brukselka - 1662 przepisów (strona:18/111)

Jak gotować brukselkę. 147

wrzątku lub na parze. Jeśli będziemy ją gotować za długo, stanie się ona gorzka. Podczas gotowania na parze zachowa ona więcej cennych składników. Do wody, w której gotujemy brukselkę , warto dodać odrobinę cukru, dzięki temu pozbędziemy się goryczki z brukselki. Po ugotowaniu brukselka powinna zachować swój piękny zielony kolor, dlatego powinniśmy ją solić na końcu gotowania lub już(...)ugotowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu warto ją przelać zimną bieżącą wodą , zapobiegnie to dalszemu gotowaniu się brukselki, dzięki temu zachowa więcej witamin i nie będzie się rozpadać. Brukselka doskonale smakuje polana roztopionym masłem lub z przyrumienionym na patelni lekko boczkiem. Brukselkę możemy też upiec lub smażyć, smażona jest co prawda bardzo smaczna, ale nie jest już taka zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Pyszna zupa z brukselki na żółądkach drobiowych 89

votes ) Pyszna zupa z brukselki na żołądkach drobiowych Zupa z brukselki na żołądkach drobiowych, może niektórych odpędzić od stołu. W końcu zawiera dwa elementy które nie każdemu smakują , a więc brukselkę i podroby, konkretnie żołądki. Wiadomo że nie wszyscy uważają podroby za jadalne, a czasami niektórzy sądzą że są obrzydliwe. Moja rodzinka nie należy do takich osób. Wiemy także(...)smakuje, jest delikatna, aromatyczna i pełna zdrowych składników, a przypadkowo także mało kaloryczna Polecam, zawsze troszkę zdrowia i lekkiego jedzenia się przyda składniki: 0,5 kg mrożonej lub surowej brukselki 0,5 kg żołądków drobiowych 2 ziemniaki średniej wielkości 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 2 ząbki czosnku kawałek pora, taki około 10 cm 2,5 – 3 l rosołu

Ogrodnik w podróży
Świąteczny obiad: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 114

przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Składniki: Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg 3 łyżki masła Starta(...)połowy pomarańczy 1 cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Sól Pieprz Ziemniaki Hasselback 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło

Niedzielny kucharz
Kotlet schabowy z frytkami i brukselką 171

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je w piekarniku zamiast we frytkownicy. Kotlety będą soczyste, z chrupiącą skórką. Musicie koniecznie spróbować tego dania i uwierzcie mi że zagości na stałe w Waszym menu. Ja w przepisie tym wykorzystam do ich przygotowania(...)Jest ona znacznie bardziej chłonna niż zwykła, więc skórka nie będzie Wam odchodziła od kotletów. Składniki plastry schabu mąka ryżowa 2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól pieprz brukselka frytki Kotlet schabowy z frytkami i brukselką – przepis Schab odrobinę rozbijamy. Pamiętajcie to nie sznycle, więc musi być nieco grubszy. Schab solimy, pieprzymy, panierujemy najpierw w mące , następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i brukselką 122

Moja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką  ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy(...)pokroić w paseczki lub kostkę, rozgrzać patelnię, na suchą patelnię przełożyć boczek i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość przesmażyć aż cebula się zezłoci. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie), naciąć głąb na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i łyżką cukru, do gorącej włożyć brukselki i gotować bez przykrycia na mniejszym

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką 150

Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką to pomysł na tani, posty do przygotowania obiad. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa a przy tym bezglutenowa, warto ją włączyć do swojej diety. Do tej zapiekanki możecie użyć zarówno kaszy gryczanej białej jak i kaszy gryczanej palonej, również brukselka sprawdzi się zarówno świeżą jak i mrożona. Taka zapiekanka to pomysł(...)kaszy gryczanej białej lub palonej (1szkl suchej) 1 szkl zielonego groszku (np. mrożonego lub konserwowego) 1 por łyżka masła i łyżka oliwy 1 pętko białej kiełbasy surowej 20 dag brukselki 1 jajko 1 szkl kefiru sól pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 4 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej: Pora

Dorota Smakuje
BRUKSELKA Z MASŁEM PIETRUSZKOWYM 77

Uwielbiam brukselkę! Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem masła pietruszkowego – wyszła super! Składniki (na 1-2 porcje): 250g brukselki 1 łyżka masła pietruszkowego sok z 1/2 cytryny ugotuj brukselkę, odcedź przełóż gorącą, ugotowaną brukselkę do miski, dodaj masło i delikatnie wymieszaj ruszając miską – ponieważ brukselka jest gorąca, powinno szybko się rozpuścić i pokryć wszystkie [...] Artykuł BRUKSELKA Z MASŁEM

SandraFrej.com
Zupa z brukselki 113

Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają. Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne(...)tłuszczach (A, E, K). Zupa z brukselki jest lekka i z małą ilością tłuszczu, powinna posmakować osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy. Składniki: (na 3 litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Brukselka z kaszą bulgur i curry 95

mojej kuchni, obiady zrobiły się bardziej warzywne i o dziwo nikt nie narzeka tylko z chęcią wszyscy jedzą i chwalą, co jak wiecie przy dzieciach jest dużym sukcesem. Brukselka smakuje najlepiej gdy ją lekko podgotować, a potem podsmażyć na rumiano, a do tego świetnie komponuje się z duża ilość czosnku, zupełny hit!!!.  Macie ochotę spróbować?, bo to prosty obiad(...)minut i kosztuje nie więcej niż 10 zł... Składniki: - 60 do 70 dag brukselki, ja użyłam  mrożonej brukselki Poltino - 1/2 szklanki kaszy bulgur ( można zastąpić inną kaszą ) - 4 ząbki czosnku - olej - 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy - 1 płaska łyżeczka mielonego curry - sól i pieprz do smaku 1. Brukselkę wrzucamy na wrząca lekko osoloną wodę i gotujemy

Apetyczna babeczka
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 103

tworzą niecodzienny i niezapomniany tandem. Zwracamy pieniądze wszystkim, którzy zrobią to danie i im nie zasmakuje. Czas: 1,5 godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się(...)dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek, to po upieczeniu jej zmienicie totalnie do niej stosunek. Kapustka nabiera słodyczy, goryczka ma inny smak i jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Ziemniaki Hasselback 159

też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokroić w plasterki, bo są twardsze. Ziemniakami Hasselback to prawdziwa ozdoba niedzielnego i świątecznego stołu. Świetnie smakują z pieczoną brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączy się słodkimi ziemniakami i stanowią doskonałe towarzystwo dla aromatycznego kurczaka w cytrusach. Przepis na kurczaka pieczonego w cytrusach Składniki: 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości(...)łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz ziemniaki i brukselki. Połóż ziemniaka na dużej drewnianej łyżce i ponacinaj w ładne plasterki, krojąc co pół centymetra – nie rozcinając bulwy do końca (robimy rodzaj wachlarza, brzegi łyżki powinny skutecznie hamować nóż przed rozcięciem ziemniaka na wskroś). Ułóż bulwy w naczyniu do pieczenia, posól

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 164

przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Składniki: Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg 3 łyżki masła Starta(...)połowy pomarańczy 1 cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Sól Pieprz Ziemniaki Hasselback 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło

Niedzielny kucharz
Brukselka z jajkiem sadzonym 179

Łatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad ... czyli diety ciąg dalszy. Ziemniaki z przesmażoną brukselką i jajkiem sadzonym, niby nic ale będąc na diecie to jest coś ;) Mało tłuszczu, ale dużo smaku! Składniki na 1 porcję: kilka brukselek 2 jajka 2 średnie ziemniaki łyżeczka masła łyżeczka szczypiorku sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 ząbek czosnku Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Brukselkę(...)odcedź na sitku (powinna być al dente). Ziemniaki opłucz, obierz i przekrój na połówki, wrzuć do garnka z zimną wodą i ugotuj. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć brukselkę i przesmaż. Gdy brukselka zacznie się rumienić wbij jajka i smaż całość na małym ogniu do momentu aż białka ładnie się "zetną". Na patelnię dodaj czosnek (pokrojony w cieniutkie plasterki

Alutka-Gotuje
Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą 130

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.  Składniki 300 g brukselki 500 g ziemniaków ( użyłem takich(...)tymianku ( może być suszony ) 100 g mini marchewek 50 g startego parmezanu 400 g ulubionej kiełbasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale pełnej przypraw )       Przygotowanie Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb. Cebulę pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
Brukselka zasmażana z mięsem drobiowym w cukrze trzcinowym i musztardzie 203

Brukselka zasmażana z piersią z kurczaka przyprawiona czubrycą w połączeniu z musztardą i cukrem trzcinowym zyskuje ciekawy smak. Czubryca sprawia, że danie jest mocno aromatyczne i lekko pikantne. Cukier trzcinowy natomiast nadaje tej potrawie delikatnego karmelowego smaku. Jak widać złocisty cukier doskonale pasuje do wytrawnych potraw. Sezon na brukselkę trwa, więc smakosze brukselki powinni z tego korzystać. Warto się przekonać(...)tego zdrowego warzywa. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka  400 g brukselek łyżka cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara łyżka czubrycy czerwonej łyżka musztardy  łyżka tartej bułki sól olej do smażenia  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso smażymy na gorącym oleju na złoty kolor

Przepisy Kulinarne