winogron - 1000 przepisów (strona:31/67)

Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 260

jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne. Jeśli chcielibyście spróbować greckich specjałów, ale w tym roku

Ratunku obiad
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 136

znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy

I tu będę miała takie te
Najprostszy wegański placek z owocami 145

jest delikatne i puszyste.  Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny  250g jeżyn odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 125

bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak

Marder&Marder Manufacture
Oleje i ich rola w zdrowej diecie 149

źródłem kwasów omega-3. W walce ze złym cholesterolem może się z kolei doskonale sprawdzić olej z orzechów włoskich, podczas gdy cennym źródłem przeciwutleniaczy będzie olej z pestek z winogron. A jakie oleje można wykorzystać do smażenia? Tu najlepszym rozwiązaniem będzie olej sezamowy, który również powinien zagościć w naszej spiżarni. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na olej kokosowy, który

Codogara
Tort bezglutenowy 143

masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne owoce (u mnie figi i winogrona) siekane migdały  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy

Czary - gary w kuchni
Makaron z pesto z rukoli i gorgonzoli (Pasta al pesto di rucola e gorgonzola) 135

przeciwników. Ja należę do pierwszej grupy. Uwielbiam ten ser. Najlepiej w połączeniu z owocami, zwłaszcza gruszk ą , ale tez jabłkiem, winogronami, figami a do tego kieliszek czerwonego wina. I czego chcieć więcej  :) Gorgonzola jest bardzo popularna w kuchni włoskiej, zwłaszcza w Lombardii. Produkowana

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 170

świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków.  Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko takim sałatkom

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik jeżynowy 148

czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane

Wędrówki po kuchni
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 175

mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię. W krajach śródziemnomorskich zawija się przecież farsze w liście winogron. Na północy króluje kapusta. Ale jaki jej rodzaj? Jaki farsz? Jak to dobrze, że odpowiedzi jest wiele! Na Ukrainie z pewnością użyto by liści kapusty włoskiej. Ja do swojej wersji

zadanie-gotowanie
Pszenica - wady i zalety. 217

sacharoza - cukier stołowy (biały i trzcinowy) oraz wszystkie produkty zawierające duże jego ilości, np. cukierki, lizaki fruktoza - obecna w miodzie, melasie i owocach, zwłaszcza bardzo słodkich (np. arbuzy, winogrona) laktoza - cukier obecny w mleku i przetworach fruktany - cukry obecne w pszenicy, cebuli, czosnku i inulinie galaktooligosacharydy - występujące w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica) poliole - (np. ksylitol) stosowane jako słodziki

Powiedz dietom nie
Zielony mech 164

miałam swój zamrożony) - 3 jajka - 1 i 1/3 szklanki cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 1 i 1/3 szklanki oleju (o neutralnym smaku np. rzepakowy, z pestek winogron…) - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam

mojewypiekiinietylko
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli 94

musztardy. Pyszności, polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 220 g liści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 6 łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą

MyCookBook.pl