Jesienna aura za oknem zachęca do wypróbowywania kolejnych zup. Podczas ostatniej wizyty na targu zauważyłam brukselkę i nie sposób było mi z tego pomysłu zrezygnować. Obawiając się gorzkiego posmaku naciętą brukselkę namoczyłam w mleku. I udało się! O goryczy nie było mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła(...)cebula 1 marchewka 1,25 l bulionu 4 ziemniaki 350 g brukselki 150 ml śmietanki 30% posiekany koperek sól, pieprz Wykonanie: Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy
psgotujemyDzisiaj prosty pomysł na danie postne. Makaronowe muszelki z brukselką, grzybami shiitake i parmezanem. Brzmi nieco egzotycznie, ze względu na grzyby shiitake, które kojarzą się jeszcze bardzo z kuchnią azjatycką, ale sprawdzają się też w innych typach dań. Wybrałam je ze względu na ich "mięsistą" strukturę, dobrze zastępują mięso.Trzeba tylko pamiętać, że są bardzo wyraziste w smaku(...)można przesadzać z ich ilością,żeby nie zdominowały całego smaku dania. Są za to bardzo zdrowe. MAKARON ORECCHIETTE z GRZYBAMI SHIITAKE i BRUKSELKĄ Składniki: makaronu typu orecchiette na 2 porcje 150 g brukselki mrożonej Hortex 6 suszonych lub świeżych grzybów shiitake 1 mała cebula 200 ml śmietany 30% oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku kawałek parmezanu do posypania
Bon appetit mon amieZupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀 Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁 Składniki: 0,5kg brukselki 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora ok. 10cm kawałek selera(...)pietruszki 3 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWyszła sałatka, która okazała się smaczna i dość sycąca. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale i prezentuje się kolorowo, i jest pyszne. Jeśli będziecie mieli dylemat co zrobić z brukselką, zróbcie taką sałatkę. Składniki: ok. 500 g brukselki ok. 250 g małych pomidorków (ja użyłam mieszanki) parmezan 1 sałata rzymska pieprz, sól i cukier do smaku oliwa ocet balsamiczny Brukselkę(...)ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. (Na około 1,5 litra wody wsypałam 2 lekko czubate łyżeczki soli i 1 płaską łyżkę cukru.) Brukselka nie powinna być całkowicie miękka, lecz w środku lekko twardawa. Ugotowaną odcedzić i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć z wody, najlepiej na papierowym ręczniku. Większe brukselki można przekroić na połówki lub ćwiartki. Pomidorki opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaBrukselka – przez niektórych uwielbiana a przez niektórych znienawidzona. Zapewne przez swój specyficzny zapach kiedy jest za długo gotowana. Ja użyłam brukselki mrożonej. Nie gotowałam jej wcale i w potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła(...)maśle podsmaż lekko drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj mąkę i lekko podsmaż. Zalej mlekiem i mieszaj rózgą do powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (około pół godziny
wysmienityJuż niedługo Światowy Dzień Makaronu.Z tej okazji Lubella zorganizowała konkurs na dania z makaronem. Różnorodność tych dań jest naprawdę wielka. Ja przygotowałam z tej okazji zapiekankę makaronową z brukselką. Prosto,pysznie i aromatycznie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA z BRUKSELKĄ Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku(...)sera żółtego 2 jajka 150 ml śmietany 100 ml bulionu Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz
Bon appetit mon amiejedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki(...)karmelizowaną marchewkę: 300 g mini marchewek sól 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki miodu Wykonanie: Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić
TrufelkowoBrukselka w sosie BBQ Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ , którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki(...)zamiast syropu klonowego lub miodu mogę użyć innego słodziwa? Tak. Świetnie sprawdzi się syrop ryżowy lub syrop z agawy. Ważne tylko, żeby słodziwo było płynne, dlatego cukier odpada. Brukselka świeża czy mrożona? Nie ma to większego znaczenia. Zarówno jedna, jak i druga świetnie się do tego nada. Artykuł Brukselka w sosie BBQ pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać
Monia miesza i gotujemojej rodziny. Kalerosse idealnie sprawdziło się na surowo w koktajlach, a najbardziej lubimy je lekko obgotowane w osolonej wodzie i z... masełkiem. Pychota! Stanowi ono naturalne połączenie jarmużu i brukselki, a charakteryzuje się zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami. Zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu - w smaku idealnie łącząc delikatną słodycz oraz orzechową nutę. Dla mnie(...)taka przepyszna i łagodna wersja brukselki, która jest od niej dodatkowo zdrowsza, bo zaledwie w 100g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodam, że moja mama, w przeciwieństwie do mnie i mojego męża - nie przepada za brukselką - ale za Kalerosse już tak! (2 porcje) 80g Kalerosse 2 banany (małe
Di gotujeautorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego. Co prawda użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki 100 g pomidorów 1 mała(...)ostra papryczka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta szafranu sól i pieprz do smaku 400 ml wody Obierz cebulę i brukselkę. Cebulę posiekaj drobno, większe brukselki pokrój na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki. Pokrój chorizo. Mięso indycze pokrój na kawałki. Drobno przesiekaj ostrą
Gotuj Sam!pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy. Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków(...)smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy
Wiem co jemZdrowa i szybka SAŁATKA Z KUSKUSEM I BRUKSELKĄ może stanowić... Artykuł Sałatka z kuskusem i brukselką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką. Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów(...)leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera 2 łyzki mąki pszennej sól pieprz szczypiorek olej do smażenia Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć
O kuchni z uczuciemgrupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego chleba 100 g masła 100 g twarożku(...)duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane brukselki 10 brukselek dwie łyżki soku z limonki łyżka miodu szczypta cynamonu Przygotowanie: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski
karmelowy