wywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · musztarda 1 łyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać(...)wywarem, ugotować. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku
przepisy- MilkiMielone z marchewką i brukselką Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie. 14 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kotlety mielone: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 1 cebula · 1 całe jajko(...)Składniki na sos: · 1 cebula · 1 opakowanie marchewek mini · 1 opakowanie brukselki · 200 ml przecieru pomidorowego · 3 łyżki ketchupu pikantnego · 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarna Chwilakochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka(...)oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju P rzygotowanie: ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Wyłóż
Niezły Młynekkochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka(...)oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju P rzygotowanie: ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Wyłóż
Niezły Młynekjest mroźno, a pola przykrywa śnieg. Niestety jeszcze daleko do nowalijek. Jednak to nie oznacza, że w lutym nic nie rośnie! Nadal w ogródkach można spotkać zimowe warzywa: jarmuż, brukselkę, a nawet zimowe odmiany pora. Mróz sprawia, że są smaczniejsze Kalendarz sezonowości warzyw i owoców w Polsce również nie zostawia nas z pustymi rękami, jeśli chodzi o to, co włożyć(...)rozwiązaniem, tylko właśnie takie ustalenie priorytetów kulinarnych. Dzięki takiemu podejściu możemy stopniowo poprawiać jakość naszej kuchni, nie robiąc w niej wielkiej rewolucji. Warzywa i owoce sezonowe w lutym: jarmuż brukselka czosnek cebula por pietruszka marchew seler kapusta topinambur burak ćwikłowy brukiew pasternak ziemniaki Sałaty: roszponka, cykoria, endywia, rukola Owoce: jabłka i gruszki, orzechy włoskie i laskowe Kalendarz smaków
WiszniówkaBrukselka – 50 dag Ser żółty -15 dag Szynka wędzona – 10 dag Sól Pieprz kolorowy Cukier Natka pietruszki Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski dodać szynkę pokrojona w kostkę oraz ser żółty pokrojony w paseczki, dodać do smaku sól
przepisy- Milkichińskiej i piersi z kurczaka. Miałam też ochotę upiec ptactwo w rękawie, dla odmiany. To tyle na dziś, idę leżakować. Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 20 małych brukselek pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala(...)pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa – wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną
Kardamonovynowej, efektownej odsłonie – tak by mód samemu postawić „kropkę nad i” w przygotowaniu wigilijnej zupy. 1 sposób podania – Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym, smażoną brukselką i prażonymi ziarnami z solą i cynamonem. Sposób przygotowania: Najpierw 500g ziemniaków gotujemy w w osolonej wodzie, odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła, odrobinę startej gałki muszkatołowej i mleka wedle(...)uznania – ugniatamy na gładkie puree. Potem 300g brukselki obieramy, kroimy w ćwiartki, podsmażamy na maśle klarowanym, solimy. Następnie 100g pestek (słonecznika, dyni, sezamy) prażymy na suchej patelni oprószając cynamonem i solą. Gorący barszcz czerwony podajemy z puree ziemniaczanym (można efektownie wyciąć je foremką do ciastek), smażoną brukselką i prażonymi ziarnami. 2 sposób – Barszcz czerwony z grzanką z chleba
Dorota Smakujepodana brukselka jest wyśmienita i aromatyczna, nie ma goryczki i warto ją spróbować. Że dynia piżmowa upieczona jest wyborna już chyba nikogo przekonywać nie muszę. Znajdziecie zresztą na blogu mnóstwo inspiracji z dynią, zapraszam. Połączenie brukselki i dyni, to połączenie idealne a z dodatkiem sosu tahini to już rarytas, zapraszam. Dynia, brukselka i tahini. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrukselkę albo sie kocha albo ... nienawidzi 😂 za jej specyficzny, kapuściany smaczek. Ja długo nie byłam jej fanką . A potem jakoś mi przeszło, i zaczęłam się nią zajadać 👍 Najczęściej podaję ją ugotowaną "na chrupko" i polaną bułką tartą zrumienioną na maśle. Tym razem brukselkę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Na suchem patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek, a następnie przełożyłam brukselkę
Walijskie Pichceniemożna jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy raz fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem w słoiku znalazła się fasolka. Robię również w słoikach fasolkę(...)wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych 0,5 kg dyni 1,2 kg ziemniaków Paczka szalotek albo ze 3 małe(...)Chcieliśmy też (jak zawsze) by jak najwięcej potraw, czy chociaż półproduktów przyrządzić razem w piekarniku. W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka
Niedzielny kucharzudek z kurczaka · Przyprawa „Pomysł na soczystego kurczaka” · Sól · 20 dag brukselki · 1 marchew · 1 papryka czerwona · ½ pęczka szczypiorku(...)łyżki ketchupy pikantnego Sposób przygotowania: 1. Z mięsa wyjmujemy kości, doprawiamy przyprawą na soczystego kurczaka oraz solimy 2. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, po czym kroimy na 3 części i przekładamy do miski 3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z brukselką 4. Paprykę kroimy w drobne paseczki, a szczypiorek drobno siekamy
Kulinarna ChwilaMimo iż jest środek zimy, z temperaturami bardziej jesiennymi, to dziś u mnie zagościła zupa wiosenna. Pod tą nazwą kryje się zupa jarzynowa z brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki 1 marchewka(...)pietruszka 10 brukselek 0,5 kalafiora (ok. 4 większe różyczki) garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka wegety 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam
Waniliowe Improwizacje