jednak do warsztatów. Sebastian, jak kazał się nazywać po i mieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były
W kuchni Karmel-itkiziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy
Fabryka pomysłówZupa kapuściana dr Dąbrowskiej Zupa kapuśniak z fasolą Zupa grochowa Zupa brokułowa ze szpinakiem Zupa ogórkowa z ziemniakami Zupa kartoflana z majerankiem Zupa ziemniaczana z kukurydzą Zupa ziemniaczana z brukselką Zupa kartoflanka na kefirze Zupa ziemniaczana po bułgarsku Zupa kartoflanka z groszkiem Zupa ziemniaczana po meksykańsku Zupa kalafiorowa z botwinką Zupa szparagowa Zupa jarzynowa z cukinią Zupa jogurtowa z cukinią
Dorota SmakujePodobno aby brukselka nie była gorzka możemy ją trochę posłodzić, trochę posolić, krótko gotować albo naciąć na krzyżyk końcówki. Nie wiem czy to działa bo raz mi wychodzi gorzka raz słodka :) Chyba to jak się trafi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPodobno aby brukselka nie była gorzka możemy ją trochę posłodzić, trochę posolić, krótko gotować albo naciąć na krzyżyk końcówki. Nie wiem czy to działa bo raz mi wychodzi gorzka raz słodka :) Chyba to jak się trafi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli 25 dkg brukselki 1 słoik domowego przecieru pomidorowego lub słoiczek koncentratu 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, … Czytaj dalej Potrawka drobiowo-warzywna
czarrna od kuchniSkładniki: 150 g makaronu 1 opakowanie kotletów sojowych 300 g brukselki 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 300 g pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie sos sojowy Przygotowanie: … Czytaj dalej Makaron z kotletami sojowymi i warzywami
czarrna od kuchniJesień zawsze kojarzyła mi się z nudą w kuchni, na rynku tylko ziemniaki i jabłka, brak świeżych, kolorowych warzyw, dopóki nie odkryłam jarmużu, dyni i znielubionej brukselki 😀 Warzywa te … Czytaj dalej Ziemniaki zapiekane z jarmużem
czarrna od kuchniugotowanych ziemniaków 1 jajko 60 g mąki sól, pieprz, gałak muszkatałowa sos: 200 g burkselki 2 papryczki słodkie bezpestkowe lub kawałek czerwonej papryki … Czytaj dalej Leniwe z brukselką
czarrna od kuchniTatiany i Michała, którzy prowadzą bloga Więcej Niż Zdrowe Odżywianie… Przy okazji serdecznie dziękuję za tę możliwość, miłą atmosferę i przekazaną wiedzę 🙂 Inspirowana przepisem na sałatkę z brukselek, stworzyłam własną wariację 😀 Tym bardziej mnie to cieszy, bo to świetny sposób na przemycenie do menu
Fit WyspaDoczekałam się, mogę spokojnie stwierdzić, że to jest taka mała nagroda za to, że lato się kończy. Na co się doczekałam? Na Read More Artykuł Surówka colesław z brukselki i kalarepy pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaDziś w mojej kuchni gości warzywo, które w dzieciństwie było jednym z moich największych wrogów – mała, zielona brukselka, upieczona w słodkiej marynacie. Gdy myślami
Vegan TasteDziś w mojej kuchni gości warzywo, które w dzieciństwie było jednym z moich największych wrogów – mała, zielona brukselka, upieczona w słodkiej marynacie. Gdy myślami wracam do czasów dzieciństwa, przypomina mi się wiele warzyw, czy nawet całych dań, których nie potrafiłem kiedyś przełkąć, a dziś
Vegan Tastekapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 płaska łyżka mąki mielony kminek do smaku sól, pieprz Przygotowanie Plastry mięsa smażymy. Do oleju dodajemy
R'n'G Kitchenmasła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki
Gotowanie...to proste !