brukselka - 1357 przepisów

Kiszona brukselka 70

Kiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo i szybko(...)Brukselka jest łatwo dostępna zimą, teraz jest na nią sezon, przygotowanie kiszonej brukselki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją obrać i nie trzeba jej kroić, ani szatkować. Polecam też wykorzystać chrzan jak macie, ale i bez niego kiszonka się uda jak ta na zdjęciu. Woreczek brukselki, który kupiłam ważył 500 g, więc przepis jest na tą ilość. Przed ułożeniem w słoiku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona brukselka 28

Pieczona brukselka smakuje zupełnie inaczej, niż ta gotowana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w tej wersji, to warto się skusić. Dzięki takiej formie przyrządzania wiele osób przekonało się do brukselki. W poniższym wpisie przedstawiam przepis zarówno na brukselkę pieczoną w całości, jak i na chipsy z brukselki. Warto sięgać po brukselkę zimą, jest ona jednym z głównych warzyw(...)tego sezonu. W ramach akcji Kalendarz Smaków prezentuję Wam przepisy sezonowe, a brukselką otwieram bank pomysłów na luty. Brukselka z piekarnika Uważam, że pieczenie brukselki pozwala wydobyć z niej to, co najlepsze. Jeśli kupuję brukselkę, to bardzo często ląduje ona w moim piekarniku, zarówno w całości, jak i same listki – na chipsy. Brukselkę możemy upiec najprościej, smarując ją olejem

Wiszniówka
Kopytka z brukselką – przepis na udane połączenie 23

Brukselka i kopytka to duet, które bardzo lubię. Kopytka to moje “comfort food” – kojarzą mi się z dzieciństwem. Brukselki kiedyś nie lubiłam, ale teraz bardzo chętnie po nią sięgam. W towarzystwie kopytek zdecydowanie zyskuje na smaku Brukselka to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni ją uwielbiają, inni nie chcą nawet patrzeć w jej stronę(...)Czasem jednak wzbraniamy się przed nią, bo mamy złe wspomnienia z dzieciństwa. Brukselkę jednak można polubić i ja jestem przykładem takiej osoby Jak przygotować brukselkę Cały widz polega na tym, by brukselkę odpowiednio przyrządzić. Najgorsze, co można jej zrobić, to rozgotować ją w zupie. Oczywiście są osoby, które lubią taką zupę z brukselkami i ja to szanuję Jednak są też

Wiszniówka
Pieczona brukselka z czosnkiem i serem 55

Pieczona brukselka, to miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanej – gotowanej brukselki. Przyznam, że odkąd pamiętam, to jadaliśmy brukselkę gotowaną, z dodatkiem bułeczki zrumienionej na maśle. Potem próbowaliśmy wersji surowej pod różnymi postaciami. W końcu nadszedł czas na pieczoną brukselkę. Wcześniej próbowaliśmy pieczonej brukselki z boczkiem . Tym razem z dodatkiem czosnku i parmezanu. Tak przygotowana brukselka nie wymaga zbyt dużych podchodów(...)mniejsze części. Potem tylko miks przypraw z oliwą i czosnkiem i całość ląduje w piekarniku, a my możemy zająć się swoimi sprawami Niektórym osobom przeszkadza specyficzny zapach gotowania brukselki czy kalafiora. W wersji pieczonej on nie występuje, więc nie mamy powodu do narzekania rodziny. Przyznam, że brukselkę znam od przedszkola, jednak była ona moją zmorą. Mało czego tak nie lubiłam

Mieszam w Garnku
Lubicie brukselkę...? 144

umiem się jej oprzeć, i już. Kiedy szłam do sklepu po cukier puder, nie myślałam nawet o obiedzie - byłam w stu procentach pochłonięta pracą nad tortem. Jednak kiedy zauważyłam brukselkę na półce od razy pomyślałam o tym, jaka jestem głodna. Niewiele myśląc, wrzuciłam opakowanie do koszyka, po czym sięgnęłam również po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może(...)być całkiem zgrany duet.  Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu przepisów na wykorzystanie brukselki - widocznie jednak więcej jest tych, co nie lubią... Niezrażona, szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu  Wielki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 89

Brukselka, czyli kapusta brukselska - właśnie teraz jest na nią najlepszy czas ! Można z niej wyczarować w kuchni mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Niestety nie wszyscy ją lubią, a  szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Dzis zapraszam Was na bardzo prosty przepis z brukselką w roli głównej, oto zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami. To bardzo proste w przygotowaniu danie jednogrankowe(...)posmakuje wszystkim. A przy okazji przecyztajcie, co zrobić, żeby pozbyć się z brukselki jej gorzkawego posmaku. Zapraszam! Parę słów o brukselce Brukselka, czyli kapusta brukselska, jak sama nazwa wskazuje pochodzi Brukseli i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wygląda jak mała główka kapusty, a rośnie na zgrubiałej łodydze, która może mierzyć nawet jeden metr. Rośnie aż do grudnia, gdyż

Kulinarne przygody Gatity
Słodko-kwaśna brukselka 138

Gorzkawy smak brukselki wielu może zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki(...)parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna. A co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam, że smakuje wybornie. Słodko-kwaśna brukselka Składniki na 4 osoby: 600 g brukselki ( u nie możonka z Hortexu, gotowa do obróbki

Mia Cucina Sofieta
Brukselka z jabłkiem i cebulą. 30

Brukselka z jabłkiem i cebulą. Gotowana na parze brukselka z jabłkiem i cebulą jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku , w szczególności świątecznego . Wspaniała brukselka jest łatwym i imponującym dodatkiem do każdego posiłku nawet w ciągu tygodnia. Ta aromatyczna brukselka jest łatwa do przygotowania i jest zawsze wielkim hitem! Dzięki cudownemu połączeniu składników i wspaniałemu smakowi nie będziemy mogli przestać zajadać(...)się brukselką . Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów

Zdrowy Styl Joanny
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 124

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :) Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora! Należy wiedzieć, że : * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor,  * z dodatkiem mleka, które(...)wchłanianie wapnia, * nacina się głąba na krzyż- pozbędziemy się goryczy,  * gotujemy w odkrytym garnku, by ulotniły się gazy. Proste, prawda?! :) Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych  pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem. Z czystym sumieniem mogę polecić

Kraina Miodem Płynąca
Kiszona brukselka – naturalny probiotyk 28

Kiszona brukselka zawiera moc dobroczynnych składników, które “doładowują” nasz układ odpornościowy. Robi się ją niezwykle prosto, a szczególnie warto przygotować ją zimą, gdy brukselka jest w dobrej cenie. Brukselka świetnie nadaje się do kiszenia – przecież to malutka kapusta Spróbujcie się skusić na to, by zamknąć te małe, urocze główki w słoiku z solanką(...)obniżają poziom cholesterolu we krwi, a nawet zapobiegają alergiom. W lutym przypada szczyt sezonu grypowego w Polsce. Dlatego nie dajemy się wirusom i bakteriom, tylko nastawiamy słoiki z kiszonkami! Brukselka kiszona – przepis na zdrowie Zachęcam Was gorąco do tego, by spróbować ukisić brukselkę zimą. Przygotowujemy ją nie inaczej, jak inne kiszone przetwory. Wystarczy tylko: wyparzony słoik, kilka przypraw

Wiszniówka
Brukselka z kasztanami 76

Brukselka to jedna z odmian kapusty. Wyglądem przypomina kapustę ale w wersji mini. Brukselka z kasztanami Brukselka rośnie na łodydze. Taka łodyga zazwyczaj ma dziesiątki małych kapust, które są częścią liści łodygi. Warzywo to ma w sobie bardzo dużo błonnika dlatego brukselka jest idealna dla osób, które nie chcą zbytnio przybrać na wadze. Sprawdzi się w zupach, smażona, pieczona, grillowana(...)gotowana. U mnie w domu brukselkę najczęściej spotkać można w formie zupy. Znacznie rzadziej zdarza mi się ją zapiekać czy smażyć. Kiedy mieszkałam w Anglii jadłam to warzywo nieco częściej aniżeli teraz. Tam jest ono bardzo popularne. Na obiad w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, mój przyjaciel przygotował smażoną brukselkę jako jeden z dodatków do świątecznego obiadu. Dzielę się poniżej

mecooks
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 117

Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne. Zawsze mi się podobała ale czy smakowała? Niekoniecznie. Ale za każdym razem kiedy zaczyna się brukselkowy sezon nie mogę się oprzeć i kupuję , z nadzieją że tym razem będzie smaczna.  I może tym razem trafiłam na właściwy przepis. Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi(...)dodatkami.  Wyszła świetnie! Polecam! Inspiracją był przepis z   tej  strony     składniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól  i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym

Stare Gary
Brukselka z masłem orzechowym 87

słyszę,ze ktoś nie lubi brukselki nie mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak(...)staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłzch listków.Im mniejsze główki tym delikatniejszy smak.Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni,bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe. Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą.Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie ,a smak zaostrzył

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brukselka jak gotować 13

Brukselka jak gotować   Brukselka hit jesieni i zdrowej zbilansowanej diety, jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna jej walory docenia każdy smakosz kapusty. Brukselka, kapusta warzywna brukselska, podobno powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty, stąd jej bogaty skład. Czy brukselka jest zdrowa? Brukselka jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna, dlatego bardzo popularna w dietach odchudzających, tylko 37 kcal w 100 g surowego(...)produktu. Indeks glikemiczny brukselki jest niski bo 15, a po ugotowaniu wzrasta tylko do 20. A wiec brukselka to idealne przepisy dla cukrzyków. Zawiera także duże ilości witaminy C, największe z wszystkich kapustnych.         Brukselka to warzywo dwuletnie, sezon na kapustę brukselską trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Brukselka przepisy na pieczoną, gotowaną i wiele innych pomysłów

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania