brukselka - 1394 przepisów (strona:10/93)

Brukselka po cygańsku z boczkiem. Przepis na pyszne danie z brukselką 191

Jeśli znacie kogoś, kto twierdzi, że nie lubi brukselki, zróbcie mu ją według tego przepisu. Te malutkie kapustki w połączeniu z sosem cygańskim na boczku są po prostu świetne. Danie można potraktować jako samodzielny posiłek albo zaserwować je jako dodatek obiadowy. Przepis na brukselkę po cygańsku z boczkiem 1 kg brukselki, 300 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, 1 papryka czerwona(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka octu, płaska łyżeczka cukru, olej, sól, pieprz. Jak zrobić brukselkę po cygańsku z boczkiem? Z brukselki odetnij końcówkę pieńka, jeśli trzeba, zdejmij wierzchnie listki, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut – aż zmięknie. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę, a gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną

Kulinarna Polska
Sałatka z pieczoną brukselką 8

Brukselka idealnie nadaje się do pieczenia. Wystarczy ją przekroić, skropić oliwą i doprawić. Brukselka będzie lekko chrupiąca, nie tak miękka, jak po ugotowaniu, ale jeszcze lepsza i pełna smaku. Mam nadzieję, że się skusicie i przy najbliższej okazji zrobicie pyszną sałatkę z pieczoną brukselką. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)TikToka Sałatka cezar z łososiem Sałatka z bakłażanem i pomidorem Sałatka meksykańska z krewetkami Surówka z włoskiej kapusty Sałatka makaronowa z boczkiem Sałatka meksykańska z kurczakiem SAŁATKA Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 15-20 brukselek – 150-200 g dyni – 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy – 2 łyżki oliwy

nietylkopasta.pl
Brukselki z cytrynowym miso i makaronem soba - azjatyckie ocieplenie 92

się dookoła wiosny, ma się ochotę na cieplejsze smaki i bardziej sycące kulinarne opowieści. Jeszcze nidawno zastanawiałam się nad tym przepisem, bo przecież miałam zimową misję zachęcania do odkrywania brukselki na nowo, a tu już wiosna i klimat się zmienia, Wielkanoc na horyzoncie...jednak w takie mroźne marcowe dni, jak ten talerz pełen makaronu z sycącymi warzywami i nieziemsko aromatycznym(...)pewnością się przyda :) Zapraszam zatem wszystkich poszukujących ciepłego smaku i miłośników miso! Bo dziś właśnie sos miso łączy wszystkie składniki dania w jedno niepowtarzalane i absolutnie pyszne! Podsmażane brukselki z czosnkiem i marchewką, do tego jedyny w swoim rodzaju gryczany makaron soba i jajko sadzone z płynnym żółtkiem i chrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jak wykorzystać świąteczne resztki? 117

Chociaż w tym roku na święta naprawdę nie przesadziłam z gotowaniem to jednak zostało mi mnóstwo świątecznych resztek, zwłaszcza sporo pieczonego indyka. Postanowiłam zatem przyrządzić krokiety z indyka i brukselki. Dość nietypowe połączenie jak na krokiety ale bardzo smaczne. Krokiety przyrządzam na wiele sposobów. Czasami przepuszczam mięso przez maszynkę ale ostatnio po prostu drobno je kroję. Tak też zrobiłam(...)dzisiejszym przepisie. Pokroiłam drobno indyka, obgotowałam brukselkę, dodałam usmażoną cebulę i uwaga…musztardę. Musztarda robi wrażenie i naprawdę zmienia nadzienie do krokietów na niezwykłe i super smaczne. Polecam słodką, ostrą i gruboziarnistą musztardę.   Krokiety naleśnikowe są najsmaczniejsze, kiedy je panieruję w zmielonych migdałach i smażę na maśle. Krokiety z indyka i brukselki są bardzo pożywne. Smażę bardzo cienkie

codojedzenia
Sałatka z jarmużu i brukselki z sosem winegret 66

Jarmuż i brukselka to typowe świąteczne warzywa, choć ja często je przyrządzam i poza świętami. Jarmuż jest dostępny praktycznie przez cały rok. Trochę trudniej jest jednak z brukselką ale na święta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk . Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso(...)Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem. Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie zrobić tą szybką sałatkę praktycznie na poczekaniu. Jarmuż i brukselka – sałatka z resztek 4 porcje Składniki: 100 jarmużu, tylko liście bez łodyg 300 g brukselki 5 dużych daktyli

codojedzenia
Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową 54

optymalnie wyposażone. To znaczy, że mają najlepszą zawartość witamin, składników odżywczych i substancji biologicznych. To najlepszy i najmądrzejszy wybór. I zapasy, zapasy! Dziś króluje u mnie dynia piżmowa i brukselka. Dlaczego? Dynia piżmowa to doskonałe źródło witaminy A, potasu i błonnika. To także źródło witaminy E, B1, B3, B6, B5 i kwasu foliowego. Szklanka dyni to piżmowej(...)Jeśli potas to prawidłowe ciśnienie krwi. WHO przyjmuje, że dziennie spożycie tego pierwiastka powinno wynosić 3,510 mg. Pamiętamy, że nie powiemy go spożywać także za dużo! Czas na brukselkę! Dopadłam piękną polską brukselkę na ostatnich zakupach w Lidlu. Jest na promocji, więc warto skorzystać. Dlaczego warto po nią sięgać? Pomimo że wydaje się dzieckiem dużej kapuchy

www.veganchives.pl
Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową 81

optymalnie wyposażone. To znaczy, że mają najlepszą zawartość witamin, składników odżywczych i substancji biologicznych. To najlepszy i najmądrzejszy wybór. I zapasy, zapasy! Dziś króluje u mnie dynia piżmowa i brukselka. Dlaczego? Dynia piżmowa to doskonałe źródło witaminy A, potasu i błonnika. To także źródło witaminy E, B1, B3, B6, B5 i kwasu foliowego. Szklanka dyni to piżmowej(...)Jeśli potas to prawidłowe ciśnienie krwi. WHO przyjmuje, że dziennie spożycie tego pierwiastka powinno wynosić 3,510 mg. Pamiętamy, że nie powiemy go spożywać także za dużo! Czas na brukselkę! Dopadłam piękną polską brukselkę na ostatnich zakupach w Lidlu. Jest na promocji, więc warto skorzystać. Dlaczego warto po nią sięgać? Pomimo że wydaje się dzieckiem dużej kapuchy

Veganchives
Brukselka smażona z boczkiem 52

Opis brukselka smażona z boczkiem: Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam(...)nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 83

wyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie się przypiekają. W sezonie zimowym warto postawić na treściwy sos grzybowy, pieczone ziemniaki (u mnie w formie grzebieni) i zieloną brukselkę – nie każdy ją lubi, za to w takiej formie powinni pokochać ją wszyscy. Wyjątkowe obiady wymagają wyjątkowej oprawy. Pięknie zastawiony stół nadaje charakteru każdej uroczystości. Ja do nakrycia stołu(...)posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól

Poezja smaku
Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym 91

Opis smażona Brukselka z boczkiem wędzonym: Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję(...)przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka z tartej brukselki z orzechami 113

Najprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych(...)Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku. W surówce, którą Wam proponujemy, orzechową nutę podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surówka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym

Niedzielny kucharz
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 83

warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno(...)Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek

Codziennik Kuchenny
Sezonowa zupa jesienna z brukselką 69

Zupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką       Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)łyżeczki cukru                      natka pietruszki   Wykonanie: Brukselkę wrzuciłam na wrzącą, lekko osoloną wodę   z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu, po 2 minutach odcedziłam. Pomidory włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam

Kuchnia u Krysi
Brukselka curry z zurawiną 123

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych(...)łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!