brukselka - 1662 przepisów (strona:26/111)

Brukselka Kung Pao 79

Przepis dla wszystkich, którzy nie lubią brukselki i dla tych, którzy już wiedzą, że może ona smakować wyśmienicie! Brukselka kung pao to super azjatycki dodatek do bowli, noodli, mięs i innych warzyw. Smakuje także samodzielnie. Ta brukselka jest chrupiąca, przepyszna i w ogóle nie gorzka.  … Artykuł Brukselka Kung Pao pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Zupa jarzynowa z brukselką 75

Dziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)duże ziemniaki 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki sól 4 łyżki śmietany 18 % Pora pokroić w plasterki. Marchew, kalarepę oraz selera pokroić w drobną kostkę. Brukselkę miałam malutką więc zostawiłam w całości, większe sztuki można przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora. Następnie dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Całość chwilę

Monia miesza i gotuje
Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle w kokosowym sosie cytrynowym 174

Niesamowicie kremowy i orzeźwiający sos, rozpływająca się w ustach (i nie gorzka!) brukselka, sezam podkręcający smaki i kokos na ukojenie – makaron al limone z łososiem i brukselką to idealny comfort food. Spróbuj, a nie pożałujesz! Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle  … Artykuł Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle w kokosowym sosie

Flymetothespoon
Zupa z brukselką + film 91

Zupa z brukselką i ryżem to sycąca, rozgrzewajaca i smaczna, choć mało znana potrawa, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny, gdyż można ją również podać zarówno z makaronem jak i ziemniakami.     składniki na 5 porcji wędzona kość 2 litry wody 400 g brukselki włoszczyzna ( 2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)angielskie i liście laurowe a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora, czosnek, cebulę oraz brukselkę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do miseczki wlewamy 2 chochle gorącego wywaru dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy

Smakowite Dania
Kotlety z indyka z sosem musztardowym 87

Kolejny pyszny przepis z indykiem jaki mam dla Was na moim blogu. Tym razem chrupiące kotleciki przygotowałam w piekarniku, razem z pyszną brukselką. To naprawdę proste i pyszne danie, a jeśli nie chcecie pikantnego sosu jaki zaproponowałam to zmniejszcie ilość ostrych przypraw lub wybierzcie łagodniejszą musztardę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także(...)drobno pokruszonych płatków kukurydzianych – 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem – 2 łyżki mąki pszennej – 3/4 łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 1 jajko – 250-300 g brukselki (świeżej lub rozmrożonej) – 2 szalotki Składniki sos musztardowy: – 2 łyżki roztopionego masła – 40 g miodu – 30-35 g musztardy sarepskiej – 1 łyżka soku z cytryny – 1/2 łyżeczki

nietylkopasta.pl
Zupa gulaszowa z brukselką 117

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią.               Składniki:     500 g karkówki wieprzowej 100 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku 1 mała puszka(...)fasolek soi 250 g brukselki 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI ( BRUKSELKĄ, GROSZKIEM I CUKINIĄ ) 141

warzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da. Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą. Mowa o brukselce. Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin! Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego(...)oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka – 200 g * mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Niemcy - Brukselka w piwie (Rosenkohl in Bier gedünstet) 144

Całe szczęście Ryanair w dzień przed naszym wylotem pozwolił na bezpłatną zmianę daty i udało nam się wyjazd przełożyć. Niemieckimi smakołykami musieliśmy raczyć się w zaciszu domowym. Zaczęliśmy od brukselki w piwie! Składniki: - 0.5 kg brukselki - 500 ml piwa - pół łyżeczki soli - ewentualnie odrobina margaryny lub masła do podania Przygotowanie: 1) Brukselki obieramy, myjemy i przepoławiamy. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy(...)piwem i dodajemy sól. 2) Gotujemy przez około 15 minut, aż brukselki zmiękną. Podajemy z dodatkiem margaryny/mas

Roślinożerni urlopowicze
Brukselka z piekarnika 108

najlepszy czas na brukselkę i naprawdę warto wykorzystać potencjał zdrowotny tych maleńkich zielonych kapustek. Uwielbiam brukselkę od zawsze, ale dzisiejszy przepis może zainteresować osoby, które specjalnie za nią jednak nie przedpadają. Brukselka pieczona w piekarniku różni się zasadniczo od tej tradycyjnej, gotowanej. Jest bardziej chrupiąca i zwięzła oraz pełna smaku. Upieczona brukselka jest nie tylko smaczniejsza, ale i dużo zdrowsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna zupa klopsikowa 139

Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę

Blog z Apetytem
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 172

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku

Andzia Pichci
Galette z sadzonym jajkiem, brukselkami i łososiem 203

witamina E, niacyna, żelazo, magnez. cynk, miedź, potas, fosfor, bogata jest również w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę), wykazuje również wysoki potencjał antykosydacyjny. Łosoś dostarczy nam kwasy omega-3, zaś brukselki witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Polecam galettes podawać z sałatką. To potrawa pełna zdrowia i sycąca(...)czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 100 g wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej

Passions hobbies life
Zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką 173

Szybki do przygotowania i lekki obiad - zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki(...)lekko się zeszkli to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą około 2-3 minut. Następnie warzywa zalać wywarem/rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać i umyć. Do gotującego się wywaru/rosołu dodać ziemniaki oraz brukselkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć

Ugotować
Bigos z brukselki 133

wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle(...)kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody

R'n'G Kitchen