Pochodzące z Diety Azteckiej smoothie jest orzeźwiające, a ze względu na mrożone winogrona i schłodzony melon staje się świetnym ochładzającym organizm napojem. Szczególnie polecam w upalne dni :) U mnie wyszedł kolor jasno-różowy, ze względu dodania pół na pół winogron fioletowych i zielonych :) Składniki: - 2 szklanki obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę melona miodowego (z lodówki) - 1 szklanka mrożonych(...)winogron - 1/2 szklanki wypestkowanego i posiekanego ogórka (nawoskowany lub gorzki ogórek należy obrać ze skórki) - 1/4 filtrowanej wody - 2 łyżki stołowe nasion chia - 1 łyżeczka świeżego soku z limonki (lub więcej, według uznania) - 12 średniej wielkości świeżych liści mięty - szczypta soli morskiej Przygotowanie: Miksuj w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki
Zdrowie na języku :PPierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)Faszerowane pieczarki Składniki:12 dużych pieczarek20 dag mięsa mielonego3 plasterki sera żółtegojajkopietruszka suszona lub świeżaprzyprawa kebab sólpieprzolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyPrzygotowanie:Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego(...)pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć. W tym samym czasie na drugiej patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie. Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy
Lawendowe Niebobulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając(...)minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy
mojewypiekiinietylkoPrzetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!Składniki:winogronocukierwodaSposób wykonania:1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniczarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ]. Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując(...)takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną jasną galaretką . Po stężeniu drugiej warstwy nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką. Połączenie lekkich, delikatnych smaków win i owoców z cięższymi stanowi ciekawe doznania smakowe. Więcej o tych doskonałych winach na - www.facebook.com/KlubCelebro.
Kulinarny karnet ChristopheraBabcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę. Z ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje(...)wbić na wykałaczce. Z pieprzu –oczka. Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy małe ,marynowane cebulki
Kulinarny karnet Christopheramoja córeczka- będą zachwycone! Skladniki mango kandyzowane Skworcu wiśnie suszone premium Skworcu batonik fit ziaren pełny, który możecie zrobić sami! PRZEPIS TUTAJ jogurt brzoskwiniowy lub każdy inny czarne winogrona troszkę płatków kukurydzianych – fajnie chrupią! Rozgnieć batonik widelcem...lub po prostu dodaj swoje ulubione muesli. Dołóż platków kukurydzianych, kandyzowanego mango i suszonych wiśni. Polej jogurtem,dołóż winogron, szybko wymieszaj(...)Całość ma być ładnie zbita, tak aby można było zjeść to śniadanko widelcem. Posyp po wierzchu kandyzowanym mango Skworcu i dodaj winogron... Smacznego ! SKWORCU , o którym Wam opowiadam i polecam gorąco, znajdziecie TUTAJ Zajrzyjcie, poszperajcie w jego szafkach , szafeczkach i na półkach, znajdziecie wiele zdrowych, aromatycznych, a przede wszystkim świeżych propozycji
Z Kuchni Do Kuchniskładzie jest wódka, więc jak kto chce się nim uraczyć musi pomyśleć wcześniej i najwyżej przejść się piechotą wesoło podśpiewując lub wsiąść do MPK. Składniki -lody, Wasze ulubione -czarne winogrona -cynamonowy raj od Ziarenkowo -kawałeczki serniczka z tego przepisuTUTAJ -mango kandyzowane od Skworcu -wiśnie suszone premium od Skworcu -ananas kandyzowany od Skworcu -wódka weselna- czyli jakikolwiek rodzaj wódki Postępowanie banalnie(...)proste, tylko musi być szybkie, bo lody się topią rzecz jasna. Gałka lodów na dno szklanki lub pucharka a następnie kulki winogron. Całość posyp Cynamonowym Rajem i dodaj pokrojonego w kawałeczki sernika, on tu nie jest bez przyczyny, ale jeśli nie masz sernika to też się obejdzie ! Dodaj kandyzowane mango i winogrona. Następnie wisnie suszone premium oraz ananas kandyzowany. Następnie
Z Kuchni Do Kuchnilekko gorzkawa. Słodka jest chałwa (aż za słodka, wręcz mdląca), która powstaje na bazie tahiny! PASTA SEZAMOWA TAHINI /znany, oryginalny (mam nadzieję);/ szklanka łuskanego sezamu ewentualnie olej sezamowy/z pestek winogron Sezam prażę na suchej patelni, aż ładnie się zrumieni. Następnie przerzucam go do kielicha blendera. Miksuję cierpliwie na najwyższych obrotach, zbierając co chwilę masę ze ścianek. Pasta powinna być idealnie(...)gładka. Ja osobiście dodałam nieco oleju sezamowego i z pestek winogron, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję (olej z pestek winogron nie ma szczególnego smaku ani zapachu). Tahinę możesz przechowywać w czystym słoiku w lodówce nawet kilka miesięcy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiniewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane(...)mięso i nie traktuj go jako centrum posiłku. Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi
Chilli Czosnek i Oliwadeser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaowoców do warzyw. Tak przygotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Była też całkiem smaczna kiedy ostygła. Polecam! inspiracja tutaj składniki 500 g brukselki 300 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych 3 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka świeżych liści tymianku, lub łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie(...)Rozgrzać piekarnik do 190 st C. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na połowy. Do miski włożyć brukselkę, winogrona, polać oliwą, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i plasterkami czosnku. Wymieszać, przełożyć na dużą blachę, tak aby brukselka leżała przecięciem do dołu. Piec 25 - 30 minut, lub do czasu aż brukselka lekko się zrumieni. Smacznego
Stare Garywanilii 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki(...)wanilii 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance wrzątku (niekoniecznie, ale przedłuża świeżość owoców) Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. W misie miksera utrzeć
moj przepis naJeszcze ciepłe dni na dworze więc można pokusić się o taki sernik. Sernik na zimno z dodatkiem winogron oraz z galaretką o smaku pinacolady. Ciekawe połączenie smaków a rezultat zaskakująco pyszny. Polecam aby spróbować. Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepysznego i z dużą ilością witamin. Ja należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe. Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona. Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy w plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pycha
ChilliJemy