Brukselka, jedni ją kochają inni nie znoszą. Ja wliczam się do tego pierwszego grona i brukselkę bardzo lubię, a lubię ją jeszcze bardziej od momentu, kiedy zaczęłam ją spożywać mocno skarmelizowaną, albo w piekarniku, albo na patelni. Tym sposobem, brukselkę zaczął jeść i mój Luby- wreszcie! Także, dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad w kwadrans. SKŁADNIKI: przepis(...)piperz - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - oliwa z oliwek, masło Filety kroimy w grubą kostkę, marynujemy w przyprawach i smażymy na połączeniu masła i oliwy. przepis na KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ - 500 g brukselki - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu - garść orzechów pinii - świeże listki mięty Na maśle i oliwie smażymy brukselkę pod przykryciem, aby troszkę się poddusiła
SMYKWKUCHNItylko przygotować więcej, podzielić na porcje, zamrozić i podstawa do dwóch dań jest gotowa. Menu na tydzień – leftovers: Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Wtorek – Muffiny z warzywami Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem Czwartek – Makaron i warzywa stir(...)piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie) łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Parmezan Pieczarki Brukselki (pieczarki i brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy
Niedzielny kucharzPamiętam jak w dzieciństwie mama powtarzała, aby jeść brukselkę bo jest zdrowa! Ładnie rosną po niej włosy. Zazwyczaj przygotowywała zupę lub gotowaną podawała ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Uwielbiam brukselkę, małe, zielone kapustki już ugotowane bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze więcej smaku i przygotowałam zapiekaną z kruszonką. Prosta kruszonka z bułki tartej, parmezanu(...)startego czosnku i oliwy z oliwek. Ugotowaną brukselkę posypałam kruszonką i zapiekłam. Delicje! Brukselka zapiekana pod kruszonką / 1 porcja Składniki: 100 g brukselki 1 ząbek czosnku 1/5 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku sok z cytryny do skropienia Przygotowanie: Brukselki myjemy. Osuszamy. Przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie
Moja smaczna kuchniaWiem, że nie każdy przepada za brukselką, bo do niedawna sama należałam do brukselkowych niejadków. Jednak można się do niej przekonać, jeśli jest dobrze zrobiona. Dzisiejszym przepisem śmiało można uwieść najzagorzalszych przeciwników brukselki. Dzisiaj proponuję brukselkę smażoną na maśle i czosnku z małymi makaronowymi kokardkami od Lubelli , odrobiną boczku i sosem śmietanowym. W daniu brukselka jest chrupiąca co świetnie(...)współgra z lekkim makaronem. Całość w smaku przypomina dobrze wszystkim znaną carbonarę. BRUKSELKOWE KOKARDKI Składniki: 250 g makaronu małe kokardki Lubella 15-20 szt brukselki (wybieramy raczej te małe) 3-4 plastry surowego boczku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2/3 szkl śmietany kremówki parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy
Bon appetit mon amieKorzystacie z sezonowych owoców i warzyw? Z okazji Nowego Roku dodaję małą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :) STYCZEŃ Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń(...)roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka Owoce: jabłka, gruszki KWIECIEŃ Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru Owoce: jabłka, gruszki MAJ Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC
Zielona Kuchniadawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół), na ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Składniki zielone: opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie) spora garść świeżego szpinaku 200 g śmietanki 30% 3 jajka 100 g sera (u mnie ulubiony cheddar) parę gałązek szczypiorku garść orzechów włoskich drobniej pokrojonych garść pestek słonecznika
gutfutBrukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach. Brukselka w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)brukselki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kawałek cienkiej kiełbasy 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany
Kulinarne przygody GatityFilet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka(...)smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: 700 g batata, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 400 g brukselki, 3 łyżki oleju rzepakowego, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Kurczak: Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym
Moniki SmakołykiEkspresowe danie z makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej(...)brukselki i pomidorków:)), jeżeli jednak nie chcecie sobie 'utrudniać', to wystarczy pokroić w kostkę. Potrawa warta spróbowania, nawet jeśli niespecjalnie lubicie brukselkę :) Z resztą... czy jest ktoś, kto nie lubi brukselki???!!! ;) 4 porcje: * pierś z indyka- 200 g * brukselka- 200 g * makaron- 100 g * pomidory koktajlowe- około 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny
Kraina Miodem Płynącanotabene nie posmakowały mi i dobrze, że kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka (25g) gładkiego masła orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lałam(...)butelki, więc ciężko powiedzieć) ~2 łyżki orzechów ziemnych -> posiekać Brukselki przekroić na pół, wrzucić do wrzącej, lekko (!!!) osolonej wody i gotować ok. 7 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brukselki odcedzić. Patelnię teflonową lekko spryskać olejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać je orzechami i zalać sosem sojowym. Smażyć ok. 3 minuty, potem obrócić
breakfast of dreamsBrukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę. Tym razem "wylądowała" w pulpetach. Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką. Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Zupa krem z pulpetami(...)brukselką 2 litry bulionu drobiowego 2-3 różyczki kalafiora 2-3 różyczki brokułu marchewka 30 dag brukselki jogurt do zabielenia zupy sól pieprz cytrynowy Na pulpety : 50 dag mięsa z indyka 1 jajko sól pieprz mielony 2 łyżeczki cebulki granulowanej 2 łyżki otrąb gryczanych
Takie tam pichcenieDziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselki przekroić na połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry. Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut. Ciasto francuskie pokroić
Jadło i czytadłoKolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt. kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach
Jadło i czytadłoMojego pomysłu. Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego(...)Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pieczarki i podlewam niewielką
Zdrowo i kolorowoBrukselka!!! :D Nie wiem jak wy, ale mi gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu(...)jako przekąska. ~ Pieczona brukselka ~ Składniki: dowolna ilość brukselki dowolne przyprawy ( u mnie te ) Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki lub połówki. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy przyprawą. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika,(180*C 35-40 minut). Smacznego
Kuchenny Skrawek Nieba