jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną na suchej patelni (ja zawsze(...)gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek papryczkę chili, dodaj
Moja Mama Gotujepomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku. Składniki: 400g brukselki 200g kaszy gryczanej 100g orzechów brazylijskich cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili 2 łyżki oleju rzepakowego imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania: Brukselkę oraz kaszę ugotować w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w paski cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Ugotowaną brukselkę, kaszę wymieszać z cebulą, przyprawami oraz bułką tarta oraz jajkami. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec posiekać orzechy i wymieszać. Foremkę natłuścić i nałożyć masę. Wyrównać oraz wysypać bułką
wysmienityBardzo prosty przepis na risotto z kurczakiem chociaż jak przy każdym risotto trzeba się trochę namieszać. Brukselka ugotowana al dente przez co nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Całość doprawiona sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 400g brukselki szklanka ryżu (może być ryż brązowy) 3 ząbki czosnku 2 cebule średniej wielkości 2 szklanki(...)przez około 2 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować cały czas mieszając. Kiedy ryż się ugotuje dodać śmietany, wymieszać i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Brukselkę gotowaćw osolonej wodzie przez około 15 minut
wysmienityTaki prosty i szybki obiad zrobiłam niedawno :) Raz dwa zniknął, więc chyba był smaczny, w każdym razie polecam. Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram brukselki 7-8 plastrów wędzonego boczku 1 ząbek czosnku świeży tymianek czarny pieprz sól Wykonanie: Brukselkę gotujemy na parze, a boczek kroimy w paski i wrzucamy na gorącą patelnię. Podsmażamy go na własnym tłuszczu(...)stron, na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i wyłączamy. Dodajemy gorącą brukselkę, doprawiam tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli i podajemy z gorącą quinoą. Prawda, że proste
Quinoa Raz!jednak danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤ Pychotka! Składniki: (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe) brukselka groszek konserwowy sól pieprz olej dodatkowo: jajka sadzone Wykonanie: Kaszę gotujemy wg zasady: 1 szklankę kaszy zalewamy 1.5 szkl. wrzątku. Gotujemy 3-5 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy, odstawiamy(...)minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn i być sypka. W czasie gdy kasza "będzie dochodzić" przygotowujemy warzywa. Brukselkę gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy całość ok. 10 minut. Następnie przekładamy na patelnię ugotowaną kaszę, brukselkę i odcedzoną małą puszkę groszku. Smażymy chwilę
Walijskie PichcenieZdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie. Składniki 300 g brukselki 1 jabłko granny smith 1 pietruszka 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenrujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia i odważna ciekawość na nowe. Soczystość owoców granatu, marakui i lychee kontrasuje z chrupkością orzechów, tostów ze słonecznikiem i tylko lekko zblanszowanych listków brukselki. Słodki i wyjątkowy smak lychee łączy się z słodko kwaskowymi owocami granatu i marakui na zimno. Kremowy lekko ostry smak pieczonych krążków koziego sera i słodki delikatny smak gruszki(...)duże gruszki Conference 2 bułki np. ze słonecznikiem garnisz: 2 owoce marakui ok. 10-12 owoców lychee 4 łyżki ziarenek owocu granatu garstka orzechów włoskich 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana) Wykonanie: Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie grube krążki. Krążki ułożyć na blaszce
Sztuka gotowania w/g SamiryKalerosse – hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu. Kalerosse - „ kale ” - jarmuż i „ brussels ” - brukselka. Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy. 150 g kalerosse*, sól, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 płaska łyżka miodu (u mnie
królestwo garówosób będących na diecie. W zupie wykorzystałam wchodzące na rynek warzywo - Kalerosse. Kilka dni temu otrzymałam je od Firmy Fit&Easy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek(...)bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego
VioletoweKucharzeniecząbru, ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody(...)pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody. Na warzywach układamy kurczaka skórą
Moniki Smakołykikalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy(...)bananem i pomarańczą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach
Moja smaczna kuchniaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Ogórek zielony – 1 szt Rzodkiewka -1/2 pęczka Majonez – 3 łyżki Śmietana 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę(...)gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ogórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 50 dag Ser żółty -15 dag Szynka wędzona – 10 dag Sól Pieprz kolorowy Cukier Natka pietruszki Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować(...)przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski dodać szynkę pokrojona w kostkę oraz ser żółty pokrojony w paseczki, dodać do smaku sól i pieprz kolorowy, na końcu można dodać natkę pietruszki
Camilla w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Pomidory – 2 szt Rzodkiewka Majonez -3 łyżki Śmietana- 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować(...)przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć z nich skórkę i pokroić na małe kawałki. Brukselkę pokroić na połówki, wsypać do miski, dodać kawałki pomidorów i rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniobiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym! Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem 3-4 porcje 300 g dowolnego makaronu 200 g wędzonego boczku 300 g brukselki 1 mała cukinia pół pęczka szczypiorku 200 ml śmietany kremówki sól pieprz Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem ze skórką(...)plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Do chrupiącego boczku dodać plasterki cukinii i smażyć przez 1 minutę. Dodać brukselkę i smażyć kolejną minutę. Dolać śmietanę i makaron i razem wszystko dusić 2-3 minuty na dużym ogniu, aby część płynu wyparowała. Zdjąć z palnika i przyprawić solą i pieprzem
Posadzone i zjedzone