chińskiej i piersi z kurczaka. Miałam też ochotę upiec ptactwo w rękawie, dla odmiany. To tyle na dziś, idę leżakować. Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 20 małych brukselek pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala(...)pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa – wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną
KardamonovyWitam w nowym tygodniu i zapraszam na pyszną zupę brukselkową. Lubicie brukselkę? Jeśli tak, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was. Lekka a zarazem pożywna. Prosta w wykonaniu i niedroga, choć wcale nie uboga w składniki. Doskonała na każdą porę roku. Polecam :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki - 300g brukselki (może być mrożona) - garść zielonego groszku - 50 ml śmietanki18% - koperek - majeranek - sól, pieprz do smaku - 2 - 2,5 litra wody Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję pół płaskiej łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler kroje w słupki. Ziemniaki w kostkę. Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem
Kuchnia z widokiem na ogródsklepu. Nie chciałam po raz kolejny gotować barszczyku, ogórkowej czy kapuśniaku, dlatego rozpoczęłam poszukiwania składników na inny obiad. Znalazłam ziemniaki, kawałeczek selera, trochę ryżu i ...kilka główek brukselek! Te ostatnie znalazłam w ogrodzie na grządkach, przetrwały zimę! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 8 brukselek, 1/4 bulwy selera, garść ziaren słoneczka łuskanego, roślinna kostka bulionowa, przyprawy: papryka czerwona(...)łyżeczka), pieprz (1/4 łyżeczki). Wykonanie: Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy 1200ml wody i gotujemy z kostką bulionową. Pod koniec gotowania Dodajemy przekrojone na połówki brukselki. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, a następnie przyprawiamy i serwujemy z ryżem lub solo posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuziemniaki pokrojone na plastry, a następnie smażone z dodatkami znalezionymi akurat w lodówce. ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 600 gramów ziemniaków sałatkowych; 300 gramów debreczynek lub parówek; 300 gramów brukselki; cebula; natka pietruszki; dymka; sól, pieprz; przepis na ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką Artykuł Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMakaron z brukselką to takie raczej nieoczywiste połączenie. Ale przyszło mi do głowy żeby sprawdzić czy da się to połączyć. No bo w sumie dlaczego miałoby się nie dać? Brukselka dobra, makaron dobry, więc musi wyjść dobrze. Do tego trochę wspomagaczy smaku w stylu duszonej cebuli i czosnku, odrobinę pikantności żeby podkręcić całość i mamy naprawdę porządny obiad(...)taka solidna porcja, dla kilku osób. Albo – tak jak u nas – dla mnie na kilka dni. Ania brukselki nie jada, ja natomiast jestem wielkim fanem. Miałem więc jedzenia na parę najbliższych dni. Bo zupełnie nie mam problemu z tym żeby przez kilka dni z rzędu jeść taki sam obiad. Jeśli coś jest smaczne, to dlaczego miałbym nie jeść? »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSANDACZ PIECZONY SKŁADNIKI filet z sandacza o wadze 250 gramów; 300 gramów pieczarek; 250 gramów brukselki; parmezan; pęczek koperku; cytryna; masło; sól, pieprz; przepis na sandacza pieczonego z brukselką i pieczarkami Artykuł Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapomidorowy - groszek konserwowy - papryka w proszku Wykonanie: Cebulę podsmażamy i dodajemy koncentratu pomidorowego. Dodajemy paprykę i ugotowany ryż, a następnie mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy groszek i mieszamy. Brukselka - Wielka Brytania Postanowiłem zrobić ją al dente i w sosie cydrowym, żeby nie była taka nudna. Składniki: - brukselka - drożdże - sok jabłkowy Wykonanie: Brukselkę gotujemy al dente. Drożdże mieszamy z sosem
Kryzysowa Książka Kucharskajesienne obiady spiszę się wegański ser SERio z czarnuszką . Polecam przetestować! Składniki: 150 g ser SERio z czarnuszką 140 g miksu sałat 30 g zielonych oliwek 100 g brukselki 150 g pomidorków koktajlowych 100 g papryki czerwonej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić umytą brukselkę. Gotować(...)ostudzić. Wegański ser pokroić w kostkę. Pomidorki i paprykę umyć. Pomidorki podzielić na połówki, oliwki pokroić w plastry, a paprykę pokroić w kostkę. Do miski wrzucić miks sałat, brukselkę, pomidorki, paprykę, wegański ser, przyprawy i wlać olej lniany. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaku. Smacznego
Truskawkowa FiestaBrukselka podsmażana na patelni z bułką tartą i masłem, to niesamowicie pyszne danie. Brukselki posypuję jeszcze parmezanem i podaję z natką pietruszki. 'To jest super przepis. - idealnie gotowane brukselki - świetne również jako dodatek do obiadu - dokładny opis wykonania i propozycje podania
AniaGotuje.pldanie między innymi dla tych co nie przepadają za brukselką, bo tutaj na pewno im posmakuje. Treściwe danie z brukselki, pyszne, aromatyczne i odżywcze. Zaspokoi głód niejednego głodomora, polecam. Gulasz z brukselki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na danie pochodzi z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima". Wiele osób nie lubi brukselki, jednak zapewniam że tak przyrządzona brukselka zachwyci każdego. Polecam gorąco na jesienny obiad, będzie znakomicie. Brukselka z ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajnowsze badania naukowe dowodzą, że brokuły i brukselki mają wysoce pozytywny wpływ w zakresie zapobiegania powikłaniom zakrzepowo – zatorowym i rozwojowi choroby niedokrwiennej serca. Australijscy naukowcy ze Szkoły Medycyny i Nauk o Zdrowiu przeprowadzili badania na 694 kobietach, rekrutowanych w 1998 r. Kobiety spożywały przynajmniej 45 g warzyw krzyżowych, co odpowiada 1/4 szklance brokułów gotowanych na parze lub 1/2 szklanki(...)składników obficie występujących w warzywach krzyżowych jest witamina K, która jest zaangażowana w hamowanie procesu wapnienia. Nie oznacza to jednak, że jedynymi warzywami, które powinniśmy jeść są brokuły, brukselki i kapusta” – wypowiada się główny badacz, twórca projektu naukowego – dr. Lauren Blekkenhorst. Witamina K to ważny kofaktor – związek chemiczny, potrzebny enzymom do potranslacyjnej karboksylacji białek. Oznacza
ProstePesto.pl