Brukselka z patelni – smaczny dodatek do obiadu Teraz mamy sezon na brukselkę – trzeba korzystać. Bardzo lubię warzywa stir-fry – krótko smażone na dobrym oleju lub ghee na mocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę(...)mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. Bardzo lubię brukselkę. Przygotujcie ją raz, taką właśnie smażoną i spróbujcie jak bardzo jest dobra. Jeśli wolicie gotowaną – zapraszam tutaj . PRZEPIS BRUKSELKA Z PATELNI Składniki: 250g brukselki 2 łyżki oleju sól 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek Jak zrobić brukselkę z patelni: Najpierw Brukselkę obieramy z wierzchnich listków myjemy i osuszamy. Jeśli mamy czas, warto
Dorota Smakujeodczarowana brukselka ze szkolnej stołówki. Kojarząca się z małą kapustą i niekoniecznie miłym zapachem. W internecie drodzy Państwo jest wszystko, nawet sposób na polubienie znienawidzonej brukselki! Nigdy jej fanką nie byłam. Trochę u mnie z brukselką jak z bobem No wiem, że jest, jak nie ma wyboru, to zjem, ale żeby się zachwycać i polecać innym to już(...)domu? ;) Otóż pcha go do kuchni i testuje kulinarną cierpliwość własną i domowników. Pieczone warzywa w konfiguracjach wszelakich to moje tegoroczne odkrycie. Do grona wybrańców dołączyła i brukselka. Pytanie brzmi: dlaczego tak późno? Dlaczego mając ponad 40 lat odkrywam na nowo smak warzywa, które przecież znam tak dobrze od dawna? Może to dzięki dodatkom? Na pewno nie pozostają
bistro mamajacyś miłośnicy brukselki albo chociaż osoby, które nie uciekają w drugi kąt kuchni na jej widok? Owiane niezbyt dobrą sławą drobne kapustki od lat kojarzą się większości z rozgotowanymi zielonymi kulkami w zupie, przypominającymi głowę Shreka. Niespecjalnie lubiane i nie zbyt często goszczące w naszych kuchniach, a co za tym idzie…nie wiele mamy pomysłów na ich przygotowanie(...)zimy postawiłam sobie za cel odczarowanie tego uroczego warzywa. Osobiście żyję z brukselkami w komitywie i razem z mamą zajadamy się nimi za każdym razem, kiedy potoczą się po naszych kuchennych blatach ;) Najczęściej gotujemy je na parze, a potem okraszamy bułką tartą podsmażaną na maśle z solidną szczyptą soli. Niezbyt wyrafinowane ale proste i naprawdę smakowite
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBrukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego(...)jedzenie pójdzie nam na zdrowie Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis na brukselkę z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 500 g brukselki
Kuchnia BazyliiBrukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje(...)podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym stole :) Składniki na 2 porcje: 0,5 kg brukselki 1 spora garść suszonej żurawiny 1 spora garść płatków migdałowych sól
UgotowaćWyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna kapustka. Niechętnych brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;) A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki(...)wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków. Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. Składniki: brukselka na każdy
Codziennik Kuchennyjedna roślina w ogrodzie, która wbrew trendom tyra. Od jesieni puchnie małe kapustki, które w końcu teraz osiągnęły takie rozmiary, że był sens je zebrać. Tylko co zrobić z brukselki, za którą od zawsze nie przepadam? Coś się wymyśliło. I zrobiło. I zjadło ze smakiem. Niniejszym zapraszam wszystkich na brukselkę w doborowym towarzystwie boczku i syropu klonowego. Gwarantuję, że przekona(...)nawet sceptyków. Mój stosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie
les mirabellesteż będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi o wołowinę, warto rozważyć antrykot lub rostbef. Po raz kolejny proponujemy „kontrowersyjną” brukselkę. Tak, nie każdy ją lubi, ale będziemy powtarzać do upadłego, że większość negatywnych doświadczeń z tym warzywem wynika z jego nieumiejętnego przygotowania. Pamiętajcie, brukselkę wrzucamy do dużej ilości dobrze osolonego(...)wrzątku i gotujemy zawsze bez przykrycia. Kontrolujemy też kiedy staje się miękka, aby jej przypadkiem nie rozgotować – zwłaszcza mrożona brukselka może być miękka już nawet po 5-6 minutach gotowania. Jeśli będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis
Kulinarna PokusaOmlet z brukselką i suszonymi pomidorami pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez niektórych kochana, przez innych znienawidzona. Osobiście w dzieciństwie nie przepadałam za nią. Teraz jednak, sama na nowo odkrywając jej potencjał bardzo ją polubiłam. Najlepsza według mnie smażona albo pieczona . Jeśli gotowana(...)towarzystwie i zestawach np sałatkach itd. Moje dzieci w ogóle jej nie lubią – ciekawe czy dojrzeją do jedzenia jej kiedyś jak ja? A wy lubicie brukselkę? Dzisiaj zapraszam na naprawdę smaczny omlet, który smakowało moim domownikom nie znoszącym na co dzień brukselki PRZEPIS OMLET Z BRUKSELKĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: garść brukselki 4 jaja sól himalajska 1 łyżeczka przyprawy
Dorota SmakujeOmlet z brukselką – pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez niektórych kochana, przez innych znienawidzona. Osobiście w dzieciństwie nie przepadałam za nią. Teraz jednak, sama na nowo odkrywając jej potencjał bardzo ją polubiłam. Najlepsza według mnie smażona albo pieczona . Jeśli gotowana to w towarzystwie(...)zestawach np sałatkach itd. Brukselka kojarzy nam się zimowo, ze świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj zapraszam na naprawdę smaczny omlet, który smakowało moim domownikom nie znoszącym na co dzień brukselki PRZEPIS OMLET Z BRUKSELKĄ Składniki: 100g brukselki 4 jaja sól himalajska 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią masło klarowane ghee – przepis Jak zrobić omlet
Dorota Smakujelubisz brukselki? Ten przepis sprawi, że ją pokochasz. Brukselka w wersji orientalnej z pewnością posmakuje miłośnikom tajskiej kuchni. Jest to też szansa na polubienie brukselki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Przepis jest wegański. Brukselka jest świetnym źródłem wielu witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk(...)Kiedy ma pewną cechę, która dla niektórych osób jest nie do przeskoczenia – charakterystyczny zapach. Jedni go kochają, inni nie znoszą. A jak jest z Tobą? Postanowiłam odczarować trochę brukselkę i zamiast przygotowywać ją tak jak zawsze , popłynęłam w stronę inspiracji azjatyckich. Gotową potrawę testowała Iwona, która NIE LUBI (przez duże N) brukselki, ale do mojego dania nie miała zastrzeżeń
Dietologmałe kapustki lubię od dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się, że brukselka najlepsza jest po wcześniejszym przemrożeniu. Podobno pozbyć się możemy wtedy części goryczy, która często towarzyszy brukselce. Czy tak jest? Nie zawsze. Na brukselkę trzeba mieć odrobinę pomysłu. jeśli nie jesteś wielbicielem jej smaku dodaj ją do zupy lub sałatki. dziś mam dla Ciebie także pyszną wersję(...)podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka z brokułem – sałatka z duszoną rzodkiewką – brokuł gałązkowy przepis – sałatka z bobu – szparagi z jajkiem BRUKSELKA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki: – 20 brukselek – 50-80 g boczku – garść orzechów pekan – 2 łyżki syropu klonowego – 2 łyżki octu
nietylkopasta.plwielu blogach pojawiają się wpisy mające na celu odczarowanie złej sławy brukselki. Przyznam się Wam, że byłam zdziwiona tym, że tak wiele osób jej nie lubi. Sama brukselkę uwielbiam i jadam pod wieloma postaciami. Pomyślałam jednak, że i ja spróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka(...)pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybciutkie i pyszne brukselki na zdrowy obiad lub kolację. Polecam serdecznie wariacje różnych rodzajów orzechów, a w szczególności zastąpienie orzechów laskowych włoskimi. Każda opcja jest dla mnie bardzo pyszna, ale ponieważ od swojej mamy zawsze dostaje ogromną ilość orzechów laskowych to one dziś u mnie pojawiły się na talerzu w doborowym towarzystwie brukselki. Składniki: (na 2 porcje) brukselka około(...)sztuk orzechy laskowe- 2 małe garstki sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek lub odrobina masła Przygotowanie brukselki przed gotowaniem: 1. Umyć brukselkę. Następnie odcinać ich końcówki, tak by zostały same główki. 2. Każdą brukselkę nacinamy na krzyż od spodu główki, by szybciej się gotowała. 3. Nalać wody do dużego rondelka bądź na patelnię. Pamiętać
KreatywnePiny