się dookoła wiosny, ma się ochotę na cieplejsze smaki i bardziej sycące kulinarne opowieści. Jeszcze nidawno zastanawiałam się nad tym przepisem, bo przecież miałam zimową misję zachęcania do odkrywania brukselki na nowo, a tu już wiosna i klimat się zmienia, Wielkanoc na horyzoncie...jednak w takie mroźne marcowe dni, jak ten talerz pełen makaronu z sycącymi warzywami i nieziemsko aromatycznym(...)pewnością się przyda :) Zapraszam zatem wszystkich poszukujących ciepłego smaku i miłośników miso! Bo dziś właśnie sos miso łączy wszystkie składniki dania w jedno niepowtarzalane i absolutnie pyszne! Podsmażane brukselki z czosnkiem i marchewką, do tego jedyny w swoim rodzaju gryczany makaron soba i jajko sadzone z płynnym żółtkiem i chrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChociaż w tym roku na święta naprawdę nie przesadziłam z gotowaniem to jednak zostało mi mnóstwo świątecznych resztek, zwłaszcza sporo pieczonego indyka. Postanowiłam zatem przyrządzić krokiety z indyka i brukselki. Dość nietypowe połączenie jak na krokiety ale bardzo smaczne. Krokiety przyrządzam na wiele sposobów. Czasami przepuszczam mięso przez maszynkę ale ostatnio po prostu drobno je kroję. Tak też zrobiłam(...)dzisiejszym przepisie. Pokroiłam drobno indyka, obgotowałam brukselkę, dodałam usmażoną cebulę i uwaga…musztardę. Musztarda robi wrażenie i naprawdę zmienia nadzienie do krokietów na niezwykłe i super smaczne. Polecam słodką, ostrą i gruboziarnistą musztardę. Krokiety naleśnikowe są najsmaczniejsze, kiedy je panieruję w zmielonych migdałach i smażę na maśle. Krokiety z indyka i brukselki są bardzo pożywne. Smażę bardzo cienkie
codojedzeniaJarmuż i brukselka to typowe świąteczne warzywa, choć ja często je przyrządzam i poza świętami. Jarmuż jest dostępny praktycznie przez cały rok. Trochę trudniej jest jednak z brukselką ale na święta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk . Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso(...)Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem. Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie zrobić tą szybką sałatkę praktycznie na poczekaniu. Jarmuż i brukselka – sałatka z resztek 4 porcje Składniki: 100 jarmużu, tylko liście bez łodyg 300 g brukselki 5 dużych daktyli
codojedzeniaOpis brukselka smażona z boczkiem: Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam(...)nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie się przypiekają. W sezonie zimowym warto postawić na treściwy sos grzybowy, pieczone ziemniaki (u mnie w formie grzebieni) i zieloną brukselkę – nie każdy ją lubi, za to w takiej formie powinni pokochać ją wszyscy. Wyjątkowe obiady wymagają wyjątkowej oprawy. Pięknie zastawiony stół nadaje charakteru każdej uroczystości. Ja do nakrycia stołu(...)posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól
Poezja smakuOpis smażona Brukselka z boczkiem wędzonym: Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję(...)przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNajprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych(...)Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku. W surówce, którą Wam proponujemy, orzechową nutę podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surówka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym
Niedzielny kucharzwarzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno(...)Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek
Codziennik KuchennyZupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Brukselkę wrzuciłam na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu, po 2 minutach odcedziłam. Pomidory włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam
Kuchnia u KrysiPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych(...)łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wege piątek Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam(...)jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej
Codzienne GotowanieSzybki, pyszny i zdrowy obiad… Moc witamin, minerałów, błonnika i białka, które pochodzą w tym przypadku z moich ulubionych orzechów nerkowca, brukselki oraz groszku. Curry z brukselką , to danie bogate w kolory i cudowne smaki, które z pewnością Ci przypadną do gustu! Curry z brukselką i zielonym groszkiem Zielone warzywa skąpane w delikatnie pikantnym i aromatycznym sosie na bazie(...)pomidorów pelati, mleczka kokosowego oraz pasty i przyprawy curry. Ten klasyczny twist tworzy wspaniałe danie od którego trudno się oderwać. Z czym jeść curry z brukselką i zielonym groszkiem? Oczywiście… Z czym tylko chcesz! W moim przypadku były to własnoręcznie ukręcone podpłomyki z dodatkiem czarnuszki, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan , domowe bułki pszenne lub dowolny ryż
BlendmanOrientalna brukselka po tajsku Niektórym brukselka kojarzy się z okropnym warzywem z dzieciństwa, do którego jedzenia zmusza się dzieci. Dla mnie jest to raczej fikuśna, mała kapusta, z którą można poszaleć w kuchni i stworzyć coś fajnego. Dzisiaj przygotowałem połączenie brukselki ze smakami orientu. Brukselka po tajsku, bo o niej mowa, to świetny dodatek do obiadu, jak i posiłek(...)sobie. Pełna smaku, delikatnie pikantna… po prostu pyszna. Do przygotowania tego przepisu polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami , oraz brukselkę w sosie BBQ , które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz “smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również
BlendmanBezglutenowe klopsiki drobiowe z brukselką i kaszą jaglaną. Zdrowo, lekko i czego można chcieć więcej. Klopsiki są pieczone z dodatkiem migdałów i sezamu. Stąd wersja dla osób z nietolerancją glukozy. Polecam bo są naprawdę pyszne. brukselka pieczona: 40 dkg brukselki 1/2 papryczki chili sól, pieprz 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej klopsiki drobiowe: 1 pierś z kurczaka(...)szklanka kaszy jaglanej ugotowanej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 jajko panierka: 4 łyżki czarnego sezamu 1/2 szklanki migdałów zmielonych Brukselka pieczona: Brukselki myję kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, oliwę papryczkę chili pokrojoną, bazylię. Mieszam w marynacie i odstawiam. Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajko
wesoła kuchniaPrzepyszny pomysł na kaszę - komosa ryżowa z warzywami. Karmelizowana brukselka, zielony groszek, pieczone bataty i pyszne pieczarki. To danie tu uczta smaków i aromatów. Takie proste, ale jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Jestem ciekawa czy lubicie brukselkę, jadacie? Często gości na Waszych stołach? Ja przez wiele lat unikałam tego warzywa, źle mi się kojarzyło. Dopiero gdzieś(...)gości często w naszym jadłospisie. Kiedy pierwszy raz przygotowałam brukselkę właśnie ją karmelizując, pokochałam to warzywo na dobre. Brukselkę możecie przygotować na kilka sposobów m.in w piekarniku lub na patelni. Ja używam patelni żeliwnej, do tej pory miałam jedną teraz mam już dwie duże i polecam każdemu, kto kocha gotować lub piec. Niezastąpiona rzecz w mojej kuchni! Ale wracając
SMYKWKUCHNI