brukselka - 1625 przepisów (strona:20/109)

Krem z brukselki z fetą 10

robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki(...)ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy

Kardamonovy
Kasza jaglana z brukselką, fetą i granatem 10

lądować. Muszę się w końcu ogarnąć, bo zaczyna to być mega słabe. Żeby jednak dziś opublikować jakikolwiek wpis, zmobilizowałam się i zrobiłam nową potrawę, wyczarowałam kaszę jaglaną z brukselką, oczywiście z myślą o My. Takie trochę drugie śniadanie, trochę lekki obiad. Połączenie granatu i brukselki już dawno za mną chodziło. Oba produkty miałam akurat w lodówce, więc czemu nie. Wyszło(...)qchenne-inspiracje , sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 15 brukselek 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej pół granatu pół opakowania sera feta (polecam owczo-kozią) 1 mała czerwona cebula 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin

Kardamonovy
Sałatka z czerwoną cebulą – zobacz 7 hitowych przepisów 17

cebula ma łagodniejszy smak w porównaniu do tradycyjnej białej cebuli, co czyni ją idealnym dodatkiem do sałatek. Poniżej znajdziesz m.in. takie przepisy: warstwowa sałatka z chipsami sałatka ze świeżą brukselką sałatka z marchewką i groszkiem sałatka z serem feta Zobacz również przepisy na sałatki ze świeżymi warzywami . SAŁATKI Z CZERWONĄ CEBULĄ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego(...)sałatka jak burger! Sałatka Grander to pyszna warstwowa sałatka, którą stworzyłam na podstawie znanego burgera z KFC. Przepis można wykonać również w wersji… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej

Via Gusto
Sałatki ze świeżymi warzywami – aż 10 przepisów! 20

oferują nam warzywa. Poniżej znajdziesz 10 przepisów na sałatki, a wśród nich: warstwowa sałatka z kalafiorem sałatka z rzodkiewką sałatka z brokułem warstwowa sałatka z kapustą pekińską sałatka z brukselki Sałatki są niezwykle wszechstronne – możemy je przygotować jako danie główne, przekąskę lub dodatek do innych potraw. Sprawdź również przepisy na sałatki i przekąski na grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/(...)krakersach – PRZEPIS Sałatka z brokułem na krakersach to warstwowa sałatka z kukurydzą, papryką konserwową i tofu (które można zamienić na pierś z… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej

Via Gusto
Szybkie sałatki do grilla i przekąski na grilla – 15 PRZEPISÓW 21

zadowoli nawet największych smakoszy. Grillowanie to doskonała okazja, aby spędzić czas na świeżym powietrzu, delektując się smakiem pysznego jedzenia. Przekąski i sałatki do grilla – sprawdź 15 przepisów! Pieczona brukselka z czosnkiem – PRZEPIS Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu i dodanie do niego warzyw, które są zarówno pyszne, jak i zdrowe, to… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z brukselki(...)pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z serem halloumi – warstwowa sałatka Jedną z pysznych sałatek zarówno na imprezę, jak i na co dzień jest sałatka z serem halloumi. W mojej wersji

Via Gusto
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 7

muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy ? 1 puszka mleczka kokosowego ? 2 łyżki masła ? 2/3 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka soku z cytryny ? 2 łyżki kaparów ? sól, biały pieprz Brukselka: ? 10 dużych brukselek ? 5 pomidorów suszonych ? kilka łyżek oliwy od pomidorów ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety ? Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. ? Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić(...)kostkę. ? Zalać mleczkiem kokosowym, gotować ok. 10 minut, aby odparować sos. ? Wlać śmietankę, dodać kapary, przyprawić. ? Gotowy sos zmiksować, odkładająć kilka kaparów do dekoracji. ? Ugotowane pulpety wrzucić do sosu. Brukselka ? Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. ? Pomidory suszone pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, dodać liski

To co kocham
Ziemniaki pieczone z kiełbasą i brukselką 19

Ziemniaki pieczone z kiełbasą i brukselką to pomysł na obiad robiony na jednej blaszce. To posiłek który bardzo prosto zrobić a smakuje wyśmienicie. My niczym prawdziwi Polacy ziemniaki uwielbiamy w każdej postaci a takie pieczone i do tego z kiełbaską to już super wypas. Polecam spróbować. PRZEPIS ZIEMNIAKI PIECZONE Z KIEŁBASĄ I BRUKSELKĄ Składniki: 2 kg ziemniaków 0,5kg kiełbasy(...)cienkiej np śląskiej 0,5 kg brukselki kilka ząbków czosnku 100ml oliwy sól ulubione zioła np prowansalskie Jak zrobić ziemniaki pieczone z kiełbasą i brukselką: Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki podobnej wielkości i wrzucamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do ziemniaków. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na połówki, dodajemy do naczynia. Wrzucamy

Dorota Smakuje
Pieczona brukselka z octem balsamicznym, granatem i orzechami 18

Magda Jedno z moich ulubionych zimowych warzyw już w sklepach, więc szkoda nie korzystać do woli. Brukselkę uwielbiam, moja rodzina też, nawet dzieciaki, chociaż dla mnie zawsze była zmorą w dzieciństwie. W tym wydaniu posmakuje każdemu – lekko słodka, chrupiąca, ze strzelającym soczystym granatem i orzechami – bardzo w świątecznym, zimowym stylu. Tak przygotowana sprawdzi się wspaniale jako dodatek(...)świątecznego mięsa czy ryby. Wypróbujecie, na codzień i od święta. Składniki (na 3 duże porcje): około 1kg brukselki łyżka oliwy i jeszcze trochę do skropienia łyżka gęstego octu balsamicznego łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku łyżka siekanych orzechów włoskich 3 łyżki pestek z granata   Nastawiamy piekarnik na 170°.   Przygotowujemy brukselkę – myje ją, jeśli wierzchnie liście

Smaczna Strona
Kasza jaglana z brukselką, fetą i granatem 31

lądować. Muszę się w końcu ogarnąć, bo zaczyna to być mega słabe. Żeby jednak dziś opublikować jakikolwiek wpis, zmobilizowałam się i zrobiłam nową potrawę, wyczarowałam kaszę jaglaną z brukselką, oczywiście z myślą o My. Takie trochę drugie śniadanie, trochę lekki obiad. Połączenie granatu i brukselki już dawno za mną chodziło. Oba produkty miałam akurat w lodówce, więc czemu nie. Wyszło(...)qchenne-inspiracje , sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 15 brukselek 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej pół granatu pół opakowania sera feta (polecam owczo-kozią) 1 mała czerwona cebula 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin

Kardamonovy
Brukselka, odwieczny obiekt walki poglądów 62

Brukselka to bardzo kontrowersyjne warzywo. Od zawsze istniały dwa skrajne obozy smakoszy - tych, którzy brukselkę uwielbiają i tych, którzy nie znoszą jej smaku. Warto jest jednak się do niej przekonać, bo jest skarbnicą witamin i składników odżywczych. Brukselka przeciwdziała także wielu chorobom. Podobno odczuwanie goryczki w jej smaku jest uwarunkowane genetycznie, jednak my znamy sposoby, jak się jej pozbyć Artykuł(...)Brukselka, odwieczny obiekt walki poglądów pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Brukselka, odwieczny obiekt walki poglądów 59

Brukselka to bardzo kontrowersyjne warzywo. Od zawsze istniały dwa skrajne obozy smakoszy - tych, którzy brukselkę uwielbiają i tych, którzy nie znoszą jej smaku. Warto jest jednak się do niej przekonać, bo jest skarbnicą witamin i składników odżywczych. Brukselka przeciwdziała także wielu chorobom. Podobno odczuwanie goryczki w jej smaku jest uwarunkowane genetycznie, jednak my znamy sposoby, jak się jej pozbyć Artykuł(...)Brukselka, odwieczny obiekt walki poglądów pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Brukselka z chili i miodem 39

Zawsze, kiedy jemy z My zupy robione z gotowych warzywnych mrożonek, jest megawalka o brukselki. Mogłabym rzec, że nawet wtedy nie liczy się mięso, które zostało przemycone do zupy. Nie. Wtedy liczą się tylko te małe kapusty. Czasami zdarzało nam się kupować dodatkowo paczkę mrożonych brukselek, ale coś z nimi jest niehalo, nie wiem, nie smakują mi wcale. Sezon(...)warzywa trwa, wczoraj udało mi się kupić świeże. I postanowiłam je po prostu ugotować i dorzucić do nich różne różności. Składniki: 0,5 kg brukselki 1 mała chili 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka siemienia lnianego sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 płaska łyżka miodu 1 ząbek czosnku sól Brukselkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół

Kardamonovy
Krem z brukselki z fetą 31

robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki(...)ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy

Kardamonovy
Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań 67

super sposób na inne wykorzystanie mielonego mięsa, jak nieśmiertelne mielone. Przy okazji jest to też prawdziwa bomba energetyczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Jeśli nie znasz smaku pieczonej brukselki, to z jednej strony wielka strata, ale z drugiej rzecz niebywała, bo po raz pierwszy spróbujesz tego warzywnego delikatesu. Brukselka ma swoich zwolenników i przeciwników ze względu na charakterystyczny smak(...)zapach. Rozmowy by nie było, gdyby wszyscy jedli brukselkę pieczoną, która pod wpływem temperatury staje się delikatna i słodka. To danie na środę. W czwartek jedno z naszych kulinarnych odkryć – jak zrobić chrupiące nuggetsy z kurczaka. Każdy kto choć raz spróbował drobiowych kąsków w KFC, czy McDonald’sie myślał o tym, jak je zrobić w domu

Niedzielny kucharz
Jak gotować brukselkę. 129

wrzątku lub na parze. Jeśli będziemy ją gotować za długo, stanie się ona gorzka. Podczas gotowania na parze zachowa ona więcej cennych składników. Do wody, w której gotujemy brukselkę , warto dodać odrobinę cukru, dzięki temu pozbędziemy się goryczki z brukselki. Po ugotowaniu brukselka powinna zachować swój piękny zielony kolor, dlatego powinniśmy ją solić na końcu gotowania lub już(...)ugotowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu warto ją przelać zimną bieżącą wodą , zapobiegnie to dalszemu gotowaniu się brukselki, dzięki temu zachowa więcej witamin i nie będzie się rozpadać. Brukselka doskonale smakuje polana roztopionym masłem lub z przyrumienionym na patelni lekko boczkiem. Brukselkę możemy też upiec lub smażyć, smażona jest co prawda bardzo smaczna, ale nie jest już taka zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Pyszna zupa z brukselki na żółądkach drobiowych 66

votes ) Pyszna zupa z brukselki na żołądkach drobiowych Zupa z brukselki na żołądkach drobiowych, może niektórych odpędzić od stołu. W końcu zawiera dwa elementy które nie każdemu smakują , a więc brukselkę i podroby, konkretnie żołądki. Wiadomo że nie wszyscy uważają podroby za jadalne, a czasami niektórzy sądzą że są obrzydliwe. Moja rodzinka nie należy do takich osób. Wiemy także(...)smakuje, jest delikatna, aromatyczna i pełna zdrowych składników, a przypadkowo także mało kaloryczna Polecam, zawsze troszkę zdrowia i lekkiego jedzenia się przyda składniki: 0,5 kg mrożonej lub surowej brukselki 0,5 kg żołądków drobiowych 2 ziemniaki średniej wielkości 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 2 ząbki czosnku kawałek pora, taki około 10 cm 2,5 – 3 l rosołu

Ogrodnik w podróży
Świąteczny obiad: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 86

przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Składniki: Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg 3 łyżki masła Starta(...)połowy pomarańczy 1 cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Sól Pieprz Ziemniaki Hasselback 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło

Niedzielny kucharz
Kotlet schabowy z frytkami i brukselką 139

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je w piekarniku zamiast we frytkownicy. Kotlety będą soczyste, z chrupiącą skórką. Musicie koniecznie spróbować tego dania i uwierzcie mi że zagości na stałe w Waszym menu. Ja w przepisie tym wykorzystam do ich przygotowania(...)Jest ona znacznie bardziej chłonna niż zwykła, więc skórka nie będzie Wam odchodziła od kotletów. Składniki plastry schabu mąka ryżowa 2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól pieprz brukselka frytki Kotlet schabowy z frytkami i brukselką – przepis Schab odrobinę rozbijamy. Pamiętajcie to nie sznycle, więc musi być nieco grubszy. Schab solimy, pieprzymy, panierujemy najpierw w mące , następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i brukselką 102

Moja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką  ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy(...)pokroić w paseczki lub kostkę, rozgrzać patelnię, na suchą patelnię przełożyć boczek i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość przesmażyć aż cebula się zezłoci. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie), naciąć głąb na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i łyżką cukru, do gorącej włożyć brukselki i gotować bez przykrycia na mniejszym

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką 115

Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką to pomysł na tani, posty do przygotowania obiad. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa a przy tym bezglutenowa, warto ją włączyć do swojej diety. Do tej zapiekanki możecie użyć zarówno kaszy gryczanej białej jak i kaszy gryczanej palonej, również brukselka sprawdzi się zarówno świeżą jak i mrożona. Taka zapiekanka to pomysł(...)kaszy gryczanej białej lub palonej (1szkl suchej) 1 szkl zielonego groszku (np. mrożonego lub konserwowego) 1 por łyżka masła i łyżka oliwy 1 pętko białej kiełbasy surowej 20 dag brukselki 1 jajko 1 szkl kefiru sól pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 4 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej: Pora

Dorota Smakuje
sałatka na ciepło z pieczonej brukselki z żurawiną i migdałami 186

Kolejne danie jarskie. Świetne na ciepłą kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsa. W dodatku z sezonowym warzywem - brukselką. Wiele osób nie lubi jej w zupach, gdyż robi się bardzo miękka podczas gotowania. Pieczona ma inną konsystencję i bardzo dobrze pasuje ze słodkim syropem klonowym. sałatka na ciepło z pieczonej brukselki - składniki: 0,5 kg brukselki, 2 łyżki oliw, sól(...)pieprz 2 łyżki świeżego rozmarynu 0,5 szklanki posiekanych migdałów, 2 łyżki syropu klonowego, 0,5 szklanki suszonej żurawiny sałatka na ciepło z pieczonej brukselki - przepis Oczyszczoną brukselkę przekrój na ćwiartki i wymieszaj z oliwą sól, pieprz i posiekanym rozmarynem. Rozłóż równomiernie na blasze i piecz w 200 st. C przez 15-20 minut. Gorącą brukselkę wymieszaj z migdałami, syropem

Eksperyment sobotni
BRUKSELKA Z MASŁEM PIETRUSZKOWYM 63

Uwielbiam brukselkę! Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem masła pietruszkowego – wyszła super! Składniki (na 1-2 porcje): 250g brukselki 1 łyżka masła pietruszkowego sok z 1/2 cytryny ugotuj brukselkę, odcedź przełóż gorącą, ugotowaną brukselkę do miski, dodaj masło i delikatnie wymieszaj ruszając miską – ponieważ brukselka jest gorąca, powinno szybko się rozpuścić i pokryć wszystkie [...] Artykuł BRUKSELKA Z MASŁEM

SandraFrej.com
Zupa z brukselki 91

Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają. Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne(...)tłuszczach (A, E, K). Zupa z brukselki jest lekka i z małą ilością tłuszczu, powinna posmakować osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy. Składniki: (na 3 litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Brukselka z kaszą bulgur i curry 79

mojej kuchni, obiady zrobiły się bardziej warzywne i o dziwo nikt nie narzeka tylko z chęcią wszyscy jedzą i chwalą, co jak wiecie przy dzieciach jest dużym sukcesem. Brukselka smakuje najlepiej gdy ją lekko podgotować, a potem podsmażyć na rumiano, a do tego świetnie komponuje się z duża ilość czosnku, zupełny hit!!!.  Macie ochotę spróbować?, bo to prosty obiad(...)minut i kosztuje nie więcej niż 10 zł... Składniki: - 60 do 70 dag brukselki, ja użyłam  mrożonej brukselki Poltino - 1/2 szklanki kaszy bulgur ( można zastąpić inną kaszą ) - 4 ząbki czosnku - olej - 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy - 1 płaska łyżeczka mielonego curry - sól i pieprz do smaku 1. Brukselkę wrzucamy na wrząca lekko osoloną wodę i gotujemy

Apetyczna babeczka
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 83

tworzą niecodzienny i niezapomniany tandem. Zwracamy pieniądze wszystkim, którzy zrobią to danie i im nie zasmakuje. Czas: 1,5 godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się(...)dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek, to po upieczeniu jej zmienicie totalnie do niej stosunek. Kapustka nabiera słodyczy, goryczka ma inny smak i jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Ziemniaki Hasselback 135

też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokroić w plasterki, bo są twardsze. Ziemniakami Hasselback to prawdziwa ozdoba niedzielnego i świątecznego stołu. Świetnie smakują z pieczoną brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączy się słodkimi ziemniakami i stanowią doskonałe towarzystwo dla aromatycznego kurczaka w cytrusach. Przepis na kurczaka pieczonego w cytrusach Składniki: 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości(...)łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz ziemniaki i brukselki. Połóż ziemniaka na dużej drewnianej łyżce i ponacinaj w ładne plasterki, krojąc co pół centymetra – nie rozcinając bulwy do końca (robimy rodzaj wachlarza, brzegi łyżki powinny skutecznie hamować nóż przed rozcięciem ziemniaka na wskroś). Ułóż bulwy w naczyniu do pieczenia, posól

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 135

przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Składniki: Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg 3 łyżki masła Starta(...)połowy pomarańczy 1 cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Sól Pieprz Ziemniaki Hasselback 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło

Niedzielny kucharz
Brukselka z jajkiem sadzonym 158

Łatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad ... czyli diety ciąg dalszy. Ziemniaki z przesmażoną brukselką i jajkiem sadzonym, niby nic ale będąc na diecie to jest coś ;) Mało tłuszczu, ale dużo smaku! Składniki na 1 porcję: kilka brukselek 2 jajka 2 średnie ziemniaki łyżeczka masła łyżeczka szczypiorku sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 ząbek czosnku Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Brukselkę(...)odcedź na sitku (powinna być al dente). Ziemniaki opłucz, obierz i przekrój na połówki, wrzuć do garnka z zimną wodą i ugotuj. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć brukselkę i przesmaż. Gdy brukselka zacznie się rumienić wbij jajka i smaż całość na małym ogniu do momentu aż białka ładnie się "zetną". Na patelnię dodaj czosnek (pokrojony w cieniutkie plasterki

Alutka-Gotuje
Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą 109

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.  Składniki 300 g brukselki 500 g ziemniaków ( użyłem takich(...)tymianku ( może być suszony ) 100 g mini marchewek 50 g startego parmezanu 400 g ulubionej kiełbasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale pełnej przypraw )       Przygotowanie Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb. Cebulę pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
Brukselka zasmażana z mięsem drobiowym w cukrze trzcinowym i musztardzie 184

Brukselka zasmażana z piersią z kurczaka przyprawiona czubrycą w połączeniu z musztardą i cukrem trzcinowym zyskuje ciekawy smak. Czubryca sprawia, że danie jest mocno aromatyczne i lekko pikantne. Cukier trzcinowy natomiast nadaje tej potrawie delikatnego karmelowego smaku. Jak widać złocisty cukier doskonale pasuje do wytrawnych potraw. Sezon na brukselkę trwa, więc smakosze brukselki powinni z tego korzystać. Warto się przekonać(...)tego zdrowego warzywa. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka  400 g brukselek łyżka cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara łyżka czubrycy czerwonej łyżka musztardy  łyżka tartej bułki sól olej do smażenia  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso smażymy na gorącym oleju na złoty kolor

Przepisy Kulinarne
Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem 139

znowu przepis z długim tytułem, sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyły pestki granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta . Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa(...)drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki: na 4 porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól, chili w proszku, kumin rzymski i czarny pieprz do przyprawienia ½ granatu 2 łyżki oliwy Dressing 2 łyżki oliwy 3 łyżki jabłkowego octu 2 łyżki miodu ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

codojedzenia
Surówka z brukselki i marchewki 96

Wiem, że nie każdy przepada za brukselką ze względu na jej specyficzną goryczkę po ugotowaniu, ale polecam spróbować surówki z brukselki. Brukselka całkiem inaczej smakuje na surowo. Składniki: 250 g brukselki 2 marchewki 1 kwaśne jabłko 3-4 łyżki oleju (użyłam  Olej Wielkopolski ) natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny cukier do smaku Brukselkę obrać z brzydkich(...)liści i drobno posiekać, posolić i odstawić na 20-30 minut. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do brukselki jabłko, marchewkę, olej, sok z cytryny, natkę pietruszki. Przyprawić i wymieszać. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga. Dzięki #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski gotowanie to przyjemność

talerz przyjemności
Kasza gryczana z kiełbasą i brukselką 82

Proste i szybkie w przygotowaniu danie. Tematem wspólnego gotowania z Anią, Gin, Malwiną i Martą jest brukselka. Bardzo się cieszę, że mogłam przygotować danie z kapustą, która rzadko gości w mojej kuchni. Całość bardzo smakowita, mąż choć nie jest fanem brukselki, zjadł ze smakiem... Składniki: 1 i 2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej ok 12 brukselek 1 średnia cebula 1 laska(...)dobrej kiełbasy (zwyczajnej, toruńskiej, podwawelskiej) sól, pieprz, cukier olej do smażenia Brukselkę umyć, ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć aż cebula się zezłoci. Dodać brukselkę i jeszcze chwilę smażyć. Kaszę odcedzić, wyłożyć kiełbasę z cebulą

Czerwień i błękit
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i polędwicą 140

Dzisiaj mam dla Was przepis, którym zainspirowała mnie przyjaciółka Barbara. Ona natomiast nabrała na niego apetyt, kiedy oglądała jeden z odcinków Doradcy Smaku . To ona przekonała mnie do brukselki, której nie cierpiałam. Wyszło pysznie, kolorowo, idealnie. Dziękuję Basiu za tak wspaniałą inspirację! Danie jest genialne! :) Składniki: 400 g świeżej brukselki 2 czerwone cebule miseczka drobno pokrojonych suszonych śliwek(...)Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić na pojedyncze listki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i listki brukselek, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 10-15 minut

Trufelkowo
Tarta z brukselką i pulpecikami 129

Bardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody(...)łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy

Smak mojej kuchni
brukselka z serem 119

okazji dnia św.Patryka, a okazji wiosny, która już tuż, tuż - gotujemy i jemy na zielono :) Ja proponuję pyszne i sycące zielone danie z brukselką w roli głównej! Uwielbiam brukselkę w ogóle, ale nawet moja Córcia, która jej nie lubi zjadła i pochwaliła. Do przygotowania tego dania użyłam przywiezionego z gór oscypka, myślę, że można go zastąpić parmezanem albo twardym(...)żółtym serem. składniki: 500 g brukselki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szkl mleka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku 2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty) 1/2 pęczku szczypiorku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się nie rozgotowały. Masło rozpuścić na głębokiej

6niebo
Brukselka z bułką tartą 139

Dziś zapraszam  na pyszną chrupiącą brukselkę z bułką tarta.  Tak, tak wiem niektórzy jej nie lubią, wspomnienia szkolnych obiadów powracają.  Ale zapewniam, że tak przygotowana na pewno wam zasmakuje  i zmienicie o niej zdanie, polecam. Składniki: 500 g brukselki 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól, cukier Wykonanie: Brukselkę umyć i usunąć brzydkie liście (jeżeli(...)takie posiada). W garnku zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić brukselkę, gotować 7-9 minut (w zależności od jej wielkości), pamiętając by jej nie rozgotować ma pozostać chrupiąca. Ugotowaną przecedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Zdjąć z ognia i dodać brukselkę, delikatnie wymieszać by bułka tarta obtoczyła całą brukselkę. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 126

Brukselka - jako jedno z warzyw krzyżowych - to prawdziwy pogromca chorób . Wszystkie warzywa zawierają ochronne mikroelementy i fitoskładniki, ale warzywa krzyżowe posiadają unikalny skład chemiczny: zawierają związki bogate w siarkę, które odpowiadają za ich gorzki lub ostry smak. Gdy ściany ich komórek zostają przełamane na skutek krojenia lub mielenia, zachodzi reakcja chemiczna, która przekształca związki zawierające siarkę w izotiocyjaniany - szereg związków(...)udowodnionym działaniu zwalczającym nowotwory i podnoszącym odporność.  Izotiocyjaniany (ITC) usuwają i/lub detoksyfikują związki kancerogenne - czynią to zwłaszcza zielone warzywa krzyżowe, jak brukselka i brokuły, które są znakomitym źródłem sulforafanu . Sulforofan zapobiega łączeniu się kancerogenów z DNA, a co za tym idzie, również powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Aktywuje również enzymy chroniące komórkę przed wszelkimi następstwami uszkodzeń DNA, które już

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 82

sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego • 2 łyżki masła • 2/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki kaparów • sól, biały pieprz Brukselka: • 10 dużych brukselek • 5 pomidorów suszonych • kilka łyżek oliwy od pomidorów • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno(...)mleczkiem kokosowym, gotować ok. 10 minut, aby odparować sos. • Wlać śmietankę, dodać kapary, przyprawić. • Gotowy sos zmiksować, odkładająć kilka kaparów do dekoracji. • Ugotowane pulpety wrzucić do sosu. Brukselka • Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. • Pomidory suszone pokroić

To co kocham
Zupa brukselkowa 115

niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, E, K, H, B1, B2, B3, B5, C oraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam(...)zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Dodać brukselkę

kuchnia doski
Brukselka jak gołąbki 163

Brukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. 100g ryżu 300g brukselek 250g mięsa mielonego(...)łyżki koncentratu pomidorowego cebula 1 łyżeczka ostrej papryki olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie  przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy na krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż

Szefowa kuchni
Zupa brukselkowa 136

Zupa dla wielbicieli brukselki, bardzo szybka, pyszna i z niewielu składników. Składniki: - 500 g brukselki - 2 marchewki  - 2 pietruszki - 1 cebula  - 200 g boczku wędzonego  - 2 l bulionu - śmietana 18% - grzanki  - sól - pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy. W międzyczasie obieramy pietruszkę, marchewkę i cebule. Kroimy na większe kawałki aby łatwiej(...)się wyławiało. Dodajemy do boczku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze 10-15 minut do miękkości brukselki. Całość zdejmujemy z ognia. Łyżką cedzakową wyjmujemy wszystkie składniki lub przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i cebule oraz połowę brukselki przekładamy do bulionu i blendujemy. Pozostałą cześć brukselki i boczku przekładamy dopiero po zblędowaniu warzyw. Chwilkę podgrzewamy, przyprawiamy

Kulinarne życie
Brukselka inna niż zwykle 105

Przeciwników brukselki jest prawdopodobnie tyle co jej fanów. Słyszałam, że lubienie (bądź nie) brukselki jest uwarunkowane genetycznie. Ja zaliczam się do zdecydowanych zwolenników tego zielonego warzywa:) Tutaj brukselka w odsłonie sałatkowej - trochę inaczej niż zwykle. A nawet bardzo inna, o ciekawym kokosowym aromacie. Brzmi dziwnie? Dla mnie też;) Pierwszy kęs - Hmm, takie inne. Drugi kęs - Rany, ale to jest pyszne(...)ciepło smakuje wyśmienicie. Polecam!!! Można podać do obiadu lub zjeść na kolację. Składniki (dla 1 osoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie:  Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście aż do głąbu

pyszne zdrowości
Brukselka w cieście francuskim i szynce parmeńskiej 69

ukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji.     brukselka (duże główki) - 0,5 kg pomidorki koktajlowe - 300 g szynka surowa - ok 12 plastrów ciasto francuskie - 1 opakowanie sól, cukier Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę(...)Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia ciasta francuskiego, czyli ok 15 minut w 200 stopniach

Jadło i czytadło
Zupa brukselkowa 194

brukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy(...)przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić

Świat Domowej Kuchni
Sałatka jesienna 11

okresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach . Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy , kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa czy cebula. Z indywidualnych warzyw bądź mieszanki kilku przygotować można zatem niejedną sałatkę. Sałatka jesienna to nic innego jak połączenie kilku warzyw sezonowych z owocami, serem feta i lekkim dressingiem na oliwie(...)ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy. Sałatkę podaję

MeCooks
Sałatka z komosy ryżowej z brukselką 8

Prosto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosy ryżowej z brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą , a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy . Składniki: 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej 500g(...)brukselki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody

Lamarida.pl
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 11

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka(...)moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: ? 500 g białej kiełbasy parzonej ? 500 g brukselki ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka majeranku ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? koperek do posypania Wykonanie: ? Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić

To co kocham
KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM 56

Sezon na brukselkę trwa! Zobacz co kryje w sobie nasz przepis na wyśmienity KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM i odkryj wiosnę na nowo! Artykuł KREM Z BRUKSELKI Z CHIPSEM BEKONOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka z cykorii do obiadu 63

Surówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki będzie dużo bardziej korzystny dla zdrowia, niż pomidorów czy papryk napędzanych chemią. W okresie od listopada do kwietnia trwa sezon na cykorię, dlatego nie przegapcie okazji do tego by spróbować jej w różnych wersjach(...)warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić go np. marchewką. Do surówki

Wiszniówka
Pieczona brukselka z rzodkiewką i boczniakami 68

pieczarki. I jajko sadzone. Dla mnie to obiad królewski, taki złoty a skromny. Bogaty, a prosty. Smaczny, a mało kaloryczny. Piękny, a tani. Przekonałam? :)  Składniki: ok. 500 g brukselki  pęczek rzodkiewki  ok. 200 g boczniaków ok. 150 wędzonego boczku  1-2 łyżki oliwy lub oleju  sól, pieprz jajka  Przygotowanie: Brukselkę i rzodkiewkę myjemy(...)brukselce odcinamy brzydkie listki i każdą kroimy na pół, podobnie rzodkiewkę. Polewamy warzywa oliwą lub olejem, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (brukselka powinna być miękka, a rzodkiewka powinna stracić kolor). W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy warzywa

bistro mama
Pieczona panzanella z burratą / Baked panzanella with burrata 54

recipe in English. Dziś proponuję przygotować włoską panzanellę, ale w zimowej odsłonie. Zamiast na zimno jest zapiekana, a oprócz oczywistych w tym daniu pomidorów, urozmaiciłam je o cukinię i brukselkę. Ukoronowaniem mojej panzanelli jest zapieczenie jej z cudownym zjawiskiem, jakim jest burrata :) Taką panzanellę podać można na obiad lub jako przekąskę na imprezie :) Składniki: (2-3 porcje) 2 duże czerwone(...)pomidory 1 duży żółty pomidor kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście brukselek 1/2 średniej cukinii 1 duża kulka burraty sól, pieprz Grzanki 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Oraz oliwa z oliwek do polania listki bazylii do posypania Pomidorki koktajlowe

Delicious Place
Linguine z brukselką i dynią 77

Jedynym chyba pocieszeniem na koniec lata jest to, że rozpoczyna się sezon dniowy. Staramy się go wykorzystać na maksa! Makaron z brukselką i dynią może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale założę się, że po pierwszej próbie to połączenie na dobre zagości w waszym stałym jadłospisie. Składniki (4 porcje): - ćwierć średniej wielkości dyni  - 400 g makaronu linguine (można użyć(...)spaghetti lub tagliatelle)  - 7-8 łyżek oliwy  - ząbek czosnku - 400 g brukselki - kilka listków szałwii - sól, pieprz - kilka migdałów Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dynię kroimy w średniej grubości paski i skrapiamy oliwą (1 łyżka). Wstawiamy do piekarnika na dobre pół godziny do 45 minut. Gdy będzie miękka wyciągamy i studzimy przez 10-20 minut

Roślinożerni urlopowicze
Jesienna sałatka z pieczonych warzyw i soczewicy z balsamicznym winegretem 204

sycący. A do tego robi się prawie sam. Ta sałatka to bardzo wartościowe dla organizmu produkty i sam smak, bo jest tu wszystko: delikatna, prawie niewyczuwalna gorycz pieczonej brukselki, słodycz batatów, aromat suszonych śródziemnomorskich ziół, ziemistość soczewicy, chrupiące pestki z dyni w nieocenionej roli elementu chrupkiego i kwaśny, słodko-wytrawny sos, który wszystko elegancko łączy w bardzo niebanalną całość. PRZYGOTOWANIE(...)dużej misce dokładnie mieszamy razem 3 łyżki oleju ryżowego, 1 łyżkę syropu z agawy albo miodu, 2 łyżeczki wybranych ziół i pół łyżeczki soli. Obieramy bataty i oczyszczamy brukselkę. Duże kapustki kroimy na ćwiartki, małe na połowy, a malutkie brukselki zostawiamy w całości. Bataty kroimy w kostkę o boku około 2cm.   Warzywa przekładamy do miski i dokładnie otaczamy

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brukselką i boczkiem 121

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brukselką i boczkiem 🤤🥓🍝 Fanką makaronu to jestem ogromną, brukselki zdecydowanie mniej... No nie jest to moje ulubione warzywo 😂 ale wiem, że jest baaaardzo zdrowa. Kombinowałam więc co zrobić aby była dla mnie zjadliwa... I tak wykombinowałam, że chyba teraz będę to jadła codziennie 😁👌PYCHA. SERIO. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu(...)boczku 150 g brukselki 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 2 łyżki starego sera żółtego Sól, pieprz, zioła prowansalskie Dodatkowo: świeża bazylia, papryczka chilli Przygotowanie: Makaron i brukselkę gotujemy w jednym garnku, w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z przeciśniętym ząbkiem czosnku. W misce mieszamy śmietanę z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy

Czarnawisienka
Brukselka smażona z musztardą 148

kolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g papryczka chilli – 2 sztuki anchois – 4 fileciki musztarda – 2 łyżki oliwki czarne – około(...)sztuk sok z cytryny – z ½ sztuki natka pietruszki – ⅓ pęczka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Chilli przekrój wzdłuż i w zależności jak bardzo lubisz pikantne potrawy wydrąż pestki, pozostawiając odpowiednią ilość. Pokrój w większe kawałki. Na rozgrzanej odrobinie oleju podsmaż paprykę, do momentu

wiecejwarzyw.pl
Brukselka pieczona z octem balsamicznym 103

brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa. Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej delikatnie słodkiego smaku. I ta przypieczona skórka. Pyszna jest! Spróbujcie jej! Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: brukselka – 500g ocet balsamiczny(...)łyżki cukier – 2 łyżeczki olej sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut. Piekarnik ustaw na 180°C z termoobiegiem. Na patelnię wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Podgrzej chwilę, żeby ocet się zredukował, a cukier rozpuścił. Do naczynia żaroodpornego przełóż brukselkę (większe okazy przekrój na pół), dopraw solą

wiecejwarzyw.pl
Tarta na francuskim cieście z brukselką i szynką parmeńską (Torta di sfoglia con cavoletti di bruxelles e prosciutto crudo) 104

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g brukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej  50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato(...)uova sa le, pepe    PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze lub w wodzie ok. 8 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . W misce ubijamy jaja ze  śmietaną . Dodajemy starty parmezan; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta salata, iniziate lavando bene i cavoletti

La grande e la piccola cuoca
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy 93

Jesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i  zdrowe przepisy przygotowane(...)Darię Ładochę, Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach  Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu

Kulinarne przygody Gatity
Mielone Z Brukselką 188

razem moje ulubione mielone nadziałam brukselką. Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 1/2  cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka(...)wodzie) 1 płaska łyżka majeranku lub natki pietruszki sól, pieprz  bułka tarta do obtoczenia (  ja używam domowej  <-- Klik ) Do nadzienia: 10-12 małych lub średnich brukselek 1. Brukselkę obgotowujemy przez około 10 minut w osolonej i leciutko posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy (nie ma być gorąca, ale nie musi być zimna). 2. Mięso mieszamy razem

Gotowanie...to proste !
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 144

ięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie(...)które bardzo Wam polecam. Policzki wieprzowe przyrządzam w ten sposób od kilku miesięcy i stały się absolutnym hitem w moim domu. Dodatki możecie oczywiście wybrać po swojemu. Z samą brukselką, czy buraczkami to danie będzie równie dobre, więc potakujcie to jako inspirację do własnych eksperymentów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Policzki wieprzowe w czerwonym winie: 1 kg policzków wieprzowych

Food Square
Curry z brukselką i ziemniakami 122

pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie, i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić jedne(...)połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów Składniki na 4 porcje jako danie główne: 1 kg ziemniaków pół kg brukselki 2 czerwone słodkie papryki puszka mleka kokosowego łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego płaska łyżeczka kukrkumy łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól do smaku (płaska łyżeczka maksymalnie) Przygotowanie: Brukselkę

greenscarf
Zapiekanka śniadaniowa ( z batatami, boczkiem, brukselką) 132

Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową , dzięki której możecie urozmaicić swoje poranne i nie tylko menu. W środku same zdrowe rzeczy: bataty, brukselka, cebula, boczek Dodałem także płatki drożdżowe, które nadają jej fajny serowy posmak. A jeśli Wasza dieta zawiera nabiał, to możecie dorzucić zamiast nich swój ulubiony ser lub parmezan. Plusem jest(...)boczku, z nim wszystko jest zdecydowanie lepsze Składniki (na moją foremkę, więc musicie dopasować do Waszych ): 300 g boczku pokrojonego w paski 2 bataty pokrojone w kostkę 500 g brukselki 10 jajek 2 duże cebule – czerwona i zwykła (pokrojone w duże płatki) ⅓ szklanki płatków drożdżowych ½ szklanki mleka sól i pieprz 1 łyżka czosnku granulowanego jajka bazylia oregano tymianek szpinak

PaleoLife
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 119

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się(...)prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować

To co kocham
Pieczona brukselka z kaszą 119

dynie, sezon na brukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki. Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy. Składniki na 4 porcje: około(...)brukselki (piszę około, bo ja użyłam mrożonej, akurat w Biedrze jest w promocji, o ile dobrze pamiętam to 1 opakowanie 400 g, a do tej potrawy wzięłam 2) 200 g kaszy (waga przed ugotowaniem, polecam pęczak) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był

greenscarf
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 143

coś pysznego na obiad co praktycznie zrobi się samo zapraszamy na pieczonego faszerowanego indyka - z gorgonzolą, granda padano, suszonymi płatkami chili i świeżym tymiankiem, a do tego pieczona brukselka i dynia - wszystko pieczone w jednym piekarniku! Smacznie i zdrowo - czego można chcieć więcej? Zdjęcia krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco i pamiętajcie o konkursie na stylizację tego dania(...)Składniki: ok. 1 kg filetu z piersi indyka, 30 g sera gorgonzola, 20 g sera granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan

Plate of Joy
smazona brukselka w sosie pomidorowym 79

Składniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować   (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla  i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść

w mojej kuchni
Grillowany łosoś z brukselka inaczej :) komosa ryżowa, nasiona chia. Bez glutenu 107

Grillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami Składniki - łosoś: 500 g łososia koperek tymianek rozmaryn sól Składniki  brukselka z komosą: 500 g brukselki 3/4 szklanki kaszy quinoa 1 czerwona cebula sos pomidorowy/pomidory w puszce oliwa z oliwek 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka kurkumy sól Łososia przyprawiłam tymiankiem, koperkiem, solą i rozmarynem. Odstawiłam(...)lodówki na ok 2 h. Po wyjęciu z lodówki łosoś trafił prosto na grilla na ok 10 min.  Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cebulę podsmażyłam na oliwie. Brukselki ugotowałam w wodzie. Do rondelka z odrobiną oliwy dodałam kaszę, brukselki i cebulę. Następnie dodałam pomidory, nasiona, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu

nietadieta
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką 118

Przepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z indyka z brukselką 151

Jesień to czas na warzywa i owoce.  Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy? Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml(...)pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne (te odstające), odcinamy końcówkę i z drugiej strony nacinamy nożem krzyżyk, aby szybciej się ugotowała. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ja z solą i cukrem. Do wrzątku

ChilliJemy
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 158

mała kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego kraju. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach  dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.  Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,  ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.    Ma właściwości przeciwzapalne.  Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego(...)smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku.   Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny

potrawyregionalne
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 126

książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”. Bardzo szybki i łatwy przepis dla każdego A do tego bardzo smaczne danie Składniki: - 200 g makaronu orecchiette - 300 g brukselki - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 8 plasterków wędzonego boczku - 1 łyżeczka liści oregano - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja(...)pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy na ćwiartki. Jeżeli używamy brukselkę mrożoną to zalewamy ją na chwilę wrzątkiem i też kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy

Kuchenne Wariacje
Tarta z brukselką 78

Mój mąż wybitnie nie przepada za brukselką,którą ja oczywiście uwielbiam. Długo zastanawiałam się jak go przekonać i tak powstała moja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka(...)tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona papryka (kamis) czosnek (Kamis) sól pieprz kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać

Wielki apetyt
Brukselka gotowana w mleku 154

Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa. Składniki : 0,5 kg brukselki (niedużej) 1 szklanka mleka ok 1 szklanki wody łyżka cukru płaska łyżeczka soli(...)masła ok 4-5 łyżek bułki tartej Przygotowanie : Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki. Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody) Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną

Mechanik w kuchni