brukselka - 1662 przepisów (strona:51/111)

JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ 190

wodzy i nie załapać kataru, a tym bardziej uprzykrzającego kaszlu. Takim daniem może być "kociołek", który jest z sezonowych warzyw. Kolorowy i aromatyczny.  ~~PRZEPIS~~ dynia 0.5 kg. brukselka 10 szt. marchew 3 szt. papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. cebula 2 szt. pieczarki 5 szt. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku woda 1/2 szkl.  schab(...)olejem. Schab przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i czosnku. Przykryć pokrywą i dusić około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki.  Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie.  Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać

Kuchnia Paulettes
Jesienna zupa pomidorowa 112

pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora  100 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1,2 l wrzątku 1 słoik sosu Barilla pecorino 200 g brukselki natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki, pora w piórka. Razem z pokrojonymi grzybami smażymy(...)rozgrzanym maśle. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy sos i gotujemy 30 min. Brukselki oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki, a co z tego że rozgotują się ;) mniejsze wrzucamy w całości. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Potencjał witamin z grupy B 136

niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Największe ilości tej witaminy występują w mięsie, wątrobie oraz rybach ale również w produktach roślinnych (m.in. w roślinach strączkowych, papryce, brukselce, kapuście, marchewce, szpinaku, ziemniakach) i jajkach, bananach, pomarańczach i jabłkach. Witamina B7 (witamina H, biotyna): Objawy niedoboru tej witaminy to m.in. niedokrwistość, słaby apetyt i łuszczenie się skóry. Występuje(...)wszystkich komórek organizmu. Na niedobory tej witaminy narażone są właśnie kobiety w ciąży, niemowlęta oraz dziewczęta w okresie dojrzewania. Największa ilość tej witaminy jest m.in. w otrębach pszennych, szpinaku, brukselce, szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie. Witamina B12: Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych

MintTaste
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 199

Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory

Truskawkowa Fiesta
Chroń jedzenie i oszczędzaj 201

tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata   ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek FoodSaver

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior zapiekany w sosie curry 169

kalafiorem. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym Wszystko znajdziecie w zakładce WARZYWA. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię warzywne zapiekanki. 1 kalafior 1 czerwona papryka 20 brukselek 400 g śmietany (dałam 18%) 1 łyżka curry sól pieprz Kalafiora i brukselki ugotować w posolonej wodzie, ale nie rozgotować. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić

O kuchni z uczuciem
Drób z warzywami i kaszą jaglaną 179

gotowania. Wykorzystałam również mięso z udek, które nie wymaga długiej obróbki. Do tego delikatna kasza jaglana i obiad gotowy. Składniki: -6  porcji mięsa z udek -pół opakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry -sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka(...)gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W tym samym czasie kroimy por na grubsze krążki i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do duszących się warzyw. Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy

Kulinarne przemyslenia
Zielona surówka z brukselki i awokado 166

Dziś mam do pokazania surówkę pyszną i zdrową. Wiem jest wielu przeciwników brukselki ale ma ona i swoich zwolenników, jest zdrowa i ma mnóstwo dobroci w sobie. Tak podana jak dziś smakuje wybornie i polecam do obiadu ale i na śniadanie, do pracy czy szkoły. Zielona surówka z brukselki i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki 144

poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu. Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki  Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 opakowania  spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka pietruszki  Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy(...)Przesmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym

Kulinarne przygody Gatity
KELETTELS- NOWE WARZYWO 156

jako twór ingerencji, tylko zupełnie naturalnie. Poprzez zapylenie tradycyjną metodą.  Jego plantację rozpoczęto w Polsce tak więc niebawem trafi i na nasz rynek. Warzywo to jest krzyżówką kapusty brukselki z jarmużem. Posiada zielono-fioletową barwę.  Jest wielkości brukselki.  Kalettels przypomina surową kapustę. Jak dla mnie lekko gorzki smak o nudzie orzechowej.  Można go gotować ale najlepiej

Gotowanie Patki
Smażone kalerosse z czosnkiem 156

niedawna gości w mojej kuchni. Przygotowałam z nim między innymi pyszną i prostą  sałatkę z mango . To warzywo to nowość na polskim rynku, powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Wygląda jak niewielka kapustka z falistymi zielonymi liśćmi o delikatnie fioletowym zabarwieniu. Dzięki temu(...)się prezentuje na talerzu. Ale oprócz tego jest też zdrowe. W 100 gramach  znajduje się dwa razy więcej witamin B6 i C niż w zwykłej brukselce.   Kalerosse możemy jeść na surowo, blanszować, gotować, grillować, dusić, smażyć...  Najbardziej smakuje mi, po krótkiej obróbce termicznej, czyli albo blanszowane, albo krótko smażone. Dziś właśnie zapraszam

Kulinarne przygody Gatity
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 178

się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że n agle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta(...)Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak   Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny.   Udało mi się za to zjeść dania zawierające Buraki , Cykorię , Fasolę, Kapustę

Ugotowane pozamiatane
Pieczone udka z kurczaka na warzywach 174

się warzywami. W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad. U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego(...)wysp. Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem. Drukuj Pieczone udka z kurczaka na warzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 brukselek 1 duża czerwona cebula 1 duży batat 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Do nacierania udek: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek

Mieszam w Garnku
Zupka jarzynowa na żeberkach 114

tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki  1 kg żeberek  3 marchewki  1 bukiet brokuła  mały kalafior  pora  2 pietruszki  10 sztuk brukselki  10 średnich ziemniaków  3 łyżki warzywka  3 łyżki śmietany do gotowania 18 %  1 łyżka kopru suszonego  sól  pieprz  Wykonanie  Do garnka wkładam(...)średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę  ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła , kalafior i gotuję wszystko razem 15 minut , po tym czasie zaprawiam śmietaną ,do miski wlewam wodę

Mój Smak
Kalerosse z mozzarellą 121

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosse TM , które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki z jarmużem marki Fit&Easy. Po więcej informacji zapraszam do wpisu: Nowe warzywo na polskim rynku - kalerosse TM . Mogę śmiało stwierdzić, że warzywo na pewno będzie miało wielu wielbicieli, gdyż jest bardzo smaczne(...)łatwe do przygotowania. Surowe ma wyraźny, lekko orzechowy smak, a poddane krótkiemu gotowaniu, smak nieco łagodnieje i staje się delikatnie zbliżony do brukselki i jarmuż, jednak żaden z nich nie dominuje.  Kalerosse TM   po ugotowaniu, zmienia kolor z lekko fioletowego na intensywnie zielony i świetnie się prezentuje na talerzu. Połączyłam je z mozzarellą, pomidorkami cherry i oliwą

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania