Przepis dla wszystkich, którzy nie lubią brukselki i dla tych, którzy już wiedzą, że może ona smakować wyśmienicie! Brukselka kung pao to super azjatycki dodatek do bowli, noodli, mięs i innych warzyw. Smakuje także samodzielnie. Ta brukselka jest chrupiąca, przepyszna i w ogóle nie gorzka. … Artykuł Brukselka Kung Pao pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)duże ziemniaki 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki sól 4 łyżki śmietany 18 % Pora pokroić w plasterki. Marchew, kalarepę oraz selera pokroić w drobną kostkę. Brukselkę miałam malutką więc zostawiłam w całości, większe sztuki można przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora. Następnie dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Całość chwilę
Monia miesza i gotujeNiesamowicie kremowy i orzeźwiający sos, rozpływająca się w ustach (i nie gorzka!) brukselka, sezam podkręcający smaki i kokos na ukojenie – makaron al limone z łososiem i brukselką to idealny comfort food. Spróbuj, a nie pożałujesz! Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle … Artykuł Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle w kokosowym sosie
FlymetothespoonZupa z brukselką i ryżem to sycąca, rozgrzewajaca i smaczna, choć mało znana potrawa, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny, gdyż można ją również podać zarówno z makaronem jak i ziemniakami. składniki na 5 porcji wędzona kość 2 litry wody 400 g brukselki włoszczyzna ( 2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)angielskie i liście laurowe a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora, czosnek, cebulę oraz brukselkę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do miseczki wlewamy 2 chochle gorącego wywaru dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy
Smakowite DaniaKolejny pyszny przepis z indykiem jaki mam dla Was na moim blogu. Tym razem chrupiące kotleciki przygotowałam w piekarniku, razem z pyszną brukselką. To naprawdę proste i pyszne danie, a jeśli nie chcecie pikantnego sosu jaki zaproponowałam to zmniejszcie ilość ostrych przypraw lub wybierzcie łagodniejszą musztardę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także(...)drobno pokruszonych płatków kukurydzianych – 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem – 2 łyżki mąki pszennej – 3/4 łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 1 jajko – 250-300 g brukselki (świeżej lub rozmrożonej) – 2 szalotki Składniki sos musztardowy: – 2 łyżki roztopionego masła – 40 g miodu – 30-35 g musztardy sarepskiej – 1 łyżka soku z cytryny – 1/2 łyżeczki
nietylkopasta.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 100 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku 1 mała puszka(...)fasolek soi 250 g brukselki 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenwarzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da. Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą. Mowa o brukselce. Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin! Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego(...)oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka – 200 g * mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoCałe szczęście Ryanair w dzień przed naszym wylotem pozwolił na bezpłatną zmianę daty i udało nam się wyjazd przełożyć. Niemieckimi smakołykami musieliśmy raczyć się w zaciszu domowym. Zaczęliśmy od brukselki w piwie! Składniki: - 0.5 kg brukselki - 500 ml piwa - pół łyżeczki soli - ewentualnie odrobina margaryny lub masła do podania Przygotowanie: 1) Brukselki obieramy, myjemy i przepoławiamy. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy(...)piwem i dodajemy sól. 2) Gotujemy przez około 15 minut, aż brukselki zmiękną. Podajemy z dodatkiem margaryny/mas
Roślinożerni urlopowiczenajlepszy czas na brukselkę i naprawdę warto wykorzystać potencjał zdrowotny tych maleńkich zielonych kapustek. Uwielbiam brukselkę od zawsze, ale dzisiejszy przepis może zainteresować osoby, które specjalnie za nią jednak nie przedpadają. Brukselka pieczona w piekarniku różni się zasadniczo od tej tradycyjnej, gotowanej. Jest bardziej chrupiąca i zwięzła oraz pełna smaku. Upieczona brukselka jest nie tylko smaczniejsza, ale i dużo zdrowsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę
Blog z ApetytemPulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej 150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku
Andzia Pichciwitamina E, niacyna, żelazo, magnez. cynk, miedź, potas, fosfor, bogata jest również w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę), wykazuje również wysoki potencjał antykosydacyjny. Łosoś dostarczy nam kwasy omega-3, zaś brukselki witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Polecam galettes podawać z sałatką. To potrawa pełna zdrowia i sycąca(...)czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 100 g wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej
Passions hobbies lifeSzybki do przygotowania i lekki obiad - zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki(...)lekko się zeszkli to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą około 2-3 minut. Następnie warzywa zalać wywarem/rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać i umyć. Do gotującego się wywaru/rosołu dodać ziemniaki oraz brukselkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć
Ugotowaćwpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle(...)kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody
R'n'G Kitchen