brukselka - 1103 przepisów

Kiszona brukselka 6

Kiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo i szybko(...)Brukselka jest łatwo dostępna zimą, teraz jest na nią sezon, przygotowanie kiszonej brukselki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją obrać i nie trzeba jej kroić, ani szatkować. Polecam też wykorzystać chrzan jak macie, ale i bez niego kiszonka się uda jak ta na zdjęciu. Woreczek brukselki, który kupiłam ważył 500 g, więc przepis jest na tą ilość. Przed ułożeniem w słoiku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona brukselka z czosnkiem i serem 13

Pieczona brukselka, to miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanej – gotowanej brukselki. Przyznam, że odkąd pamiętam, to jadaliśmy brukselkę gotowaną, z dodatkiem bułeczki zrumienionej na maśle. Potem próbowaliśmy wersji surowej pod różnymi postaciami. W końcu nadszedł czas na pieczoną brukselkę. Wcześniej próbowaliśmy pieczonej brukselki z boczkiem . Tym razem z dodatkiem czosnku i parmezanu. Tak przygotowana brukselka nie wymaga zbyt dużych podchodów(...)mniejsze części. Potem tylko miks przypraw z oliwą i czosnkiem i całość ląduje w piekarniku, a my możemy zająć się swoimi sprawami Niektórym osobom przeszkadza specyficzny zapach gotowania brukselki czy kalafiora. W wersji pieczonej on nie występuje, więc nie mamy powodu do narzekania rodziny. Przyznam, że brukselkę znam od przedszkola, jednak była ona moją zmorą. Mało czego tak nie lubiłam

Mieszam w Garnku
Lubicie brukselkę...? 57

umiem się jej oprzeć, i już. Kiedy szłam do sklepu po cukier puder, nie myślałam nawet o obiedzie - byłam w stu procentach pochłonięta pracą nad tortem. Jednak kiedy zauważyłam brukselkę na półce od razy pomyślałam o tym, jaka jestem głodna. Niewiele myśląc, wrzuciłam opakowanie do koszyka, po czym sięgnęłam również po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może(...)być całkiem zgrany duet.  Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu przepisów na wykorzystanie brukselki - widocznie jednak więcej jest tych, co nie lubią... Niezrażona, szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu  Wielki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 44

Brukselka, czyli kapusta brukselska - właśnie teraz jest na nią najlepszy czas ! Można z niej wyczarować w kuchni mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Niestety nie wszyscy ją lubią, a  szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Dzis zapraszam Was na bardzo prosty przepis z brukselką w roli głównej, oto zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami. To bardzo proste w przygotowaniu danie jednogrankowe(...)posmakuje wszystkim. A przy okazji przecyztajcie, co zrobić, żeby pozbyć się z brukselki jej gorzkawego posmaku. Zapraszam! Parę słów o brukselce Brukselka, czyli kapusta brukselska, jak sama nazwa wskazuje pochodzi Brukseli i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wygląda jak mała główka kapusty, a rośnie na zgrubiałej łodydze, która może mierzyć nawet jeden metr. Rośnie aż do grudnia, gdyż

Kulinarne przygody Gatity
Słodko-kwaśna brukselka 57

Gorzkawy smak brukselki wielu może zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki(...)parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna. A co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam, że smakuje wybornie. Słodko-kwaśna brukselka Składniki na 4 osoby: 600 g brukselki ( u nie możonka z Hortexu, gotowa do obróbki

Mia Cucina Sofieta
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 50

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :) Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora! Należy wiedzieć, że : * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor,  * z dodatkiem mleka, które(...)wchłanianie wapnia, * nacina się głąba na krzyż- pozbędziemy się goryczy,  * gotujemy w odkrytym garnku, by ulotniły się gazy. Proste, prawda?! :) Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych  pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem. Z czystym sumieniem mogę polecić

Kraina Miodem Płynąca
Brukselka z kasztanami 12

Brukselka to jedna z odmian kapusty. Wyglądem przypomina kapustę ale w wersji mini. Brukselka z kasztanami Brukselka rośnie na łodydze. Taka łodyga zazwyczaj ma dziesiątki małych kapust, które są częścią liści łodygi. Warzywo to ma w sobie bardzo dużo błonnika dlatego brukselka jest idealna dla osób, które nie chcą zbytnio przybrać na wadze. Sprawdzi się w zupach, smażona, pieczona, grillowana(...)gotowana. U mnie w domu brukselkę najczęściej spotkać można w formie zupy. Znacznie rzadziej zdarza mi się ją zapiekać czy smażyć. Kiedy mieszkałam w Anglii jadłam to warzywo nieco częściej aniżeli teraz. Tam jest ono bardzo popularne. Na obiad w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, mój przyjaciel przygotował smażoną brukselkę jako jeden z dodatków do świątecznego obiadu. Dzielę się poniżej

mecooks
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 45

Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne. Zawsze mi się podobała ale czy smakowała? Niekoniecznie. Ale za każdym razem kiedy zaczyna się brukselkowy sezon nie mogę się oprzeć i kupuję , z nadzieją że tym razem będzie smaczna.  I może tym razem trafiłam na właściwy przepis. Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi(...)dodatkami.  Wyszła świetnie! Polecam! Inspiracją był przepis z   tej  strony     składniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól  i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym

Stare Gary
Brukselka z masłem orzechowym 44

słyszę,ze ktoś nie lubi brukselki nie mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak(...)staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłzch listków.Im mniejsze główki tym delikatniejszy smak.Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni,bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe. Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą.Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie ,a smak zaostrzył

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brukselka z jajeczną muffinką :) 71

Kapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy - na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik(...)dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki - małej, słodkiej kapustki. Osobiście uwielbiam takie ciekawostki, które dotyczą pochodzenia surowców czy gotowych produktów. Znacznie częściej będę sięgać do literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc

Sajkofanka smaku
Brukselka w zupie 54

sklepu bliższego, w którym nic ponadprzeciętnego zazwyczaj się nie uświadczy, licząc jednak na cud i znalezienie jeśli nie kurek, to chociaż czegoś inspirująco-intrygującego. Gdy moim oczom ukazała się brukselka, nie zastanawiałam się ani chwili przed zabraniem jednego opakowania z półki. Nie dalej jak kilka godzin wcześniej u  Ani  podziwiałam bardzo apetycznie wyglądającą zupę z brukselką. Na chybił(...)zupką. Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór...  Ilość składników

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 57

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza. Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki(...)brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto. 4 łyżki mąki 1 jajko   0,5 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki cukru, sól. Olej do smażenia. Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona brukselka z mozzarellą 41

sobie myślę, że niewiele osób lubi brukselkę. Jeśli zapytacie dzieci, o ich największe jedzeniowe przekleństwa, to wiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne(...)oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą, w oliwie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wiecie co jest świetnego w tym przepisie? Nie napracujecie się zbytnio, a w całym domu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak! My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy

Mieszam w Garnku
Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano 47

Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana.  Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki  ok 300 g  brukselki  1  czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej(...)czasie przygotować resztę składników. Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok. Przygotować brukselki - zdjąć  zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb).   Przy pomocy krajalnicy  - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki.   Wyłożyć do miski

Stare Gary
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 64

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)mielonej kolendry, 200 ml tłustego mleka, 8 listków szałwii, pieprz cayenne i sól do smaku, oliwa do smażenia.     Przygotowanie: Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie

SzczyptaSmaQ