Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się(...)granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw do środka tackę
Niedzielny kucharzJeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się(...)granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw do środka tackę
Niedzielny kucharzpieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie! Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za brukselką i batatami. Frytki z batatów to świetny dodatek do kurczaka. Brukselka ma specyficzny smak(...)każdy ją lubi. Ja mogę jeść codziennie! Warto zwrócić uwagę na brukselkę, bowiem jest zdrowa i można z nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną. Pieczony kurczak Składniki: na 4-6 porcje 6 ud z kurczaka, z przyciętą kością 50 ml płynnego miodu 2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 4 łyżki ghee (masło klarowane) 1 łyżeczka
codojedzeniaBrukselka- ponoć zmora małych i dużych 😱 Ponoć, bo akurat mam to szczęście, że zarówno ja, jak i mąż z córeczką bardzo ją lubimy! 😋 Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile ugotuje się ją wg pewnych zasad: * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * nacina się głąba na krzyż- aby pozbyć się goryczy, * gotować w odkrytym garnku- aby ulotniły(...)się gazy, * gotować z dodatkiem odrobiny cukru- aby zachować piękny kolor, * gotować z 1/2 szklanki mleka- wspomaga wchłanianie wapnia. Proste, prawda?! Zapraszam więc na pyszną i idealnie ugotowaną brukselkę w towarzystwie smacznej szynki szwarcwaldzkiej podanej na spaghetti z marchewki. 2 porcje: * brukselka- 400 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 duża * marchewka- 1 duża * makaron spaghetti- 200 g * olej rzepakowy
Kraina Miodem Płynącamógłby przypuszczać, że połączenie ziemniaków, boczku i brukselki może być takie pyszne!? Przygotowanie takiego obiadu zajmie około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa Mniam! Zobacz też: Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą Placuszki z cukinii i ziemniaków Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na ziemniaki z boczkiem(...)brukselką Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 200 g brukselki 100 g boczku mała czerwona cebula łyżka miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Przepis 1 Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Brukselkę oczyszczamy, duże brukselki kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie
Kuchnia BazyliiJuż od dawna chciałam ją zrobić. Kiedyś bardzo nie lubiłam brukselki, a teraz coraz bardziej się do niej przekonuję. Brukselki umyć i odcedzić. odciąć końcówki i naciąć delikatnie. Dzięki nacięciu będą się szybciej gotowały. Do wody dodać łyżeczkę cukru. Jak już brukselka jest wystarczająco miękka odlać wodę. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, gałkę muszkatołową, wymieszać. Wrzucić brukselkę(...)delikatnie wymieszać. Wyłożyć brukselkę na półmisek i obsypać potartym parmezanem. Nie dużo troszeczkę. Smacznego
Kuchnia Pokoleńminut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka 500 g brukselki(...)schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry. Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij koncówki i oczyść z uszkodzonych liści. Duże brukselki przekrój na pół. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. W ten sposób
codojedzeniaBrukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie(...)też przepis na pyszną brukselkę w pomidorach . Omlet z brukselką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g brukselki 3 duże wiejskie jajka 1 cebula kilka plasterków dowolnej kiełbasy 2 ząbki posiekanego czosnku masło klarowane do smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę
Kulinarne przygody GatityDynię kocham miłością wielką, ale nawet ja muszę uczciwie przyznać, że sama w sobie jest dość mdła i potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków. Cebula to najbardziej prozaiczne z warzyw; a brukselka... Cóż, ja za brukselką przepadam, ale znam wiele osób, które nawet na nią nie spojrzą. A gdy tylko poczują jej zapach, uciekną, gdzie pieprz rośnie (czyli naprawdę daleko, jeśli brać(...)naprawdę więcej nie potrzeba. Krem jest przyjemnie gęsty, intensywnie warzywny, po prostu pyszny. Można dodać kremówki czy mleczka kokosowego, dla złagodzenia smaku i jeszcze większej kremowości. Dodatki to brukselka, lekko podsmażona na patelni, dzięki czemu zyskuje na smaku; oraz chrupiąca, prażona cebulka. Całość wyszła zaskakująco pyszna i oryginalna, a przy tym naprawdę prosta w przygotowaniu. To co, skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOjczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian. Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur(...)ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut
My Chcemy Jeśćlubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków(...)przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki lub cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała
My Chcemy Jeśćbrukselką moje dzieciaki nie przepadają, co tu dużo gadać powiedzieć można że nie lubią jednak w tym wydaniu zjedli, najbardziej do gustu przypoadły im prazone migdały,ale w połaczeniu z nimi brukselka nabiera nowego smaku. Składniki: 500 g brukselki Iglotex 4 ząbki czosnku sól,pieprz 30 g płatków migdałów Bakalland 5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Brukselkę gotujemy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekany czosnek, wrzucamy ugotowane brukselki. Podsmażamy ok 3 minut. Wykładamy do salaterki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła , dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Polewamy po brukselce. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, posypujemy obficie po brukselce. MOJA OPINIA IGLOTEX: Brukselka Iglotex bardzo zaskoczyła mnie smakiem, ponieważ większośc mrożonych jest po obgotowaniu
Z Majeczką w kuchniprzepis nie został jeszcze oceniony) Wieprzowina z brukselką i marchewką piekarnika jest pomysłem na sycący obiad jednogarnkowy. Mięso doprawione mieszanką przypraw i musztardą jest bardzo smaczne i wyraziste. Najlepiej zamarynować mięso kilka godzin przed pieczeniem, by było bardziej aromatyczne. Do tego dania polecam użyć kawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką(...)oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina z brukselką i marchewką może być samodzielnym daniem, ale też dodatkowo możecie do tego zestawienia ugotować ziemniaki lub ryż. Smacznego! Zobacz też: Policzki wieprzowe w winie Lasagne bolognese Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Zrazy z karkówki Przepis na wieprzowinę z brukselką
Kuchnia BazyliiBrukselka – warzywo, na które aktualnie mamy sezon więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni. W jaki sposób? Klasycznie ugotować? Niekoniecznie. Brukselka na ostro z patelni to moja propozycja podania tego pięknego, zielonego warzywa w mniej popularny, ale przepyszny sposób. Skoro pochwalił ją mój mąż, to gwarantuję, że zasmakuje każdemu Ponieważ jest to danie z wykorzystaniem płatków chilli, to warto(...)dowiedzieć się czegoś na temat ostrej papryczki. A pisałam o tym tutaj . A teraz już zapraszam do przepisu! Składniki (2 porcje): brukselka, 300g, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki płatków migdałowych, szczypta soli, pieprzu i suszonych płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw obieramy czosnek i go siekamy. Następnie myjemy i osuszamy brukselkę. Później kroimy ją w połówki
Natka Pietruszkizrobioną brukselkę zajadają nawet ci, którzy wcześniej twierdzili, że niespecjalnie przepadają za tym warzywem. Prosto i pysznie. Przepis na brukselkę z masłem i bułką tartą Składniki: około 0,5 kg brukselki, ćwierć kostki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól. Jak zrobić brukselkę z bułką tartą i masłem? Brukselkę umyj, w razie potrzeby usuń wierzchnie listki, odetnij końcówki. Wrzuć do gotującej(...)się osolonej wody, przykryj, gotuj około 8 minut, odcedź. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, mieszając, lekko zrumień. Dodaj ugotowaną brukselkę, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, potrząsając patelnią, aby główki równomiernie pokryły się bułką. Podawaj solo lub jako dodatek obiadowy. Artykuł Jak zrobić brukselkę? Z masłem i bułką tartą jest zdecydowanie najpyszniejsza. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie
Kulinarna Polska