Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak przygotować to danie i jak ułatwić sobie życie, co zrobić wcześniej i w jaki sposób by zdążyć zrealizować wszystkie przedświąteczne plany. Wedle poniższych wytycznych możemy przygotować(...)kaczkę w całości (wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze) lub porcje mięsa: udka czy też piersi. Koniecznie zwróćcie uwagę na tą brukselkę pieczoną – nawet jeśli nie jesteście fanami tego warzywa – wrzućcie ją do piernika – efekt jest pyszny! PRZEPIS KACZKA PIECZONA Z GRUSZKĄ I BRUKSELKĄ Składniki kaczka pieczona z gruszką i brukselką
Dorota Smakujepojedyncze piersi z kurczaka 20 dag brukselki 1 łyżka posiekanej pietruszki 10 szt. średnich pieczarek łyżka masła do smażenia pieczarek 1 cebula 250 ml bulionu łyżka mąki 10 dag drobno startego żółtego sera Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Brukselkę zagotować(...)około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki
Świat Domowej KuchniIdealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą się do mnie j przekonać albo twierdzą, że kiedyś jedli ale jest feee. Właśnie tym sposobem przekonałam do niej mojego brata, a to nie było łatwe. Składniki: 500 g brukselki 50 g pestek(...)dyni 2 łyżki masła 50 g startego parmezanu Przygotowanie: Brukselkę, myjemy i czyścimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. W tym czasie prażymy pestki dyni, a na koniec dodajemy masło. Ugotowaną brukselkę, odcedzamy, polewamy pestkami z masłem i startym parmezanem. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe. Prawda, że proste :) Smacznego
Niezły MłynekBrukselka z boczkiem i cebulką Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i szerokim uśmiechem. 👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓ Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie(...)kolację. W formie przekąski, lub dodatku do obiadu.... Zapraszamy na przepis na brukselkę z boczkiem. Link do filmu z przepisem Jak zrobić BRUKSELKĘ z BOCZKIEM na patelni? - Dobry pomysł i przepis na BRUKSELKĘ! Składniki: 500g brukselki 150g boczku 1 cebula duży ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was sałatkę z brukselką :-). Dość prosta, bardzo smaczna, inspirowana przepisem z mojego nowego nabytku czyli książki Nasze jedzenie-naturalnie! wydanej przez IKEA. Jeśli lubicie brukselkę, to na blogu jest również inna sałatka z jej użyciem - sałatka z brukselką . Kto spróbuje? :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWiecie, jak naprawdę nazywa się popularna brukselka? To kapusta warzywna brukselska. Wyglądem przypomina kapustę, z którą jest spokrewniona, a wartościami odżywczymi też jej nie ustępuje. Powstała prawdopodobnie w Belgii ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, uprawiana jest w Europie od XVII wieku. Właściwości antynowotworowe Brukselka należy do warzyw krzyżowych i podobnie jak inni członkowie tej grupy wykazuje właściwości antynowotworowe, które(...)pamiętać, że dotyczy to profilaktyki, nie leczenia! Właściwości antybakteryjne Badania naukowe potwierdzają, że sulforafan może być pomocny w walce z Helicobacter pylori - bakterią odpowiedzialną m.in. za rozwój choroby wrzodowej. Brukselka a płodność Brukselka może mieć wpływ na płodność u panów. Jest to związane ze stosunkowo wysoką zawartością kwasu foliowego, który wpływ na jakość spermy. Jego niedobór przyczynia się do zmniejszenia
Z notatnika dietetykaBrukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie taką rozgotowana w zupie .. paskudna ;) Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie(...)Zrobiłam i .. genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc ją Wam dzisiaj prezentuję. Brukselka z chorizo 25 dkg brukselki 15 dkg chorizo 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki masła. Brukselkę myjemy i obcinamy stwardniałe końce, kroimy
Kuchnia na wzgórzuJarzynowa zupa z brukselką Składniki: duża kość schabowa 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki kilka dużych ziemniaków, obranych sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy
Moja smaczna kuchniastudenckich, podczas pomieszkiwania w akademiku. Wonie roznoszące się z komunalnej kuchni nie zawsze przysparzały gotującemu przyjaciół, zwłaszcza gdy w grę wchodziły z natury śmierdzące potrawy. Smakosze kalafiora czy brukselki musieli się wykazywać niezłą inwencją twórczą przy gotowaniu, jeśli chcieli żyć w przyjaźni z bracią studencką z danego akademikowego piętra. Zabite często na amen okna korytarza nie dawały przecież szans(...)swobodną wentylację. Oto jakich metod się chwytano, aby pozbyć się niechcianych woni kuchennych: KALAFIOR – Przed wrzuceniem kalafiora, do gotującej się wody dodać kawałek skórki od chleba. BRUKSELKA – Trzeba ją gotować w wodzie z mlekiem (1 szkl. mleka na 1 litr wody). Mleko dodatkowo uszlachetnia smak brukselki. I w ten oto sposób głodny student miał szansę się najeść
Grunt to przepis!przepis nie został jeszcze oceniony) Pieczona brukselka z dodatkiem czosnku oraz sosu sojowego smakuje obłędnie. Przyznam się Wam, że to jest jedno z moich wyczekiwanych i ulubionych warzyw. Wiem, to może dziwić, bo zapewne wielu z Was nie cierpi tego smaku, albo boi się spróbować ze względu na mało przyjemny zapach. Jednak… zachęcam do przełamania się i skosztowania tego(...)jakże zdrowego warzywa. Najczęściej brukselkę jem samą, jako przekąskę, ale też serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha! Spróbujcie także innych przepisów z brukselką: Brukselka z boczkiem Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na pieczoną brukselkę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g brukselki
Kuchnia BazyliiBrukselka pieczona z ziemniakami Sprawdzony przepis na pyszną brukselkę pieczoną w piekarniku. To prosty przepis na wegetariańskie szaszłyki z piekarnika bez soli. Brukselka pieczona i ziemniaki w mundurkach, przepis na zaskakujące zdrowe danie bezmięsne. Prosty obiad na piątek. Szaszłyki pieczone czy szaszłyki na grilla, oba sposoby przygotowania sprawdzą się doskonale. Brukselka z piekarnika to pomysł na smaczny i lekki posiłek(...)tego warzywa pełnego witamin. Jak przyrządzić brukselkę? Najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu i obciążających ją dodatków. Tak przygotowane szaszłyki z pieczoną brukselką będą doskonałym dodatkiem do sznycla po wiedeńsku czy kotletów Pożarskiego. Brukselka z piekarnika Brukselkę pieczoną można przygotować na wiele sposobów. Można zrobić brukselkę pieczoną z serem, miodem, sezamem lub brukselkę z sosem sojowym czy orzechami. Pieczona brukselka
Dieta moja pasjaOpis Karmelizowana brukselka: Karmelizowana brukselka to świetny pomysł na podanie brukselki, aby każdemu zasmakowało. Zastanawiacie się czasami jak zrobić, aby ta mała, śmierdząca kapustka zasmakowała wszystkim wybrednym osobom? Wiadomo nie od dziś, że brukselka ma raczej więcej przeciwników niż zwolenników. Przygotujcie wtedy karmelizowaną brukselkę. Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w dzieciństwie. Nigdy wcześniej nie lubiłam(...)brukselki. Zawsze kojarzyła mi się z papką z dzieciństwa. Aż do czasu, gdy zrobiłam karmelizowaną. Szczerze polecam ją każdemu. W tej odsłonie jest chrupiąca i troszeczkę pikantna. Brukselka w tej postaci idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania na obiad, ale również idealnie sprawdzi się jako pyszne danie samodzielne. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z warzywami oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemakaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)sumie chcielibyście się do niej przekonać (albo kogoś innego) to będzie to najlepszy sposób. A jeżeli lubicie brukselkę.. to chyba nie muszę już dalej namawiać Was do spróbowania:) Print Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona
Cooking for Emilysezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze(...)można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia. Tak naprawdę odkryłam brukselkę na warsztatach w Villi Intracie. Brukselka została na nich przerobiona na sałatę. Była podana na surowo, podzielona na pojedyncze listki. W smaku staje się wtedy pikantna i bardzo pasuje do rzodkiewki. Taka brukselka jest też bardzo wydajna, bo pojedyncze listki z głąba brukselki zajmują większą objętość, więc wystarczy
Ugotowane pozamiatanePrezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem(...)Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle z jej nieprawidłowym przygotowaniem. Największym grzechem jest jej rozgotowywanie, a pewnym stopniu także niedostateczne doprawienie – w takiej sytuacji faktycznie nie będzie dobrze. Proszę mi jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale
Kulinarna Pokusalekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego gałka(...)muszkatołowa sól, pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Szalotki kroimy w ósemki, czosnek ucieramy na tarce, marchewkę kroimy w paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
My Culinary ArtCześć :) Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :) Też nie przepadałam za brukselką, ale moje grymaszenie bardziej opierało się na tym, że co zielone to niesmaczne (podobnie było ze szpinakiem :) ). Dopóki nie spróbowałam, uważałam że jest ohydna :P Na szczęście zmieniłam zdanie i coraz częściej po nią sięgam :) Przepis pochodzi
Pora coś zjeść