Brukselka z patelni – smaczny dodatek do obiadu Teraz mamy sezon na brukselkę – trzeba korzystać. Bardzo lubię warzywa stir-fry – krótko smażone na dobrym oleju lub ghee na mocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę(...)mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. Bardzo lubię brukselkę. Przygotujcie ją raz, taką właśnie smażoną i spróbujcie jak bardzo jest dobra. Jeśli wolicie gotowaną – zapraszam tutaj . PRZEPIS BRUKSELKA Z PATELNI Składniki: 250g brukselki 2 łyżki oleju sól 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek Jak zrobić brukselkę z patelni: Najpierw Brukselkę obieramy z wierzchnich listków myjemy i osuszamy. Jeśli mamy czas, warto
Dorota Smakujeodczarowana brukselka ze szkolnej stołówki. Kojarząca się z małą kapustą i niekoniecznie miłym zapachem. W internecie drodzy Państwo jest wszystko, nawet sposób na polubienie znienawidzonej brukselki! Nigdy jej fanką nie byłam. Trochę u mnie z brukselką jak z bobem No wiem, że jest, jak nie ma wyboru, to zjem, ale żeby się zachwycać i polecać innym to już(...)domu? ;) Otóż pcha go do kuchni i testuje kulinarną cierpliwość własną i domowników. Pieczone warzywa w konfiguracjach wszelakich to moje tegoroczne odkrycie. Do grona wybrańców dołączyła i brukselka. Pytanie brzmi: dlaczego tak późno? Dlaczego mając ponad 40 lat odkrywam na nowo smak warzywa, które przecież znam tak dobrze od dawna? Może to dzięki dodatkom? Na pewno nie pozostają
bistro mamajacyś miłośnicy brukselki albo chociaż osoby, które nie uciekają w drugi kąt kuchni na jej widok? Owiane niezbyt dobrą sławą drobne kapustki od lat kojarzą się większości z rozgotowanymi zielonymi kulkami w zupie, przypominającymi głowę Shreka. Niespecjalnie lubiane i nie zbyt często goszczące w naszych kuchniach, a co za tym idzie…nie wiele mamy pomysłów na ich przygotowanie(...)zimy postawiłam sobie za cel odczarowanie tego uroczego warzywa. Osobiście żyję z brukselkami w komitywie i razem z mamą zajadamy się nimi za każdym razem, kiedy potoczą się po naszych kuchennych blatach ;) Najczęściej gotujemy je na parze, a potem okraszamy bułką tartą podsmażaną na maśle z solidną szczyptą soli. Niezbyt wyrafinowane ale proste i naprawdę smakowite
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBrukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego(...)jedzenie pójdzie nam na zdrowie Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis na brukselkę z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 500 g brukselki
Kuchnia BazyliiBrukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje(...)podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym stole :) Składniki na 2 porcje: 0,5 kg brukselki 1 spora garść suszonej żurawiny 1 spora garść płatków migdałowych sól
UgotowaćWyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna kapustka. Niechętnych brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;) A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki(...)wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków. Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. Składniki: brukselka na każdy
Codziennik Kuchennyjedna roślina w ogrodzie, która wbrew trendom tyra. Od jesieni puchnie małe kapustki, które w końcu teraz osiągnęły takie rozmiary, że był sens je zebrać. Tylko co zrobić z brukselki, za którą od zawsze nie przepadam? Coś się wymyśliło. I zrobiło. I zjadło ze smakiem. Niniejszym zapraszam wszystkich na brukselkę w doborowym towarzystwie boczku i syropu klonowego. Gwarantuję, że przekona(...)nawet sceptyków. Mój stosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie
les mirabellesteż będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi o wołowinę, warto rozważyć antrykot lub rostbef. Po raz kolejny proponujemy „kontrowersyjną” brukselkę. Tak, nie każdy ją lubi, ale będziemy powtarzać do upadłego, że większość negatywnych doświadczeń z tym warzywem wynika z jego nieumiejętnego przygotowania. Pamiętajcie, brukselkę wrzucamy do dużej ilości dobrze osolonego(...)wrzątku i gotujemy zawsze bez przykrycia. Kontrolujemy też kiedy staje się miękka, aby jej przypadkiem nie rozgotować – zwłaszcza mrożona brukselka może być miękka już nawet po 5-6 minutach gotowania. Jeśli będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis
Kulinarna PokusaOmlet z brukselką i suszonymi pomidorami pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez niektórych kochana, przez innych znienawidzona. Osobiście w dzieciństwie nie przepadałam za nią. Teraz jednak, sama na nowo odkrywając jej potencjał bardzo ją polubiłam. Najlepsza według mnie smażona albo pieczona . Jeśli gotowana(...)towarzystwie i zestawach np sałatkach itd. Moje dzieci w ogóle jej nie lubią – ciekawe czy dojrzeją do jedzenia jej kiedyś jak ja? A wy lubicie brukselkę? Dzisiaj zapraszam na naprawdę smaczny omlet, który smakowało moim domownikom nie znoszącym na co dzień brukselki PRZEPIS OMLET Z BRUKSELKĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: garść brukselki 4 jaja sól himalajska 1 łyżeczka przyprawy
Dorota SmakujeOmlet z brukselką – pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez niektórych kochana, przez innych znienawidzona. Osobiście w dzieciństwie nie przepadałam za nią. Teraz jednak, sama na nowo odkrywając jej potencjał bardzo ją polubiłam. Najlepsza według mnie smażona albo pieczona . Jeśli gotowana to w towarzystwie(...)zestawach np sałatkach itd. Brukselka kojarzy nam się zimowo, ze świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj zapraszam na naprawdę smaczny omlet, który smakowało moim domownikom nie znoszącym na co dzień brukselki PRZEPIS OMLET Z BRUKSELKĄ Składniki: 100g brukselki 4 jaja sól himalajska 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią masło klarowane ghee – przepis Jak zrobić omlet
Dorota Smakujelubisz brukselki? Ten przepis sprawi, że ją pokochasz. Brukselka w wersji orientalnej z pewnością posmakuje miłośnikom tajskiej kuchni. Jest to też szansa na polubienie brukselki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Przepis jest wegański. Brukselka jest świetnym źródłem wielu witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk(...)Kiedy ma pewną cechę, która dla niektórych osób jest nie do przeskoczenia – charakterystyczny zapach. Jedni go kochają, inni nie znoszą. A jak jest z Tobą? Postanowiłam odczarować trochę brukselkę i zamiast przygotowywać ją tak jak zawsze , popłynęłam w stronę inspiracji azjatyckich. Gotową potrawę testowała Iwona, która NIE LUBI (przez duże N) brukselki, ale do mojego dania nie miała zastrzeżeń
Dietologmałe kapustki lubię od dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się, że brukselka najlepsza jest po wcześniejszym przemrożeniu. Podobno pozbyć się możemy wtedy części goryczy, która często towarzyszy brukselce. Czy tak jest? Nie zawsze. Na brukselkę trzeba mieć odrobinę pomysłu. jeśli nie jesteś wielbicielem jej smaku dodaj ją do zupy lub sałatki. dziś mam dla Ciebie także pyszną wersję(...)podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka z brokułem – sałatka z duszoną rzodkiewką – brokuł gałązkowy przepis – sałatka z bobu – szparagi z jajkiem BRUKSELKA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki: – 20 brukselek – 50-80 g boczku – garść orzechów pekan – 2 łyżki syropu klonowego – 2 łyżki octu
nietylkopasta.plwielu blogach pojawiają się wpisy mające na celu odczarowanie złej sławy brukselki. Przyznam się Wam, że byłam zdziwiona tym, że tak wiele osób jej nie lubi. Sama brukselkę uwielbiam i jadam pod wieloma postaciami. Pomyślałam jednak, że i ja spróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka(...)pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybciutkie i pyszne brukselki na zdrowy obiad lub kolację. Polecam serdecznie wariacje różnych rodzajów orzechów, a w szczególności zastąpienie orzechów laskowych włoskimi. Każda opcja jest dla mnie bardzo pyszna, ale ponieważ od swojej mamy zawsze dostaje ogromną ilość orzechów laskowych to one dziś u mnie pojawiły się na talerzu w doborowym towarzystwie brukselki. Składniki: (na 2 porcje) brukselka około(...)sztuk orzechy laskowe- 2 małe garstki sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek lub odrobina masła Przygotowanie brukselki przed gotowaniem: 1. Umyć brukselkę. Następnie odcinać ich końcówki, tak by zostały same główki. 2. Każdą brukselkę nacinamy na krzyż od spodu główki, by szybciej się gotowała. 3. Nalać wody do dużego rondelka bądź na patelnię. Pamiętać
KreatywnePinyBrukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami(...)kasztanami czy zapiekaną pod serem . Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób. Polecam! Brukselka z jałowcem Składniki: 2-3 szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia
Codzienne Gotowaniewiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo(...)Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana, a nie daj Bóg przegotowana, zmienia się w jednego ze stołówkowych potworów jak rozlazły szpinak, staje się gorzka i bez wyrazu. Pieczenie wydobywa wszystko co w niej najlepsze: wysoka temperatura karmelizuje zawarte w niej cukru, wydobywając słodycz, o jaką nikt by jej nie podejrzewał, główka staje się zwarta
Niedzielny kucharzSałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu(...)Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo, jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu za kompankę ma brukselkę – razem tworzą bardzo sycące danie, które równocześnie jest lekkie i zdrowe. Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką
Niedzielny kucharzJeśli lubicie brukselkę i czosnek, a na talerzu nie musicie mieć kawałka mięsa, mam dla Was propozycję na makaron, z podsmażoną brukselką i marchewką, doprawiony masłem czosnkowym. Proste i bardzo aromatyczne danie. Składniki (2 porcje): 500 g brukselki 500 g marchewki około 8 łyżek oliwy cukier sól pieprz 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 50 g masła(...)duże ząbki czosnku 170g makaronu tagliatelle Wykonanie: Przygotowujemy brukselkę. Myjemy ją i obieramy z brzydkich liści. Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Brukselkę gotujemy do miękkości, czyli od momentu zagotowania się wody, około 5 minut. Brukselkę odcedzamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, całość
Smak mojego domunadziewanych gorgonzolą . Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu. Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły. Przystawka udała się wybornie, słodko-gorzka brukselka(...)idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem. Składniki: brukselka (tyle sztuk ile plastrów bekonu) - ,,kapustki" powinny mieć podobną wielkość plastry surowego i wędzonego bekonu metalowe szpadki lub wykałaczki Przygotowanie: Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków. Każdą brukselkę owinąć plastrem bekonu i przebić metalową szpadką. Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas
Codziennik KuchennyZimowy koktajl z brukselką w roli głównej - niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do grona zwolenników zielonych "mini kapustek". Z dodatkiem mango i pomarańczy pomoże przekonać się do smaku brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać. Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy(...)likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalmie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaroryczna brukselka do doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu. Składniki na 2 porcje: 100 g brukselki 1 mango 1 pomarańcza 1 jabłko kawałek imbiru 1 łyżeczka młodego jęczmienia szklanka wody mineralnej Wykonanie: brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!