winogron - 1000 przepisów (strona:46/67)

Istenić - Slovenian Bubbles 138

Jest to podstawowe wino marki Istenic. Swoją nazwę wzięło od imienia córki Janeza i Mihaeli Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek:  - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 119

bogów. Region Veneto znajduje się w północno wschodniej części Włoch. Pracuje tam 2246 winogrodników, a 272 firmy butelkują wina (nie wszyscy winiarze robią to we własnym zakresie – czasami odsprzedają winogrona większym firmom). W regionie uprawia się głównie odmiany: Corvina Veronese, Corvignone i Rondinella i to te odmiany są podstawą do produkcji win Valpolicella i Amarone. Degustację otwartą poprzedziła degustacja komentowana

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 116

dość tajemniczo brzmiących nazwach In Primis 2011 oraz Maiorem 2011. Obydwa wina powstały w większości z odmiany Sangiovese, jednakże pozostała część proporcji została uzupełniona zupełnie nieznanymi lokalnymi odmianami winogron, o których nawet apelacja nie wspomina. Dlatego mimo swojego wybitnego charakteru i niespotykanych walorów, wina mają klasę tylko wina regionalnego IGT, co nie przeszkadza, by zaliczyć je kategorii Supertoscanów

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 179

wędlinami i serami. Trzy kieliszki Gambero Rosso przyznane temu winu są według mnie nieco na wyrost. Meran Burggrafler - Graf von Meran Meraner Schickenburg Alto Adige DOC 2013 100% Schiava. Winogrona pochodzą z idealnego dla tego szczepu siedliska (poranne słońce i duża zawartość iłu w glebie) z 15 – 20 letnich krzewów. Nos jest surowy i oszczędny. Dominują nuty zwierzęce, ziemiste

królestwo garów
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu 138

mogą być śliwki mrożone Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 145

może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji

królestwo garów
Alterra, Olejek do skóry, antycellulitowy, Brzoza i pomarańcza 209

podczas nakładania oczyszczenie skóry z produktów przemiany materii i łagodzi efekt pomarańczowej skórki. Olej z awokado, oliwa z oliwek, olej z jojoby, olej z orzechów makadamia, olej z pestek winogron oraz olej z miąższu owoców rokitnika zwyczajnego dodatkowo rozpieszczają skórę, która staje się bardziej sprężysta i elastyczna. Naturalny zapach ożywia zmysły" ALE     (jak większość z nas) używam tego

Cukier&Puder
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 162

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 215

następnego dnia rano wybraliśmy się naszą trzyosobową rodzinką na targ. Listy oczywiście z domu nie wzięłam, więc "na czuja" zakupiliśmy co potrzeba, a Syncio przy okazji najadł się winogron skubiąc to tu, to tam ;). Po długich poszukiwaniach udało nam się zdobyć kiełbasę jałowcową, a sam jałowiec "ukradliśmy" Teściom. Na targu zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało

Kuchnia po mojemu
Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami 190

łyżki płatków migdałowych; 1 mała szalotka; 3 ząbki czosnku; 250 ml śmietany 30%; szczypta gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć

In my kitchen
Delicja 227

cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt

In my kitchen
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 188

pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert ze słodkim kleksem 189

Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem

Humanistka w kuchni
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 606

proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania