jajkiem, chrzanem i parmezanem Wielkanoc to czas, kiedy na stole królują dania wiosenne i lekkie sałatki. Jednym z takich pomysłów jest sałatka na Wielkanoc… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz
Via Gustowegańskie | DIETA 1800 KCAL Placuszki jogurtowe z borówkami to doskonały przepis na zdrowe i smaczne śniadanie, które można przygotować w wersji wegańskiej z użyciem… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz
Via GustoNieskromnie pisząc, wyszła istna petarda! Wszak jeszcze brukselki świeżej nie dorwiemy w sklepie, ale są te, mrożone. Jeśli nie chcecie mrożonego, a preferujecie "świeżyznę", to brukselkę można zastąpić innym, zielonym warzywem, na przykład brokułem. Po "tragedii ryżowej" w Krakowie, w jednej z "restauracji", postanowiłem sam ugotować ryż idealny. Nadal nie rozumiem, jak można podać tak okropny ryż i jeszcze wystawić(...)piersi z kurczaka ze skórą 400 g jabłek jonagold 150 ml soku jabłkowego 2 goździki 100 ml wody 10 ml octu jabłkowego 400 g brukselki 200 g brązowego ryżu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, pod koniec
R'n'G Kitchenjajkiem i serem feta Sałatka z kalafiora to bardzo smaczna i zdrowa propozycja na podwieczorek lub kolację. Oprócz kalafiora, w skład sałatki wchodzą również… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz
Via Gustosałatka w 10 minut! Świeża sałatka na grilla z musztardą to idealne danie na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego.… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz
Via GustoZacznijmy od tego, że ta brukselka na zdjęciu nie jest spalona, jest po prostu pokryta skarmelizowanym miodem. Zatem jeśli mamy to wyjaśnione, to przejdźmy dalej. Jest na świecie, albo przynajmniej w Polsce, kilka spraw kontrowersyjnych. Na przykład Legia czy Polonia? Sernik z rodzynkami czy bez? Pomidorówka z ryżem czy makaronem? Wódka z colą czy sokiem? Lepszy pies czy kot? Samochód(...)wymienić. Pominąłem sprawę komosy ryżowej i rukoli, bo każdy uczciwy i przyzwoity człowiek wie, że to jest niejadalne i nie ma co z tym dyskutować. Natomiast pozostaje jeszcze kwestia brukselki. Jeść czy nie jeść? W domu jesteśmy podzieleni na dwie równe grupy: Ania uważa, że brukselka jest trująca i to wymysł szatana, Hitlera i Donalda Tuska, ja natomiast bardzo lubię
Marder&Marder ManufactureGotowana brukselka smażona z plastrami chorizo i grzybami shimeji na koniec posypana parmezanem. BRUKSELKA Z CHORIZO SKŁADNIKI 400 gramów małej brukselki o zbliżonej wielkości; 150 gramów miękkiego chorizo; paczka grzybów shimeji lub innych; 2 wiejskie jajka; świeża rukiew wodna; kiełki buraka; parmezan; sól, pieprz; przepis na brukselkę z chorizo z grzybami Artykuł Brukselka z chorizo z grzybami pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaDynia po raz kolejny na moim blogu! Jest sezon, więc warto ją wykorzystać w swojej kuchni! W wersji zupy krem, a zwłaszcza z dodatkiem brukselek to petarda! Składniki: 308g (1 szt) udka z kurczaka 350 g pieczonej dyni 150 g brukselek przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka 1 l wody Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie(...)umyć. Dynię podzielić na mniejsze porcje i usunąć nasiona. Brukselki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 5-7 minut. Następnie odsączyć z wody i osuszyć. Dynię oraz brukselki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Kolejno do garnka włożyć udko kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować
Truskawkowa FiestaOstatnio robiłem brukselkę z pieczarkami – przepis już jest na blogu. Ale Ania stanęła – że tak powiem – okoniem i stwierdziła, że co jak co, ale brukselki to ona jeść nie będzie. I w ogóle żebym się wstydził takie świństwa w domu robić. Cóż, brukselka ma zagorzałych zwolenników i śmiertelnych wrogów. U nas w domu te dwa zwaśnione obozy (w postaci mnie(...)muszą żyć ze sobą. W każdym razie mówi, żebym tę brukselkę to sobie wziął i wsadził sam wiem gdzie, a ona chce normalne jedzenie. Cóż miałem zrobić… Miałem pieczarki, które wykorzystywałem do tej brukselki, miałem cebulę i czosnek. Niewiele. I weź tutaj człowieku ukręć z tego obiad. Ale przyszedł mi do głowy (a właściwie to chyba Ani) pomysł żeby zrobić
Marder&Marder Manufacturenaszych grządkach pod śnieżną pierzynką znaleźć można brukselkę i jarmuż. Napiszę Wam, że tak pysznej brukselki jeszcze nigdy nie jadłam. Nie wiem, czy to kwestia własnej uprawy czy dobrego sezonu (sprzyjających warunków dla tego warzywa). Wiele wdzięczności mam za to, że nawet w śnieżnych warunkach mój ogród darzy mnie zdrowymi produktami. Potraktujcie ten przepis jako zachętę do uprawy własnych warzyw(...)Samowystarczalność to bezpieczeństwo, zdrowie i spokój. Składniki na 3 porcje: 250 g kaszy gryczanej (u mnie-niepalona), 15 główek brukselki, 1 awokado 10 kawałków suszonych pomidorów, Sos: 10 łyżek dobrej oliwy, 2 łyżki soku z cytryny plus 1 łyżka tartej skórki cytryny, 1 łyżka syropu klonowego, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
Jeść, by żyć w zdrowiuminut, aż mozzralla się nieco rozpuści a warzywa zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika posyp zapiekankę listkami bazylii i podawaj. SMACZNEGO! SEZONOWY KALENDARZ WARZYW STYCZEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler LUTY- kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler MARZEC – kapusta biała(...)kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler, roszponka KWIECIEŃ – cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, szparagi, rzodkiewka, rabarbar MAJ – szparagi, rzodkiewka, rabarbar, cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, botwinka, natka pietruszki, szczaw CZERWIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, szparagi, młode
nietylkopasta.plbrukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć.. Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy(...)dodać odłożoną brukselkę
przepisy- MilkiChcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw? Szukasz alternatywy dla nudnych dodatków? Sprawdź, jak pyszna jest BRUKSELKA ZE SZPINAKIEM! Artykuł BRUKSELKA ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEProsto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosą ryżową i brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą , a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy . Składniki: 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej 500g(...)brukselki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody
Lamarida.plZdrowa i szybka SAŁATKA Z KUSKUSEM I BRUKSELKĄ może stanowić... Artykuł Sałatka z kuskusem i brukselką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBrukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)marchewka 1 pietruszka 250 ml soku z kiszonej kapusty 250 g brukselki 300 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu Przygotowanie: Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przecisnąłem
R'n'G Kitchengotowania, wrzuć na patelnię co tam masz w lodówce, dobrze dopraw i stir fry gotowy! Składniki: 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka) 6-8 rzodkiewek Duża garść brukselek ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka miodu Sos sriracha lub inny ostry Sos sojowy 2 łyżki oleju Siekana nać pietruszki Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny(...)Przygotowanie: Krok 1 Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Krok 2 W międzyczasie. Umyj brukselki i rzodkiewki. Zdejmij wierzchnie zwiędłe liście z brukselek, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie odrywaj pojedyncze liście (wytnij wcześniej głąbik, wtedy łatwiej ci będzie oderwać listki). Następnie posiekaj rzodkiewki na plastry. Krok 3 Rozgrzej na patelni
Niedzielny kucharzSuper prosty i super zdrowy przepis na kaszę orkiszową. Dodatkiem jest brukselka pieczona z parmezanem. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g brukselek 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki kaszy orkiszowej 1 łyżka oliwy lub masła(...)Kilka łyżek siekanej pietruszki lub rukoli Sól Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Marchewki obierz, z brukselek zdejm uszkodzone lub zwiędłe listki. Marchewki pokrój w plasterki, większe brukselki przekrój na połowy. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej je 2 łyżkami oleju i 3 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Posyp łyżeczka majeranku i tymianku oraz tartym parmezanem. Wymieszaj. Wystaw do piekarnika nagrzanego
Niedzielny kucharzSmażona brukselka z kiszonymi cytrynami. Kiszone cytryny można zrobić samemu: konfitowane cytryny , ale ja poszłam na skróty i kupiłam je w tureckim sklepie. Są pyszne, malutkie, ciasno umieszczone w słoiczku. Sałatka na ciepło z ziemniakami, oliwą, płatkami chili i ( boczkiem ) 500 gram ziemniaków sałatkowych 1 kiszona cytryna 300 gram brukselki oliwa sól pieprz płatki chili natka boczek (opcjonalnie(...)Ziemniaki ugotować. Brukselkę umyć, przeciąć na pół. Na patelnię wlać trochę oliwy lub oleju i podsmażyć krótko brukselkę. Dodać pociętą w kosteczkę kiszoną cytrynę. Przykryć pokrywka na kilka minut. Boczek usmażyć na osobnej patelni. Do podsmażonych brukselek dodać ziemniaki, chili i ewentualnie boczek. Całość posypać natką pietruszki
AZgotuj!robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki(...)ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy
Kardamonovysiebie, ale zasada tworzenie jest wszędzie podobna, woda i mąka. Zapraszam na płaski chleb w aromatycznych smakach i zapachach. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka suchych drożdży 30 ml oliwy z oliwek 80-100 ml letniej wody(...)brukselki 100 g fety 100 g orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Baba Ghanoush Przepis na Baba Ghanoush Przygotowanie Chleb Wymieszaj ze sobą, mąkę, sól, drożdże, cukier. Dodaj oliwę i wlej stopniowo wodę, ciągle mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, kiedy przestanie lepić się do rąk, zwiń
RafalCookSchab z brukselką Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym. Składniki: · ½ kg schabu · Pieprz · Sól · Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej · 1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli(...)szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po jednej brukselce i po dwie kuleczki mozzarelli. 3. Zawijamy mięso do góry i spinamy wykałaczką. 4. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut
Kulinarna ChwilaKurcze brukselka Soczyste mięso z udek, nadziewane brukselką i mozzarellą. Warto wypróbować, danie jest pyszne. Składniki: · 10 udek z kurczaka · 1 ½ opakowanie mini kuleczek mozzarella · 2 opakowania brukselek · Sól · Pomysł(...)Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości, odcinamy odstając skrawki mięsa, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. W środek mięsa wkładamy po 2 kuleczki mozzarelli i 2 kuleczki brukselki. 3. Zawijamy udka, tak żeby przykryć farsz. 4. Układamy w rękawie do pieczenia i dodajemy pozostałą brukselkę. 5. Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 6. Obiad
Kulinarna ChwilaMagda Ciekawa zapiekanka makaronowa to taka, której różnorodność dodatków sprawia, że każdy kęs jest inny i pyszny. Cukinia, brokuł oraz brukselka to chrupiący, zielony i zdrowy miks , który świetnie do siebie pasuje i sprawia, że ta zapiekanka jest taka pyszna. Na wierzch jak w każdej zapiekance obowiązkowo ciągnący się ser oraz coś ciekawego – soczyste pomidorki, które po upieczeniu będą(...)słodkie i aromatyczne. Ja uwielbiam ją wege, ale można też dodać boczku i ucieszyć mięsożerców. Składniki (na 3-4 porcje): 200g drobnego makaronu 400g brukselki połowa brokuła mała cukinia biała część niedużego pora 200g surowego boczku w plastrach – opcjonalnie 2 łyżki oleju 500g pomidorków koktajlowych – najlepiej na gałązkach 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku
Smaczna StronaAromatyczna, pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 450g brukselki 100g mozzarelli sól masło do wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło(...)czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę ugotować
Szalona Kuchnia Ewelinydoskonale sprawdzi się na imprezach. Sałatkę przygotujecie bardzo szybko wykorzystując tylko kilka składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli podacie ją na zimno też będzie dobra. Składniki: 1 kg brukselki 1 granat 200 g orzechów nerkowców pieprz parmezan 3 łyżki oliwy z oliwek Brukselkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Pilnujemy, żeby(...)się nie rozgotowała. Następnie ugotowaną brukselkę przekrawamy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podpiekamy brukselkę do momentu aż się zrumieni. Przekładamy całość do miski, a na tej samej patelni podprażamy orzechy. Brukselkę posypujemy owocami granatu, orzechami, parmezanem oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło
noteskulinarnyfigaBędziesz potrzebować Brukselka - 500 g Marynata syrop klonowy - 3 łyżki miód - 1 łyżeczka oliwa - 2 łyżki woda - 1 łyżka słodka papryka - 1 łyżeczka ostra papryka - 1/4 łyżeczki sól - 1/4 łyżeczki Etap I - Rozgrzej piekarnik Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Etap II - Brukselka Brukselkę umyj, każdą przetnij na pół i ułóż na blaszce. Etap III - Marynata W miseczce(...)połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty. Starannie oblej brukselkę powstałą marynatą. Etap IV - Pieczenie Blaszkę z brukselką wstał do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut
Wylizany RondelJesienna aura za oknem zachęca do wypróbowywania kolejnych zup. Podczas ostatniej wizyty na targu zauważyłam brukselkę i nie sposób było mi z tego pomysłu zrezygnować. Obawiając się gorzkiego posmaku naciętą brukselkę namoczyłam w mleku. I udało się! O goryczy nie było mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła(...)cebula 1 marchewka 1,25 l bulionu 4 ziemniaki 350 g brukselki 150 ml śmietanki 30% posiekany koperek sól, pieprz Wykonanie: Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy
psgotujemyDzisiaj prosty pomysł na danie postne. Makaronowe muszelki z brukselką, grzybami shiitake i parmezanem. Brzmi nieco egzotycznie, ze względu na grzyby shiitake, które kojarzą się jeszcze bardzo z kuchnią azjatycką, ale sprawdzają się też w innych typach dań. Wybrałam je ze względu na ich "mięsistą" strukturę, dobrze zastępują mięso.Trzeba tylko pamiętać, że są bardzo wyraziste w smaku(...)można przesadzać z ich ilością,żeby nie zdominowały całego smaku dania. Są za to bardzo zdrowe. MAKARON ORECCHIETTE z GRZYBAMI SHIITAKE i BRUKSELKĄ Składniki: makaronu typu orecchiette na 2 porcje 150 g brukselki mrożonej Hortex 6 suszonych lub świeżych grzybów shiitake 1 mała cebula 200 ml śmietany 30% oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku kawałek parmezanu do posypania
Bon appetit mon amieZupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀 Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁 Składniki: 0,5kg brukselki 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora ok. 10cm kawałek selera(...)pietruszki 3 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWyszła sałatka, która okazała się smaczna i dość sycąca. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale i prezentuje się kolorowo, i jest pyszne. Jeśli będziecie mieli dylemat co zrobić z brukselką, zróbcie taką sałatkę. Składniki: ok. 500 g brukselki ok. 250 g małych pomidorków (ja użyłam mieszanki) parmezan 1 sałata rzymska pieprz, sól i cukier do smaku oliwa ocet balsamiczny Brukselkę(...)ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. (Na około 1,5 litra wody wsypałam 2 lekko czubate łyżeczki soli i 1 płaską łyżkę cukru.) Brukselka nie powinna być całkowicie miękka, lecz w środku lekko twardawa. Ugotowaną odcedzić i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć z wody, najlepiej na papierowym ręczniku. Większe brukselki można przekroić na połówki lub ćwiartki. Pomidorki opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaBrukselka – przez niektórych uwielbiana a przez niektórych znienawidzona. Zapewne przez swój specyficzny zapach kiedy jest za długo gotowana. Ja użyłam brukselki mrożonej. Nie gotowałam jej wcale i w potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła(...)maśle podsmaż lekko drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj mąkę i lekko podsmaż. Zalej mlekiem i mieszaj rózgą do powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (około pół godziny
wysmienityJuż niedługo Światowy Dzień Makaronu.Z tej okazji Lubella zorganizowała konkurs na dania z makaronem. Różnorodność tych dań jest naprawdę wielka. Ja przygotowałam z tej okazji zapiekankę makaronową z brukselką. Prosto,pysznie i aromatycznie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA z BRUKSELKĄ Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku(...)sera żółtego 2 jajka 150 ml śmietany 100 ml bulionu Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz
Bon appetit mon amiejedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki(...)karmelizowaną marchewkę: 300 g mini marchewek sól 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki miodu Wykonanie: Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić
TrufelkowoBrukselka w sosie BBQ Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ , którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki(...)zamiast syropu klonowego lub miodu mogę użyć innego słodziwa? Tak. Świetnie sprawdzi się syrop ryżowy lub syrop z agawy. Ważne tylko, żeby słodziwo było płynne, dlatego cukier odpada. Brukselka świeża czy mrożona? Nie ma to większego znaczenia. Zarówno jedna, jak i druga świetnie się do tego nada. Artykuł Brukselka w sosie BBQ pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać
Monia miesza i gotujemojej rodziny. Kalerosse idealnie sprawdziło się na surowo w koktajlach, a najbardziej lubimy je lekko obgotowane w osolonej wodzie i z... masełkiem. Pychota! Stanowi ono naturalne połączenie jarmużu i brukselki, a charakteryzuje się zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami. Zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu - w smaku idealnie łącząc delikatną słodycz oraz orzechową nutę. Dla mnie(...)taka przepyszna i łagodna wersja brukselki, która jest od niej dodatkowo zdrowsza, bo zaledwie w 100g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodam, że moja mama, w przeciwieństwie do mnie i mojego męża - nie przepada za brukselką - ale za Kalerosse już tak! (2 porcje) 80g Kalerosse 2 banany (małe
Di gotujeautorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego. Co prawda użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki 100 g pomidorów 1 mała(...)ostra papryczka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta szafranu sól i pieprz do smaku 400 ml wody Obierz cebulę i brukselkę. Cebulę posiekaj drobno, większe brukselki pokrój na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki. Pokrój chorizo. Mięso indycze pokrój na kawałki. Drobno przesiekaj ostrą
Gotuj Sam!pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy. Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków(...)smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy
Wiem co jemZdrowa i szybka SAŁATKA Z KUSKUSEM I BRUKSELKĄ może stanowić... Artykuł Sałatka z kuskusem i brukselką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką. Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów(...)leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera 2 łyzki mąki pszennej sól pieprz szczypiorek olej do smażenia Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć
O kuchni z uczuciemgrupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego chleba 100 g masła 100 g twarożku(...)duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane brukselki 10 brukselek dwie łyżki soku z limonki łyżka miodu szczypta cynamonu Przygotowanie: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski
karmelowyCiasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą(...)topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, szczyptę soli i 1 jajko. Miksujemy robotem
Moniki SmakołykiRating: Zupa krem z brukselki to wynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa(...)krem z brukselki appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekprzepadam za brukselką. Mam uraz do niej z dzieciństwa. Jednak tak zrobioną i upieczoną zjadłam z apetytem. Jest naprawdę rewelacyjna. Mówię to, bo moja mama czasami gotowała zupę z tymi małymi kapustkami. Zawsze mój talerz był udekorowany dookoła nimi, a ich smaku nie znosiłam. Jeśli macie ochotę spróbować brukselki pieczonej to zapraszam po przepis. Składniki 600 g brukselki 3 małe(...)ząbki czosnku 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sól pieprz Brukselkę oczyścić z pierwszych listków, odciąć wystające głąby i każdą przekroić na połowę. Włożyć do miski, doprawić delikatnie solą, pieprzem , dodać pokrojony w plasterki czosnek, oliwę i wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach C , ale co jakiś czas należy
O kuchni z uczuciemdzieciństwie nie lubiłam brukselki. Kojarzyła mi się z rozgotowanymi, gorzkimi kulkami pływającymi w zupie. Później jej charakterystyczny smak stał się dla mnie intrygujący. Ale absolutnie nie na tyle, by na stałe gościła w naszym menu. W ciągu ostatnich kilku lat kupiłam ją może raz czy dwa. I wciąż mnie nie przekonywała. Aż do dzisiaj :) Natknęłam się jakiś czas temu(...)spis różnych warzyw liściastych z ich właściwościami i postanowiłam, że zielone liście będą częstym gościem na naszych talerzach. Dziś na bazarze rzuciły mi się zaś w oczy małe, krągłe brukselki. I postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. Efekt był tak zaskakujący, że zjadłam prawie całą surówkę na raz... Jest przepyszna i, kierując się jedynie smakiem, prawie nikt nie zgadnie
Smakuje zdrowojednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową: makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem 3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony kilka brukselek (100g) 1/2 kostki chudego twarogu (100g) 2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania 1 łyżeczka oliwy - do smażenia sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - dowolne przyprawy do smaku Makaron ugotować(...)instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka zbytnio nie wystygły . W międzyczasie gotowania makaronu i brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety szpinakowe. Na rozgrzanej patelni
Grunt to przepis!brukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć..Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. dodać(...)odłożoną brukselkę
Camilla w kuchniMakaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie. Składniki 400 g tagliatelle 150 g brukselki 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka smalcu 125 ml bulionu warzywnego sól 125 ml śmietany pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem. Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki(...)Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka. Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem
R'n'G Kitchenosoby): spód: 1 jajko 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych) firmy Kupiec 5 łyżek letniego mleka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na górę: kilkanaście mrożonych brukselek (zależy od naczynia, ja naliczyłam u siebie 16 sztuk) około 50g mozzarelli light 1 jajko 1/4 łyżeczki soli można też dodać ulubione zioła (mi jakoś nic nie pasowało do brukselki) Sposób(...)papierem małego naczynia żaroodpornego, tak żeby ciasto nie prześwitywało wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu) w tym czasie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie (ważne żeby się nam nie rozgotowała), studzimy na upieczone ciasto wykładamy przekrojone na pół brukselki mozzarelle kroimy w bardzo drobną kostkę i miksujemy razem z jajkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbrukselka w takim wydaniu jak najbardziej mi odpowiada, chyba jest lepsze od zwyczajnie gotowanej, wierzch robi się chrupiący po prostu wielkie MNIAM ! :) Składniki (na 3 szaszłyki): pierś z kurczaka 300g mrożonej brukselki sól, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i spora ilością tymianku brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrozi(...)może się rozgotować!) nabijamy na drewniane patyczki kolejno kurczaka, brukselkę, kurczaka itd. smarujemy obie strony szaszłyka (ja użyłam silikonowego pędzelka) oliwą z oliwek wkładamy szaszłyki do żaroodpornego naczynia pieczemy w temperaturze około 180 stopni, aż kurczak i brukselka ładnie się zbrązowi (około 30 minut) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;) znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos ;) taka odmiana jakby znudziła Wam się brukselka w standardowej formie, zwłaszcza, że jest to niezwykle prosta i szybka potrawa ;) Składniki: około 200g mrożonej brukselki (dajemy tyle ile zjemy;)) 1 jajko 200g serka wiejskiego ulubione(...)dałam sól, oregano i bazylię Sposób przygotowania: Serek wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę doprawiamy przyprawami wg. smaku dodajemy jajko i wszystko znów miksujemy brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby się rozmroziła (nie może się rozgotować!) wkładamy brukselkę do żaroodpornego naczynia, a następnie zalewamy masą serowo-jajeczną pieczemy w temp. 170 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbrukselka jest bardzo zdrowa chyba nie muszę wspominać , można z niej przyrządzić mnóstwo dań , wkomponować ją w rozmaite sałatki i nadać jej niepowtarzalny smak . Może także stać się smacznym dodatkiem do obiadu lub stanowić zdrową przekąskę . Przepisów na brukselkę jest wiele , dlatego polecam to wspaniałe warzywko . składniki na 4 porcje 400g brukselki 2 jabłka 3 jajka ugotowane na twardo(...)pół szklanki majonezu 3-4 ziemniaki szczypiorek sól cukier pieprz przepis Ziemniaki myjemy i zalewamy wrzacą osoloną wodą , gotujemy , odcedzamy i obieramy. Brukselkę oczyszczamy , zalewamy osoloną wodą z dodatkiem cukru i gotujemy , odcedzamy . Jabłka obieramy i kroimy w kostkę razem z ziemniakami i jajkami , mieszamy z brukselką i majonezem , posypujemy posiekanym szczypiorkiem . Doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniarazem moja wersja pierogów z nadzieniem z brukselki i bryndzy, okraszonych podrumienioną słoniną. Potrawa nieco inna z bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy 2 duże(...)cebule 2 łyżki margaryny do smażenia łyżka cukru sól i pieprz przepis Brukselkę oczyszczamy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy, a następnie drobno kroimy. Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do pokrojonej brukselki i cebuli dodajemy bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaBrukselka, doskonała jarzynka do obiadu.Zwłaszcza teraz, wczesną wiosna, kiedy nowalijki jeszcze są całkowicie nasączone chemią, a warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają. Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia. Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :) Składniki - brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.) - masło 2 łyzki - bułka tarta(...)sól Wykonanie Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni rozpuszczam masło,dodaje do niego bułke tarta i chwilkę zapiekam ( aż będzie delikatnie rumiana) Brukselki wykładam na talarzyk i polewam bułeczką z masełkiem. Podaję na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZielone brukselki i brokuły połączyłam z pieczarkami, a śmietankę, ser wymieszałam z jajkami. W naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł(...)sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem. Kiedy będzie lekko ugotowana dodajemy brokuły i sól. Nie dolewamy wody. Brokuły ugotują nam się na parze, powinny
Moniki SmakołykiBrukselka - miniaturowa kapustka posiadająca w sobie wiele składników odżywczych. Dlaczego jest często przez nas pomijana w codziennej diecie ? Może dlatego, że podczas gotowania wydziela specyficzny zapach ? A może dlatego, że bywa gorzka w smaku ? Nie wszyscy wiedzą, że istnieją sposoby, aby się tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba(...)szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić: Brukselkę ugotować al dente w wodzie
Kuchnia w opałachProste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację :) Składniki dla 2 osób: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur, - 1/2 kg oczyszczonej brukselki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej z przeciśniętym ząbkiem czosnku, - sól, pieprz, olej. Wykonanie: Bulgur przygotować wg opisu na opakowaniu (2 minuty gotować i odstawić na 20 minut przykryty, proporcje kaszy do wody 1:2). Brukselkę pokroić(...)połówki, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Przysmażać do zbrązowienia brukselki, polać ją śmietaną i jak potrzeba odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (można więcej wody wlać lub śmietany). Nakładamy
Co na wege obiad?Składniki: śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka 3/4 kg , masło 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy mlecze jak są duże i całe to zostawić śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać(...)wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody włożyć brukselkę do garnka dodać masło, kucharka i pałką blendera zmiksować
W Mojej Kuchni LubięIdealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Delikatny, słodkawy smak mięsa z jesienną brukselką, która nie zawsze wszystkim musi przypasować. Jednak w tej wersji goryczka jest przełamana aromatycznymi sosami z dodatkiem cukru kokosowego. Gorąco polecam amatorom orientalnych smaków, Arek Gie Składniki: 2 filety z kurczaka(...)brukselki 200 g pieczarek 6 łyżek sosu mirin 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana) 150 ml zimnej wody olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka oczyszczamy, mieszamy z sosem mirin
R'n'G Kitchenpreferuję tę drugą wersjię. W omletach, które smażę dodatki są zależne od sezonu na warzywa i pór roku. Ten przepis jest typowo jesienno-zimowy. Teraz króluje w mojej kuchni brukselka, jarmuż, por, dynia. Składniki: 3 jajka 10-15 małych pieczarek brunatnych 5 cm białej części pora 2-3 brukselki 2 łyżki masła (łącznie do smażenia pieczarek i omleta) 2 łyżki(...)krojonego w słupki boczku Sól i pieprz Parmezan i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Pieczarki podsmażyć na maśle. Boczek, posiekanego pora i brukselkę podsmażyć. Ubić jajka, z solą i pieprzem, smażyć na maśle na średnio rozgrzanej patelni. Na wierzchu omleta ułożyć pieczarki, brukselkę, pora i boczek. Po przełożeniu na talerz udekorować parmezanem i natką. Smacznego
Codziennik KuchennySkładniki (4 porcje): 300 g. brukselki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 nieduża cebula 8 cm. pora 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera 2 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 1 listek laurowy 100 g. topionego serka śmietankowego 1 litr wody sól, pieprz koperek do posypania Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Ziemniaki(...)pokrój w małą kostkę. Pora oraz cebulę drobno posiekaj. Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych listków, przekrój każdą na pół. W garnku rozpuść masło razem z olejem. Wrzuć cebulę i por, listek i ziele angielskie. Smaż na średniej mocy palnika aż cebula zacznie się rumienić. Wlej wodę i zagotuj. Wrzuć do wody wszystkie warzywa oprócz brukselki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj
Delicious PlaceSposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Składniki: ? 1 kg brukselki ? 2 filety z kurczaka ? 5 jajek ? 1 ser pleśniowy typu camembert, można pominąć ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki śmietany 12-18% ? 1 łyżka vegety ? 30 dkg sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. ? Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. ? Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. ? Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera żółtego i piec jeszcze
To co kochamPrzepis dla wszystkich, którzy nie lubią brukselki i dla tych, którzy już wiedzą, że może ona smakować wyśmienicie! Brukselka kung pao to super azjatycki dodatek do bowli, noodli, mięs i innych warzyw. Smakuje także samodzielnie. Ta brukselka jest chrupiąca, przepyszna i w ogóle nie gorzka. … Artykuł Brukselka Kung Pao pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)duże ziemniaki 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki sól 4 łyżki śmietany 18 % Pora pokroić w plasterki. Marchew, kalarepę oraz selera pokroić w drobną kostkę. Brukselkę miałam malutką więc zostawiłam w całości, większe sztuki można przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora. Następnie dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Całość chwilę
Monia miesza i gotujeNiesamowicie kremowy i orzeźwiający sos, rozpływająca się w ustach (i nie gorzka!) brukselka, sezam podkręcający smaki i kokos na ukojenie – makaron al limone z łososiem i brukselką to idealny comfort food. Spróbuj, a nie pożałujesz! Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle … Artykuł Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle w kokosowym sosie
FlymetothespoonZupa z brukselką i ryżem to sycąca, rozgrzewajaca i smaczna, choć mało znana potrawa, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny, gdyż można ją również podać zarówno z makaronem jak i ziemniakami. składniki na 5 porcji wędzona kość 2 litry wody 400 g brukselki włoszczyzna ( 2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)angielskie i liście laurowe a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora, czosnek, cebulę oraz brukselkę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do miseczki wlewamy 2 chochle gorącego wywaru dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy
Smakowite DaniaKolejny pyszny przepis z indykiem jaki mam dla Was na moim blogu. Tym razem chrupiące kotleciki przygotowałam w piekarniku, razem z pyszną brukselką. To naprawdę proste i pyszne danie, a jeśli nie chcecie pikantnego sosu jaki zaproponowałam to zmniejszcie ilość ostrych przypraw lub wybierzcie łagodniejszą musztardę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także(...)drobno pokruszonych płatków kukurydzianych – 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem – 2 łyżki mąki pszennej – 3/4 łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 1 jajko – 250-300 g brukselki (świeżej lub rozmrożonej) – 2 szalotki Składniki sos musztardowy: – 2 łyżki roztopionego masła – 40 g miodu – 30-35 g musztardy sarepskiej – 1 łyżka soku z cytryny – 1/2 łyżeczki
nietylkopasta.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 100 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku 1 mała puszka(...)fasolek soi 250 g brukselki 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenwarzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da. Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą. Mowa o brukselce. Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin! Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego(...)oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka – 200 g * mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoCałe szczęście Ryanair w dzień przed naszym wylotem pozwolił na bezpłatną zmianę daty i udało nam się wyjazd przełożyć. Niemieckimi smakołykami musieliśmy raczyć się w zaciszu domowym. Zaczęliśmy od brukselki w piwie! Składniki: - 0.5 kg brukselki - 500 ml piwa - pół łyżeczki soli - ewentualnie odrobina margaryny lub masła do podania Przygotowanie: 1) Brukselki obieramy, myjemy i przepoławiamy. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy(...)piwem i dodajemy sól. 2) Gotujemy przez około 15 minut, aż brukselki zmiękną. Podajemy z dodatkiem margaryny/mas
Roślinożerni urlopowiczenajlepszy czas na brukselkę i naprawdę warto wykorzystać potencjał zdrowotny tych maleńkich zielonych kapustek. Uwielbiam brukselkę od zawsze, ale dzisiejszy przepis może zainteresować osoby, które specjalnie za nią jednak nie przedpadają. Brukselka pieczona w piekarniku różni się zasadniczo od tej tradycyjnej, gotowanej. Jest bardziej chrupiąca i zwięzła oraz pełna smaku. Upieczona brukselka jest nie tylko smaczniejsza, ale i dużo zdrowsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę
Blog z ApetytemPulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej 150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku
Andzia Pichciwitamina E, niacyna, żelazo, magnez. cynk, miedź, potas, fosfor, bogata jest również w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę), wykazuje również wysoki potencjał antykosydacyjny. Łosoś dostarczy nam kwasy omega-3, zaś brukselki witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Polecam galettes podawać z sałatką. To potrawa pełna zdrowia i sycąca(...)czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 100 g wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej
Passions hobbies lifeSzybki do przygotowania i lekki obiad - zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki(...)lekko się zeszkli to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą około 2-3 minut. Następnie warzywa zalać wywarem/rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać i umyć. Do gotującego się wywaru/rosołu dodać ziemniaki oraz brukselkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć
Ugotowaćwpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle(...)kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody
R'n'G KitchenDzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa… Brukselka! Ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą… Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka. Mniam! Wystarczy odpowiednio ją przygotować, aby odczarować to nielubiane warzywo. Upieczona będzie idealnym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu lub przekąską. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do tych małych kapustek, spróbujcie tego przepisu(...)Może zmienicie zdanie? Składniki: 500 g brukselki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego sól pieprz Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z brzydkich, zewnętrznych listków. Następnie przekroić na pół i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakSmaczna i kolorowa zapiekanka z jesiennych warzyw, m.in z brukselką. Delikatna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad. Danie nie jest ciężkie pomimo tego, że jest to zapiekanka ziemniaczana. Wszystko to, dzięki obecności lekkiej ricotty, która wszystko zespala w całość. 800 g ziemniaków 1/2 szt żółtej papryki 1/2 szt czerwonej papryki 1 cebula 1 filet z kurczaka 300 g brukselki sól(...)szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny suszony tymianek Ziemniaki w mundurkach, czyli bez obierania ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z pierwszych liści i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę ze szczyptą cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć
https:KKuchniaMniamsię robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa. Parę słów o topinamburze Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim czy też ziemną gruszką to warzywo z rodzimy astrowatych, spokrewnione oczywiście z naszym słonecznikiem. Swego(...)Magnez - 17 mg Fosfor - 78 mg Potas - 429 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,12 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino 1/2 kwaśnego jabłka 1 mała szalotka 150 g brukselki 200 g topinambura 2 ogórki konserwowe 3 łyżki
Kulinarne przygody GatityPrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Pęczak gotowałam w lekko osolonej wodzie około 20 minut (do momentu, gdy wchłonął cały płyn), odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Brukselkę umyłam i oczyściłam z uszkodzonych liści, drobno poszatkowałam. Pomarańcze dokładnie umyłam, z jednej starłam skórkę. Owoce obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, orzechy i natkę pietruszki posiekałam. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki
babka w formieBrukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego
nietadietaSposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Składniki: • 1 kg brukselki • 2 filety z kurczaka • 5 jajek • 1 ser pleśniowy typu camembert, można pominąć • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki śmietany 12-18% • 1 łyżka vegety • 30 dkg sera żółtego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brukselkę gotować w posolonej(...)oczkach. • W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. • Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. • Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. • Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera
To co kochamsałatka to osobne zagadnienie. Ja definicji nie znam, ale instynktownie (nie wiem jak udało mi się to napisać) czuję, co smakuje i wygląda jesiennie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Brukselka - czy ma wielu zwolenników? Ja do nich należę! Lubię słodkawy smak z gorzkawą nutą, którym charakteryzuje się ta kapusta po ugotowaniu lub upieczeniu. Na surowo jem ją pierwszy(...)siebie bardzo fajnie pasują, a ja (kiedy patrzę na zdjęcie) mam ochotę znowu ją zrobić! :) PS Postarajcie się podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu
zadanie-gotowanieUwielbiam brukselkę już od dzieciństwa i ten charakterystyczny smak goryczki jest dla mnie najlepszy. Wiem, że nie wszystkim to opowiada, więc jeśli chcecie, aby kapustka w zupie była łagodniejsza - wymoczcie ją w mleku (najlepiej przez całą noc). Właśnie ostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę. Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam(...)już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa Smaki Natury (ew. uniwersalna) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): koperek, natka pietruszki śmietana Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych
Di gotujeKARMELIZOWANA BRUKSELKA Z DYNIĄ, orzeszkami pekan i suszoną żurawiną to... Artykuł Karmelizowana brukselka z dynią pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzapraszam zatem na zupę jesienną – jarzynową. Ostatnio była na blogu surówka jesienna, dzisiaj zatem zawita pod nasze dachy zupa. Czemu jesienna a nie wiosenna? Bo mamy tutaj i brukselkę i kalafiora, znajdzie się również fasolka, na które właśnie sezon i które teraz warto wykorzystywać i zjadać pod różnymi postaciami. Zupa jesienna jest klasyczną zupą i nic tutaj nie wymyślę(...)czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam
Mieszam w GarnkuSmaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale kompnuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale. Składniki: 300 g brukselki 200 g marchewki 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: brukselkę umyć, podciąć ogonki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które nie doczekały się swojej realizacji. Tym razem, nie pozwoliłam sobie na lenistwo. Wykorzystałam ugotowaną fasolę adzuki i świeże tofu, do przygotowania spodu, na wierzchu zawitał szpinak w towarzystwie brukselki. Tarta, jak dla mnie idealna. Jednak potrzebny był jeden dzień odpoczynku, jestem dumna bo udało mi się zrealizować większość zaplanowanych przeze mnie rzeczy. Do wieczora jeszcze czas, może zdążę zrobić(...)wszystko. SKŁADNIKI: 70g tofu 40g fasoli adzuki 60g szpinaku (u mnie mrożonego) ok 5 brukselek garść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie
healthy dreamsLubicie brukselkę ? Ta jest smaczniejsza od tej z wody choć jest gotowana SKŁADNIKI: Brukselka sól cukier sezam masło Obieramy, czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec dajemy dużą szczyptę cukru. Gdy brukselka jest miękka, rozpuszczamy masło na patelni wsypujemy sezam, chwilę przesmażamy, ale uważamy aby się nie spalił. Wrzucamy brukselkę i przez chwilę trzymamy na patelni starając się
harrisarazem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha” do zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu(...)ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki 2 ziemniaki 4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy) Przygotowanie: Odetnij ogonki brukselek i pokrój na ćwiartki, ziemniaki i jedną marchewkę i drobną kostkę, a drugą marchewkę w plasterki. Ugotuj ryż
greenscarftuszki Nototenii tymianek cytryna oliwa sól pieprz szczypta mięty 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić(...)ułożyć w drugim naczyniu. Wstawić ryby i dynię do piekarnika nagrzanego ok 180 st na ok 40 min. Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół
Gotowanie jest łatweudka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę. Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udka ułożyć(...)drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn
Gotowanie jest łatweBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak :) POLECAM(...)obiad detoksacyjny bez mięsny :), polecam także dla dzieci tylko bez dodatku gałki :) Dla 4 osób Czas przygotowania 45 minut Składniki: 0,5 kg świeżej brukselki 1 bulwa kopru włoskiego 3 łyżki śmietany 36% tł Świeżo starte pół łyżeczki gałki muszkatałowej mielony kminek sól himalajska suszona mięta starty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie
Kuchnia PROzdrowotnazjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik ustawiony był (tu liczba mnoga, bardzo mnoga) ale zamiast wyjazdu był atak astmy. Żyć(...)konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie. Nie podajemy czasu, bo to bez sensu. Wszystko zależy od brukselki, więc żeby uniknąć za twardej lub (co gorsza) papkowatej, nie ufamy zegarkowi
Wypisz Wymalujmoja specjalność...Wymyślam wszelakie połączenia, a później wspólnie z Mamą próbujemy co też nam wyszło.Dzisiaj prosta i pyszna sałatka, oczywiście tylko wtedy, gdy tak jak ja uwielbiacie brukselkę. Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Zapraszam po przepis. Składniki : 0,7 kg brukselki pół szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru Dodatkowo ; 5 jajek pół papryki czerwonej konserwowej kilka(...)listków pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków bazylii ząbek czosnku sól i pieprz do smaku kilka rzodkiewek i plasterków ogórka do ozdoby Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać wodę, mleko, sól i cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut
Gosia gotujezwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 średniego selera 1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki 1/2 małej cebuli 3 jajka 150 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy(...)kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i jajek dodajemy pieczarki, które
Gosia gotujeUwielbiam bruksekę i dzisiaj zapraszam na szybkie, proste, choć w sumie niecodzienne jej podanie. Panierka orzechowa idealnie pasuje do tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka listków bazylii kilka(...)pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką. Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego
Gosia gotujePrzepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy(...)brukselkę do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę również kroimy w kostkę. Kaszę, brukselkę i pomidora mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy
e-PrzepisyKulinarne