dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie(...)można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :)Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i świetną zabawę
Kraina Tysiąca SmakówTombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały rok( chi mangia l'uva per Capodanno conta i quattrini tutto l'anno). W okresie świątecznym sklepy i stragany
Mia Cucina Sofietapieczenia i kakao oraz jogurtem i mlekiem. Połączyć z odrobiną czerwonego barwnika. Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego winogrona
Magiczne Życie Martypyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka kulek czerwonego winogrona Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, rozmieszać i przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, połączyć z kremówką, wylać na galaretkę. Schłodzić. Ciastka posiekać drobno, połączyć(...)serkiem. Krem lekko ubić, wyłożyć do pucharków. Winogrona przekroić na pół, ułożyć dekoracyjnie na krem. Można dodać po jednym ciastku oraz lisku świeżej mięty do ozdoby pucharków. Schłodzić, deser podawać zimny
Magiczne Życie Martycebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej na noc), się namoczyła. Podwoi swoją objętość. Jeśli wpije wodę, dolać, aby była cały czas ciecierzyca wodą przykryta. Namoczoną(...)smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy pod wpływem wysokiej temperatury. * Można użyć innego oleju, np. rzepakowego. Jednak na tym z pestek winogron szybciej się usmażą, a dzięki temu nie wpiją go aż tyle. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiświeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem(...)minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika, odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron. Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkiczerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju(...)pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie, można zastąpić
W kuchni Karmel-itkiSAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii, wrzucam sałatę, mieszam i czekam, aż podwiędnie, po czym się zredukuje
W kuchni Karmel-itkisamego rana bomba witaminowa - sałatka owocowa -zdrowo I pysznie. Zapraszam Skadniki:1 melonok 500 gr winogronWykonanie:Melona obieramy, wycinamy środek, kroimy w kostkę.Winogron płuczemy. Wszystkie owoce dajemy do miski, mieszamy I gotowe :)Smacznego
Smaki EdytyJerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajabłko czerwone 1 kiść winogrona 1 paczka rodzynki 1 szt gruszka Brzoskwinie i ananasy wyjmujemy z puszek,kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)rodzynki a nastepnie obrane i pokrojone w kostkę banany, kiwi, mandarynki. Jabłko i gruszkę pozostawiamy w skórce i również dodajemy do sałatki pokrojone w kostkę. W przypadku winogron dajemy całe owoce. Całość mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaopakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku
Monia miesza i gotujesprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki
Fabryka pomysłówkryzysy polecam sałatkę owocową, moje potrzeby słodyczy zostały zaspokojone ;) Z podanej ilości składników będziemy mieli porcję dla 2 osób. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 kiwi garść kuleczek zielonego winogronu, najlepiej takich bez pestek (np. rodzynkowy) 5 połówek brzoskwiń z puszki 1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie:Banany kroimy w plasterki, kiwi i brzoskwinie w większą(...)kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy winogrona. Z zalewy i jogurtu robimy sos i zalewamy owoce. Mieszamy i możemy zajadać :)SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkarzodkiewki, sól, pieprz - jedna marchewka, pokrojona w plasterki - dwa pomidorki koktajlowe - kilka małych rzodkiewek przekrojonych na pół - jedno kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, ja wycięłam środek - kilkanaście bezpestkowych winogron A Wy jakie lunchboxy lubicie najbardziej? Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa