kiść białych winogron ( u mnie obrane ze skórki, przekrojone, bez pestek ) kukurydza kapusta pekińska mała cebula sos winegret Cebule drobno kroimy, solimy i odstawiamy na 5 min. Liście kapusty szatkujemy. Łączymy cebulkę, kapustę, odsączoną kukurydzę i winogrona. Dodajemy sos winegret
Atlas Smakówmakaron duży filet z kurczaka sól pieprz świeżo mielony przyprawa do kurczaka płatki owsiane mała cukinia łyżka kukurydzy łyżka zielonego groszku bazylia oregano starty parmezan olej z pestek winogron Przygotowanie: Makaron gotuje w wodzie, ze solą i kilkoma kropelkami oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Filet kroimy w plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy solą, świeżym pieprzem, przyprawą(...)kurczaka i płatkami owsianymi. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Dodajemy kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystkie składniki układamy na talerzu: makaron, mięsko i warzywa - całość posypujemy startym parmezanem. Pychota
Lawendowe NieboKolejna owocowa propozycja do domowej spiżarni. Składniki: 5 kg białych winogron, 125 dag cukru, 7 goździków. Wykonanie: Bardzo dojrzałe winogrona oczyścić, zasypać cukrem i odstawić na sześć godzin. Następnie postawić na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym na mocnym ogniu gotować przez sześć minut I ostudzić. Wrzucić goździki i gotować powtórnie do zgęstnienia konfitury i jeżeli jest
Tradycyjna Kuchniamarchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy(...)samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie
mojewypiekiinietylkobiałego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie(...)winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera. Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki
R'n'G KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Liście winogron się zamarynowały, więc wzięłam się za przygotowywanie dania z ich udziałem. Marynowane liście są bardzo greckie, więc do … Przeczytaj cały artykuł Post Faszerowane liście winogron pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu(...)pęczek kolendry kawałek imbiru ok. 2 cm 1 duża łyżka jasnego miodu (u mnie akacjowy) sok wyciśnięty z jednej limonki 1 płaska łyżeczka soli 50 ml oliwy z pestek winogron Sok wlewamy do pojemnika blendera, wrzucamy kolendrę, obrany i pokrojony imbir, miód, oliwę i miksujemy na puree. Doprawiamy solą do smaku, przekładamy do słoiczka
Kuchnia PrezydentowejAbsolutnie nie smakowały mi te, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach. I nie mam pojęcia, dlaczego od ponad tygodnia chodziły mi po głowie marynowane liście winogron. Musiałam je kupić. A jak kupiłam, to musiałam zrobić. Poszperałam w sieci i nie znalazłam właściwie nic inspirującego, a zawijanie w marynowane na słono, kwaśne liście ryżu z rodzynkami zupełnie mi się(...)ziołami, cebulą pokrojoną w kostkę, musztardą i przyprawami. Odstawiamy na 10 minut, próbujemy i doprawiamy, jeśli trzeba. jeśli będzie zbyt zwarte, dolewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Liście winogron rozkładamy na dużej desce żyłkami do góry (błyszczącą stroną do dołu) i zwijamy z farszem mięsno-ryżowym w następujący sposób: Niewielką ilość farszu nakładamy na górną część liścia, na wierzch
Kuchnia PrezydentowejLODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę(...)porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam
Kuchenne zapiski Edytyznakomite! Składniki 4 -5 kromek chlebka razowego żytniego 100 gr serka ziołowego twarogowego 100 gr szynki gotowanej 100 gr sera goudy w plasterkach 1/2 ogórka świeżego 40-50 szt winogron zielonych 40-50 sztuk wykałaczek 2-3 liście sałaty Sposób przygotowania Chlebek żytni kroimy na kwadraty 2 X 2 cm,smarujemy serkiem ziołowym, ser żółty i szyneczkę kroimy na takie(...)również pokroić na kwadraty i układamy warstwowo koreczki : na posmarowany serkiem chleb dajemy szynkę następnie część robimy z ogórkiem a część z serem żółtym na koniec kładziemy owoc winogronu i spinamy wykałaczką . Układamy na udekorowanym sałatą półmisku i podajemy na stół. Szybka i smaczna sylwestrowa zakąska
Wanilia i Kardamoncukru, ponieważ owoce mają same w sobie dużo cukru. Tak więc...do dzieła :) Składniki (według mojej wersji): ok 10 truskawek pół banana nieduża soczysta pomarańcza pół jabłka ok 15 winogron (u mnie ciemne) nektarynka mały jogurt naturalny Przygotowanie: Owoce myjemy i suszymy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki. Banana siekamy w plasterki. Winogrona przecinamy na pół
ChilliJemyFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemykuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych winogron nektarynka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana kroimy w plastry. Jabłko i gruszkę obieramy i plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki i kroimy w kwadraciki(...)Wszystkie owoce, łącznie z winogronem łączymy i dodajemy jogurtu naturalnego. Jedna z moich ulubionych owocowych przekąsek. Polecam
ChilliJemytego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz. Przygotowanie: Młode ziemniaczki trochę obskrobałam (nie obieram ich)- najlepiej małym ostrym nożem lub nowym zmywakiem z szorstką stroną. Następnie ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Sałatkę zrobiłam z pokrojonych(...)kostkę pomidorków, ogórka, posiekanego szczypiorku koperku. Dodałam do niej olej z pestek winogron, sól i pieprz. Na patelni Ambition rozpuściłam masełko i wybiłam 2 jajka. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam na chwilę pokrywką Ambition - ta pokrywka pasuje do 3 rozmiarów garnków/ patelni. To jest jej wielki plus, gdyż 1 pokrywka zastępuje 3;) a jej silikonowe brzegi sprawiają, że idealnie
Aga w kuchniszalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie
mojewypiekiinietylko