winogron - 1000 przepisów (strona:52/67)

ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY 89

przeszkadza to jednak w tym aby znaleźć chwilkę na małe co nieco. :) SKŁADNIKI: 1 mała śmietana 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 1 banan śmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu  na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać

Kuchnia w opałach
DESER LODOWY 105

Lody niestety nie są domowej roboty, ale w niczym mi to dzisiaj nie przeszkadza. SKŁADNIKI: ulubione lody: u mnie bananowe i brzoskwiniowe ulubione owoce: u mnie banan, kiwi, groszka, winogrona A jak to zrobić: Do salaterki przełożyć lody , dodać pokrojone owoce i gotowe. Można jeszcze całość wzbogacić sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Uznałam jednak, była by to zbyt duża rozpusta

Kuchnia w opałach
BABULCE 89

masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany  1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości

Kuchnia w opałach
Surówka z brukwi 159

słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały

mojewypiekiinietylko
Tarta z warzywami 181

mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie keczup majonez Przygotowanie: Warzywa przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu :) Ja je podsmażam na oleju z pestek winogron. Studzimy je, ponieważ ciepłe warzywa dane na ciasto zniszczą je. Pieczarki kroimy w plasterki, ser również kroimy w plasterki.  Ciasto francuskie układamy w formie pokrytej papierem. Ciasto smarujemy keczupem

Lawendowe Niebo
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 310

Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z maślanki z dodatkiem borówek 106

przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja     2 szklanki mąki     2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron     borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy z dwóch stron , smarujemy nutellą zawijamy  i gotowe :) Smacznego

Cukier&Puder
Łosoś à la MasterChef 276

dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo

Ratunku obiad
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 174

naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać ale nie jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy

naRuszcie
Bitki wieprzowe z pieczarkami 139

stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego:Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki:plastry schabu wieprzowegocebulapodsmażone pieczarkimąkasól morska z ziołamiolej z winogron do smażenia Przygotowanie:Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem - jest wtedy świeża i aromatyczna. Przyprawione plastry mięsa obtoczyć w mące i podsmażyć

Lawendowe Niebo
Udka z kurczaka w miodzie 312

żeby zostało nam samo mięsko :).Miód i keczup mieszamy razem z przyprawami i nacieramy taką marynatą udka.Wstawiamy całość do lodówki (im dłużej tym lepiej :)Smażymy na oleju z pestek winogron na patelni z obu stron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe

Lawendowe Niebo
Filet z kurczaka z kminkiem 189

mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;)Filet z kurczaka z kminkiemSkładniki:pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób)żółtkosuszona cebulakminek mielonyprzyprawa do kurczakasól ziołowaolej z pestek winogron do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w plastry i lekko rozbić. Z obu stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą

Lawendowe Niebo
Paluszki z prosciutto 144

Drobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale

Lawendowe Niebo
Kolorowe spaghetti 116

Kolorowo, zdrowo i co najważniejsze smacznie, czyli spaghetti w nowoczesnej wersji ;)Kolorowe spaghetti  Składniki:mięso mielonepomidory w puszcegarść pieczarekcebula 2 ząbki czosnkuolej z pestek winogronsólpieprz

Lawendowe Niebo
Faszerowana cukinia 220

mięsa mielonegosólświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się do tego okrągła łyżeczka ;)Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju z pestek winogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.Gotowe przekładamy do miski.Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego

Lawendowe Niebo