zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która pochodzi z Belgii(...)Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki z brukselką JARMUŻ Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, o którym nie można zapominać zimą. To nasz polski “super food”, bogaty w składniki odżywcze
WiszniówkaFasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku. Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry. Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie(...)kokosowym. Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex ok. 500g brukselki 1 łyżeczka pasty curry ok. 2 cm kawałek imbiru
Moja Książka Kucharskazwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem niedawno pojawiła się w sklepach. Typowo sezonowe warzywo, a sezonowe jedzenie(...)mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij kiełbasę jak w plasterki ale nie do końca. Posmaruj plastry musztardą, szczeliny napełnij utartą mozzarellą. Włóż kiełbasę
codojedzeniaZwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj krem można wzbogacić słodką śmietaną Pieczona brukselka Składniki 500 g fioletowej brukselki olej syrop imbirowy Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C oczyść brukselkę z uszkodzonych listków każdą przetnij wzdłuż na pół na dużej blaszce rozłóż
Szybko Szybkowargórką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny(...)dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól
Niedzielny kucharzgórką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny(...)dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól
Niedzielny kucharzsię okazuje brukselka ma tylu samo zwolenników, co i przeciwników Ja sama odkąd jestem na LCHF i poznałam jej prozdrowotne właściwości bardzo ją polubiłam i przyrządzam na różne sposoby Tym razem dzielę się z Wami pomysłem na brukselkę w połączeniu z mięsem mielonym pod serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się(...)praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki następnie ponacinać je. Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej
Ola la LCHFZwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj krem można wzbogacić słodką śmietaną Pieczona brukselka Składniki 500 g fioletowej brukselki olej syrop imbirowy Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C oczyść brukselkę z uszkodzonych listków każdą przetnij wzdłuż na pół na dużej blaszce rozłóż
Szybko Szybkowarjako najszybszy i zdrowy sposób na równoczesne przygotowywanie kilku potraw), z rosnącym zachwytem poznajemy nowe smaki pieczonych warzyw . Jak się okazuje upiec można wszystko: od rzodkiewki i kalafiora po brukselkę… i kapustę. Dokładnie tak. Jeśli nie jedliście pieczonej kapusty to koniecznie spróbujcie! W naszym tygodniowym menu to był hit. Rządziło też spaghetti z pieczonym kalafiorem . Tak wygląda pieczona czerwona(...)Przedświąteczna dieta – wyglądało następująco: Menu na tydzień – Przedświąteczna dieta Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim
Niedzielny kucharzSzukacie pomysłu na szybki, syty obiad bez mięsa? Polecam uwadze mój dzisiejszy przepis. Kasza gryczana z brukselką, pieczarkami, czosnkiem i cebulą. Bardzo smaczny obiad lub kolacja, którą przygotować można w 15 minut! Ostatni przepis na zapiekaną brukselkę pod włoską kruszonką tak Wam się spodobał, że dzisiaj stworzyłam kolejny. Kaszę z warzywami posypałam startym parmezanem, pyszności! Kasza gryczana(...)brukselką i pieczarkami / 2 porcje Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g pieczarek 100 g brukselki 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę gotujemy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Dokładnie myjemy pieczarki i brukselkę. Warzywa osuszamy; kroimy w kostkę. Cebulę
Moja smaczna kuchniaMakaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać(...)brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale
Chilli Czosnek i Oliwaprzekąska, idealna na każda okazję. Jak przyjdą goście, jak leniwie przerzucamy kanały w telewizorze, jak leżymy w pełnym słońcu w ogrodzie, czy w ogóle kiedy tylko chcemy. Jeżeli lubicie brukselkę to tę pokochacie. Jeśli macie do niej opory to jest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia(...)jeszcze go nie oglądaliście to dobrze, jesteście bogatsi o 1,5 godziny. Jeżeli jednak niestety straciliście czas to łączę się z wami w bólu... :) 250 g niezbyt dużych główek brukselki 3/4 szklani jasnego piwa szklanka mąki pszennej 4 łyżki maślanki 2 szczypty proszku do pieczenia jajko 2 ząbki czosnku łyżeczka uprażonego sezamu olej do głębokiego smażenia cynamon sól, pieprz Gotujemy
Marder&Marder ManufactureBrukselka po tajsku Jeśli lubimy jakieś warzywo, to możemy kombinować aby zrobić je na 1001 sposobów. Na pewno wiele z nich wyjdzie bajecznie. 👉Jak zrobić brukselkę po azjatycku do obiadu❓ Tym razem Agnieszka zrobiła brukselkę po azjatycku, a dokładniej brukselkę po tajsku z masłem orzechowym. Na pewno musi zrobić(...)jeszcze raz bym był pewny nie na 100% a na 1001%, że jest rewelacyjna. Zapraszamy na przepis na brukselkę po tajsku. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Brukselka po tajsku z masłem orzechowym - Przepis na brukselkę po azjatycku Składniki: 600g brukselki duży ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki masła
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJeśli znacie kogoś, kto twierdzi, że nie lubi brukselki, zróbcie mu ją według tego przepisu. Te malutkie kapustki w połączeniu z sosem cygańskim na boczku są po prostu świetne. Danie można potraktować jako samodzielny posiłek albo zaserwować je jako dodatek obiadowy. Przepis na brukselkę po cygańsku z boczkiem 1 kg brukselki, 300 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, 1 papryka czerwona(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka octu, płaska łyżeczka cukru, olej, sól, pieprz. Jak zrobić brukselkę po cygańsku z boczkiem? Z brukselki odetnij końcówkę pieńka, jeśli trzeba, zdejmij wierzchnie listki, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut – aż zmięknie. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę, a gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną
Kulinarna PolskaBrukselka idealnie nadaje się do pieczenia. Wystarczy ją przekroić, skropić oliwą i doprawić. Brukselka będzie lekko chrupiąca, nie tak miękka, jak po ugotowaniu, ale jeszcze lepsza i pełna smaku. Mam nadzieję, że się skusicie i przy najbliższej okazji zrobicie pyszną sałatkę z pieczoną brukselką. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)TikToka Sałatka cezar z łososiem Sałatka z bakłażanem i pomidorem Sałatka meksykańska z krewetkami Surówka z włoskiej kapusty Sałatka makaronowa z boczkiem Sałatka meksykańska z kurczakiem SAŁATKA Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 15-20 brukselek – 150-200 g dyni – 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy – 2 łyżki oliwy
nietylkopasta.plsię dookoła wiosny, ma się ochotę na cieplejsze smaki i bardziej sycące kulinarne opowieści. Jeszcze nidawno zastanawiałam się nad tym przepisem, bo przecież miałam zimową misję zachęcania do odkrywania brukselki na nowo, a tu już wiosna i klimat się zmienia, Wielkanoc na horyzoncie...jednak w takie mroźne marcowe dni, jak ten talerz pełen makaronu z sycącymi warzywami i nieziemsko aromatycznym(...)pewnością się przyda :) Zapraszam zatem wszystkich poszukujących ciepłego smaku i miłośników miso! Bo dziś właśnie sos miso łączy wszystkie składniki dania w jedno niepowtarzalane i absolutnie pyszne! Podsmażane brukselki z czosnkiem i marchewką, do tego jedyny w swoim rodzaju gryczany makaron soba i jajko sadzone z płynnym żółtkiem i chrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChociaż w tym roku na święta naprawdę nie przesadziłam z gotowaniem to jednak zostało mi mnóstwo świątecznych resztek, zwłaszcza sporo pieczonego indyka. Postanowiłam zatem przyrządzić krokiety z indyka i brukselki. Dość nietypowe połączenie jak na krokiety ale bardzo smaczne. Krokiety przyrządzam na wiele sposobów. Czasami przepuszczam mięso przez maszynkę ale ostatnio po prostu drobno je kroję. Tak też zrobiłam(...)dzisiejszym przepisie. Pokroiłam drobno indyka, obgotowałam brukselkę, dodałam usmażoną cebulę i uwaga…musztardę. Musztarda robi wrażenie i naprawdę zmienia nadzienie do krokietów na niezwykłe i super smaczne. Polecam słodką, ostrą i gruboziarnistą musztardę. Krokiety naleśnikowe są najsmaczniejsze, kiedy je panieruję w zmielonych migdałach i smażę na maśle. Krokiety z indyka i brukselki są bardzo pożywne. Smażę bardzo cienkie
codojedzeniaJarmuż i brukselka to typowe świąteczne warzywa, choć ja często je przyrządzam i poza świętami. Jarmuż jest dostępny praktycznie przez cały rok. Trochę trudniej jest jednak z brukselką ale na święta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk . Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso(...)Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem. Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie zrobić tą szybką sałatkę praktycznie na poczekaniu. Jarmuż i brukselka – sałatka z resztek 4 porcje Składniki: 100 jarmużu, tylko liście bez łodyg 300 g brukselki 5 dużych daktyli
codojedzeniaOpis brukselka smażona z boczkiem: Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam(...)nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie się przypiekają. W sezonie zimowym warto postawić na treściwy sos grzybowy, pieczone ziemniaki (u mnie w formie grzebieni) i zieloną brukselkę – nie każdy ją lubi, za to w takiej formie powinni pokochać ją wszyscy. Wyjątkowe obiady wymagają wyjątkowej oprawy. Pięknie zastawiony stół nadaje charakteru każdej uroczystości. Ja do nakrycia stołu(...)posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól
Poezja smakuOpis smażona Brukselka z boczkiem wędzonym: Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję(...)przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNajprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych(...)Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku. W surówce, którą Wam proponujemy, orzechową nutę podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surówka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym
Niedzielny kucharzwarzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno(...)Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek
Codziennik KuchennyZupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Brukselkę wrzuciłam na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu, po 2 minutach odcedziłam. Pomidory włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam
Kuchnia u KrysiPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych(...)łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wege piątek Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam(...)jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej
Codzienne Gotowanie