brukselka - 1661 przepisów (strona:48/111)

Pieczony brokuł z czosnkiem 34

Share Pinterest Print Pieczony brokuł z czosnkiem to wyjątkowo prosty i bardzo smaczny dodatek do obiadu lub przekąska A próbowaliście pieczonej kapusty , brukselki lub kalafiora z masłem anchois ? Pycha! Warzywa po upieczeniu są bardziej intensywne w smaku niż gotowane i nie tracą witamin. Składniki: 1 brokuł 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz lub szczypta chili Przygotowanie(...)przez 15 – 20 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem → Pieczona marchewka z rozmarynem → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Brokuły zapiekane pod beszamelem Artykuł Pieczony brokuł z czosnkiem pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 44

które były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli

PaleoLife
Dynia w wersji wege i nie wege 45

garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 minutę. Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Brukselki oczyść, przekrój na pół i również umieść w garnku. Smaż przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidorki koktajlowe z puszki i gotuj na średnim ogniu przez(...)minut lub do momentu, aż dynia i brukselka zaczną się robić miękkie. Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę. Pod koniec wlej roślinną śmietankę i porządnie wymieszaj. Zupa z dyni jest już gotowa. Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką.\ Listę składników znajdziesz w oryginalnym przepisie. Zupa z dyni U Konrada jest nawet

Ugotowane pozamiatane
Zdrowy jadłospis rodzinny – edycja jesienna – już dostępny w moim sklepie! 35

edycja jesienna zdrowego jadłospisu rodzinnego, to znajdziecie w tym menu takie produkty, jak: roszponka, rukola, burak, szpinak, kapusta, natka pietruszki, sałata, czosnek, cebula, marchew, pietruszka, szczypiorek, seler, brokuł, brukselka, jarmuż, pomidor, cukinia, papryka, dynia, ziemniaki, gruszka, jabłko, śliwka, borówka amerykańska. A co pysznego z nich? Na przykład: placuszki jarmużowe ze skyrem i borówkami, warzywne curry z brukselką i dynią, kasza

Natka Pietruszki
Zupa krem z cukinią, brukselką, mieszanką warzywną i piersią kurczaka 43

Jesień jest idealną porą roku, aby spożywać ciepłe, sycące oraz rozgrzewające zupy krem. Mam idealną propozycję na wykorzystanie mnóstwa warzyw! Mianowicie cukinii, brukselki oraz mieszanki warzywnej.  Składniki: 100 g piersi kurczaka 500 g cukinii 200 g brukselki 225 g mieszanki warzywnej przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1,5 l wody Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie

Truskawkowa Fiesta
Udka kurczaka z patelni z jesiennymi warzywami 270

jesiennymi warzywami. Przepyszny i zdrowy obiad z niewyszukanych składników.   2 porcje 2 ćwiartki z kurczaka pół średniej wielkości cukinii ćwiartka małej małej dyni 1 duża marchewka 10 brukselek Olej kilka łyżek łyżka masła sól pieprz słodka papryka w proszku szczypta curry pół łyżeczki tymianku 1 duży ząbek czosnku Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć solą(...)pieprzem, papryką i curry, skropić olejem i włożyć do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na noc. Marchewkę obrać i pokroić na talarki, brukselki na połowę, dynię i cukinię w dużą kostkę. Na patelni i mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ćwiartki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlać wodę tyle aby kurczak był do połowy przykryty. Dusimy mięso

Andzia Pichci
Panierowana dynia w sosie cebulowym 54

się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia , podana z sosem cebulowym i brukselką . To połączenie smaków i struktur jest niesamowite! Panierowana dynia w sosie cebulowym Delikatna i mięsista dynia opatulona chrupiącą panierką, oblana kremowym, ale jednocześnie wyrazistym sosem. Podana na kaszy jaglanej(...)świeżą i jędrną brukselką oraz uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieloną pietruszką… Z każdym napisanym słowem robię się coraz bardziej głodny i chętny do pochłonięcia kolejnej porcji… Masz zapas dyni i zastanawiasz się co możesz z niej jeszcze zrobić? Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z dynią, a najpopularniejszymi są: Krem z dyni Curry z dynią Makaron

Blendman
Zupa krem z brukselki 39

wiem, że nie wszyscy ją lubicie. Brukselka cieszy się złą sławą wśród dużej części społeczeństwa kojarzona z czymś niedobrym i gorzkim z dzieciństwa. Pora ją odczarować bo ma całą masę witamin a odpowiednio przygotowana będzie bardzo smaczna. U mnie dziś brukselka występuje jako główny składnik gęstego, zimowego kremu. Prosta do przygotowania, cudownie rozgrzeje w chłodne

Milion Smaków
Zapiekane udka z ziemniakami 98

cebula ·        Olej do smażenia Składniki na pieczone ziemniaki: ·        ½ ziemniaków ·        ½ kg brukselki ·        1 opakowanie mini marchewek ·        15 dag sera żółtego ·        Sól(...)Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. 7.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 ° C. 8.    Po tym czasie wyjmujemy, układamy warzywa, marchewki oraz brukselkę, posypujemy solą i ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 ° C. 9.    Po upieczeniu ziemniaki posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, nie trzeba

Kulinarna Chwila
Zupa brukselkowa z parówkami 74

już nam się przejadają i jeśli jecie i gotujecie sezonowo zapewne też to czujecie. Marzą mi się już szparagi, botwinka czy chociaż pokrzywa . A tym czasem wyjmuję z lodówki brukselki, włoszczyznę, ze spiżarni ziemniaki i cóż – dobra zupa nie jest zła. Tą polecam szczególnie bo smaczna wychodzi. PRZEPIS ZUPA BRUKSELKOWA Z PARÓWKAMI Składniki: 300g brukselki 250g parówek 2 cebule

Dorota Smakuje
Kiełki – właściwości odżywcze i zdrowotne. 59

właściwości przeciwutleniające kiełków brokułów zapewniają ochronę przewodu pokarmowego. Przeciwutleniacze mogą chronić błonę śluzową okrężnicy człowieka przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. 3.Wzmacniają odporność . Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają układ odpornościowy. Te kiełki zawierają również cholinę, która utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie komórek. 4.Mogą pomóc w leczeniu anemii. Jak widzieliśmy, brukselka jest bogata

Zdrowy Styl Joanny
Cykoria duszona z karmelizowanymi orzechami 58

zaznaczyć pewną ciekawostkę, którą odkryli amerykańscy naukowcy . Mianowicie są osoby, które ze względów genetycznych nie są w stanie tolerować gorzkiego smaku w jedzeniu. Osoby te najcześciej nie jedzą ani brukselek, ani kapusty, ani tym bardziej cykorii. Postrzegają oni te warzywa jako tak gorzkie, że aż niemożliwe do zjedzenia. Nawet dodatki smakowe, takie jak cukier czy sól nic tutaj nie pomagają(...)Jeśli jednak nie należysz do tej grupy i jesteś w stanie bez problemu zjeść kapustę czy brukselkę, to zachęcam Cię również do eksperymentów z cykorią Jak sprawić, by cykoria nie była gorzka Tak jak wspomniałam wyżej, goryczka to istotny element cykorii, nie polecam więc podejmowania prób jej całkowitego wyeliminowania. Można natomiast tę gorycz nieco zminimalizować i skontrastować z innymi, wyrazistymi

Wiszniówka
Wege pasztet z selera 79

zostały jesienią i zimują w przechowalniach. Zerknij do mojego artykułu na temat tego, co warto jeść w styczniu. WEGE PASZTET Z SELERA Składniki: 2 selery (korzeń) 3 marchewki 3 brukselki lub plaster białej kapusty 3 ząbki czosnku 1 cebula 60 g suszonych pomidorów z zalewy 30 g suszonej żurawiny 1 jajko 100 g kaszy gryczanej 100 g mąki owsianej(...)obieramy, kroimy w ćwiartki. Marchewki również obieramy. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa: selera i marchewkę oraz dwa nie obrane ząbki czosnku (jeden ząbek odkładamy na później), a także brukselkę lub kapustę. Gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut). Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pomidory wyjmujemy z zalewy

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania