Brukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami(...)kasztanami czy zapiekaną pod serem . Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób. Polecam! Brukselka z jałowcem Składniki: 2-3 szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia
Codzienne Gotowaniewiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo(...)Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana, a nie daj Bóg przegotowana, zmienia się w jednego ze stołówkowych potworów jak rozlazły szpinak, staje się gorzka i bez wyrazu. Pieczenie wydobywa wszystko co w niej najlepsze: wysoka temperatura karmelizuje zawarte w niej cukru, wydobywając słodycz, o jaką nikt by jej nie podejrzewał, główka staje się zwarta
Niedzielny kucharzSałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu(...)Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo, jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu za kompankę ma brukselkę – razem tworzą bardzo sycące danie, które równocześnie jest lekkie i zdrowe. Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką
Niedzielny kucharzJeśli lubicie brukselkę i czosnek, a na talerzu nie musicie mieć kawałka mięsa, mam dla Was propozycję na makaron, z podsmażoną brukselką i marchewką, doprawiony masłem czosnkowym. Proste i bardzo aromatyczne danie. Składniki (2 porcje): 500 g brukselki 500 g marchewki około 8 łyżek oliwy cukier sól pieprz 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 50 g masła(...)duże ząbki czosnku 170g makaronu tagliatelle Wykonanie: Przygotowujemy brukselkę. Myjemy ją i obieramy z brzydkich liści. Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Brukselkę gotujemy do miękkości, czyli od momentu zagotowania się wody, około 5 minut. Brukselkę odcedzamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, całość
Smak mojego domunadziewanych gorgonzolą . Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu. Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły. Przystawka udała się wybornie, słodko-gorzka brukselka(...)idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem. Składniki: brukselka (tyle sztuk ile plastrów bekonu) - ,,kapustki" powinny mieć podobną wielkość plastry surowego i wędzonego bekonu metalowe szpadki lub wykałaczki Przygotowanie: Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków. Każdą brukselkę owinąć plastrem bekonu i przebić metalową szpadką. Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas
Codziennik KuchennyZimowy koktajl z brukselką w roli głównej - niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do grona zwolenników zielonych "mini kapustek". Z dodatkiem mango i pomarańczy pomoże przekonać się do smaku brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać. Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy(...)likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalmie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaroryczna brukselka do doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu. Składniki na 2 porcje: 100 g brukselki 1 mango 1 pomarańcza 1 jabłko kawałek imbiru 1 łyżeczka młodego jęczmienia szklanka wody mineralnej Wykonanie: brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika ). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem(...)bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę , stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem! Już nie raz zachwycałam się na tym blogu smakiem pieczonych warzyw. Taki sposób przygotowania naprawdę dodaje im "tego czegoś", stają się słodsze, łagodniejsze, a jednocześnie mają głębszy aromat. Wiele nielubianych pod inną postacią warzyw może
Chilli Czosnek i Oliwabyło w nas tej samej krwi. Ja byłem ze strony pana młodego, a on panny młodej. No i taka to historia. Nie to żeby cokolwiek miała wspólnego z brukselką. Może poza tym, że brukselkę można uwielbiać, albo nienawidzić. Tak samo jak Adasia. No nic, ten, no… Przejdźmy do przepisu. Bo musicie wiedzieć, że brukselka, pieczarki i czosnek naprawdę idealnie(...)siebie pasują. Stanowią perfekcyjny duet. A nawet tercet. PRZEPIS NA BRUKSELKĘ Z PIECZARKAMI I CZOSNKIEM Brukselka z pieczarkami i czosnkiem – składniki: 500 g brukselki 500 g pieczarek pół czerwonej papryki (około 130 g) średniej wielkości cebula (około 100 g) 8-10 ząbków czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, oregano, natka pietruszki Brukselka z pieczarkami i czosnkiem – wykonanie: Dobrze by było żeby
Marder&Marder ManufactureBrukselka smażona Bardzo lubię warzywa stir-fry – krótko smażone na dobrym oleju lub ghee na mocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę i mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. Bardzo lubię brukselkę. Przygotujcie ją raz, taką właśnie(...)smażoną i spróbujcie jak bardzo jest dobra. Jeśli wolicie gotowaną – zapraszam tutaj . PRZEPIS BRUKSELKA SMAŻONA Składniki: 250g brukselki 2 łyżki oleju sól 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek Jak zrobić brukselkę smażoną: Najpierw Brukselkę obieramy z wierzchnich listków myjemy i osuszamy. Jeśli mamy czas, warto zostawić brukselkę na kilkanaście minut w wodzie, będzie jeszcze bardziej jędrna. Potem na patelni rozgrzewamy
Dorota SmakujeZupa ziemniaczana z brukselką bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, ziemniaki, brukselka, soczewica – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży gar, dla 4-5cio osobowej rodziny(...)więc akurat super, by się nie przemęczać codziennym gotowaniem. Nawet jeśli nie jesteście fanami brukselki, ugotujcie tą zupę, będzie wam smakować. Brukselkę naprawdę warto jeść! Inne przepisy na brukselkę. PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu brązowego 3 łyżki suchej soczewicy 1 cebula duża 2 łyżki masła klarowanego 1 marchewka 300g brukselki 1 plaster korzenia
Dorota SmakujePieczona brukselka posmakowała nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona(...)brukselka nabierze nowego wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać
niecodziennikparyPieczone brukselki to prosta przystawka do dań głównych, choć może wystąpić w roli samodzielnej przekąski. Wierzcie, że chętnie będziecie ją przekąszać, bo jest pyszna. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 20 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Brukselska jest jednym z najpiękniejszych warzyw, zminiaturyzowana wersja kapusty, krągła, zwarta i niebywałe zdrowa i pyszna. A mino to mało(...)lubi. Jest o to głównie sprawka fatalnych doświadczeń ze źle przyrządzoną kapustką. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec posypywana orzesmażoną tartą bułką. Tymczasem brukselka to warzywo delikatne, wymagające delikatnego traktowania. Pysznie smakuje na surowo: wystarczy ją zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi. Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki
Niedzielny kucharzteż alternatywny dania, jak i różne jego warianty. Mam nadzieję, że dzięki temu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Na pierwszy ogień, podaje Wam mój pomysł na brukselkę karmelizowaną. Tym przepisem chciałbym trochę odczarować to warzywo, które tak niewiele osób lubi. No cóż większości kojarzy się ono z zupą jarzynową i tyle. Ale z brukselki można wyczarować(...)wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Brukselkę
SMYKWKUCHNIzapiekana z warzywami, szynką, boczkiem, kiełbasą czy serem. Lekkie a zarazem sycące danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Znacie już moją wersję ze szpinakiem a tym razem frittata z brukselką. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad czy kolację. Składniki – Frittata z brukselką: 250 g brukselki 5 jajek 30 g cebuli 50 g boczku lub kiełbasy(...)odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej. Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z przyprawami. Brukselkę poobrywać z zewnętrznych liści, odciąć końcówki a następnie naciąć na nich nożykiem krzyżyk. Brukselkę umyć a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować bez przykrycia ok 5-8 minut
Ola la LCHFSałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu(...)dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo – jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu z kompankę ma brukselkę, razem tworzą bardzo sycące danie, które równocześnie jest lekkie i zdrowe. Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję
Niedzielny kucharzZdrowa jesień na talerzu mi kojarzy się z brukselką, ponieważ to warzywo to samo zdrowie. Posiada ona właściwości przeciw rakowe potwierdzone naukowo. Poza tym to skarbnica wielu witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. W swoim składzie zawiera takie składniki mineralne jak między innymi: potas, magnez, sód, żelazo, itd., itd., itd. . Ponadto w tej potrawie(...)kurkuma, papryka słodka mielona, gorczyca, bazylia czy majeranek. To właśnie one są dla mnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się
Przepisy BabciTeraz jest najlepszy czas na brukselkę ! Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają, ale może to dlatego, że z reguły podawało się ją taką lekko rozgotowaną i polaną masłem z bułką tartą ? Faktycznie, takie danie może się szybko znudzić, a przecież brukselka ma wiele twarzy. Dziś zapraszam Was na jedną z nich, oto smażona brukselka z pastrami. Oczywiście(...)przygotowania może dodać Waszą ulubioną wędlinę. Też będzie pysznie ! Na blogu znajdziecie również pyszną brukselkę w pomidorach . Moim zdaniem smażona lub duszona brukselka ma o wiele więcej smaku niż taka z wody. Natomiast jeśli jesteście zwolennikami tej klasycznej jarzynki, warto brukselkę ugotować na parze, wtedy zachowa wszystkie wartości smakowe i odżywcze. Smażona brukselka z pastrami Czas przygotowania: 30 minut
Kulinarne przygody GatityBrukselki (wł. kapusta brukselska) nie są zbyt popularne w naszym kraju – głównie ze względu na swój charakterystyczny zapach i smak. Z uwagi na wartości odżywcze powinna jednak znaleźć się w naszym menu. Brukselki mogą także stanowić ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, wariacji bowiem jest sporo. Brukselki w walce z nowotworami Brukselka, podobnie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości(...)antybakteryjne. Badania potwierdzają , że może on być pomocny w walce z Helicobacter pylori – bakterią powodującą wrzody żołądka, która od dawna jest podejrzewana o związek z rakiem żołądka. Jednak brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości pod warunkiem, że będzie odpowiednio ugotowana. Tradycyjne gotowanie w wysokiej temperaturze niszczy bowiem myrozynazę – enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Najlepiej więc gotować brukselkę
Ciasna KuchniaBrukselka, jeśli nie lubisz tego warzywa to znaczy, że nie jadłeś nigdy karmelizowanej! Mniaammmm! Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr... Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji(...)gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe. Jest słodka chrupiąca i troszkę pikantna. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI: - pół kilograma brukselki świeżej - masło - oliwa z oliwek - sól - miód polski wysokiej jakości Brukselkę namocz w modzie prze 15 minut. Dokładnie umyj i opłukaj. Oderwij zwiędnięte listki. Większe
SMYKWKUCHNI