Smak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych. Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym. Składniki: ok. 300 g brukselki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 spore ząbki świeżego czosnku sól Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić(...)minut aż będą miękkie. Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuSmak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych. Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym. Składniki: ok. 300 g brukselki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 spore ząbki świeżego czosnku sól Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić(...)minut aż będą miękkie. Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuBrukselka z suszonymi pomidorami Szczerze, to chyba po raz pierwszy w życiu kupiłem świeżą brukselkę. Za dzieciaka jej nienawidziłem, później posiłkowałem się mrożoną, aż w końcu, gdy zobaczyłem ją w sklepie na promocji, odezwał się we mnie instynkt myśliwego i zdobywcy w jednym… Wyszarpałem ją z koszyczka, w którym leżała i przy okazji porwałem również jej większą koleżankę(...)białą kapustę. Do wielkiej i białej kapuchy wrócę w następnych przepisach, a dzisiaj skupię się na tej małej i niepozornej. Brukselka z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi to zarówno świetna opcja na samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Przyznam się bez bicia, że z nimi się nią nie podzieliłem i sam pochłonąłem obie porcje… Nie żałuję jednak
BlendmanUwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy. Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków. Makaron Lubella jest sprężysty, nie rozpada się przy gotowaniu. Potrawa z nim jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania. Byłam nią zachwycona. Dla 2 osób(...)szkl makaronu Lubella Kolanka Ozdobne 150 g brukselki świeżej lub mrożonej 100 g bekonu wędzonego ząbek czosnku łyżka oliwy sól świeżo zmielony kolorowy pieprz łyżeczka cukru łyżeczka miodu garść orzechów pekan ser grana padano lub parmezan do posypania Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu
Smakołyki AsiSKŁADNIKI: 500 g brukselki łyżeczka cukru łyżeczka soli WYKONANIE: 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych uszkodzonych, pożółkłych liści. 2. Odciąć zewnętrzną część głąba a następnie naciąć na krzyż, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy. 3. Do wody dodać cukier i sól, zagotować, włożyć brukselkę. 4. Gotować 5 min (czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody ) 5. Dla zachowania pięknego(...)zielonego koloru można wrzucić ugotowane brukselki na minutę do lodowatej wody. Odcedzić na durszlaku. 6. Podawać np ze zrumieniona bułka tartą. ZAPRASZAM NA FILM - jak ugotować kukurydzę? Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Atlas Smakówwięc na bazie warzywek. Co by tu zrobić? Miało być szybkie i niewymagające dużo robienia. Ciekawi? Zapraszam na pieczone warzywa sezonowe na sałacie. W składzie warzywek mamy pomidorki, brukselkę, paprykę, czerwoną cebulkę, dynię hokkaido. Zupełnie zapomniałam o dodaniu cukinii, ale pewnie będzie jeszcze okazja nie raz. Warzywa wyszły świetne, bałam się trochę dynii w tym zestawieniu, ale wkomponowała się idealnie(...)Miło zaskoczyła nawet brukselka, która nie była twarda;) Za to sosik… no cóż, na pewno z nim, wraz z parmezanem nie raz zjemy jeszcze makaron U nas warzywa podane na sałacie lodowej, ale możecie wykorzystać dowolna sałatę, miks sałat czy nawet rukolę, cykorię lub endywię. Porcje nie są jakieś gigantyczne, ale spokojnie się nimi najecie, bo danie jest naprawdę
Mieszam w GarnkuBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj
U Fiolkizdumiewające jak trudno o tej porze roku dostać mrożoną brukselkę. Nachodziłam się długo, ale kupiłam i ugotowałam zupę, na którą miałam nieodpartą chętkę 😋 Pora roku na taką zupę jest może mało odpowiednia, ale wbrew pozorem świetnie nadaje się na lekką kolację w chłodny wiosenny (jeszcze) wieczór. Mojemu żarłoczkowi również smakowała 😀 SKŁADNIKI na 3-4 porcje: 45 dag mrożonej brukselki(...)zioła prowansalskie WYKONANIE: Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać, posiekać, dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając. Dodać zamrożoną brukselkę i liść laurowy, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 700g brukselki 1 duża cebula 2 puszki pomidorów (około 500g) płaty makaronu lasagne 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 200g sera żóltego sól, pieprz kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir rozmaryn, tymianek i bazylia masło do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Na łyżeczce oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę(...)solą i pieprzem. Blaszkę w której chcemy piec lasagnę smarujemy masłem. Wlewamy 3 łyżki wody na spód. I zakrywamy pierwszą warstwą makaronu. Następnie wlewamy 1/4 sosu pomidorowego, układamy połowę brukselki i polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy makaronem, później sos pomidorowy, beszamelowy i makaron. Znowu sos pomidorowy, pozostała brukselka, sos beszamelowy i makaron. Na koniec pozostały sos pomidorowy, beszamelowy i całość wykańczamy
wysmienitymnie często na weekendowe śniadanie są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu. Składnik: - jedno opakowanie brukselki Hortex - 200 g boczku w plasterkach - 6 jajek - 2 łyżki octu balsamicznego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz(...)parmezanu - szczypiorek Przygotowanie: Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, oliwę z oliwek i posiekany czosnek dokładnie mieszamy. Brukselkę po ugotowaniu przeciąć na pół, plastry boczku pokroić na trzy części i wymieszać z marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zrobić sześć wgłębień
Kulinarne życiepodać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka(...)jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf 250 g brukselki 1 łyżka masła 300 g kalafiora 2 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj
codojedzeniapodać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka(...)jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf 250 g brukselki 1 łyżka masła 300 g kalafiora 2 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj
codojedzeniaBRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej. ~~SKŁADNIKI~~ brukselka 0.5 kg. masło 2 łyżki boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry bułka tarta 4 łyżki sól 1/2 łyżeczki + szczypta cukier 1 łyżeczka ~~METODA~~ W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie(...)wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut ( krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu
Kuchnia PaulettesKolejny przepis na samo robiący się obiadek, który nie dość, że jest zdrowy to i smaczny! Z pewnością zachęci Waszych ukochanych do polubienia brukselki i marchewki, ponieważ w tym wydaniu, są naprawdę pyszne! W przepisie użyłam brukselek, mini marchewek oraz pieczarek, do tego podałam ugotowane ziemniaki, ale Wy spokojnie możecie podać kluski śląskie, albo podać kurczaka samego z warzywami(...)daniu, nie dodałam ani grama tłuszczu :) Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj: Kluski Śląskie Składniki: * 4 nogi kurczaka * 4 garście mrożonych mini marchewek * 4 garście mrożonych brukselek * 10 małych pieczarek * szklanka wody * wegeta, papryka słodka w proszku Porcja: 4 osoby Kurczaka myjemy i suszymy. Pieczarki także porządnie myjemy i lekko suszymy. Kurczaka przyprawiamy i porządnie wcieramy przyprawy, po czym
Klasyka Gotowaniatakim warzywie to nic dziwnego, bo jest to absolutna nowość na polskim rynku, poszerzające bardzo bogate portfolio produktów marki Fit&Easy ! Jest to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu. Mądre głowy pracowały nad nim przez(...)sztucznych składników. Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem
karmelowy