lodówce. Co jakiś czas warto przeglądać zawartość lodówki, a to co znajdziemy może być bazą do ciekawych dań. Przepis na zupę paprykowo-brukselkową SKŁADNIKI: - 2 czerwone papryki - 450g brukselki (mrożonej) - 2 cebule - 8 sztuk pieczarek - 1,5l bulionu warzywnego - 1 łyżka oleju - przyprawy (kminek, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól) Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy(...)garnku na rozgrzanym oleju. Gdy będą już zarumienione, zalewamy bulionem, dorzucamy brukselkę, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Na końcu całość blendujemy. Czas przygotowania: 40 minut SMACZNEGO
Związek na patelnizdrowy obiad mamy gotowy. Możecie zabrać go też do pracy na lunch. Smakuje na ciepło i na zimno. Możecie podgrzać. 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 50 dkg brukselki 1 mała seler korzeń 1/2 brokuła szczypior 1 papryczka chili żółta 1 łyżeczka czarnuszki 1/2 szklanki amarantusa sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, papryczkę chili, pół łyżeczki papryki wędzonej, sprasowany czosnek, trzy łyżki oleju i odstawiam na godzinę do lodówki. Brukselkę kroję na pół po wcześniejszym obraniu z zewnętrznych liści. Marchew obieram i kroje w paski. Seler obrany kroję w kostkę. Brokuł dzielę na różyczki. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję trzy
wesoła kuchniaNiesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu. Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 150 g brukselki 1 por (biała część) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego 5 łyżek kaszy pęczak natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Marchew w półplasterki. Por i seler naciowy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut. Następnie wsypujemy kaszę
R'n'G Kitchenbędę suche a aromatyczne warzywa sprawią, że potrawa będzie soczysta i pyszna. Składniki: · ½ kg schabu · ½ opakowanie mrożonej brukselki · 1 marchew · ½ cebuli · Olej do smażenia(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy startą marchew oraz ugotowaną i pokrojoną na 3 części brukselkę. 6. Warzywami przykrywamy kotlety. 7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z majonezem oraz ketchupem. 8. Sos serowy rozprowadzamy na warstwie warzywnej. 9. Zapiekamy
Kulinarna Chwilakluski śląskie, ale również można podać z ziemniakami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 opakowanie mrożonej brukselki · 1 opakowanie fix schab a la stroganoff · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem i podlewamy szklanką wody. 3. Fix rozrabiamy z wodą i hartując wlewamy do mięsa. 4. Chwilę gotujemy. smacznego
Kulinarna ChwilaSkładniki : ok. 300 g brukselek świeżych 4 marchewki 2 łyżki masła Przygotowanie: Brukselki gotujemy do lekkiej miękkości( tzn. muszą pozostać ciut twarde) w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku Oddzielnie gotujemy pokrojoną marchew w wodzie z łyżką masła Obydwa składniki łączymy i polewamy bułeczką tartą przesmażoną na maśle
Proste Potrawyindyka, fasoli i soczewicy Pyszna, bardzo sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Jest przy tym prosta, jak tylko włoska kuchnia być potrafi. Klasyczne, jednogarnkowe danie. Środa: Pieczona brukselka z orkiszem Jeśli ktoś nie lubi brukselki, to z tym przepisem na pewno zmieni zdanie. Kapustki pieczone z tartym parmezanem, marchewką i sosem sojowym są słodkie i jędrne. Czwartek
Niedzielny kucharzWegetariańskie danie Składniki: 300 g marchewki 300 g selera korzeniowego 2 pory 300 g brukselki 2 cebule 40 g masła ghee 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki z tapioki 2 łyżki kaparów z zalewy 200 ml śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki
R'n'G Kitchenmelonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto Sałatka meksykańska z kalafiorem Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku(...)kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka
Dorota Smakujeporcji: 518 kcal, B 14,9 g, W 32,6 g, T 38,2 g Składniki/ na 4 porcje: 1 batat (500 g) 1 czerwona papryka ok. 400 g brukselki 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 8 surowych kiełbasek, u mnie białe Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek: Batata(...)czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, dodaj 2 łyżki oliwy rozmarynowej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dłońmi, następnie przełóż na blachę i rozłóż równo. Na wierzchu ułóż kiełbaski i skrop pozostałą 1 łyżką oliwy rozmarynowej. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Chilli Czosnek i OliwaTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} No i w końcu jesienne smaki pojawiły się na rynku. Pycha! Składniki: 500 g brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru(...)Cebulę siekamy, smażymy na maśle z pokrojoną marchewką. Podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min. Do warzyw dodajemy brukselki, sos rybny, cukier, dusimy pod przykryciem 10 min. Wodę mieszamy z sosem ostrygowym, mąką ziemniaczaną. Dodajemy do całości. Zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą i posiekaną
R'n'G Kitchenminiony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć(...)możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej
Niedzielny kucharzzrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem To menu jest pełne pieczonych warzyw, które możesz upiec za jednym zamachem w niedzielę. Pamiętaj tylko, że te najtwardsze(...)buraki – będą potrzebowały więcej czasu, a te bardziej miękkie – jak brukselka – tylko chwili w piecu (po prostu stopniowo dokładaj je do piekarnika (i uważaj by się nie poparzyć). Polędwiczki też możesz upiec razem z warzywami. Jedno pieczenie – a trzy dania gotowe. W pozostałe dni możesz jeść tak jak do tej pory, albo ugotuj wszystkiego więcej, część
Niedzielny kucharzktóre były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli
PaleoLifełyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu ciemnego sojowego, ponadto: ok. 500 g ryżu jaśminowego, 1 kłącze kurkumy ok. 3-4 cm, sól, brukselka, cukier, zielona pietruszka, chili suszone mielone. Przygotowanie: Marchew obieramy i jeśli jest duża to przekrawamy po długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki. Filety z kurczaka(...)farbuje. Wodę lekko solimy i gotujemy w niej ryż. Rada: jeśli mamy ryż w woreczkach to kurkumę zostawiamy w wodzie, jeśli luźno, to można wyciągnąć ją za pomocą sitka. Brukselkę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe
Moniki Smakołyki