książce z 1987 roku "zupy świata" D.i H. Dębskich. Wypróbowałam już kilka przepisów z książki i na żadnym się nie zawiodłam, każda zupa jest pyszna. Zupa z brukselką jest pyszna, zdrowa i pożywna, zapraszam do gotowania. Zupa po cystersku z brukselki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach, marchewce, kapuście, cytrusach) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność, witamina D – (źródło: oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność
365 dni dookoła kuchniPieczona marchewka to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu lub jako zdrowsza wersja frytek Jest banalnie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Warto również upiec inne warzywa, jak np. brukselkę lub kapustę . Pieczone warzywa są dużo smaczniejsze, intensywniejsze w smaku od gotowanych i nie tracą drogocennych witamin. Polecam Składniki: 0,5 kg marchewek 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili → Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą
Oryginalny smaktydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata
Cztery Fajeryzaszaleliśmy ;) Składniki 250 g mielonej cielęciny 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki 100 g groszku cukrowego 1/2 szt brokułu 4 szt zielonych szparagów 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę(...)pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy
R'n'G Kitchenświeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe – idealne na lunch do pracy. Sprawdź przepis. 3XB – czyli brukselka, batat i buraki Wiecie co najbardziej kochają krewetki? Brukselkę! Tak – to nie żart. Będziecie zaskoczeni (tak jak my byliśmy) jak cudownie pasują do siebie składniki tej kolorowej, sycącej sałatki
Niedzielny kucharztego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 pęczek koperku 4 jajka ugotowane na miękko sól, pieprz Przygotowanie Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę(...)dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy
R'n'G Kitchenjednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego(...)cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej, surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić to już po upieczeniu. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Krok 3 Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw
Niedzielny kucharzminiony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć(...)możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej
Niedzielny kucharzSkładniki : ok. 30 dag brukselki 3-4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Brukselkę ugotować dość krótko w wodzie ze solą i odrobiną cukru- po przestudzeniu i osączeniu zmiksować Dodać mąkę, jajko i sól- zmiksować Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Masa konsystencją przypomina tę na placuszki ziemniaczane. Moja była nawet ciut
Proste Potrawycałej rodziny! Korzystajcie i koniecznie dajcie znać, jak wyszło i czy smakowało! Na zdrowie! Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem
Moja smaczna kuchniaMacie w planach przygotowanie świątecznego obiadu i szukacie idealnej przystawki? Składniki (na 12 porcji): 3 cienkie plasterki boczku 6 suszonych śliwek 3 brukselki średniej wielkości 1 małe jabłko z ładną skórką 5 łyżek pokrojonej kapusty kiszonej 2 łyżki ketchupu (np Kotlin ketchup łagodny) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody pieprz sól [...] Artykuł ŚWIĄTECZNA PRZYSTAWKA Z BRUKSELKĄ
SandraFrej.comstaram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany(...)wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał. W tym czasie przygotować warzywa: brokuł podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem
talerz przyjemnościSkładniki 2 pataty pokrojone w plastry 1 cebula pokrojona w plastry 1 szklanka grzybów leśnych,lub pieczarek mieszanka przypraw ulubionych u mnie takie olej kokosowy 30 dag brukselki zielonej pokrojonej na pół. Sól ,pieprz jeśli ktoś potrzebuje---opcjonalnie Wykonanie Umyć, osuszyć i obrać warzywa Pokroić ,pataty w plastry . Obrać cebule ,pokroić w plastry i zeszklić na patelni na oleju(...)kokosowym. Do wolnowaru włożyć pokrojone na pół brukselki ,na to zeszklona cebulkę ,na wierzch pataty i grzyby leśne. Całość posypać przyprawami i dusić na drugim programie 2-3 godziny. Podawać z cieciorką ugotowaną w wodzie około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy Groch włoski - cieciorkę zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować
w mojej kuchni