winogron - 1000 przepisów (strona:24/67)

Sharma z frytkami 344

Przepis na proste i idealnie smakowo zbalansowane danie :) Mięsko to dzieło mojego męża :)Sharma z "odchudzonymi" frytkamiSkładniki:podwójna pierś z kurczakaprzyprawa do gyrosapieprz kolorowyprzyprawa do kurczakacurryolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyfrytkiPrzygotowanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości. Wcześniej trzeba zabrać się za przygotowywanie

Lawendowe Niebo
Letnia sałatka z kurczakiem 942

chleba (bez skórki)sól pieprz ziołowypieprz curryprzyprawa do kurczakaolej z pestek winogronPrzygotowanie:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy ją na oleju z pestek winogron, dodając sól, pieprz, curry, przyprawę do kurczaka. Smażymy do miękkości i studzimy.Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), aż powstaną nasze malutkie grzaneczki

Lawendowe Niebo
Złote krążki z cukinii 173

cukinię uważam za rozpoczęty!Pierwszy z przepisów, z wykorzystaniem cukinii ;) Dzisiaj najprostsza, smażona cukinia :)Złote krążki z cukiniiSkładniki:2 małe cukiniejajko4 łyżki mlekasólpieprzbułka tarta olej z pestek winogron (do smażenia)Przygotowanie:Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy :) Kroimy w plasterki. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i mlekiem.Krążki cukinii maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej

Lawendowe Niebo
Kotlety ryżowe 303

czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.Pyszne

Lawendowe Niebo
Sałatka z kozim serem, gruszką i żurawiną 249

Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę.Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki. Na końcu wszystko posypujemy suszoną żurawiną i pokrojonymi na pół winogronami. Polewamy oliwą i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Na jesienne wieczory 142

crunchy czekoladoweSposób przygotowania:Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do miski, a następnie blenderem tworzymy mus. Winogrona kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczyń. Następnie posypujemy je  crunchy czekoladowym i polewamy bitą śmietaną. Kolejną warstwą jest mus śliwkowy. Dekorujemy chrupiącym crunchy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zielone Smoothie 217

uciec od monotonni. Dlatego wiem, że da się połączyć składniki tak, aby były smaczne i przy okazji zdrowe. W przewidzianym cyklu zdrowych napoi, dziś pierwszy - zielony. Z kiwi, winogron, ananasa i cytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny

Słodkie Przyjemności
Smoothie ananasowo-grejfrutowe 120

końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Grejpfruta obieramy z grubej skórki i usuwamy białą, gorzką skórkę. Owoce wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Na wierzch wrzucamy umyte winogrona. Całość zalewamy 2-3 łyżkami. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości – jeżeli nie posiadacie w robocie sitka do przecierów, proponuję przed podaniem przetrzeć miąższ przez zwykłe

Słodkie Przyjemności
Najpopularniejsze przepisy października [TOP5] 161

tylko o jednym – że Polacy uwielbiają robić swoje własne trunki i cenią je bardziej, niż te sklepowe. W tym roku również nastawiliśmy kolejny balon z winem z jasnych winogron. Tym razem większy, 15 litrowy. Mamy nadzieję, że wyjdzie równie pyszne, jak to, które opisujemy.Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze

Jakugotujesz.pl
Sałatka Waldorf 224

dodatki.   Składniki: -  1 średni seler ok. 300g-  2 jabłka-  cytryna (kilka łyżek soku)-  2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu.  Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy(...)kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka  ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 154

110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku(...)foremki. Ja użyłam dużą aluminiową i silikonową. Aluminiową natłuszczam olejem i posypuję kaszą, silikonową tylko lekko natłuszczam. Masę mięsną przekładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię, lekko polewamy olejem z pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową (oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie

mojewypiekiinietylko
Surówka z ogórka i papryki 167

mimo wszystko - bardzo ją lubię.    Składniki:  - 1 ogórek szklarniowy- 1 czerwona papryka- kawałek pora- 1-2 ząbki czosnku- niebieska sól perska- świeżo mielony pieprz czarny- olej z pestek winogron   Warzywa myjemy. Paprykę przekrajamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek i paprykę cienko szatkujemy ze skórką. Por kroimy, oprószamy solą, lekko wygniatamy i zostawiamy na chwilę(...)Ogórka z papryką doprawiamy pieprzem, dodajemy drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę) oraz skrapiamy olejem z pestek winogron – mieszamy. Dodajemy por oraz doprawiamy do smaku niebieską solą perską, ponownie mieszamy.Surówka z ogórka i papryki, mimo wszystko, posiada swoje walory, i to nie tylko smakowe. Sam ogórek ma niewielką wartość odżywczą, bo w 96% składa się z wody

mojewypiekiinietylko
Foremki z białej czekolady 148

foremki silikonowe lub  papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone,  cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie     Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę i mieszając rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 249

wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Pomidorki koktajlowe(...)winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2.   Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3.   Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4.   Sery kroimy w mniejsze kawałki.5.   Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę

W kuchni Katie
Owocowa sałatka z sorbetem cytrusowym 140

Sałatka składkowa, przygotowana z przyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier(...)deserowych salaterek, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika. Melon kroimy w łódeczki, obieramy ze skóry następnie kroimy w kostkę, banany także kroimy w kółeczka, winogrona dodajemy całe kulki, kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce, mandarynki z puszki dodajemy do reszty, na sam koniec dodajemy listki z mięty. Sałatkę jemy z sorbetem albo innymi lodami

Bon Appetit Małgorzaty