Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 300 g brukselki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej(...)czasie przygotować resztę składników. Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok. Przygotować brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski
Stare GarySzybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)mielonej kolendry, 200 ml tłustego mleka, 8 listków szałwii, pieprz cayenne i sól do smaku, oliwa do smażenia. Przygotowanie: Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie
SzczyptaSmaQDzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI(...)schabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy
Moje Kuchenne RewelacjeMożna by wymienić mnóstwo osób, w tym ja, które nie znoszą brukselki za jej dość specyficzny smak. Jednak swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką. Rezultat(...)kawałków? W sosie ich nie było. Jednak odkąd bloguję już nie mówię, że nie lubię czegoś po wieki wieków, gdyż do wielu dań i składników się nawróciłam. Może do brukselki też jeszcze dojrzeję jak np. do miodu? Składniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę
Fabryka pomysłówBrukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki , a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu. Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco(...)tłuste, zawiera śmietanę i żółty ser, ale brukselka dobrze komponuje się z takimi nieco tłustszymi dodatkami, a poza tym pora roku jest taka, że przyda się nieco więcej kalorii, aby się rozgrzać ;) Zapiekanka z brukselki może stanowić indywidualne danie lub posłużyć za dodatek do obiadu np. do pieczonego mięsa. Polecam wypróbować tak przygotowaną brukselkę, a może polubicie brukselkę
Codzienne GotowanieBardzo kapuściany smak i zapach brukselki, i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówię? :) Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka, z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla mnie, zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie(...)zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie na skórę, oczy, czy też wzrost dzieci. Brukselką w szczególności powinny zainteresować się panie. Zawarte w niej związki regulują poziom hormonów, działając antyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko
SzczyptaSmaQZainspirował mnie przepis, który znalazłem tutaj , ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu. Były pyszne! Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól(...)pieprz, majeranek Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy w wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem (można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy brukselkę, obtaczamy
Gotuj z MisiemSałatka z brukselką i orzechami. Przygotujmy się na pokochanie tej sałatki z chrupiącą papryką, chrupiącymi orzechami włoskimi , delikatną brukselką i kaszą pęczak. Ta sałatka jest idealnym sposobem na wprowadzenie do diety kaszy , orzechów i warzyw, więc nie zastanawiajmy się nad jej wykonaniem, tylko działajmy! Każdy dzień jest idealny by wykonać tą pyszną sałatkę z brukselką i orzechami . Sałatka godna polecenia(...)Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci
Zdrowy Styl Joannymacie wrażenia, że na świecie są tylko dwie opcje? Że brukselkę albo się kocha, albo nienawidzi? Nie ma obozu pośrodku, takiego, który lubiłby ją tylko czasem… Źle przygotowana, miękka, brunatna i śmierdząca nie zachęcała do jedzenia kiedy byliśmy dziećmi – nawet wtedy, kiedy dla niepoznaki była utopiona w maśle z chrupiącą, tartą bułką. Serdeczny apel do wszystkich moich Czytelników nienawidzących(...)tych małych kapustek – odczarujcie brukselkę dając jej drugie życie – dojrzałe i naprawdę smaczne! Tych, którzy tak jak ja są w #teambrukselka, namawiać na wypróbowanie przepisu nie muszę! Kapusta warzywna brukselska , popularnie nazywana brukselką, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. To co jemy to główki liściowe – małe, zbite i mocno zielone minikapustki. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy
Karo in the Kitchenbrukselką już tak jest, że albo ją kochamy, albo wykreślamy ze swojego jadłospisu. Warto czasem poeksperymentować z nowymi smakami i przygotować orientalną wersje brukselki. Danie jest dietetyczne i idealne na wiosenno - letnie obiady. Składniki do potraw azjatyckich znajdziecie w sklep.naSushi.pl . Składniki: 70-80 dag brukselki 10 dag nerkowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z chilii , lub mały(...)długości 3-4 cm 1/2 cytryny do wyciśnięcia 2-3 łyżki sosu Teriyaki 3 duże łyżki syropu klonowego lub złotego syropu 3 łyżki oliwy z oliwek sól Brukselkę myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez
Apetyczna babeczkaSkładniki: 250 g makaronu farfalle czyli kokardki/motylki 200 g brukselki ząbek czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Przygotowanie: Z brukselki usuwamy wierzchnie listki i twardą część, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki, a małe brukselki na połówki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie(...)będzie miękka. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy brukselka i makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów). Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy
Moja smaczna kuchniaJeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej(...)ząbki czosnku pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej 100 g tartego sera natka pietruszki do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy. Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem
Słodkości i nie tylkoJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka za to, z racji swoich wymiarów, świetnie nadawała się do kuchennych inscenizacji z lalkami Barbie! Dzisiaj wyrosłam i z Barbie, i z nienawiści do brukselki – jak się skubaną zapiecze i odrobinę podkręci jest(...)fantastyczna! Kapusta warzywna brukselska , popularnie nazywana brukselką, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. To co jemy to główki liściowe – małe, zbite i mocno zielone minikapustki. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A, β-Karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), a także najwięcej witaminy C (94 mg na 100 g) ze wszystkich roślin kapustowatych. Bogata w błonnik, zawiera
Karo in the KitchenPodając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka bardzo zyskuje na smaku. Robi się troszkę bardziej kaloryczna, ale nie jemy jej tak często, aby to był problem. Dzisiejsza propozycja to podsmażona brukselka, doprawiona czosnkiem. Składniki: 500 g brukselki sól cukier kilka łyżek oliwy pieprz 30 g masła 2 duże ząbki czosnku Wykonanie: Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich(...)liści. Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty. Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlaliśmy 1-2 łyżeczki oliwy. Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, lekko solimy. Najlepiej jedną spróbujcie. Podczas podsmażania, do brukselki trzeba
Smak mojego domuWitam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim wyglądem przypomina miniaturowe kapusty i tak właśnie jest, ponieważ brukselka jest bardzo blisko spokrewniona z kapustą, brokułem, kalarepą, jarmużem. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, a moim zdaniem nie zasłużyła sobie na nienawiść! Głównym błędem(...)popełnianym przy jej przygotowywaniu jest długie gotowanie, tymczasem powinna ona być lekko ugotowana, al dente . Dzięki długiemu gotowaniu brukselka traci całe zdrowie, zawarte w sobie - a jest istną kopalnią witamin! Dodatkowo jest też bardzo nisko kaloryczna. Widzieliście kiedyś jak wygląda brukselka jeszcze przed zebraniem? :-) Źródło Wikipedia. Przepis podpatrzony w "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona". Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeść