potrzeba dużo pracy, by przygotować kolorowy obiad. U mnie sznycle z indyka owinęły się wokół pietruszki, pora, marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę i paprykę pokroiłam w słupki, do tego(...)oleju z dodatkiem papryki, korzenia lubczyku, mielonego ziela angielskiego i listka laurowego oraz kolendry. Marchewkę natarłam olejem kokosowym. Na łyżeczce oleju kokosowego zeszkliłam szalotkę, dodałam połówki i ćwiartki brukselki i smażyłam, aż nabrała rumieńców. Sałata zwyczajna Miks sałat, plastry ogórka, ćwiartki pomidorka, kostki papryki i płatki białej rzodkiewki, które obrałam obierakiem. Trochę oleju z pestek dyni, trochę soli. Tylko tyle
Kucharzycawarzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej(...)wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce
e-PrzepisyKulinarnePodlaskie kartacze, pyszne ale pracochłonne. Listki brukselki smażone z cebulką na maśle – rewelacja, pomysł ten można wykorzystać do innych dań. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 300 g gotowanych ziemniaków • 300 g mięsa wieprzowego mielonego • bułka kajzerka • 2 jajka • 2 duże cebule • 2 łyżki pietruszki • kilka główek brukselki • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch w lekko „pykającej” wodzie. • Do pozostałej cebuli dodać obrane listki z brukselki, chwilę podsmażyć i polać ugotowane kartacze. • Z tej porcji wychodzi 8-10 kartaczy.{jcomments on} Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Ziemniaki
To co kochamDetox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : • 1 opakowanie brukselki mrożonej • garść orzechów nerkowców • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki parmezanu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej
To co kochamSkładniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Miód łączymy z musztardą, oliwą(...)zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy. Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem
Qchnia po prostudanie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę? Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej(...)łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek laurowy 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w około 1,5 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić
zadanie-gotowanieMakaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli) * smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Fantastyczny efekt osiągamy(...)kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego
cool and mintyDodatek do obiadu Składniki 30 dkg brukselki 1 jajko sól, pieprz, cukier słodka papryka bułka tarta olej Sposób przygotowania Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić, … Czytaj dalej Brukselka w panierce
czarrna od kuchnisałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki(...)ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki, a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj
Kolizje Smakówudka 200 g brukselki 3-4 łyżki śmietany 1 cebula sól pieprz szczypta kminku szczypta lubczyku tłuszcz do smażenia ok 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta oregano Cebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć(...)stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować. Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką. Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić
Gotowanie jest łatwePrzepis na smaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnefakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej(...)obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu z zielem angielskim i lubczykiem. W tym czasie brukselkę umyć, odkroić trzonek i naciąć delikatny krzyżyk na zwieńczeniu główki. W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem i solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę
ChilliJemybrukselki 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 1 żółtko 1 łyżka chrzanu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano natka pietruszki szczypiorek Brukselkę przepłukać,oczyścić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. W rondelku rozmieszać jogurt z chrzanem i żółtkiem , dodać przyprawy, podgrzewać aż sos zgęstnieje, dodać brukselkę i wymieszać. posypać natką pietruszki i szczypiorkiem
Gotowanie jest łatwe