brukselka - 1661 przepisów (strona:6/111)

Polędwiczki w parmezanie z pieczoną brukselką 39

Panierka nie musi być nudna. Wystarczy dodatek parmezanu, żeby zwykły kotlet zmienić w coś nietuzinkowego. Do towarzystwa dobrze dodać mu pieczone brukselki, które nabierają wyjątkowego smaku. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą(...)Polsce jest towarem deficytowym, kupienie cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo. Brukselka

Niedzielny kucharz
Brukselka na masełku z czosnkiem 97

Brukselka na masełku z czosnkiem Brukselka na masełku, to świetny dodatek do obiadu. A brukselka na masełku z dodatkiem czosnku, to świetne urozmaicenie i podkreślenie nowego smaku. Czosnek dodaje charakteru potrawie.  Brukselka na masełku może być daniem samym w sobie dla wegetarian lub wegan gdy zastąpią masło innym tłuszczem roślinnym, oraz oczywiście dla mnie, czyli fana brukselki(...)Link do filmu z przepisem:  128 -Przepis na najlepszą, najsmaczniejszą brukselkę na maśle z czosnkiem -Jak pozbyć się goryczki? Składniki: 350g brukselki ok. 30g masła 1-2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie:     Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Brukselka w sezamie 131

zakończenie sezonu brukselkowego mam dla Was świetny przepis na brukselkę w sezamie . Tak przygotowana brukselka to świetny dodatek do obiadu, ale także świetnie sprawdzi się jako przekąska do pudełka na lunch do pracy. Brukselka z sezamem to nieco egzotyczne, azjatyckie danie, dlatego też dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań z tej części świata. Mnie tak przygotowana brukselka bardzo zasmakowała(...)robiłam ją już kilka razy - gorąco polecam wypróbować! Brukselka w sezamie Składniki: 500g brukselki (najlepiej drobnej) 4 łyżki sezamu 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżka mirinu Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Pół łyżki odłożyć, a pozostałą część utrzeć w moździerzu, dodać sos sojowy, mirin, szczyptę cukru i 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Brukselkę umyć, odkroić stwardniałe

Codzienne Gotowanie
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 164

wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa(...)Zapewniam, że będzie równie smacznie. W przepisie wykorzystałam mrożoną brukselkę od Poltino . Wybór mrożonej brukselki, zdecydowanie przyspieszył mi przygotowanie dania. PRZEPIS  NA ZAPIEKANĄ BRUKSELKĘ Składniki: 1 opakowanie mrożonej brukselki Poltino 250 g serka mascarpone 100 g sera lazur 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie dania: 1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki

kolorowotorcikowo
Pieczona brukselka ostro-słodka 169

Uwielbiam brukselkę! To chyba jedyna kapusta, za którą przepadam i na którą zawsze mam jakiś pomysł. Dziś w odsłonie słodko-ostrej, czyli taki mój kulinarny, smakowy ideał Składniki: 1 kg świeżej brukselki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Marynata: 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki(...)posiekanych, uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny drobniej pokrojonej 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (lub zwykłej) WYKONANIE: Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, odkroić końcówkę głąba i nakroić na krzyż. Dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje.  Tak przygotowaną brukselkę namoczyć parę minut w zimnej wodzie, po czym opłukać

gutfut
Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem 159

lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą. Czas odmienić oblicze brukselki Prezentujemy dzisiaj brukselkę w nowej odsłonie – zapiekaną. U nas w domu brukselkę nazywamy „bruksą”, bo kto by bawił się w wymawianie długaśnej nazwy bru-ksel-ka, co innego(...)bruksa;) Fakt, że czasem w warzywniaku czy na rynku dziwnie się na nas patrzą, ale kto by się tym przejmował. Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie

Mieszam w Garnku
Brukselka lekko podsmażona na masełku 154

Mimo ogólnego w domu "nietrawienia" brukselki, postanowiłam ją przygotować do obiadu. Wyszła znakomicie, wyglądała atrakcyjnie i w dodatku nawet smacznie, jak to skwitował mój mąż. A co dla mnie najważniejsze bez gorzkiego smaku.  No przecież jak tu pominąć brukselkę będąc w Brukseli :) Warto też wspomnieć, że brukselka to źródło wielu witamin, takich(...)wystarczy zaledwie 150 g brukselki by dostarczyć do organizmu stu procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto przygotowywać ją szczególnie dzieciom, ma dobroczynny wpływ na wzrost, zapewnia dobre działanie narządu wzroku oraz pomaga wzmacniać odporność. Ważna jest też ze względu na dużą zawartość silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne blokując rozwój komórek nowotworowych. Składniki: ok. 500 g brukselki

Z notatnika
Kiszone brukselki z burakiem lub bez  – domowe kiszonki 47

Domowe przetwory – kiszonka z brukselki i buraczków Kiszone brukselki – smaczne, zdrowe i chrupiące. W nadziei na uzyskanie pięknej czerwonej kiszonki, podobnie jak przy kalafiorze, postanowiłam dodać buraka. Już po tygodniu solanka była soczyście buraczkowa, brukselka, niestety nie. Koloru nie potrafię określić, ale im dłużej mu się przyglądam tym bardziej mi się podoba Może dodałam za mało buraczków? Sprawdzę(...)kolejnym razem. Ważne, że brukselka wyszła bardzo smaczna! Jeżeli jednak wolicie kiszonkę w bardziej zielonym kolorze buraczka możecie pominąć WYKONANIE SKŁADNIKI 1 kg brukselki 3 ząbki czosnku 2 cm imbiru 2 cm chrzanu 1 duży burak czerwony 1 łyżeczka ziaren kozieradki 1 łyżeczka płatków ostrej papryki, u mnie najczęściej Gochugaru solanka WYKONANIE SOLANKA 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Tajemnice Smaku
Tarta na kruchym cieście z brukselką 300

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :) Składniki na kruche ciasto 200g mąki 100g masła (zimnego) szczypta soli 1 jajko Składniki na masę do tarty 400 ml śmietanki(...)150g sera żółtego 2 jajka sól pieprz Składniki – dodatkowo 10-14 brukselek 50g sera żółtego Przepis na kruche ciasto Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brukselka z komosą ryżową i szynką 99

Brukselka z komosą ryżową i szynką posmakuje każdemu, tym bardziej kiedy poznacie sekret, w jaki sposób pozbyć się goryczki z tej małej kapustki. Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą. Mam wrażenie, że brukselka, analogicznie do szpinaku, ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Jeszcze nie tak dawno sama nie przepadałam za tym warzywem, ale odkryłam sposób jak pozbyć się z niej(...)charakterystycznej goryczki. To na prawdę banalnie proste – wodę, w której gotuje się brukselkę należy posolić, a także posłodzić. Wiem, że z racji cukrzycy, wszyscy cukru unikamy, jednak w tym wypadku, na prawdę zdumiewająco dodatek cukru zmienia smak brukselki. Sama w to nie wierzę, ale chyba pierwszy raz w życiu, namawiam Was do użycia odrobiny cukru. Na szczęście większość zostanie

Dietolog
Kremowa brukselka 88

Kremowa brukselka to przepis, których przekonam Was do tego warzywa. Brukselka to jedno z tych warzyw, na które większość osób reaguje ze skrzywioną miną. Zupełnie nie wiem, dlaczego ma ona aż tak słabą opinię i dlaczego tak mało osób ją lubi. I przyznam szczerze, sama nie jestem jej ogromną fanką. Ale nie skreślam jej zupełnie. Brukselka, jak każde warzywo(...)starającym się o dziecko, reguluje ciśnienie krwi i poprawia pracę serca, dobre źródło potasu, magnezu i wapnia, skarbnica witaminy K. Wiem, że niektórych nie tak łatwo namówić na jedzenie brukselki. Czasem nawet liczne właściwości zdrowotne nie są w stanie przekonać do jej zjedzenia. Mam dziś dla Was przepis, który może zniszczyć Waszą niechęć do tego warzywa – kremowa brukselka

365 dni dookoła kuchni
Brukselka z masłem 148

Wszyscy wiedzą że brukselka jest bardzo zdrowa. I zdecydowana większość jej nie lubi ze względu na złe wspomnienia z dzieciństwa. Rozgotowana, bez koloru, mdła. Ja od zawsze należałam do wyjątków. Nawet ta rozgotowana z zupy jarzynowej mi smakowała :-)  Przepis na brukselkę z masłem, pyszną, jędrną i chrupiącą na pewno przypadnie Wam do gustu i zmieni nastawienie do brukselki :-) Brukselka(...)masłem Składniki: dowolna ilość brukselki - u mnie ok. 350 gram masło do podsmażenia - ok. 2 łyżki sól, pieprz, ew. poł łyżeczki cukru  Wykonanie: Brukselki pozbawić zewnętrznych liści i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Aby pozbawić brukselkę ewentualnej goryczki wstawić ją na ok. 2 godz. do lodówki (bądź zamrażalnika) Zagotować wodę z solą i cukrem Brukselkę włożyć do wrzątku

Marta próbuje
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 167

podekscytowana, ponieważ okres zimowy i świąteczny przywodzi we mnie wiele kulinarnych wspomnień. Zimy w Europie Północnej oferują bardzo ograniczony wybór lokalnych produktów owocowo-warzywnych, ale jeden z nich – Brukselka, jest teraz dostępna. Dziś więc moja sentymentalna opowieść z dzieciństwa o tym „małym” zimowym warzywie. Pamiętam, że kiedy dorastałem, częstym gościem na naszym stole była zupa jarzynowa o śmiesznej nazwie(...)Pewnego dnia jednakże torebka mrożonych warzyw zawierała coś kompletnie mi nieznanego – małe zielone kulki, które wyglądały jak miniaturowe kapusty. To było pierwsze w moim życiu, spotkanie z Brukselkę! Brukselka to powszechnie, jedno z najbardziej pogardzanych przez dzieci warzyw. Podczas kiedy rodzice próbują przemycać ją swoim pociechom w najbardziej kreatywny sposób, moje pierwsze doświadczenie z nią było kompletnie inne

Jem więc Jestem
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 134

Takiego oblicza brukselki jeszcze nie znaliście! Pocięta na cieniutkie plasterki, zestawiona z parmezanem, orzechami włoskimi i dressingiem z musztardy z pewnością podbije Wasze serca. Jeśli po wejściu na bloga zastanawiacie się, gdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony "Chilli, Czosnek i Oliwa" :)  Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało(...)logo zapoczątkowuje zmiany w wyglądzie bloga, których możecie spodziewać się z najbliższym czasie. Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania