okresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach . Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy , kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa czy cebula. Z indywidualnych warzyw bądź mieszanki kilku przygotować można zatem niejedną sałatkę. Sałatka jesienna to nic innego jak połączenie kilku warzyw sezonowych z owocami, serem feta i lekkim dressingiem na oliwie(...)ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy. Sałatkę podaję
MeCooksProsto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosy ryżowej z brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą , a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy . Składniki: 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej 500g(...)brukselki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody
Lamarida.plBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka(...)moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: ? 500 g białej kiełbasy parzonej ? 500 g brukselki ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka majeranku ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? koperek do posypania Wykonanie: ? Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić
To co kochamSezon na brukselkę trwa! Zobacz co kryje w sobie nasz przepis na wyśmienity KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM i odkryj wiosnę na nowo! Artykuł KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESurówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki będzie dużo bardziej korzystny dla zdrowia, niż pomidorów czy papryk napędzanych chemią. W okresie od listopada do kwietnia trwa sezon na cykorię, dlatego nie przegapcie okazji do tego by spróbować jej w różnych wersjach(...)warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić go np. marchewką. Do surówki
Wiszniówkapieczarki. I jajko sadzone. Dla mnie to obiad królewski, taki złoty a skromny. Bogaty, a prosty. Smaczny, a mało kaloryczny. Piękny, a tani. Przekonałam? :) Składniki: ok. 500 g brukselki pęczek rzodkiewki ok. 200 g boczniaków ok. 150 wędzonego boczku 1-2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz jajka Przygotowanie: Brukselkę i rzodkiewkę myjemy(...)brukselce odcinamy brzydkie listki i każdą kroimy na pół, podobnie rzodkiewkę. Polewamy warzywa oliwą lub olejem, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (brukselka powinna być miękka, a rzodkiewka powinna stracić kolor). W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy warzywa
bistro mamarecipe in English. Dziś proponuję przygotować włoską panzanellę, ale w zimowej odsłonie. Zamiast na zimno jest zapiekana, a oprócz oczywistych w tym daniu pomidorów, urozmaiciłam je o cukinię i brukselkę. Ukoronowaniem mojej panzanelli jest zapieczenie jej z cudownym zjawiskiem, jakim jest burrata :) Taką panzanellę podać można na obiad lub jako przekąskę na imprezie :) Składniki: (2-3 porcje) 2 duże czerwone(...)pomidory 1 duży żółty pomidor kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście brukselek 1/2 średniej cukinii 1 duża kulka burraty sól, pieprz Grzanki 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Oraz oliwa z oliwek do polania listki bazylii do posypania Pomidorki koktajlowe
Delicious PlaceJedynym chyba pocieszeniem na koniec lata jest to, że rozpoczyna się sezon dniowy. Staramy się go wykorzystać na maksa! Makaron z brukselką i dynią może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale założę się, że po pierwszej próbie to połączenie na dobre zagości w waszym stałym jadłospisie. Składniki (4 porcje): - ćwierć średniej wielkości dyni - 400 g makaronu linguine (można użyć(...)spaghetti lub tagliatelle) - 7-8 łyżek oliwy - ząbek czosnku - 400 g brukselki - kilka listków szałwii - sól, pieprz - kilka migdałów Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dynię kroimy w średniej grubości paski i skrapiamy oliwą (1 łyżka). Wstawiamy do piekarnika na dobre pół godziny do 45 minut. Gdy będzie miękka wyciągamy i studzimy przez 10-20 minut
Roślinożerni urlopowiczesycący. A do tego robi się prawie sam. Ta sałatka to bardzo wartościowe dla organizmu produkty i sam smak, bo jest tu wszystko: delikatna, prawie niewyczuwalna gorycz pieczonej brukselki, słodycz batatów, aromat suszonych śródziemnomorskich ziół, ziemistość soczewicy, chrupiące pestki z dyni w nieocenionej roli elementu chrupkiego i kwaśny, słodko-wytrawny sos, który wszystko elegancko łączy w bardzo niebanalną całość. PRZYGOTOWANIE(...)dużej misce dokładnie mieszamy razem 3 łyżki oleju ryżowego, 1 łyżkę syropu z agawy albo miodu, 2 łyżeczki wybranych ziół i pół łyżeczki soli. Obieramy bataty i oczyszczamy brukselkę. Duże kapustki kroimy na ćwiartki, małe na połowy, a malutkie brukselki zostawiamy w całości. Bataty kroimy w kostkę o boku około 2cm. Warzywa przekładamy do miski i dokładnie otaczamy
Karo in the KitchenMakaron w sosie śmietanowo-serowym z brukselką i boczkiem 🤤🥓🍝 Fanką makaronu to jestem ogromną, brukselki zdecydowanie mniej... No nie jest to moje ulubione warzywo 😂 ale wiem, że jest baaaardzo zdrowa. Kombinowałam więc co zrobić aby była dla mnie zjadliwa... I tak wykombinowałam, że chyba teraz będę to jadła codziennie 😁👌PYCHA. SERIO. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu(...)boczku 150 g brukselki 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 2 łyżki starego sera żółtego Sól, pieprz, zioła prowansalskie Dodatkowo: świeża bazylia, papryczka chilli Przygotowanie: Makaron i brukselkę gotujemy w jednym garnku, w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z przeciśniętym ząbkiem czosnku. W misce mieszamy śmietanę z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy
Czarnawisienkakolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g papryczka chilli – 2 sztuki anchois – 4 fileciki musztarda – 2 łyżki oliwki czarne – około(...)sztuk sok z cytryny – z ½ sztuki natka pietruszki – ⅓ pęczka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Chilli przekrój wzdłuż i w zależności jak bardzo lubisz pikantne potrawy wydrąż pestki, pozostawiając odpowiednią ilość. Pokrój w większe kawałki. Na rozgrzanej odrobinie oleju podsmaż paprykę, do momentu
wiecejwarzyw.plbrukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa. Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej delikatnie słodkiego smaku. I ta przypieczona skórka. Pyszna jest! Spróbujcie jej! Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g ocet balsamiczny(...)łyżki cukier – 2 łyżeczki olej sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Piekarnik ustaw na 180°C z termoobiegiem. Na patelnię wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Podgrzej chwilę, żeby ocet się zredukował, a cukier rozpuścił. Do naczynia żaroodpornego przełóż brukselkę (większe okazy przekrój na pół), dopraw solą
wiecejwarzyw.plSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g brukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej 50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato(...)uova sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze lub w wodzie ok. 8 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . W misce ubijamy jaja ze śmietaną . Dodajemy starty parmezan; doprawiamy sol ą i pieprzem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta salata, iniziate lavando bene i cavoletti
La grande e la piccola cuocaJesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i zdrowe przepisy przygotowane(...)Darię Ładochę, Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu
Kulinarne przygody Gatity