zapraszam zatem na zupę jesienną – jarzynową. Ostatnio była na blogu surówka jesienna, dzisiaj zatem zawita pod nasze dachy zupa. Czemu jesienna a nie wiosenna? Bo mamy tutaj i brukselkę i kalafiora, znajdzie się również fasolka, na które właśnie sezon i które teraz warto wykorzystywać i zjadać pod różnymi postaciami. Zupa jesienna jest klasyczną zupą i nic tutaj nie wymyślę(...)czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam
Mieszam w GarnkuSmaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale kompnuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale. Składniki: 300 g brukselki 200 g marchewki 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: brukselkę umyć, podciąć ogonki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które nie doczekały się swojej realizacji. Tym razem, nie pozwoliłam sobie na lenistwo. Wykorzystałam ugotowaną fasolę adzuki i świeże tofu, do przygotowania spodu, na wierzchu zawitał szpinak w towarzystwie brukselki. Tarta, jak dla mnie idealna. Jednak potrzebny był jeden dzień odpoczynku, jestem dumna bo udało mi się zrealizować większość zaplanowanych przeze mnie rzeczy. Do wieczora jeszcze czas, może zdążę zrobić(...)wszystko. SKŁADNIKI: 70g tofu 40g fasoli adzuki 60g szpinaku (u mnie mrożonego) ok 5 brukselek garść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie
healthy dreamsLubicie brukselkę ? Ta jest smaczniejsza od tej z wody choć jest gotowana SKŁADNIKI: Brukselka sól cukier sezam masło Obieramy, czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec dajemy dużą szczyptę cukru. Gdy brukselka jest miękka, rozpuszczamy masło na patelni wsypujemy sezam, chwilę przesmażamy, ale uważamy aby się nie spalił. Wrzucamy brukselkę i przez chwilę trzymamy na patelni starając się
harrisarazem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha” do zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu(...)ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki 2 ziemniaki 4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy) Przygotowanie: Odetnij ogonki brukselek i pokrój na ćwiartki, ziemniaki i jedną marchewkę i drobną kostkę, a drugą marchewkę w plasterki. Ugotuj ryż
greenscarftuszki Nototenii tymianek cytryna oliwa sól pieprz szczypta mięty 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić(...)ułożyć w drugim naczyniu. Wstawić ryby i dynię do piekarnika nagrzanego ok 180 st na ok 40 min. Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół
Gotowanie jest łatweudka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę. Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udka ułożyć(...)drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn
Gotowanie jest łatweBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak :) POLECAM(...)obiad detoksacyjny bez mięsny :), polecam także dla dzieci tylko bez dodatku gałki :) Dla 4 osób Czas przygotowania 45 minut Składniki: 0,5 kg świeżej brukselki 1 bulwa kopru włoskiego 3 łyżki śmietany 36% tł Świeżo starte pół łyżeczki gałki muszkatałowej mielony kminek sól himalajska suszona mięta starty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie
Kuchnia PROzdrowotnazjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik ustawiony był (tu liczba mnoga, bardzo mnoga) ale zamiast wyjazdu był atak astmy. Żyć(...)konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie. Nie podajemy czasu, bo to bez sensu. Wszystko zależy od brukselki, więc żeby uniknąć za twardej lub (co gorsza) papkowatej, nie ufamy zegarkowi
Wypisz Wymalujmoja specjalność...Wymyślam wszelakie połączenia, a później wspólnie z Mamą próbujemy co też nam wyszło.Dzisiaj prosta i pyszna sałatka, oczywiście tylko wtedy, gdy tak jak ja uwielbiacie brukselkę. Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Zapraszam po przepis. Składniki : 0,7 kg brukselki pół szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru Dodatkowo ; 5 jajek pół papryki czerwonej konserwowej kilka(...)listków pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków bazylii ząbek czosnku sól i pieprz do smaku kilka rzodkiewek i plasterków ogórka do ozdoby Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać wodę, mleko, sól i cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut
Gosia gotujezwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 średniego selera 1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki 1/2 małej cebuli 3 jajka 150 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy(...)kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i jajek dodajemy pieczarki, które
Gosia gotujeUwielbiam bruksekę i dzisiaj zapraszam na szybkie, proste, choć w sumie niecodzienne jej podanie. Panierka orzechowa idealnie pasuje do tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka listków bazylii kilka(...)pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką. Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego
Gosia gotujePrzepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy(...)brukselkę do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę również kroimy w kostkę. Kaszę, brukselkę i pomidora mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy
e-PrzepisyKulinarnerozsmakowany po uszy. Biedny ma ze mną ostatnio trzy światy... ale chyba specjalnie nie narzeka. A przepis polecam! Gwarantuję, że i Wasze kubki smakowe będą w totalnym szoku. 30dag brukselki, przekrojonej na połówki 1 łyżka masła sok i starta skórka z pomarańczy 1 łyżka prażonego słonecznika szczypta soli Do przygotowania użyłam mrożonej brukselki. Lekko ją podgotowałam, dosłownie przez 5min. Następnie(...)odcedziłam i główki przekroiłam na pół. Pomarańczę sparzyłam we wrzątku, starłam skórkę i wycisnęłam sok. W garnuszku rozpuściłam masło, wrzuciłam brukselkę i smażyłam przez minutkę. Wszystko zalałam pomarańczowym sokiem, lekko posoliłam. Dusiłam niecałe 10min. (bo brukselka i tak już była wystarczająco miękka, chodziło mi jedynie o wymieszanie smaków ), a następnie zasypałam startą skórką pomarańczy. Na patelni uprażyłam słonecznik, który
bastalenaPołączenie bardzo nieoczywiste ale ja właśnie takie lubię. Pyszny makaron nie może źle smakować z jeszcze pyszniejszą brukselką. I to jest kolejny przepis aby brukselkę odczarować, aby smakowała każdemu. Ja brukselkę uwielbiam i jestem zachwycona tym daniem ale i Wy polubicie, zapewniam. Pikantny makaron z brukselką - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie