szybkie i smaczne danie Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła - 200 g śmietanki 18% - 2 łyżeczki mrożonych ziół - sól, pieprz P orcja dla 2 osób. Najpierw zalewamy wrzątkiem(...)brukselkę żeby nam zmiękła i dała się pokroić. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: ziemniaki świeża brukselka oliwa z oliwek przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo(...)stopni piekarnika.Gdy będą już złociste i miękkie w środku-są gotowe.Podajemy je z brukselką i tartym parmezanem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytJeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku(...)kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego
Gosia gotujesuszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza jelita do pracy. Składniki: 400 g brukselki 250 g pieczarek średnia papryka czerwona 180 ml śmietany 30% kilka suszonych pomidorów drobno posiekanych sól, pieprz, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, mięta, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Brukselkę myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy(...)półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarnewersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu(...)Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem. Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć. Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami
SzczyptaSmaQwyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka. Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty czosnek. Na koniec wszystko doprawiłam(...)smaku. Brukselki podgotowałam ok. 5-7 min. w osolonej wodzie. Wystudzone przekroiłam na połówki. Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka oregano Jajka ubiłam z jogurtem i oregano. Farsz rozłożyłam na wstępnie zapieczonym cieście- kurczaka, paprykę, połówki brukselki. Całość zalałam masą jajeczną. Wszystko zapiekłam przez
bastalenaSkoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki. Kiedy mama robiła zupę jarzynową, z niezapomnianych mrożonek, wtedy niepostrzeżenie wkradałam się do kuchni i chochelką wyjadałam wszystkie brukselki z garnka. Aż dziw, że nikt się nie zorientował, kto jest tym brukselkowym potworem :). Musiałam(...)działać szybko, bo w każdym momencie do kuchni mogła wejść mama. Szkoda tylko, że garnku pływało góra z 5 samotnych brukselek. Wolałam nie ryzykować, że wszystkie dostanie mój brat. Hmm...wychodzę na samolubną ;). Pozdrawiam brata! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySkładniki: -kawałek marchewki (u mnie 50 g ) -kawałek pietruszki (ok. 90 g ) -średniej wielkości cebula -pół strąka papryki czerwonej -3 średniej wielkości ziemniaki -1/2 kg brukselki -jogurt naturalny 300 g -1 łyżka mąki pszennej -łyżka oleju -łyżka masła - spora gałązka świeżego tymianku -sól, pieprz -papryka słodka i ostra w proszku Brukselkę zalać(...)kolejno, chwilę podsmażając: paprykę, marchewkę z pietruszką i na końcu ziemniaki. Dodać masło, podsmażać chwilę wszystko razem i zalać gorącą wodą - 1,5 l. Gotować wszystko 20 minut, dodać brukselkę i gotować jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Jogurt ( o pokojowej temperaturze ) wymieszać za pomocą rózgi z mąką, zahartować gorącym wywarem i doprawić zupę. Dodać gałązkę tymianku, doprawić
Kulinarne przemysleniarybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki: 300 g łososia ½ szklanki kaszy jaglanej 250 g brukselki Mały słodki(...)cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić to już po upieczeniu dyni. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć
Niedzielny kucharzchińskiej i piersi z kurczaka. Miałam też ochotę upiec ptactwo w rękawie, dla odmiany. To tyle na dziś, idę leżakować. Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 20 małych brukselek pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala(...)pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa – wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną
KardamonovyWitam w nowym tygodniu i zapraszam na pyszną zupę brukselkową. Lubicie brukselkę? Jeśli tak, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was. Lekka a zarazem pożywna. Prosta w wykonaniu i niedroga, choć wcale nie uboga w składniki. Doskonała na każdą porę roku. Polecam :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki - 300g brukselki (może być mrożona) - garść zielonego groszku - 50 ml śmietanki18% - koperek - majeranek - sól, pieprz do smaku - 2 - 2,5 litra wody Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję pół płaskiej łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler kroje w słupki. Ziemniaki w kostkę. Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem
Kuchnia z widokiem na ogródsklepu. Nie chciałam po raz kolejny gotować barszczyku, ogórkowej czy kapuśniaku, dlatego rozpoczęłam poszukiwania składników na inny obiad. Znalazłam ziemniaki, kawałeczek selera, trochę ryżu i ...kilka główek brukselek! Te ostatnie znalazłam w ogrodzie na grządkach, przetrwały zimę! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 8 brukselek, 1/4 bulwy selera, garść ziaren słoneczka łuskanego, roślinna kostka bulionowa, przyprawy: papryka czerwona(...)łyżeczka), pieprz (1/4 łyżeczki). Wykonanie: Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy 1200ml wody i gotujemy z kostką bulionową. Pod koniec gotowania Dodajemy przekrojone na połówki brukselki. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, a następnie przyprawiamy i serwujemy z ryżem lub solo posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuziemniaki pokrojone na plastry, a następnie smażone z dodatkami znalezionymi akurat w lodówce. ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 600 gramów ziemniaków sałatkowych; 300 gramów debreczynek lub parówek; 300 gramów brukselki; cebula; natka pietruszki; dymka; sól, pieprz; przepis na ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką Artykuł Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMakaron z brukselką to takie raczej nieoczywiste połączenie. Ale przyszło mi do głowy żeby sprawdzić czy da się to połączyć. No bo w sumie dlaczego miałoby się nie dać? Brukselka dobra, makaron dobry, więc musi wyjść dobrze. Do tego trochę wspomagaczy smaku w stylu duszonej cebuli i czosnku, odrobinę pikantności żeby podkręcić całość i mamy naprawdę porządny obiad(...)taka solidna porcja, dla kilku osób. Albo – tak jak u nas – dla mnie na kilka dni. Ania brukselki nie jada, ja natomiast jestem wielkim fanem. Miałem więc jedzenia na parę najbliższych dni. Bo zupełnie nie mam problemu z tym żeby przez kilka dni z rzędu jeść taki sam obiad. Jeśli coś jest smaczne, to dlaczego miałbym nie jeść? »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSANDACZ PIECZONY SKŁADNIKI filet z sandacza o wadze 250 gramów; 300 gramów pieczarek; 250 gramów brukselki; parmezan; pęczek koperku; cytryna; masło; sól, pieprz; przepis na sandacza pieczonego z brukselką i pieczarkami Artykuł Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka