brukselka - 1661 przepisów (strona:20/111)

Sałatka jesienna 34

okresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach . Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy , kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa czy cebula. Z indywidualnych warzyw bądź mieszanki kilku przygotować można zatem niejedną sałatkę. Sałatka jesienna to nic innego jak połączenie kilku warzyw sezonowych z owocami, serem feta i lekkim dressingiem na oliwie(...)ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy. Sałatkę podaję

MeCooks
Sałatka z komosy ryżowej z brukselką 26

Prosto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosy ryżowej z brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą , a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy . Składniki: 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej 500g(...)brukselki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody

Lamarida.pl
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 34

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka(...)moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: ? 500 g białej kiełbasy parzonej ? 500 g brukselki ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka majeranku ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? koperek do posypania Wykonanie: ? Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić

To co kocham
KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM 83

Sezon na brukselkę trwa! Zobacz co kryje w sobie nasz przepis na wyśmienity KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM i odkryj wiosnę na nowo! Artykuł KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka z cykorii do obiadu 81

Surówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki będzie dużo bardziej korzystny dla zdrowia, niż pomidorów czy papryk napędzanych chemią. W okresie od listopada do kwietnia trwa sezon na cykorię, dlatego nie przegapcie okazji do tego by spróbować jej w różnych wersjach(...)warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić go np. marchewką. Do surówki

Wiszniówka
Pieczona brukselka z rzodkiewką i boczniakami 95

pieczarki. I jajko sadzone. Dla mnie to obiad królewski, taki złoty a skromny. Bogaty, a prosty. Smaczny, a mało kaloryczny. Piękny, a tani. Przekonałam? :)  Składniki: ok. 500 g brukselki  pęczek rzodkiewki  ok. 200 g boczniaków ok. 150 wędzonego boczku  1-2 łyżki oliwy lub oleju  sól, pieprz jajka  Przygotowanie: Brukselkę i rzodkiewkę myjemy(...)brukselce odcinamy brzydkie listki i każdą kroimy na pół, podobnie rzodkiewkę. Polewamy warzywa oliwą lub olejem, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (brukselka powinna być miękka, a rzodkiewka powinna stracić kolor). W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy warzywa

bistro mama
Pieczona panzanella z burratą / Baked panzanella with burrata 77

recipe in English. Dziś proponuję przygotować włoską panzanellę, ale w zimowej odsłonie. Zamiast na zimno jest zapiekana, a oprócz oczywistych w tym daniu pomidorów, urozmaiciłam je o cukinię i brukselkę. Ukoronowaniem mojej panzanelli jest zapieczenie jej z cudownym zjawiskiem, jakim jest burrata :) Taką panzanellę podać można na obiad lub jako przekąskę na imprezie :) Składniki: (2-3 porcje) 2 duże czerwone(...)pomidory 1 duży żółty pomidor kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście brukselek 1/2 średniej cukinii 1 duża kulka burraty sól, pieprz Grzanki 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Oraz oliwa z oliwek do polania listki bazylii do posypania Pomidorki koktajlowe

Delicious Place
Linguine z brukselką i dynią 92

Jedynym chyba pocieszeniem na koniec lata jest to, że rozpoczyna się sezon dniowy. Staramy się go wykorzystać na maksa! Makaron z brukselką i dynią może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale założę się, że po pierwszej próbie to połączenie na dobre zagości w waszym stałym jadłospisie. Składniki (4 porcje): - ćwierć średniej wielkości dyni  - 400 g makaronu linguine (można użyć(...)spaghetti lub tagliatelle)  - 7-8 łyżek oliwy  - ząbek czosnku - 400 g brukselki - kilka listków szałwii - sól, pieprz - kilka migdałów Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dynię kroimy w średniej grubości paski i skrapiamy oliwą (1 łyżka). Wstawiamy do piekarnika na dobre pół godziny do 45 minut. Gdy będzie miękka wyciągamy i studzimy przez 10-20 minut

Roślinożerni urlopowicze
Jesienna sałatka z pieczonych warzyw i soczewicy z balsamicznym winegretem 236

sycący. A do tego robi się prawie sam. Ta sałatka to bardzo wartościowe dla organizmu produkty i sam smak, bo jest tu wszystko: delikatna, prawie niewyczuwalna gorycz pieczonej brukselki, słodycz batatów, aromat suszonych śródziemnomorskich ziół, ziemistość soczewicy, chrupiące pestki z dyni w nieocenionej roli elementu chrupkiego i kwaśny, słodko-wytrawny sos, który wszystko elegancko łączy w bardzo niebanalną całość. PRZYGOTOWANIE(...)dużej misce dokładnie mieszamy razem 3 łyżki oleju ryżowego, 1 łyżkę syropu z agawy albo miodu, 2 łyżeczki wybranych ziół i pół łyżeczki soli. Obieramy bataty i oczyszczamy brukselkę. Duże kapustki kroimy na ćwiartki, małe na połowy, a malutkie brukselki zostawiamy w całości. Bataty kroimy w kostkę o boku około 2cm.   Warzywa przekładamy do miski i dokładnie otaczamy

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brukselką i boczkiem 140

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brukselką i boczkiem 🤤🥓🍝 Fanką makaronu to jestem ogromną, brukselki zdecydowanie mniej... No nie jest to moje ulubione warzywo 😂 ale wiem, że jest baaaardzo zdrowa. Kombinowałam więc co zrobić aby była dla mnie zjadliwa... I tak wykombinowałam, że chyba teraz będę to jadła codziennie 😁👌PYCHA. SERIO. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu(...)boczku 150 g brukselki 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 2 łyżki starego sera żółtego Sól, pieprz, zioła prowansalskie Dodatkowo: świeża bazylia, papryczka chilli Przygotowanie: Makaron i brukselkę gotujemy w jednym garnku, w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z przeciśniętym ząbkiem czosnku. W misce mieszamy śmietanę z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy

Czarnawisienka
Brukselka smażona z musztardą 174

kolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g papryczka chilli – 2 sztuki anchois – 4 fileciki musztarda – 2 łyżki oliwki czarne – około(...)sztuk sok z cytryny – z ½ sztuki natka pietruszki – ⅓ pęczka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Chilli przekrój wzdłuż i w zależności jak bardzo lubisz pikantne potrawy wydrąż pestki, pozostawiając odpowiednią ilość. Pokrój w większe kawałki. Na rozgrzanej odrobinie oleju podsmaż paprykę, do momentu

wiecejwarzyw.pl
Brukselka pieczona z octem balsamicznym 126

brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa. Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej delikatnie słodkiego smaku. I ta przypieczona skórka. Pyszna jest! Spróbujcie jej! Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g ocet balsamiczny(...)łyżki cukier – 2 łyżeczki olej sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Piekarnik ustaw na 180°C z termoobiegiem. Na patelnię wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Podgrzej chwilę, żeby ocet się zredukował, a cukier rozpuścił. Do naczynia żaroodpornego przełóż brukselkę (większe okazy przekrój na pół), dopraw solą

wiecejwarzyw.pl
Tarta na francuskim cieście z brukselką i szynką parmeńską (Torta di sfoglia con cavoletti di bruxelles e prosciutto crudo) 128

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g brukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej  50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato(...)uova sa le, pepe    PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze lub w wodzie ok. 8 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . W misce ubijamy jaja ze  śmietaną . Dodajemy starty parmezan; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta salata, iniziate lavando bene i cavoletti

La grande e la piccola cuoca
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy 109

Jesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i  zdrowe przepisy przygotowane(...)Darię Ładochę, Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach  Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania