przepis nie został jeszcze oceniony) Pieczona brukselka z dodatkiem czosnku oraz sosu sojowego smakuje obłędnie. Przyznam się Wam, że to jest jedno z moich wyczekiwanych i ulubionych warzyw. Wiem, to może dziwić, bo zapewne wielu z Was nie cierpi tego smaku, albo boi się spróbować ze względu na mało przyjemny zapach. Jednak… zachęcam do przełamania się i skosztowania tego(...)jakże zdrowego warzywa. Najczęściej brukselkę jem samą, jako przekąskę, ale też serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha! Spróbujcie także innych przepisów z brukselką: Brukselka z boczkiem Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na pieczoną brukselkę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g brukselki
Kuchnia BazyliiBrukselka pieczona z ziemniakami Sprawdzony przepis na pyszną brukselkę pieczoną w piekarniku. To prosty przepis na wegetariańskie szaszłyki z piekarnika bez soli. Brukselka pieczona i ziemniaki w mundurkach, przepis na zaskakujące zdrowe danie bezmięsne. Prosty obiad na piątek. Szaszłyki pieczone czy szaszłyki na grilla, oba sposoby przygotowania sprawdzą się doskonale. Brukselka z piekarnika to pomysł na smaczny i lekki posiłek(...)tego warzywa pełnego witamin. Jak przyrządzić brukselkę? Najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu i obciążających ją dodatków. Tak przygotowane szaszłyki z pieczoną brukselką będą doskonałym dodatkiem do sznycla po wiedeńsku czy kotletów Pożarskiego. Brukselka z piekarnika Brukselkę pieczoną można przygotować na wiele sposobów. Można zrobić brukselkę pieczoną z serem, miodem, sezamem lub brukselkę z sosem sojowym czy orzechami. Pieczona brukselka
Dieta moja pasjaOpis Karmelizowana brukselka: Karmelizowana brukselka to świetny pomysł na podanie brukselki, aby każdemu zasmakowało. Zastanawiacie się czasami jak zrobić, aby ta mała, śmierdząca kapustka zasmakowała wszystkim wybrednym osobom? Wiadomo nie od dziś, że brukselka ma raczej więcej przeciwników niż zwolenników. Przygotujcie wtedy karmelizowaną brukselkę. Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w dzieciństwie. Nigdy wcześniej nie lubiłam(...)brukselki. Zawsze kojarzyła mi się z papką z dzieciństwa. Aż do czasu, gdy zrobiłam karmelizowaną. Szczerze polecam ją każdemu. W tej odsłonie jest chrupiąca i troszeczkę pikantna. Brukselka w tej postaci idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania na obiad, ale również idealnie sprawdzi się jako pyszne danie samodzielne. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z warzywami oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemakaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)sumie chcielibyście się do niej przekonać (albo kogoś innego) to będzie to najlepszy sposób. A jeżeli lubicie brukselkę.. to chyba nie muszę już dalej namawiać Was do spróbowania:) Print Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona
Cooking for Emilysezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze(...)można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia. Tak naprawdę odkryłam brukselkę na warsztatach w Villi Intracie. Brukselka została na nich przerobiona na sałatę. Była podana na surowo, podzielona na pojedyncze listki. W smaku staje się wtedy pikantna i bardzo pasuje do rzodkiewki. Taka brukselka jest też bardzo wydajna, bo pojedyncze listki z głąba brukselki zajmują większą objętość, więc wystarczy
Ugotowane pozamiatanePrezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem(...)Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle z jej nieprawidłowym przygotowaniem. Największym grzechem jest jej rozgotowywanie, a pewnym stopniu także niedostateczne doprawienie – w takiej sytuacji faktycznie nie będzie dobrze. Proszę mi jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale
Kulinarna Pokusalekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego gałka(...)muszkatołowa sól, pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Szalotki kroimy w ósemki, czosnek ucieramy na tarce, marchewkę kroimy w paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
My Culinary ArtCześć :) Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :) Też nie przepadałam za brukselką, ale moje grymaszenie bardziej opierało się na tym, że co zielone to niesmaczne (podobnie było ze szpinakiem :) ). Dopóki nie spróbowałam, uważałam że jest ohydna :P Na szczęście zmieniłam zdanie i coraz częściej po nią sięgam :) Przepis pochodzi
Pora coś zjeśćBrukselka to potoczna nazwa kapusty brukselskiej. Jest to warzywo z rodziny kapustowatych, które nie tylko świetnie smakuje, ale również zawiera ogrom cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Do tego należy dodać spore dawki kwasu foliowego, białka oraz błonnika. Gdy dowiesz się jak gotować brukselkę , z pewnością włączysz ją do codziennego jadłospisu. Wiele osób niestety rezygnuje z włączenia brukselki(...)codziennej diety, ze względu na jej goryczkę. Jest na szczęście sposób, aby te małe kapustki stały się smakowitą częścią dania! Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Jest kilka zasad do których należy się zastosować. Jeśli będziesz się ich trzymać, to goryczka w brukselce będzie ograniczona do minimum. Przygotuj brukselkę według moich wskazówek i przekonaj się, że brukselka może być
Blendmanugotować brukselkę Bigos z brukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Tarta z brukselką Sałatka z brukselką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej(...)sosie czosnkowym Zupa krem z brukselki Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Kurczak z warzywami Roladki z wołowiny pieczone Lunchbox – posiłki do pracy #2 Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów Artykuł Brukselka – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeBrukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste i szybkie w przygotowaniu danie. To słowo na B .. czyli brukselka oj, od lat u mnie powodowała dreszcze, nie lubię jej .. rozgotowana w zupie, jako dodatek do obiadu.. ratunku(...)połączenie to będzie TO ! I okazało się, że tak, to jest TO połączenie. J. zjadł, dzieci zjadły i biły się o ostatnie sztuki.. trzeba to będzie powtórzyć :) Czyli brukselka została odczarowana ! W związku z tym, że teraz nie jest sezon na brukselkę ja użyłam mrożonej z Poltino . Brukselka zawijana w boczek 40 dkg brukselki mrożonej Poltino 30 plasterków
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: duża kość schabowa 1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 300 gram małych, obranych w całości ziemniaków 150 gram brukselki dwa ząbki czosnku por 5 udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy
Mango Papajamrozów, moje myśli coraz częściej skierowane są w stronę rozgrzewających potraw. W ostatnich dniach zamarzył mi się pyszny kapuśniak. Postanowiłam więc zrealizować swoje kulinarne marzenie i ugotować kapuśniak z brukselki. Zgodnie z popularnym przekonaniem, można przygotować zupę ze wszystkiego, więc skorzystałam z tej zasady i postawiłam na kapuśniak z drobno poszatkowanej brukselki, którą uwielbiam. Najpierw ugotowałam wywar z boczkiem. Bulion(...)wędzonym boczku sprawia, że kapuśniak staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Następnie dodałam poszatkowaną brukselkę, która wzbogaciła zupę swoim delikatnym, orzechowym smakiem. To połączenie boczku i brukselki sprawiło, że mój kapuśniak stał się niezwykle wyjątkowy i niepowtarzalny. Kapuśniak z brukselki jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. W taką chłodną pogodę, organizm domaga się czegoś gorącego i sycącego. Ta aromatyczna
codojedzeniaBrukselka z piekarnika Agnieszka proponuje nowy przepis na brukselkę, w którym, to będzie brukselka pieczona w piekarniku! Taka pieczona brukselka z czosnkiem, który nada jej właściwego smaku. Brukselka z piekarnika? - Zdziwiłem się! - Nigdy nie jadłem... Myślałem, że będzie wysuszona jednak muszę stwierdzić, że pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem bardzo pozytywnie mnie(...)zaskoczyła! Pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem stała się również przysmakiem Oliwki i Amelki - Prawie się o nią pobiły, a dokładniej to o dokładkę! Link do filmu z przepisem 236 - Pieczona Brukselka z orzechami i czosnkiem -Prosty PRZEPIS czyli BRUKSELKA Z PIEKARNIKA! Składniki: 500g brukselki 2 łyżki oliwy 2-3 ząbki
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePodając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka nabiera fajnego smaku. Co powiecie na makaron podany z podsmażoną brukselką, doprawioną czosnkiem. Prosto, ale bardzo aromatycznie. Składniki: 800 g brukselki sól cukier 8 łyżek oliwy pieprz 50 g masła 6 dużych ząbków czosnku 200g makaronu tagliatelle (polecam makaron Malma ) Wykonanie: Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Brukselkę(...)zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlewamy również oliwę. Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Do zarumienionej brukselki dodajemy masło
Smak mojego domuPóźna jesień i zima to sezon na brukselkę. Na brytyjskich stołach jest ona częstym gościem, szczególnie w okresie świątecznym. Czasami mam wrażenie, że tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie w arto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły(...)zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty. Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis na brukselkę w nieco innej odsłonie - pieczoną brukselkę z boczkiem i kasztanami . Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób. Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec
Codzienne Gotowaniemgły. I zostaje do wiosny. Budzi mieszane uczucia. Jedni ją kochają, inni nie znoszą. A u nas - u Amber i u mnie w Kucharni, zajmuje wysoką pozycję. Uwielbiamy ją. Brukselka podana. Zapraszamy! Słyszałam, że nie przepadacie za brukselką. Nie Ty, ani Ty, ale On i Ona. Tak Wy! Nie dziwi mnie to, choć zupełnie nie rozumiem - dlaczego? Mówicie(...)haircut ". ** Dzisiejszy wieczór w klubie sponsoruje Tom Waits. A jak będzie z Wami? Dacie się przekonać wyobraźni? Uwierzycie, że ten sprany ręcznik to nie jedyne wcielenie brukselki? Zejdźcie z wydeptanych ścieżek. Dajcie się ponieść fantazji. Zaskoczcie samych siebie. Kupcie świeżą brukselkę. Podsmażcie ją na oliwie. Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne
KUCHARNIABrukselka – mała, zielona kapustka, którą jedni uwielbiają a inni omijają😉 Oto pięć ciekawostek, które mogą cię zaskoczyć. 1. Brukselka jest bardzo bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Jedna porcja brukselki zawiera ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. To więcej niż cytryna czy pomarańcza! 2. Brukselka ma również dużo błonnika, który reguluje pracę(...)jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także w utrzymaniu prawidłowej wagi, ponieważ daje uczucie sytości i ogranicza apetyt na słodycze. 3. Brukselka jest jednym z niewielu warzyw, które zawierają glukozynolany - związki, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Glukozynolany hamują rozwój komórek rakowych i chronią DNA przed uszkodzeniami. Badania wykazały, że regularne spożywanie brukselki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPropozycja pysznej przekąski na każda okazje. Brukselka może być pyszna, dajcie się przekonać. Brukselka otulona chrupiącym boczkiem pieczona w klonowo – musztardowej glazurze, podana ze wspaniałym klonowo – musztardowym dippem. Ten smak wymiata! Składniki: 500 g brukselki około 14 – 16 plastrów bekonu Glazura: 1/2 łyżki musztardy 1 lyzka syropu klonowego lub płynnego miodu Deep: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)musztardy 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu pieprz kajeński do smaku Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Brukselkę umyć, obrać i usunąć z niej twarde końcówki. Przygotowaną w ten sposób brukselkę owinąć w plaster boczku. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia boczek się obkurczy, więc owijając brukselkę zostawić centymetrowy nadmiar boczku. Patrz film. Jeden plaster boczku
Pani M - kuchnia smakowitaZima to czas brukselki. Warto wiedzieć, że można wykorzystać ją w inny sposób niż rozgotowaną w zupie warzywnej. Brukselkę można piec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki . Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem . Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół(...)Idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs, ale jest tak pyszna, że można ją jeść samą. Polecam! Sałatka z brukselki z sezamem i granatem Składniki: 400g brukselki 1 łyżka sezamu ziarenka z połowy granatu olej do smażenia łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Brukselki oczyścić z zewnętrznych, zwiędniętych i uszkodzonych liści, odciąć głąby. Brukselki przekroić na połówki
Codzienne Gotowanie