brukselka - 1625 przepisów (strona:12/109)

Orientalna brukselka po tajsku 77

Orientalna brukselka po tajsku Niektórym brukselka kojarzy się z okropnym warzywem z dzieciństwa, do którego jedzenia zmusza się dzieci. Dla mnie jest to raczej fikuśna, mała kapusta, z którą można poszaleć w kuchni i stworzyć coś fajnego. Dzisiaj przygotowałem połączenie brukselki ze smakami orientu. Brukselka po tajsku, bo o niej mowa, to świetny dodatek do obiadu, jak i posiłek(...)sobie. Pełna smaku, delikatnie pikantna… po prostu pyszna. Do przygotowania tego przepisu polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami , oraz brukselkę w sosie BBQ , które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz “smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również

Blendman
Bezglutenowe klopsiki z brukselką i sezamem 65

Bezglutenowe klopsiki drobiowe z brukselką i kaszą jaglaną. Zdrowo, lekko i czego można chcieć więcej. Klopsiki są pieczone  z dodatkiem migdałów i sezamu. Stąd wersja dla osób z nietolerancją glukozy. Polecam bo są naprawdę pyszne. brukselka pieczona: 40 dkg brukselki 1/2 papryczki chili sól, pieprz 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej klopsiki drobiowe: 1 pierś z kurczaka(...)szklanka kaszy jaglanej ugotowanej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 jajko panierka: 4 łyżki czarnego sezamu 1/2 szklanki migdałów zmielonych Brukselka pieczona: Brukselki myję kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, oliwę papryczkę chili pokrojoną, bazylię. Mieszam w marynacie i odstawiam. Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajko

wesoła kuchnia
Przepyszna komosa z karmelizowaną brukselką, batatami i zielonym groszkiem! 70

Przepyszny pomysł na kaszę - komosa ryżowa z warzywami. Karmelizowana brukselka, zielony groszek, pieczone bataty i pyszne pieczarki. To danie tu uczta smaków i aromatów. Takie proste, ale jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Jestem ciekawa czy lubicie brukselkę, jadacie? Często gości na Waszych stołach? Ja przez wiele lat unikałam tego warzywa, źle mi się kojarzyło. Dopiero gdzieś(...)gości często w naszym jadłospisie. Kiedy pierwszy raz przygotowałam brukselkę właśnie ją karmelizując, pokochałam to warzywo na dobre.  Brukselkę możecie przygotować na kilka sposobów m.in w piekarniku lub na patelni. Ja używam patelni żeliwnej, do tej pory miałam jedną teraz mam już dwie duże i polecam każdemu, kto kocha gotować lub piec. Niezastąpiona rzecz w mojej kuchni! Ale wracając

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Pieczone sznycle z sałatką z brukselki i garantu 94

Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się(...)granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw do środka tackę

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczome sznycle z sałatką z brukselki i garantu 80

Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się(...)granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw do środka tackę

Niedzielny kucharz
Pieczony kurczak na obiad z brukselką i batatami 157

pieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie! Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za brukselką i batatami. Frytki z batatów to świetny dodatek do kurczaka. Brukselka ma specyficzny smak(...)każdy ją lubi. Ja mogę jeść codziennie! Warto zwrócić uwagę na brukselkę, bowiem jest zdrowa i można z nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną. Pieczony kurczak Składniki: na 4-6 porcje 6 ud z kurczaka, z przyciętą kością 50 ml płynnego miodu 2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 4 łyżki ghee (masło klarowane) 1 łyżeczka

codojedzenia
Brukselka z szynką na marchewkowym spaghetti 143

Brukselka- ponoć zmora małych i dużych 😱 Ponoć, bo akurat mam to szczęście, że zarówno ja, jak i mąż z córeczką bardzo ją lubimy! 😋 Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile ugotuje się ją wg pewnych zasad: * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * nacina się głąba na krzyż- aby pozbyć się goryczy, * gotować w odkrytym garnku- aby ulotniły(...)się gazy, * gotować z dodatkiem odrobiny cukru- aby zachować piękny kolor, * gotować z 1/2 szklanki mleka- wspomaga wchłanianie wapnia. Proste, prawda?! Zapraszam więc na pyszną i idealnie ugotowaną brukselkę w towarzystwie smacznej szynki szwarcwaldzkiej podanej na spaghetti z marchewki. 2 porcje: * brukselka- 400 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 duża * marchewka- 1 duża * makaron spaghetti- 200 g * olej rzepakowy

Kraina Miodem Płynąca
Ziemniaki z boczkiem i brukselką 112

mógłby przypuszczać, że połączenie ziemniaków, boczku i brukselki może być takie pyszne!? Przygotowanie takiego obiadu zajmie około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa Mniam! Zobacz też: Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą Placuszki z cukinii i ziemniaków Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na ziemniaki z boczkiem(...)brukselką Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 200 g brukselki 100 g boczku mała czerwona cebula łyżka miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Przepis 1 Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Brukselkę oczyszczamy, duże brukselki kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia Bazylii
Brukselka z zasmażką 143

Już od dawna chciałam ją zrobić. Kiedyś bardzo nie lubiłam brukselki, a teraz coraz bardziej się do niej przekonuję. Brukselki umyć i odcedzić. odciąć końcówki i naciąć delikatnie. Dzięki nacięciu będą się szybciej gotowały. Do wody dodać łyżeczkę cukru. Jak już brukselka jest wystarczająco miękka odlać wodę. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, gałkę muszkatołową, wymieszać. Wrzucić brukselkę(...)delikatnie wymieszać. Wyłożyć brukselkę na półmisek i obsypać potartym parmezanem. Nie dużo troszeczkę. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
brukselka z serem 100

jest danie lekkie i fit, ale kto powiedział, że musi być, skoro można z brukselki zrobić coś co odczaruje szkolne niesmaki. Zdecydowanie polecam przejrzenie innych przepisów z brukselką , a zdecydowanie wypróbowanie  duszonej brukselki z boczkiem . brukselka zapiekana z serem 1 kg brukselki 250 g wędzonego boczku, 200 g goudy, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 jajka, 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju, 1/2 łyżeczki tymianku,  sól i pieprz  Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyte brukselki przekrój na pół, polej olejem i mocno przypraw solą i pieprzem. Rozłóż na blasze w pojedynczej warstwie i piecz 15-20 minut. Pokrojony drobno boczek wysmaż na chrupko. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem minutę. Przypraw tymiankiem. W dużej misce

Eksperyment sobotni
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 226

minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka 500 g brukselki(...)schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry. Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij koncówki i oczyść z uszkodzonych liści. Duże brukselki przekrój na pół. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. W ten sposób

codojedzenia
Omlet z brukselką 99

Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie(...)też przepis na pyszną  brukselkę w pomidorach . Omlet z brukselką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g brukselki 3 duże wiejskie jajka 1 cebula kilka plasterków dowolnej kiełbasy 2 ząbki posiekanego czosnku masło klarowane do smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę

Kulinarne przygody Gatity
Dynia, cebula, brukselka 146

Dynię kocham miłością wielką, ale nawet ja muszę uczciwie przyznać, że sama w sobie jest dość mdła i potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków. Cebula to najbardziej prozaiczne z warzyw; a brukselka... Cóż, ja za brukselką przepadam, ale znam wiele osób, które nawet na nią nie spojrzą. A gdy tylko poczują jej zapach, uciekną, gdzie pieprz rośnie (czyli naprawdę daleko, jeśli brać(...)naprawdę więcej nie potrzeba. Krem jest przyjemnie gęsty, intensywnie warzywny, po prostu pyszny. Można dodać kremówki czy mleczka kokosowego, dla złagodzenia smaku i jeszcze większej kremowości. Dodatki to brukselka, lekko podsmażona na patelni, dzięki czemu zyskuje na smaku; oraz chrupiąca, prażona cebulka. Całość wyszła zaskakująco pyszna i oryginalna, a przy tym naprawdę prosta w przygotowaniu.  To co, skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brukselka i spółka z patelni 139

Ojczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian.   Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur(...)ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut

My Chcemy Jeść
Pieczona brukselka 216

lubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków(...)przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki lub cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała

My Chcemy Jeść
BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 148

brukselką moje dzieciaki nie przepadają, co tu dużo gadać powiedzieć można że nie lubią jednak w tym wydaniu zjedli, najbardziej do gustu przypoadły im prazone migdały,ale w połaczeniu z nimi brukselka nabiera nowego smaku. Składniki: 500 g brukselki Iglotex 4 ząbki czosnku sól,pieprz 30 g płatków migdałów Bakalland 5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Brukselkę gotujemy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekany czosnek, wrzucamy ugotowane brukselki. Podsmażamy ok 3 minut. Wykładamy do salaterki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła , dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Polewamy po brukselce. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, posypujemy obficie po brukselce. MOJA OPINIA IGLOTEX:  Brukselka Iglotex bardzo zaskoczyła mnie smakiem, ponieważ większośc mrożonych jest po obgotowaniu

Z Majeczką w kuchni
Wieprzowina z brukselką i marchewką z piekarnika 31

przepis nie został jeszcze oceniony) Wieprzowina z brukselką i marchewką piekarnika jest pomysłem na sycący obiad jednogarnkowy. Mięso doprawione mieszanką przypraw i musztardą jest bardzo smaczne i wyraziste. Najlepiej zamarynować mięso kilka godzin przed pieczeniem, by było bardziej aromatyczne. Do tego dania polecam użyć kawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką(...)oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina z brukselką i marchewką może być samodzielnym daniem, ale też dodatkowo możecie do tego zestawienia ugotować ziemniaki lub ryż. Smacznego! Zobacz też: Policzki wieprzowe w winie Lasagne bolognese Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Zrazy z karkówki Przepis na wieprzowinę z brukselką

Kuchnia Bazylii
Brukselka na ostro z patelni 30

Brukselka – warzywo, na które aktualnie mamy sezon więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni. W jaki sposób? Klasycznie ugotować? Niekoniecznie. Brukselka na ostro z patelni to moja propozycja podania tego pięknego, zielonego warzywa w mniej popularny, ale przepyszny sposób. Skoro pochwalił ją mój mąż, to gwarantuję, że zasmakuje każdemu Ponieważ jest to danie z wykorzystaniem płatków chilli, to warto(...)dowiedzieć się czegoś na temat ostrej papryczki. A pisałam o tym tutaj . A teraz już zapraszam do przepisu! Składniki (2 porcje): brukselka, 300g, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki płatków migdałowych, szczypta soli, pieprzu i suszonych płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw obieramy czosnek i go siekamy. Następnie myjemy i osuszamy brukselkę. Później kroimy ją w połówki

Natka Pietruszki
Jak zrobić brukselkę? Z masłem i bułką tartą jest zdecydowanie najpyszniejsza. PRZEPIS 58

zrobioną brukselkę zajadają nawet ci, którzy wcześniej twierdzili, że niespecjalnie przepadają za tym warzywem. Prosto i pysznie. Przepis na brukselkę z masłem i bułką tartą Składniki: około 0,5 kg brukselki, ćwierć kostki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól. Jak zrobić brukselkę z bułką tartą i masłem? Brukselkę umyj, w razie potrzeby usuń wierzchnie listki, odetnij końcówki. Wrzuć do gotującej(...)się osolonej wody, przykryj, gotuj około 8 minut, odcedź. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, mieszając, lekko zrumień. Dodaj ugotowaną brukselkę, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, potrząsając patelnią, aby główki równomiernie pokryły się bułką. Podawaj solo lub jako dodatek obiadowy. Artykuł Jak zrobić brukselkę? Z masłem i bułką tartą jest zdecydowanie najpyszniejsza. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Brukselka z boczkiem i daktylami (Cavoletti di Bruxelles e datteri) również 97

Brukselkę albo się lubi, albo wręcz niecierpi . Kiedyś sama należałam do tej drugiej grupy osób. Niestety wspomnienia przedszkolnych obiadów na długo pozostały w mojej pamięci i przez dlugi czas brukselk ę  omija ł am szerokim  ł ukiem.   Szukałam sposobu na złamanie goryczy tej ma ł ej i niezwykle efektownej kapustki. Dodatek wędzonego boczku oraz słodkich daktyli(...)strza łe m w dziesiątk ę . Brukselka nie tylko straci ł a swoj ą  charakterystyczn ą  gorycz, ale zyska ł a również ca ł kiem nowy smak i aromat.  Wyszło palce lizać. Ostatnio to nasz ulubiony dodatek do obiadu. Mam nadziej ę ,  ż e i Wam przypadnie do gustu. Polecam! **** I cavoletti di Bruxelles  generano

La grande e la piccola cuoca
Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 93

bazujące głównie na warzywach, czyli wracamy na post dr Dąbrowskiej. Przeprowadzamy ją z mężem zawsze na początku roku i ciągle staram się urozmaicać mój jadłospis. Dziś pojawia się pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem, to pyszne urozmaicenie dla brukselki gotowanej na parze. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego(...)kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g brukselki 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 papryczki chili  1 łyżeczka tymianku sól pieprz 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Brukselka pieczona z ziołami i serem 97

Brukselka. Nie zawsze smakuje mi gotowana, natomiast pieczona zwykle tak. Brukselki teraz dużo i kusi swoim wyglądem. Tym razem małe kapustki pieczone z dużą ilością bardzo ziołowej posypki. To bardzo smaczny sposób - dużo ziół, dużo sera i do piekarnika. Bardzo polecam. Przepis na taką brukselkę widziałam na filmie  Gennaro Contaldo składniki 500 g brukselki sól i czarny pieprz(...)łyżki tartej bułki 100 g sera cheddar skórka z 1/2 cytryny oliwa z oliwek dodatkowo świeżo starty parmezan do podania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), o ile to konieczne usunąć zewnętrzne listki , przekroić na połówki. W garnku zagotować wodę, posolić. Dodać brukselkę, gotować 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia

Stare Gary
Zimowa sałatka z kaszą pęczak i brukselką 97

Brukselka – małe zielone kapustki… albo się je kocha albo nienawidzi. Zdecydowanie bliżej mi do pierwszej grupy. Być może dlatego, że świadomie zaczęłam jeść brukselkę będąc już dorosła, taką jaką sobie sama przygotowałam, a może po prostu dlatego, że lubię wyraziste, nieoczywiste smaki. Wcześniej nasze spotkania ograniczały się do tych przy zupie jarzynowej, gdzie ciężko było mi określić swoje(...)stanowisko w tej jakże dzielącej społeczeństwo sprawie Dziś traktuję brukselkę jako istotny, a czasami wręcz główny dodatek do kaszy, makaronu czy mięsa. A podsmażona na maśle z czosnkiem, chili i podana z kaszą pęczak to jedna z moich ulubionych wersji, która wspaniale rozgrzewa, odżywia i syci na długo w chłodniejsze dni. Dlatego niezależnie do której grupy należycie powinniście tej sałatki

Fitsweet.me
Brukselka z pieczarkami z patelni 143

Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwiebiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką (patrz etykiety - brukselka). Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny(...)syty posiłek wegeteriański. Zaserwuj rodzince niebalny obiad, polecam!   Składniki: 500 g brukselki 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej Przygotowanie. brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 161

bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika). Do przygotowania wtorkowego lunchu – sałatki, którą nazwaliśmy 3xB (od batatów, brukselek i buraków) potrzebowaliśmy(...)tego dania pasują doskonale. Aby obniżyć koszt dania możesz też zastąpić krewetki tygrysie koktajlowymi) 1 duży batat lub dwa średnie 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Cieciorka (pół puszki) Ząbek czosnku Łyżka oliwy Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia

Niedzielny kucharz
O tym, dlaczego nie mogę czytać wzruszających książek i zupa krem z brukselki 161

więc wzruszające książki staram się czytać w ukryciu, co nie jest łatwe... Ale czego nie robi się dla przyjemności czytania...? Dzisiaj mam dla Was przepis na boską zupę z brukselki. Jakoś wcześniej nie pomyślałam, że można z brukselki przygotować krem; a przecież to nic nadzwyczajnego. Miksuje się ją dokładnie tak samo, jak wszystkie inne warzywa. Przepis znalazłam na blogu Kuchenne(...)połączenie wykorzystam jeszcze nie raz.  Krem idealny na te chłodne, listopadowe popołudnia - szybki, sycący i rozgrzewający. Czego chcieć więcej...? A po inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie do Mopsika, Malwiny, Marty i Pati. Zupa krem z brukselki Składniki: (na 3 porcje) 400 g brukselki 150 g ziemniaków 1 marchewka 1 pasternak 1 czerwona cebula 1 łyżka masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
IMBIROWA BRUKSELKA 125

SKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente(...)Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle. Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego

wege i kropka
Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem 174

Przekonywanie dzieci do brukselki jest praktycznie z góry skazane na niepowodzenia, co poniektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi kapustkami i usilnym topieniem ich w odmętach zupy warzywnej. Szczerze, zupełnie mnie nie dziwi, że została owiana tak niechlubną sławą, gdyż sama dobrze pamiętam, iż ten smak(...)konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę, przekonana iż musi istnieć jakieś inne zastosowanie, na te skądinąd śliczne warzywo, postanowiłam karmelizować je na patelni i w końcu łączyć z przyprawami, a co w szczególności ważne, nie doprowadzać do rozgotowania. Brukselki okazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale

Słodki Kompromis
Brukselka pieczona z winogronami 141

Brukselka trochę słodka. Czyli dla tych którzy lubią dodatek owoców do warzyw. Tak przygotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Była też całkiem smaczna kiedy ostygła. Polecam! inspiracja  tutaj składniki 500 g brukselki 300 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych 3 łyżki oliwy z oliwek 2  - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka świeżych liści tymianku(...)łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Rozgrzać  piekarnik do 190 st C. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na połowy. Do miski włożyć brukselkę, winogrona, polać oliwą, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i plasterkami czosnku. Wymieszać, przełożyć na dużą blachę, tak aby brukselka leżała przecięciem do dołu.  Piec 25 - 30 minut, lub do czasu aż brukselka

Stare Gary
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 101

niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki(...)kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka

Food Square
Grilowana brukselka z syropem klonowym i masłem orzechowym 182

brukselką jest zupełnie tak jak z burakami: albo się ją kocha labo szczerze nienawidzi:) Ja ja uwielbiam i chętnie po nią sięgam zwłaszcza w okresie zimowym. Niestety pozostała część rodziny nie podziela mojego zachwyty i muszę się zawsze mocno nagłowić aby zniknęła z talerzy. SKŁADNIKI 40 dkg brukselki 1 łyżka oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka masła orzechowego PRZYGOTOWANIE(...)Brukselkę dokładnie myję i obieram z zewnętrznych listków. Przekrawam każda główkę na pół. Na patelnię grilową daje oliwę i rozprowadzam pędzlem po całej powierzchni. Na tak przygotowana patelnie wykładam pokrojone brukselki i griluje około 15 minut, co jakiś czas poruszając patelnią aby sie obróciły. Kiedy brukselki są już ładnie zrumienione dodaję syrop klonowy i griluje około 5 minut, ponownie poruszając

Magiczna kuchnia Darii
Bigos z brukselki 92

Jedni ją uwielbiają, innych odstrasza już sam zapach, nie wspomnę o smaku. Żródło wielu witamin, związków i składników mineralnych. Brukselka – warto przemycić ją w kuchni podając, jako naprawdę pyszny bigos. Może nazwa jest trochę na wyrost, ale polecam przetestować. Ten smak Was zadziwi. Składniki: - 800g brukselki - 250g pancetty (boczku) - 3 szalotki - sól morska - czosnek w płatkach - płatki chilli - świeżo(...)zmielony pieprz       Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, kroimy każdą na połówki i siekamy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż się wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojone w półkrążki szalotki, mieszamy. Kolejno dokładamy brukselkę. Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania