brukselka - 1661 przepisów (strona:21/111)

Mielone Z Brukselką 210

razem moje ulubione mielone nadziałam brukselką. Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 1/2  cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka(...)wodzie) 1 płaska łyżka majeranku lub natki pietruszki sól, pieprz  bułka tarta do obtoczenia (  ja używam domowej  <-- Klik ) Do nadzienia: 10-12 małych lub średnich brukselek 1. Brukselkę obgotowujemy przez około 10 minut w osolonej i leciutko posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy (nie ma być gorąca, ale nie musi być zimna). 2. Mięso mieszamy razem

Gotowanie...to proste !
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 170

ięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie(...)które bardzo Wam polecam. Policzki wieprzowe przyrządzam w ten sposób od kilku miesięcy i stały się absolutnym hitem w moim domu. Dodatki możecie oczywiście wybrać po swojemu. Z samą brukselką, czy buraczkami to danie będzie równie dobre, więc potakujcie to jako inspirację do własnych eksperymentów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Policzki wieprzowe w czerwonym winie: 1 kg policzków wieprzowych

Food Square
Curry z brukselką i ziemniakami 148

pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie, i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić jedne(...)połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów Składniki na 4 porcje jako danie główne: 1 kg ziemniaków pół kg brukselki 2 czerwone słodkie papryki puszka mleka kokosowego łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego płaska łyżeczka kukrkumy łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól do smaku (płaska łyżeczka maksymalnie) Przygotowanie: Brukselkę

greenscarf
Zapiekanka śniadaniowa ( z batatami, boczkiem, brukselką) 162

Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową , dzięki której możecie urozmaicić swoje poranne i nie tylko menu. W środku same zdrowe rzeczy: bataty, brukselka, cebula, boczek Dodałem także płatki drożdżowe, które nadają jej fajny serowy posmak. A jeśli Wasza dieta zawiera nabiał, to możecie dorzucić zamiast nich swój ulubiony ser lub parmezan. Plusem jest(...)boczku, z nim wszystko jest zdecydowanie lepsze Składniki (na moją foremkę, więc musicie dopasować do Waszych ): 300 g boczku pokrojonego w paski 2 bataty pokrojone w kostkę 500 g brukselki 10 jajek 2 duże cebule – czerwona i zwykła (pokrojone w duże płatki) ⅓ szklanki płatków drożdżowych ½ szklanki mleka sól i pieprz 1 łyżka czosnku granulowanego jajka bazylia oregano tymianek szpinak

PaleoLife
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 147

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się(...)prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować

To co kocham
Pieczona brukselka z kaszą 149

dynie, sezon na brukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki. Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy. Składniki na 4 porcje: około(...)brukselki (piszę około, bo ja użyłam mrożonej, akurat w Biedrze jest w promocji, o ile dobrze pamiętam to 1 opakowanie 400 g, a do tej potrawy wzięłam 2) 200 g kaszy (waga przed ugotowaniem, polecam pęczak) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był

greenscarf
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 162

coś pysznego na obiad co praktycznie zrobi się samo zapraszamy na pieczonego faszerowanego indyka - z gorgonzolą, granda padano, suszonymi płatkami chili i świeżym tymiankiem, a do tego pieczona brukselka i dynia - wszystko pieczone w jednym piekarniku! Smacznie i zdrowo - czego można chcieć więcej? Zdjęcia krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco i pamiętajcie o konkursie na stylizację tego dania(...)Składniki: ok. 1 kg filetu z piersi indyka, 30 g sera gorgonzola, 20 g sera granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan

Plate of Joy
smazona brukselka w sosie pomidorowym 96

Składniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować   (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla  i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść

w mojej kuchni
Grillowany łosoś z brukselka inaczej :) komosa ryżowa, nasiona chia. Bez glutenu 127

Grillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami Składniki - łosoś: 500 g łososia koperek tymianek rozmaryn sól Składniki  brukselka z komosą: 500 g brukselki 3/4 szklanki kaszy quinoa 1 czerwona cebula sos pomidorowy/pomidory w puszce oliwa z oliwek 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka kurkumy sól Łososia przyprawiłam tymiankiem, koperkiem, solą i rozmarynem. Odstawiłam(...)lodówki na ok 2 h. Po wyjęciu z lodówki łosoś trafił prosto na grilla na ok 10 min.  Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cebulę podsmażyłam na oliwie. Brukselki ugotowałam w wodzie. Do rondelka z odrobiną oliwy dodałam kaszę, brukselki i cebulę. Następnie dodałam pomidory, nasiona, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu

nietadieta
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką 138

Przepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z indyka z brukselką 166

Jesień to czas na warzywa i owoce.  Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy? Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml(...)pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne (te odstające), odcinamy końcówkę i z drugiej strony nacinamy nożem krzyżyk, aby szybciej się ugotowała. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ja z solą i cukrem. Do wrzątku

ChilliJemy
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 180

mała kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego kraju. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach  dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.  Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,  ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.    Ma właściwości przeciwzapalne.  Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego(...)smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku.   Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny

potrawyregionalne
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 151

książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”. Bardzo szybki i łatwy przepis dla każdego A do tego bardzo smaczne danie Składniki: - 200 g makaronu orecchiette - 300 g brukselki - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 8 plasterków wędzonego boczku - 1 łyżeczka liści oregano - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja(...)pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy na ćwiartki. Jeżeli używamy brukselkę mrożoną to zalewamy ją na chwilę wrzątkiem i też kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy

Kuchenne Wariacje
Tarta z brukselką 97

Mój mąż wybitnie nie przepada za brukselką,którą ja oczywiście uwielbiam. Długo zastanawiałam się jak go przekonać i tak powstała moja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka(...)tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona papryka (kamis) czosnek (Kamis) sól pieprz kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać

Wielki apetyt
Brukselka gotowana w mleku 170

Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa. Składniki : 0,5 kg brukselki (niedużej) 1 szklanka mleka ok 1 szklanki wody łyżka cukru płaska łyżeczka soli(...)masła ok 4-5 łyżek bułki tartej Przygotowanie : Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki. Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody) Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania