pomidorowy - groszek konserwowy - papryka w proszku Wykonanie: Cebulę podsmażamy i dodajemy koncentratu pomidorowego. Dodajemy paprykę i ugotowany ryż, a następnie mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy groszek i mieszamy. Brukselka - Wielka Brytania Postanowiłem zrobić ją al dente i w sosie cydrowym, żeby nie była taka nudna. Składniki: - brukselka - drożdże - sok jabłkowy Wykonanie: Brukselkę gotujemy al dente. Drożdże mieszamy z sosem
Kryzysowa Książka Kucharskajesienne obiady spiszę się wegański ser SERio z czarnuszką . Polecam przetestować! Składniki: 150 g ser SERio z czarnuszką 140 g miksu sałat 30 g zielonych oliwek 100 g brukselki 150 g pomidorków koktajlowych 100 g papryki czerwonej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić umytą brukselkę. Gotować(...)ostudzić. Wegański ser pokroić w kostkę. Pomidorki i paprykę umyć. Pomidorki podzielić na połówki, oliwki pokroić w plastry, a paprykę pokroić w kostkę. Do miski wrzucić miks sałat, brukselkę, pomidorki, paprykę, wegański ser, przyprawy i wlać olej lniany. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaku. Smacznego
Truskawkowa FiestaBrukselka podsmażana na patelni z bułką tartą i masłem, to niesamowicie pyszne danie. Brukselki posypuję jeszcze parmezanem i podaję z natką pietruszki. 'To jest super przepis. - idealnie gotowane brukselki - świetne również jako dodatek do obiadu - dokładny opis wykonania i propozycje podania
AniaGotuje.pldanie między innymi dla tych co nie przepadają za brukselką, bo tutaj na pewno im posmakuje. Treściwe danie z brukselki, pyszne, aromatyczne i odżywcze. Zaspokoi głód niejednego głodomora, polecam. Gulasz z brukselki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na danie pochodzi z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima". Wiele osób nie lubi brukselki, jednak zapewniam że tak przyrządzona brukselka zachwyci każdego. Polecam gorąco na jesienny obiad, będzie znakomicie. Brukselka z ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajnowsze badania naukowe dowodzą, że brokuły i brukselki mają wysoce pozytywny wpływ w zakresie zapobiegania powikłaniom zakrzepowo – zatorowym i rozwojowi choroby niedokrwiennej serca. Australijscy naukowcy ze Szkoły Medycyny i Nauk o Zdrowiu przeprowadzili badania na 694 kobietach, rekrutowanych w 1998 r. Kobiety spożywały przynajmniej 45 g warzyw krzyżowych, co odpowiada 1/4 szklance brokułów gotowanych na parze lub 1/2 szklanki(...)składników obficie występujących w warzywach krzyżowych jest witamina K, która jest zaangażowana w hamowanie procesu wapnienia. Nie oznacza to jednak, że jedynymi warzywami, które powinniśmy jeść są brokuły, brukselki i kapusta” – wypowiada się główny badacz, twórca projektu naukowego – dr. Lauren Blekkenhorst. Witamina K to ważny kofaktor – związek chemiczny, potrzebny enzymom do potranslacyjnej karboksylacji białek. Oznacza
ProstePesto.plwywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · musztarda 1 łyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać(...)wywarem, ugotować. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku
przepisy- MilkiMielone z marchewką i brukselką Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie. 14 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kotlety mielone: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 1 cebula · 1 całe jajko(...)Składniki na sos: · 1 cebula · 1 opakowanie marchewek mini · 1 opakowanie brukselki · 200 ml przecieru pomidorowego · 3 łyżki ketchupu pikantnego · 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarna Chwilakochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka(...)oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju P rzygotowanie: ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Wyłóż
Niezły Młynekkochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka(...)oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju P rzygotowanie: ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Wyłóż
Niezły Młynekjest mroźno, a pola przykrywa śnieg. Niestety jeszcze daleko do nowalijek. Jednak to nie oznacza, że w lutym nic nie rośnie! Nadal w ogródkach można spotkać zimowe warzywa: jarmuż, brukselkę, a nawet zimowe odmiany pora. Mróz sprawia, że są smaczniejsze Kalendarz sezonowości warzyw i owoców w Polsce również nie zostawia nas z pustymi rękami, jeśli chodzi o to, co włożyć(...)rozwiązaniem, tylko właśnie takie ustalenie priorytetów kulinarnych. Dzięki takiemu podejściu możemy stopniowo poprawiać jakość naszej kuchni, nie robiąc w niej wielkiej rewolucji. Warzywa i owoce sezonowe w lutym: jarmuż brukselka czosnek cebula por pietruszka marchew seler kapusta topinambur burak ćwikłowy brukiew pasternak ziemniaki Sałaty: roszponka, cykoria, endywia, rukola Owoce: jabłka i gruszki, orzechy włoskie i laskowe Kalendarz smaków
Wiszniówka