winogron - 1000 przepisów (strona:40/67)

Arbuz, mięta i feta z dressingiem miodowo - limonkowym 190

porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu sok z 1 limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż arbuza i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą. Całość

DefinicjaSmaku
Deser owocowo-lodowy 172

domu, we własnej kuchni. A potem wrócić do prasowania. Składniki -ulubione lody- u mnie smak tropików - morele suszone Owocowy Raj - naturalny sok z żurawiny Owocowy Raj -brzoskwinia -zielone winogrono -chipsy naturalne niesłodzone kokosowe -mięta -miseczki waflowe Z podanych składników skomponuj deser lodowy, zdrowy, smaczny, orzezwiający.Polej sokiem z żurawiny. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 155

szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix    owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Podróż do krainy wina z Malmą 144

znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino smakowało wyśmienicie i chętnie sięgnęłam po drugi kieliszek... A czy wiecie, że białe wino powstaje z czerwonych winogron?, wszystko wszakże uzależnione jest od skórek, które mocno zabarwiają. Tak więc do wina białego wyciska się sam miąższ, do wina różowego na kilka godzin zostawia się owoce wraz ze skórką

Apetyczna babeczka
Owocowe spring - rollsy 109

delikatne, owocowe i pełne witamin danie, które polubią wszyscy! Niezwykła odmiana od tradycyjnych sajgonek. Dla owocolubnych :) Składniki: 4 arkusze papieru ryżowego 1/8 melona (dowolnego) 2/3 banana kilka zielonych, bezpestkowych winogron kilka borówek 1/2 brzoskwini lub nektarynki Przygotowanie: Papier ryżowy zanurzyć na 2 sekundy w letniej wodzie, położyć na desce do krojenia, aby się uelastycznił.  Owoce (które tego wymagają) obrać

Cakes By Kejt
Rumiane placki z cukinii 241

cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna) sól i pieprz do smaku inne ulubione przyprawy olej do smażenia (np. z pestek winogron) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie

W SMAK
Recenzja sokownika 160

również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym sok. Sokownik FRUIT SUMMER

Marta Gotuje
Kakaowe ciasto z cukinią 330

jajek 2 szklanki cukru  1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju z pestek winogron 3 szklanki startej cukinii Przygotowanie: W dużej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko

Lawendowe Niebo
Placki owsiane 115

wody - 1 jajko - 1 jabłko - 1 banan - garść orzechów ziemnych - dodatkowo co kto lubi: pestki słonecznika, pestki dyni, sezam itp. - do ozdobienia: naturalny serek homogenizowany/jogurt naturalny i dowolne owoce (winogron, borówki etc.) Przygotowanie : 1. Wsypać płatki do miski i zalać szklanką ciepłej wody. Odczekać chwilę aż płatki nasiakną wodą. 2. Dosypać wszystkie suche składniki, tj. orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam

Kuchenne innowacje
Tureckie bajgle – Simit 137

gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem lub melasą. Na tureckie bajgle – Simit wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków oraz oryginał – Magdy z bloga My Little

mojewypiekiinietylko
Wegański tort czekoladowo-malinowy 366

pieczenia  1 łyżeczka sody  ½ łyżeczki soli  1 ½ szklanki brązowego cukru  2 szklanki mleka sojowego  ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron)  7 łyżek malinowej konfitury  Polewa:  ¼ szklanki mleka sojowego  1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)  ½ szklanki cukru pudru  1 łyżka oleju kokosowego  świeże maliny

Roślinna - blog wegański
Ogórki kiszone w słoikach 161

smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej

R'n'G Kitchen
Najprostszy deser świata 144

ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci.  Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić, każdą w 1,5 szklanki wrzątku. Rodzynki sparzyć, owoce umyć i osuszyć. Galaretki wlewać

Cakes By Kejt
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 105

wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich

Mango Papaja
Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym 142

dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka 3 l wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy

Smaki Ewy