Proste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację :) Składniki dla 2 osób: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur, - 1/2 kg oczyszczonej brukselki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej z przeciśniętym ząbkiem czosnku, - sól, pieprz, olej. Wykonanie: Bulgur przygotować wg opisu na opakowaniu (2 minuty gotować i odstawić na 20 minut przykryty, proporcje kaszy do wody 1:2). Brukselkę pokroić(...)połówki, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Przysmażać do zbrązowienia brukselki, polać ją śmietaną i jak potrzeba odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (można więcej wody wlać lub śmietany). Nakładamy
Co na wege obiad?Składniki: śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka 3/4 kg , masło 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy mlecze jak są duże i całe to zostawić śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać(...)wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody włożyć brukselkę do garnka dodać masło, kucharka i pałką blendera zmiksować
W Mojej Kuchni LubięIdealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Delikatny, słodkawy smak mięsa z jesienną brukselką, która nie zawsze wszystkim musi przypasować. Jednak w tej wersji goryczka jest przełamana aromatycznymi sosami z dodatkiem cukru kokosowego. Gorąco polecam amatorom orientalnych smaków, Arek Gie Składniki: 2 filety z kurczaka(...)brukselki 200 g pieczarek 6 łyżek sosu mirin 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana) 150 ml zimnej wody olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka oczyszczamy, mieszamy z sosem mirin
R'n'G Kitchenpreferuję tę drugą wersjię. W omletach, które smażę dodatki są zależne od sezonu na warzywa i pór roku. Ten przepis jest typowo jesienno-zimowy. Teraz króluje w mojej kuchni brukselka, jarmuż, por, dynia. Składniki: 3 jajka 10-15 małych pieczarek brunatnych 5 cm białej części pora 2-3 brukselki 2 łyżki masła (łącznie do smażenia pieczarek i omleta) 2 łyżki(...)krojonego w słupki boczku Sól i pieprz Parmezan i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Pieczarki podsmażyć na maśle. Boczek, posiekanego pora i brukselkę podsmażyć. Ubić jajka, z solą i pieprzem, smażyć na maśle na średnio rozgrzanej patelni. Na wierzchu omleta ułożyć pieczarki, brukselkę, pora i boczek. Po przełożeniu na talerz udekorować parmezanem i natką. Smacznego
Codziennik KuchennySkładniki (4 porcje): 300 g. brukselki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 nieduża cebula 8 cm. pora 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera 2 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 1 listek laurowy 100 g. topionego serka śmietankowego 1 litr wody sól, pieprz koperek do posypania Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Ziemniaki(...)pokrój w małą kostkę. Pora oraz cebulę drobno posiekaj. Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych listków, przekrój każdą na pół. W garnku rozpuść masło razem z olejem. Wrzuć cebulę i por, listek i ziele angielskie. Smaż na średniej mocy palnika aż cebula zacznie się rumienić. Wlej wodę i zagotuj. Wrzuć do wody wszystkie warzywa oprócz brukselki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj
Delicious PlaceSposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Składniki: ? 1 kg brukselki ? 2 filety z kurczaka ? 5 jajek ? 1 ser pleśniowy typu camembert, można pominąć ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki śmietany 12-18% ? 1 łyżka vegety ? 30 dkg sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. ? Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. ? Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. ? Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera żółtego i piec jeszcze
To co kochamPrzepis dla wszystkich, którzy nie lubią brukselki i dla tych, którzy już wiedzą, że może ona smakować wyśmienicie! Brukselka kung pao to super azjatycki dodatek do bowli, noodli, mięs i innych warzyw. Smakuje także samodzielnie. Ta brukselka jest chrupiąca, przepyszna i w ogóle nie gorzka. … Artykuł Brukselka Kung Pao pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)duże ziemniaki 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki sól 4 łyżki śmietany 18 % Pora pokroić w plasterki. Marchew, kalarepę oraz selera pokroić w drobną kostkę. Brukselkę miałam malutką więc zostawiłam w całości, większe sztuki można przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora. Następnie dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Całość chwilę
Monia miesza i gotujeNiesamowicie kremowy i orzeźwiający sos, rozpływająca się w ustach (i nie gorzka!) brukselka, sezam podkręcający smaki i kokos na ukojenie – makaron al limone z łososiem i brukselką to idealny comfort food. Spróbuj, a nie pożałujesz! Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle … Artykuł Makaron al limone z łososiem i brukselką – tagliatelle w kokosowym sosie
FlymetothespoonZupa z brukselką i ryżem to sycąca, rozgrzewajaca i smaczna, choć mało znana potrawa, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny, gdyż można ją również podać zarówno z makaronem jak i ziemniakami. składniki na 5 porcji wędzona kość 2 litry wody 400 g brukselki włoszczyzna ( 2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)angielskie i liście laurowe a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora, czosnek, cebulę oraz brukselkę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do miseczki wlewamy 2 chochle gorącego wywaru dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy
Smakowite DaniaKolejny pyszny przepis z indykiem jaki mam dla Was na moim blogu. Tym razem chrupiące kotleciki przygotowałam w piekarniku, razem z pyszną brukselką. To naprawdę proste i pyszne danie, a jeśli nie chcecie pikantnego sosu jaki zaproponowałam to zmniejszcie ilość ostrych przypraw lub wybierzcie łagodniejszą musztardę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także(...)drobno pokruszonych płatków kukurydzianych – 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem – 2 łyżki mąki pszennej – 3/4 łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 1 jajko – 250-300 g brukselki (świeżej lub rozmrożonej) – 2 szalotki Składniki sos musztardowy: – 2 łyżki roztopionego masła – 40 g miodu – 30-35 g musztardy sarepskiej – 1 łyżka soku z cytryny – 1/2 łyżeczki
nietylkopasta.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 100 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku 1 mała puszka(...)fasolek soi 250 g brukselki 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenwarzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da. Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą. Mowa o brukselce. Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin! Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego(...)oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka – 200 g * mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoCałe szczęście Ryanair w dzień przed naszym wylotem pozwolił na bezpłatną zmianę daty i udało nam się wyjazd przełożyć. Niemieckimi smakołykami musieliśmy raczyć się w zaciszu domowym. Zaczęliśmy od brukselki w piwie! Składniki: - 0.5 kg brukselki - 500 ml piwa - pół łyżeczki soli - ewentualnie odrobina margaryny lub masła do podania Przygotowanie: 1) Brukselki obieramy, myjemy i przepoławiamy. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy(...)piwem i dodajemy sól. 2) Gotujemy przez około 15 minut, aż brukselki zmiękną. Podajemy z dodatkiem margaryny/mas
Roślinożerni urlopowiczenajlepszy czas na brukselkę i naprawdę warto wykorzystać potencjał zdrowotny tych maleńkich zielonych kapustek. Uwielbiam brukselkę od zawsze, ale dzisiejszy przepis może zainteresować osoby, które specjalnie za nią jednak nie przedpadają. Brukselka pieczona w piekarniku różni się zasadniczo od tej tradycyjnej, gotowanej. Jest bardziej chrupiąca i zwięzła oraz pełna smaku. Upieczona brukselka jest nie tylko smaczniejsza, ale i dużo zdrowsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!