ciężki. Jak go przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam! Składniki 500 ml mleka 200 g masła 8 jajek 400 g maku 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Polewa 50 g masła 50 g mleka 100 g czekolady mlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Mak wraz z mlekiem przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na 30 minut. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru mleka, za pomocą sitka lub bawełnianej szmatki. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka (stopniowo). Wlewamy również odrobinę olejku migdałowego. Ciągle
Damusia.plkapustą i grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką, łazanki z kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne ciasto z makiem i bakaliami, pokryte lukrem i skórką pomarańczową, kutia, czyli obtłuczona pszenica z makiem, miodem, orzechami i suszonymi owocami
Rozdomowiona