Przedstawiam moją wersję popularnej, bardzo prostej i szybkiej do zrobienia sałatki Waldorf. Oryginalnie powinny znaleźć się w niej orzechy, ja zastąpiłam je płatkami migdałów. Dodatek winogron daje ciekawy słodko-słony efekt, przez co sałatka niewątpliwie jest oryginalna. Mi zasmakowało. :-) 3 garście czerwonych winogron 1/2 szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku(...)cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy. 2. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników
Szefowa kuchniPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G KitchenŻyczę wszystkim Wspaniałego Nowego Roku 2016. Zdrowia i spełnienia, świetnych pomysłów i radości! Właśnie ukończyliśmy słodką przekąskę. Winogrona w karmelu z pistacjami. Świetna zabawa przy stole. Zaopatrzcie się w winogrona, siekane orzechy, wykałaczki i karmel. Wspaniała zabawa przy stole . winogrona siekane pistacje lub inne orzechy karmel wykałaczki 100 g śmietanki 60 g cukru 1 łyżka masła
AZgotuj!Bardzo udane połączenie winogrona z serem pleśniowym z pysznym lekkim dressingiem. Coś idealnego do zjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić
Magiczne Życie Martycieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki pomarańczowej, dosładzanego miodem do smaku. Składniki kompotu: (4-6 porcji) 2 szklanki czerwonych winogron 10 suszonych moreli (najlepiej tych brązowych – bez konserwantów) 2 łyżki żurawin 2 łyżki(...)suszonej (opcjonalnie) skórka z połowy pomarańczy (dobrze wyszorowanej i sparzonej) – dla dzieci najlepiej użyć pomarańczy niepryskanych miód o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy, lipowy) 6 szklanek wody Przygotowanie: Winogrona umyć, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Wrzuć do garnka razem z morelami, żurawiną i rodzynkami. Z pomarańczy nożykiem do warzyw obrać skórkę najcieniej jak się da (bez białej błonki
Moja DelicjaKruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze. Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla niektórych wyda się prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)śmietanki 30% 30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty 30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym
Wanilia i Kardamondaniu przemycamy to co najcenniejsze – same witaminy, których tak potrzebujemy! Składniki -kasza jaglana u mnie MELVIT -sok czarny bez 100% POLSKA ARONIA -owoce granatu -ciemne winogrona -olej kokosowy -płatki migdałów SKWORCU -listki mięty Ugotuj kaszę jaglaną tak jak proponuje producent, z dodatkiem oleju kokosowego. Odłóż niech przestygnie. Winogrona umyj, przetnij na pół. Wyłuskaj owoce granatu- łatwo(...)zrobić w miseczce z zimną wodą. Na talerze rozłóż kaszę jaglaną, skrop sokiem z czarnego bzu. Dodaj owoce granatu, winogrona. Na końcu ozdób listkami mięty i podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Śniadanie gotowe ! Czarny bez jest niezastąpiony do gorących naparów herbacianych. stosuję go również do wszelkiego rodzaju koktajli i musów owocowych ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKrem migdałowy 400 ml mleka 1 budyń waniliowy b/c 3 łyżki cukru 200 g masła 30 g migdałów w płatkach Ale-raj olejek migdałowy 1 galaretka agrestowa winogrona Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek(...)Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką. Warstwy ciasta: Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka
Ala piecze i gotujeBardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną(...)śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy tężejące galaretki , dokładnie miksujemy. Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy . Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaSkładniki: puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 240g czerwonego winogrona, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Fasolkę przelać zimną wodą i odsączyć. Winogrona przekroić na pół. Do winogron i fasolki wcisnąć obrane ząbki czosnku, dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz - wszystko wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikifiletów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy Sałatę lekko rozdrobnić i ułożyć na dnie salaterki, na sałacie ułożyć połowę śledzi pokrojonych w kwadraty, kilka przekrojonych winogron, Majonez, keczup i musztardę wymieszać wyłożyć cały sos, następnie ułożyć resztę śledzi i winogron oraz
Gotowanie jest łatweSkładniki: -0,5 kg ciemnych winogron (drobnych) -2-3 jabłka (u mnie: złota reneta) -cukier lub miód -pół pałeczki cynamonu -kilka goździków Wykonanie: Opłukane winogrona pozbawione gałązek umieszczamy w garnku. Jabłka płuczemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do winogron. Zalewamy 2 l wody i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania wrzucamy cynamon
KasiekGotujePyszna prosta jesienna surówka Ciekawa w smaku połączenie kwaśnych ogórków z słodkim winogronem Składniki • 1 cukinia 20 cm żółta • biała część pora • 1 jabłko ze skórką • 2 mniejsze ogórki kiszone • 15 kulek winogrona • 2 łyżki śmietany • sos sałatkowy grecki Sposób przygotowania 1. Cukinię jabłko i ogórki zetrzeć na grubej tarce.Dodać pokrojony w paski por i połówki(...)winogrona bez pestek Surówkę posypać sosem sałatkowym dodać śmietanę wszystko razem wymieszać
W królestwie smaków Beatykaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż(...)następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę
My Chcemy JeśćWielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce
R'n'G Kitchen