winogron - 1000 przepisów (strona:46/67)

Wiosna w sadzie 89

pięknie! W sadzie białe, delikatne kwiatki kwitnącej czereśni witają mnie swym słodkim aromatem, tuż za nimi nie rozwinięte jeszcze pączki kwiatowe śliwy... w rogu czerwień pigwy zachęca do fotografii, winogrono natomiast czeka na rozwinięcie liści. Przyroda w całej swojej krasie budzi się do życia, choć spóźniona, jednak tak nieziemsko piękna, niewinna i delikatna. Wita zapachem, kolorem....a ja całą sobą

Kuchenne aromaty
Gofry z owocami i bitą śmietaną 154

mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki  30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy

Kuchenne aromaty
Wstęp do kuchni gruzińskiej 115

Kuchni Gruzińskiej" Grażyny Strumiłło-Miłosz z 1981 roku. Zagłębiając się w przepisy teleportowałam z autobusu w okolice dolin śródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę

upichcona
Smażone zielone pomidory (Pomodori Verdi Fritti) 88

Blueberry Corner by "jagodzianka" To danie smakuje wyjątkowo. Kwaskowy smak zielonych pomidorów doskonale współgra ze słodyczą białych winogron. Robiąc to danie przychodzi mi na … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone zielone pomidory (Pomodori Verdi Fritti) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Anielski biszkopt na białkach 331

albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie.  Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.  Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ

Proste Potrawy
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 207

szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem . Sałatka: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można

SzczyptaSmaQ
Owsianka błyskawiczna z owocami 134

przepis jest szybki, zdrowy i bardzo....pożywny! Kolorowy! Owsianka pełna witamin! Składniki -płatki owsiane błyskawiczne MELVIT  SECRET Family -dowolne owoce, u mnie winogrona, ananas -jogurt u mnie pieczone jabłko z rodzynkami i cynamonem Do szklanej miseczki wsyp płatki owsiane i zalej je jogurtem, wymieszaj i włóż na noc do lodówki. Ładnie napęcznieją i zrobia się super mięciutkie. Dodaj ulubionych

Z Kuchni Do Kuchni
Deska serów i wędlin 310

Wygląda bardzo ładnie, nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie i można podać różne smakołyki. Taka deska może zawierać oprócz głównych produktów jeszcze dodatki np. do serów bakalie lub winogrona, a do wędlin i mięs marynowane warzywa, ogórki kiszone, oliwki, suszone pomidory, chrzan itd. Do podania bardzo fajnie wygląda obrotowa deska, jednak równie dobrze można wszytko ułożyć na dużym talerzu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 150

syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego

mojewypiekiinietylko
JOGURTOWY (DIETETYCZNY) DESER 200

smaku truskawkowym) -1,5 dag zelatyny Dodatki: -garsc rodzynek -1 niewielki banan -herbatniki ( ja kupilam herbatniki BEBE x2 ,czyli mialam 8 szt.) Mozna dodac cos innego np. truskawki, winogrona, maliny, mieszanke bakali, biszkopty, otreby itp. Ja dalam to co mialam i uwazalam ,ze bedzie do smaku jogurtu pasowalo . SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Rodzynki zalewamy wrzatkiem zostawiamy

PychaDania
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 174

główne.     Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska gruboziarnista - olej - masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka)   Śledzie

mojewypiekiinietylko
Zdrowe grillowanie 157

wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.  Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą

Truskawkowa Fiesta
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 162

łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Jeśli nie macie grzybów mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej

W SMAK
Nové Vinařstvi - wino z Czech 97

subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych. W smaku krągłe i przyjemne – owocowe z wyraźnym cukrem resztkowym.   Cépage

królestwo garów