Ciasto makowo-orzechowe z masą kajmakową na waflach. Czy Wam też wydaje się ono takie świąteczne? Ciasto Maczek wychodzi wysokie i podzielne. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Kiedy się ogrzeje, masa kajmakowa mięknie. Ciasto makowe: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2/3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mielonego maku 1 szkl. mielonych orzechów 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 300 g masła 1 puszka masy kajmakowej (około 500g) Nasącz:...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...